Supla Button

Duch__
Posty: 708
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz maja 13, 2018 12:55 am

Witam.

Przedstawiam filmik z pierwszych testów Supla Button :D

https://youtu.be/-LgBajDi6Hg

Wkrótce szczegóły ;)
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1993
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz maja 13, 2018 8:57 am

Też potrzebuję takiej funkcji :)
A planujesz może wykorzystać maksymalną ilość GPIO do tej funkcji?
Przyda się dla tych którzy mają w przełącznikach tylko dwa przewody :)
Pozdrawiam
Wojtek
Duch__
Posty: 708
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz maja 13, 2018 9:10 am

Masz na myśli większą ilość przycisków w celu sterowania większą ilością urządzeń z jednego miejsca?
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz maja 13, 2018 9:35 am

Duch__ pisze:
ndz maja 13, 2018 12:55 am
Witam.

Przedstawiam filmik z pierwszych testów Supla Button :D

https://youtu.be/-LgBajDi6Hg

Wkrótce szczegóły ;)
Czekam na to od paru lat (jeszcze zanim powstała Supla...) ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Duch__
Posty: 708
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz maja 13, 2018 12:45 pm

A więc tak.

Do poprawnego działania wystarczy nam ESP-01, bateria 3V/ zasilacz 3V zdolnych w impulsie dostarczyć 70mA prądu na czas wykonania polecenia, oraz przycisk monostabilny.

Zasada działania jest niezwykle prosta:
Po wykonaniu resetu z przycisku układ budzi się i łączy z naszym Wifi. Następnie łączy się z serwisem SUPLA.FRACZ.COM gdzie wykonywana jest konkretne scena (w przypadku filmu opcja PRZEŁĄCZ). Po wykonaniu prawidłowego połączenia z serwerem moduł ESP zapada w sen do czasu następnego resetu.

WIDEO:
https://www.youtube.com/embed/qCAmy4t-Q0E

Opóźnienie widoczne na filmie jest związane z czasem potrzebnym na zestawienie połączenia z WIFI, samo przesłanie komendy do SUPLA.FRACZ.COM zajmuje moment. Pobór prądu w czasie spoczynku wynosi wg. pomiarów 32uA co przy nowym akumulatorze 2000mAh powinno starczyć na ok.62500h czuwania czyli ponad 7 lat :shock: Oczywiście w tych obliczeniach nie zawarto starzenia się akumulatora i ilości kliknięć przycisku.

Do poprawnej pracy wymagany jest publiczny adres sceny w serwisie SUPLA.FRACZ.COM który należy umieścić w odpowiednim miejscu kodu.

Kod:

Kod: Zaznacz cały

#include <ESP8266WiFi.h>
#include <WiFiClientSecure.h>

const char* ssid = "WIFI";
const char* password = "moje_haslo_do_WIFI";
const char* host = "supla.fracz.com";
String url = "/api/scenes/public/XXXXXXXX-XXXX-XXXX-XXXX-XXXXXXXXXXXX"; //Adres PUBLICZNY bez autoryzacji
const int httpsPort = 443;

void setup() {
  Serial.begin(115200);
  Serial.println();
  Serial.print("Connecting to ");
  Serial.println(ssid);
  WiFi.persistent(false);
  WiFi.mode(WIFI_STA);
  WiFi.begin(ssid, password);

  while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
    delay(1);
  }

  WiFiClientSecure client;
  Serial.print("connecting to ");
  Serial.println(host);
  if (client.connect(host, httpsPort)) {
  Serial.print("Connected ");
  client.println(String("GET ") + url + " HTTP/1.1\r\n" +
               "Host: " + host + "\r\n" +
               "User-Agent: SuplaButtonESP8266\r\n" + 
               "Connection: close\r\n\r\n");
 }


  Serial.println("closing connection");
  Serial.println("ESP8266 in sleep mode");
  ESP.deepSleep(0);
}

void loop() {
}
Schemat:
SUPLA RESET BATTERY.png
SUPLA RESET BATTERY.png (58.31 KiB) Przejrzano 9571 razy

Zapraszam do testowania.

Pozdrawiam, Duch__
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1993
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz maja 13, 2018 1:02 pm

Duch__ pisze:
ndz maja 13, 2018 9:10 am
Masz na myśli większą ilość przycisków w celu sterowania większą ilością urządzeń z jednego miejsca?
no tak :)
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1158
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz maja 13, 2018 1:52 pm

No tak właśnie myślałem żeby to zrobić, za pomocą API, ale wiedzy było mało :lol:
Czy ten sam sposób tylko w drugą stronę można by zrobić wyświetlacz temperatury z różnych czujników na jednym wyświetlaczu ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Duch__
Posty: 708
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz maja 13, 2018 4:57 pm

wojtas567 pisze:
ndz maja 13, 2018 1:02 pm
Duch__ pisze:
ndz maja 13, 2018 9:10 am
Masz na myśli większą ilość przycisków w celu sterowania większą ilością urządzeń z jednego miejsca?
no tak :)
Obecna wersja na to nie pozwala. Trzeba wprowadzić zmiany sprzętowo - programowe by obsłużyć przyciski. Tutaj przyciskiem jest po prostu przycisk RESET. Moje rozwiązanie ma pokazać że nie jesteśmy uzależnieni tylko od smartfona, że można też sterować innym przyciskiem który nie musi na stałe być podłączony do zewnętrznego serwera. Supla jest fajnym rozwiązaniem, ale zaczynam mieć obawy o ilość urządzeń WIFI pracujących w jednym miejscu (kwestie zdrowotne). Moje rozwiązanie ma tą przewagę że nie jest na stałe podłączone i uruchamia się tylko wtedy gdy jest potrzebne.
shimano73 pisze:
ndz maja 13, 2018 1:52 pm
Czy ten sam sposób tylko w drugą stronę można by zrobić wyświetlacz temperatury z różnych czujników na jednym wyświetlaczu ?
Soft ten nie pozwala na odczyt stanów. Można tylko zmienić stan. Wykorzystuje do tego serwer kolegi @FRACZ.


Kolejną bolączką tego rozwiązania jest brak Autoryzacji i konieczność wykorzystania publicznych adresów. Muszę nad tym jeszcze popracować by wprowadzić Login i Hasło. Jeśli ktoś ma serwer SUPLA SCRIPTS postawiony na Raspberry to nie musi się tym przejmować.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 627
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

pn maja 14, 2018 7:24 am

@Duch__ świetny pomysł. Już kiedyś wspominałem o potrzebie takiego rozwiązania, m.in. do uruchamiania scen tutaj

Tylko mając wszystko oparte o clouda i nie posiadając własnego serwera Supla Scripts rozumiem, że Twoje rozwiązanie się nie sprawdzi?
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
tgaweda
Posty: 46
Rejestracja: pn lis 13, 2017 9:21 pm

pn maja 14, 2018 8:09 am

Duch__ pisze:
ndz maja 13, 2018 4:57 pm
Kolejną bolączką tego rozwiązania jest brak Autoryzacji i konieczność wykorzystania publicznych adresów.
Możesz użyć adresu wymagającego autoryzacji i wywołać go dodając nazwę użytkownika:hasło@ przed supla.fracz.com

Kod: Zaznacz cały

https://username:password@supla.fracz.com/api/scenes/execute/xxxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”