klew wrote: Sat Dec 06, 2025 8:53 am
Po stronie bramki nie może być dodanej żadnej automatyki i reakcji wewnętrznych.
Nie ma. Wszystkie akcje dotyczące przekaźnika jak ustawiłem go na cloudzie są powyłaczane w bramce. Do termostatów tez nie ma
Zakładam też że pisząc że coś grzeje, mówimy o tym jaki stan ma urządzenie w Supli (w apce widać czerwone strzałki pokazujące grzanie).
Tka dokładnie. Jak pisałem że jest stan grzeje lub nie grzeje mówiłem o tym jaki wyświetla stan w aplikacji i na cloudzie. One się pokrywały ze sobą.
Czy w kanale termostatu przypisałeś włącznik pieca?
Tak oczywiście, przecież pisałem
W apce na takim termostacie (w detalach) będzie widać ikonę pieca przy kole do ustawiania temperatury.
Tak, mam taką ikonkę w aplikacji przy termostacie. Termostat w stanie który opisuję po restarcie bramki pokazuje że nie grzeje a ta ikonka że przekaźnik jest włączony. I faktycznie jest.
Taki stan utrzymuje kilka godzin. Specjalnie zostawiłem żeby sprawdzić czy się przełączy.
W moim przypadku ten termostat jest ustawiony jako nadrzędny. Ale jak go odłączyłem jako samodzielny też było tak samo.
@klew skoro to jest sprawdzone i działa to najprawdopodobniej coś by @vajera musiał w bramce dodać by taka konfiguracja z przekaźnikiem połączonym do Z2S sterującym kocioł działała tak jak w przypadku połączenia bezpośredniego z termostatem a nie z bramkąZ2S. Lub w bramce jakaś lokalna funkcja sprawdzająca normalny przekaźnik. Ciekawi mnie jak to @vajera też by widział jeśli w ogóle zabezpieczenie przed takim ekstremalnym przypadkiem chciałby wdrożyć w bramce. Ale wiemy że jeśli jakieś ryzyka się ujawni to należało by im zapobiegać.
EDIT:
W razie czego przypomnę że chodzi tylko o sytuacje gdzie przy nieaktywnej bramce temperatura zmieni się ponad lub poniżej ustawionej. Po włączeniu bramki przekaźnik nie włącza się na pozycję właściwą do stanu jaki wskazuje termostat. W przypadku kiedy bramka, termostat, i przekaźnik normalnie pracuje to go przełącza.
EDIT:
Na wszelki wypadek zrobię "merge" i wszystko sparuję od nowa.
SUPLA.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.