Ruszają testy nowego czujnika otwarcia okien i drzwi – AURATON Door Window Sensor!

LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Czujnik zamontowany , no cóż potwierdzam to co wszyscy mówią zasięg rewelacja 😁, szybkość wyłączenia głowicy po otwarciu okna błyskawiczna .
Jest bardzo dobrze 👍
Testy trwają 😉
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Znalazłem takie ustawienie (zamocowanie) czujnika, że działa na dwa skrzydła. Cały dzień trwały testy, pokój się należycie wywietrzył, głowica miała sporo pracy, ale jest idealnie. To okno akurat jest białe, więc w oczy się wcale nie rzuca. Jakby miało iść na antracyt, to mam spray do plastików dokładnie w kolorze ram. Chińskie czujniki są po takim zabiegu niewidoczne. Ale teraz idą do okien w piwnicy. Przy oknach, gzie są głowice Auratona będą przypisane firmowe. Zwolnię sobie tym samym kilka reakcji ;-)

[email protected] - kiedy ruszacie z oficjalną sprzedażą?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Dobra to po wielu pochlebstwach odnośnie czujka z którymi również się zgadzam . Wsadzam kij w mrowisko 😉

- i tak zaczepy które trzymają obudowę należało by wzmocnić , sam małym śrubęcikiem jednego skrzywiłem bałem się że go urwałem . Użycie śrubokręta probówki przekręcając delikatnie obudowa ładnie odskoczyła .
Może jakieś narzędzie typu kawałek plastiku który pasował by do otworu .
Chociaż nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem było by płytka plastikowa przyklejana do okna a na nią wsuwany czujnik , lub wkładany .
Teraz żeby wymienić baterie będzie się gimnastykować przy oknie aby go otworzyć . A widać że w różnej pozycji jest umiejscowiony .
Temat do rozważenia co można zrobić 😉

- jeśli chodzi o magnes w stylu kostki to standard tych czujników tworzy to estetyczny komplet . Fajnie jak by magnes neodymowy był w kształcie prostokątnym w tej obudowie plastikowej . Wtedy podważając obudowy wyciągamy go i kleimy do okna ( użytkownik decyduje , chociaż nie wiem jak to by się miał do ewentualnej gwarancji ) . Tu chodzi mi o kwestie estetyczną . Nie drażnił by ten odstający kawałek plastiku w oczy - oczywiście to subiektywne odczucie każdego użytkownika .

- co do koloru to może jakieś nakładki wymienne czy też samo obudowa którą możemy kupić osobno w kolorze który nas interesuje

To tyle z uwag, to moje sugestie odnośnie czujnika ,oczywiście rozumie że nie wszystko można zmienić w ten sposób co przedstawiłem ale może wywoła to dyskusję i pozwoli znaleść inny pomysł .

Z drugiej strony może dla zwykłego Kowalskiego to może nie mieć znaczenia , zamontuje i będzie używał .

Zdjęcia poglądowe poniżej :
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by LukiSpajder on Mon Nov 17, 2025 1:11 pm, edited 1 time in total.
[email protected]
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

Zibi_007 wrote: Sun Nov 16, 2025 10:35 pm Znalazłem takie ustawienie (zamocowanie) czujnika, że działa na dwa skrzydła. Cały dzień trwały testy, pokój się należycie wywietrzył, głowica miała sporo pracy, ale jest idealnie. To okno akurat jest białe, więc w oczy się wcale nie rzuca. Jakby miało iść na antracyt, to mam spray do plastików dokładnie w kolorze ram. Chińskie czujniki są po takim zabiegu niewidoczne. Ale teraz idą do okien w piwnicy. Przy oknach, gzie są głowice Auratona będą przypisane firmowe. Zwolnię sobie tym samym kilka reakcji ;-)

[email protected] - kiedy ruszacie z oficjalną sprzedażą?
Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to sprzedaż ruszy pod koniec listopada, a na pewno stanie się to na przełomie listopada i grudnia.
[email protected]

DamD wrote: Thu Nov 13, 2025 9:01 pm
DamD wrote: Thu Nov 13, 2025 8:20 pm Jeszcze jedno pytanie.
Jaka musi byc zachowana odległość pomiędzy elementami kontaktrona. Mamy okno dwuskrzydłowe gdzie pomiedzy skrzydłami jest odstęp 25mm i pytanie brzmi czy montując emementy na poszczególnych skrzydłach zadziała kontaktron. Bo w takim przypadku byłaby możliwość zabezpieczenia okna jednym "urządzeniem".
25 mm to jednak zbyt duża odległość między magnesem, a czujnikiem.
DamD
Has thanked: 2 times

[email protected] wrote: Mon Nov 17, 2025 6:57 am
DamD wrote: Thu Nov 13, 2025 8:20 pm Jeszcze jedno pytanie.
Jaka musi byc zachowana odległość pomiędzy elementami kontaktrona. Mamy okno dwuskrzydłowe gdzie pomiedzy skrzydłami jest odstęp 25mm i pytanie brzmi czy montując emementy na poszczególnych skrzydłach zadziała kontaktron. Bo w takim przypadku byłaby możliwość zabezpieczenia okna jednym "urządzeniem".
Dziekuje za odpowiedz. I tak czekam na sprzedaż. Jest szansa, że w tym roku pojawi sie na półkach?
Obecnie na stanie SGW-01 x 2, mSBW-02, SBW-02, mROW-02, ROW-01, Auraton Box Supla, DWS, Outdoor Sensor, Bramka Zigbee <=> SUPLA, GG.
[email protected]

DamD wrote: Mon Nov 17, 2025 7:13 am
[email protected] wrote: Mon Nov 17, 2025 6:57 am
Dziekuje za odpowiedz. I tak czekam na sprzedaż. Jest szansa, że w tym roku pojawi sie na półkach?
Tak. Jak już wspomniałem dwa posty wyżej - czujnik DWS pojawi się w sprzedaży orientacyjnie na przełomie listopada i grudnia.
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Pomijając aspekt wizualny (dla mnie jest dużo za duży), w zasadzie do samego czujnika nie ma się o co doczepić. Paruje się z BOX'em bez problemu i robi co ma robić.

Przy zwarciu czujnika, HC wydaje sygnał dźwiękowy, a RC i FHC nie, można by to ujednolicić.

Dołączając się do uwag przedmówców odnośnie konfiguracji w Cloud:

- przydała by się możliwość ograniczenia do określonych funkcji dla danego typu czujnika, podobnie jak jest to przy przekaźnikach. Na ten moment mogę dowolnie mieszać (zmieniać funkcje) i fizycznym czujnikiem zalania wyłączać termostat, a kontaktronem zamykać zawór

- przydało by się ograniczenie wyboru czujnika wyłączającego termostat do wybranych funkcji, jak jest przy zaworze (tam jest możliwość wyboru czujnika tylko z funkcją czujnika zalania)
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

lukfud wrote: Mon Nov 17, 2025 1:13 pm - przydała by się możliwość ograniczenia do określonych funkcji dla danego typu czujnika, podobnie jak jest to przy przekaźnikach. Na ten moment mogę dowolnie mieszać (zmieniać funkcje) i fizycznym czujnikiem zalania wyłączać termostat, a kontaktronem zamykać zawór
No bo kto to widział, aby woda w kranie leciała przy otwartym oknie :mrgreen: :lol: :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Wzorując się na montażu kolegi @LukiSpajder zakupiłem magnesy neodymowe w postaci blaszek o wymiarach 10 mm x 5 mm x 1 mm. Magnes przyklejony taśmą dwustronną do boku ramy okiennej. Zdecydowanie lepiej to wygląda.

AURATON_M1.jpg
AURATON_M2.jpg

Tu porównanie wielkości magnesów:
AURATON_M3.jpg
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Nowości”