Termostat

Duch__
Been thanked: 6 times

Jak wyświetlić wartość procentową w termostacie?

Użycie:

Code: Select all

hvac->getChannel()->setHvacIsOnPercent(wartosc_procentowa);
nic nie daje.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Duch__ wrote: Fri Oct 31, 2025 9:20 pm Jak wyświetlić wartość procentową w termostacie?

Użycie:

hvac->getChannel()->setHvacIsOnPercent(wartosc_procentowa);
nic nie daje.
Chcesz uzyskać efekt % otwartej zastawki?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Duch__

Już sobie poradziłem. Nie zauważyłem że wychodzę poza zakres 0-100 i dlatego mi nic nie wyświetla.
Duch__

Jak wymusić grzanie hvac mimo tego że temperatura nie spadła jeszcze poniżej zadanej histerezy? Mam temperaurę poniżej zadanej temperatury, ale jeszcze brakuje do włączenia pieca.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Duch__ wrote: Sat Nov 01, 2025 8:25 am Jak wymusić grzanie hvac mimo tego że temperatura nie spadła jeszcze poniżej zadanej histerezy? Mam temperaurę poniżej zadanej temperatury, ale jeszcze brakuje do włączenia pieca.
a wchodzi w grę podniesienie SetpointHeat? Lub jeśli temperatura jest poniżej zadanej a jeszcze nie grzeje to też by znaczyło że histerezę masz ustawioną nie tak jak oczekujesz punktu ponownego załączenia. Albo jeśli Twój przypadek tego wymaga to może jakieś warunkowe zmniejszenie histerezy do minimum na jakiś określony albo uwarunkowany czas.
Duch__

Chce wydłużyć czas pracy pieca dogrzewając inne hvac które jeszcze mieszczą się w widełkach histerezy.
zzrr

Duch__ wrote: Sat Nov 01, 2025 10:55 am Chce wydłużyć czas pracy pieca dogrzewając inne hvac które jeszcze mieszczą się w widełkach histerezy.
Czy ja dobrze rozumiem? masz powiedzmy trzy termostaty i chcesz na jednym powiedzmy głównym tak ustawić żeby szybciej zaczynał grzać niż ma ustawione bo inne już żądają grzania a ten jeszcze nie puszcza grzej do kotła? czy może masz np 3xHVAC na jednym mikrokontrolerze i jeden chcesz zrobić jako taki główny zarządzający?
Duch__

Co to ma do rzeczy ile mam termostatów? Zadałem konkretne pytanie i oczekuję konkretnej odpowiedzi, a nie gdybania.

Mam na jednym ESP32 7 termostatów, każdy działa niezależnie, każdemu ustawiam indywidualną temperaturę zadaną, każdy ma swoją histerezę, każdy ma indywidualny przekaźnik.
zzrr

Duch__ wrote: Sat Nov 01, 2025 12:06 pm Co to ma do rzeczy ile mam termostatów? Zadałem konkretne pytanie i oczekuję konkretnej odpowiedzi, a nie gdybania.

Mam na jednym ESP32 7 termostatów, każdy działa niezależnie, każdemu ustawiam indywidualną temperaturę zadaną, każdy ma swoją histerezę, każdy ma indywidualny przekaźnik.
Ok. Mam u siebie też system sterowania ogrzewaniem. Robiłem centralkę z HVACami w środku jak i taką która odbiera z różnych termostatów.
Pytałem bo chciałem Ci pomóc i podsunąć Ci wydaje mi się właściwe/dobre rozwiązanie. Ale jak forma rozmowy nie pasuje to powodzenia.
Bania
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

if((termostat_zadana->getTemperatureSetpointHeat() / 100) + delta > (int)temperatura_zrodla)
{
 piec_uruchom = 1;
}
else
{
 piec_uruchom = 0;
}
albo

if(termostat1_wyjscie || termostat2_wyjscie || termostat3_wyjscie)
{
 piec_uruchom = 1;
}
else
{
 piec_uruchom = 0;
}
https://github.com/anarhbania/Supla

Return to “Ogólna dyskusja”