Sonoff BASIC R4 konfiguracja

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

YoMan wrote: Wed Oct 01, 2025 5:28 pm
Zibi_007 wrote: Wed Oct 01, 2025 10:42 am Ja tam wyczytałem, że ma przerobiony na zero napięciowy. Ale stary jestem i ślepy i już mało co dociera, więc może i masz rację...
Taaa.... stary od razu .... ;)
ja po prostu tak odczytałem skrót NC
Tam jest jeszcze "0V" ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

klew wrote: Wed Oct 01, 2025 7:25 pm
Ja też jestem stary ;)
YoMan

YoMan wrote: Wed Oct 01, 2025 8:13 am
malarz wrote: Tue Sep 30, 2025 4:19 pm Skoro jest przerabiane to lepiej zwrócić sprzedawcy a nie się zwrócić do sprzedawcy :-) To raczej nie jest bezpieczny sprzęt.
Co prawda nie wiem co tam ma kolega ale dlaczego miałbym nie byc bezpieczny. Może przeróbka polega jedynie na softwareowej zmianie sterowania hi/lo. Jeżeli jest używane do sterownia 230v bez ingerencji mechanicznej to ja bym uznal za bezpieczne
tak zmieniłem low/high teraz wszystko gra
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

suffeks wrote: Sat Oct 04, 2025 4:30 pm
YoMan wrote: Wed Oct 01, 2025 8:13 am
malarz wrote: Tue Sep 30, 2025 4:19 pm Skoro jest przerabiane to lepiej zwrócić sprzedawcy a nie się zwrócić do sprzedawcy :-) To raczej nie jest bezpieczny sprzęt.
Co prawda nie wiem co tam ma kolega ale dlaczego miałbym nie byc bezpieczny. Może przeróbka polega jedynie na softwareowej zmianie sterowania hi/lo. Jeżeli jest używane do sterownia 230v bez ingerencji mechanicznej to ja bym uznal za bezpieczne
tak zmieniłem low/high teraz wszystko gra
Fajnie. Co nie znaczy, że używanie tak przerobionego R4 jest w pełni bezpieczne...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
suffeks

w jakim sensie? że wgrany jest hax dodatkowo? mam sieć iot odcięta od resztę domu. czy niebezpieczne pod względem że się zapali?

na razie leżą w pudełku...
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

suffeks wrote: Sun Oct 05, 2025 9:26 am w jakim sensie? że wgrany jest hax dodatkowo? mam sieć iot odcięta od resztę domu. czy niebezpieczne pod względem że się zapali?

na razie leżą w pudełku...
Z tego co pisałeś, to masz przerobiony na bezpotencjałowy. Przynajmniej ja tak zrozumiałem Twoje 0V. To jest przeróbka nie posiadająca już żadnych certyfikatów ani dopuszczeń do użytkowania. Jak Cię porazi prąd albo spowoduje pożar i ubezpieczyciel (słusznie) odmówi wypłaty odszkodowania, to musisz być tego świadomy.

Poczytaj tutaj: viewtopic.php?t=16787
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Michal81

Widzę że temat przerzucił się na kwestię bezpieczeństwa...
Ale chciałbym wrócić do tematu tego wątku...
Jak już wiadomo soft z GG nie działa.
I tu pytanie do "operatora GG " Czy można liczyć na poprawienie generowania Softu w GG ??
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Michal81 wrote: Sun Nov 16, 2025 6:56 pm Widzę że temat przerzucił się na kwestię bezpieczeństwa...
I tu pytanie do "operatora GG " Czy można liczyć na poprawienie generowania Softu w GG ??
Jeśli nie jest to modyfikowany sprzęt to ok.
Na początku tego wątku ktoś pisał, że wgrywał GG i działało.
GG od tego czasu nie było zmieniane.

GG to aktualnie porzucony projekt. Autora od dłuższego czasu nie było widać na forum i w githubie nie widać żadnych zmian.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Michal81

klew wrote: Sun Nov 16, 2025 7:04 pm
Michal81 wrote: Sun Nov 16, 2025 6:56 pm Widzę że temat przerzucił się na kwestię bezpieczeństwa...
Jeśli nie jest to modyfikowany sprzęt to ok.
Na początku tego wątku ktoś pisał, że wgrywał GG i działało.
GG od tego czasu nie było zmieniane.

GG to aktualnie porzucony projekt. Autora od dłuższego czasu nie było widać na forum i w githubie nie widać żadnych zmian.
Wgrywał z GG - ale samą płytkę ESP32C3 - wtedy podobno działa.
Ale trzeba wszystkie GPIO ustawiać ręcznie...
Dedykowana płytka w GG Sonoff Basic R4 - nie działa , nawet nie rozgłasza sieci.....

Czyli że GG umiera ?? Będzie jakaś alternatywa ?
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Michal81 wrote: Sun Nov 16, 2025 7:10 pm Wgrywał z GG - ale samą płytkę ESP32C3 - wtedy podobno działa.
Ale trzeba wszystkie GPIO ustawiać ręcznie...
Dedykowana płytka w GG Sonoff Basic R4 - nie działa , nawet nie rozgłasza sieci.....
Nie śledziłem od początku wątku ale.....
Próbowałeś wgrać czystą płytkę GG i ustawić GPIO ręcznie, przecież to zajmuje mniej czasu niż napisanie twojego postu.
@krycha88 narazie się nie udziela na forum i nie wiadomo czy się jeszcze kiedyś udzieli, myślę że w dużej mierze przyczynili się do tego ludzie którzy przerabiali urządzania typu BASIC na termostat czy bezpotencjałowy i przedawali. Takie jest moje zdanie.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023

Return to “Pomoc”