Zgłoszenia nowych urządzeń [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

vajera wrote: Mon Nov 03, 2025 11:14 am
bokk wrote: Mon Nov 03, 2025 10:46 am Włączenie/ wyłączenie pilotem zdalnego sterowania zmienia prawidłowo stan kanału RGBW SWITCH w aplikacji jednak zmiana koloru pozostaje w aplikacji niezmieniona.
To jest zamierzony efekt, wytłumaczenie poniżej:
viewtopic.php?p=202220#p202220
W aplikacji przy wyłączonym kanale RGBW SWITCH i RGB, włączenie RGB włącza również RGBW SWITCH i światło uruchamiane jest z zapamiętanym kolorem. Wyłączenie RGB wyłącza kanał ale pozostawia nadal włączone RGBW SWITCH i światło świeci w ustawionym kolorze. Wyłączenie RGBW SWITCH wyłącza kanał i światło gaśnie natomiast kanał RGB pozostaje nadal włączony.
To również jest efekt przyjętej konwencji - RGBW switch służy do włączania/wyłączania a dimmer + koło RGB do ustawiania kolorów.
Włączenie RGBW SWITCH nie włącza kanału RGB a światło świeci w kolorze zielonym (pomimo ustawienia przy wyłączeniu innego koloru). Aby zmienić kolor należy włączyć kanał RGB
Temu zjawisku musiałbym się bliżej przyjrzeć - zrobisz logi?
logi w załaczniku.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 290 times
Been thanked: 161 times

Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Poczekaj za nie długi czas będzie dostępny od Sonofa taki czujnik 3,5cala 😉
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

lukasz06 wrote: Mon Nov 03, 2025 9:38 pm
Poczekaj za nie długi czas będzie dostępny od Sonofa taki czujnik 3,5cala 😉
Ale to już ma być Matter. Na Zigbee w 3,5" będzie tylko nowy czujnik temperatury i wilgotności.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Racja, źle spojrzałem :)
Ale to pewnie Vajera też ogarnie (kiedyś :D )
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

bokk wrote: Mon Nov 03, 2025 11:34 am
vajera wrote: Mon Nov 03, 2025 11:14 am
bokk wrote: Mon Nov 03, 2025 10:46 am Włączenie/ wyłączenie pilotem zdalnego sterowania zmienia prawidłowo stan kanału RGBW SWITCH w aplikacji jednak zmiana koloru pozostaje w aplikacji niezmieniona.
To jest zamierzony efekt, wytłumaczenie poniżej:
viewtopic.php?p=202220#p202220
W aplikacji przy wyłączonym kanale RGBW SWITCH i RGB, włączenie RGB włącza również RGBW SWITCH i światło uruchamiane jest z zapamiętanym kolorem. Wyłączenie RGB wyłącza kanał ale pozostawia nadal włączone RGBW SWITCH i światło świeci w ustawionym kolorze. Wyłączenie RGBW SWITCH wyłącza kanał i światło gaśnie natomiast kanał RGB pozostaje nadal włączony.
To również jest efekt przyjętej konwencji - RGBW switch służy do włączania/wyłączania a dimmer + koło RGB do ustawiania kolorów.
Włączenie RGBW SWITCH nie włącza kanału RGB a światło świeci w kolorze zielonym (pomimo ustawienia przy wyłączeniu innego koloru). Aby zmienić kolor należy włączyć kanał RGB
Temu zjawisku musiałbym się bliżej przyjrzeć - zrobisz logi?
logi w załaczniku.
Wymyśliłem sobie jeszcze taki scenariusz ale coś nie bardzo mogę go wprowadzić.
Jak w lokalnych akcjach ustawić aby wyłączając kanał RGB wyłączał się również kanał RGBW SWITCH. Wtedy można by włączać i wyłączać jednym przyciskiem w aplikacji ukrywając kanał RGBW SWITCH

Code: Select all

Table label
Action#: 1 of 1

Action name: off

Event: {ON TURN OFF}
from source channel: [RGB]

Action: {TURN OFF} 
on destination channel: [RGBW SWITCH]
MW1

vajera wrote: Sun Oct 26, 2025 9:58 pm
MW1 wrote: Sun Oct 26, 2025 9:32 pm Po kolei: co ustawić w kanałach? tam też zmieniałem na inne.
Wchodzisz w zakładkę Tuya custom cluster(0xEF00) devices.

Wybierasz to urządzenie z listy urządzeń.

Poniżej masz listę predefiniowanych datapoints - wybierasz np. Departure Delay

W polu value wpisujesz wartość zgodnie z opisem:
This is a motion clearance timer, which holds the state of the sensor to occupied for the set duration (default 15 s).

Enter numeric value between 1 and 1500 [s]
Na koniec wciskasz DataRequest
Witam. Czujnik przetestowany, na moje potrzeby wystarczający jak wcześniej pisałem, poprzedni pir z trzema ustawieniami i lekką przysłoną wystarczał.
Co do niektórych parametrów ciężko stwierdzić czy działają, za dużo zależności między nimi.
Czułość , maksymalny i minimalny zasięg nie są zbyt dokładne, za to dość dobrze odczytuje poziom jasności choć przy przestawieniu innych parametrów na aplikacji zmienia się o 2 do 4 punktów.
Zupełnie nie działa przestawianie statusu sensora, a w aplikacji wykrywanie potrafi zatrzymać się na jakiejś wartości. Nie wiem dlaczego ale na początku testowania zupełnie wysypały się przekaźniki i czujnik przestał reagować ponowna instalacja nic nie dała, dopiero po sparowaniu z bramką Tuja i resecie ustawień ożył.
Kupiłem ten 5,8G (podobno mniej czuły) z uwagi na to że 3 lampy zewnętrzne z radarem potrafiły samoczynnie robić dyskotekę.

Pytanie z innej beczki, nigdzie nie nie rzuciło mi się w oczy. Czy urządzenia sparowane z dwoma C6 rozgłaszają wspólną sieć czy tylko w ramach swojej bramki?
kacpi26

vajera wrote: Fri Oct 17, 2025 4:17 pm
kacpi26 wrote: Fri Oct 17, 2025 2:39 pm Proszę o dodanie czujnika temperatury i wilgotności. Dołączam logi, mam nadzieje, że będą dobre.

Link - https://pl.aliexpress.com/item/1005009918900296.html

Manufacturer is "TELINK"
Peer Model is "TLSR82xx"
To mamy mały problem, bo w bazie są już identyczne dane dla podwójnego przycisku, ale spróbuję coś wymyślić.
@Vajera, wiem że masz tutaj dużo pracy, ale może udało Ci się znaleźć czas na ten czujnik? :)
m4cko123

Proszę o dodanie czujnika temperatury i wilgotności

Unknown model _TZ3000_isw9u95y::TS0201, no binding is possible

i czujnika zalania

Unknown model eWeLink::SNZB-05, no binding is possible
[email protected]
Been thanked: 1 time

Powitać,
poproszę o dodanie ściemniacza

Unknown model _TZ3000_mgusv51k::TS0052, no binding is possible

https://pl.aliexpress.com/item/10050068 ... Redirect=y

Return to “Bramka ZigBee”