Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

zzrr wrote: Sat Dec 06, 2025 12:35 am
Z samego opisu nic nie pomogę.
Wszystkie ustawienia robi się wyłącznie w cloud. Po stronie bramki nie może być dodanej żadnej automatyki i reakcji wewnętrznych.
Zakładam też że pisząc że coś grzeje, mówimy o tym jaki stan ma urządzenie w Supli (w apce widać czerwone strzałki pokazujące grzanie).
Podobnie stan przekaźnika - mówimy o tym co widać w Supli.
Czy w kanale termostatu przypisałeś włącznik pieca?
W apce na takim termostacie (w detalach) będzie widać ikonę pieca przy kole do ustawiania temperatury.

Jakbyś wrzucił trochę screenów, to bym nie musiał dopytywać ;)
Także najpierw chcę ustalić czy się dobrze rozumiemy i czy dobrze masz to ustawione.
Jeśli nadal nie będzie działać, to zbierz logi z bramki od startu i je podeślij
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 8:45 am
LukiSpajder wrote: Sat Dec 06, 2025 7:59 am
vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 7:35 am
Jak zawsze niezawodny @LukiSpajder 😉

Po włączeniu ta głowica melduje się w trybie nr 1 (antifrost), czyli wychodzi na to, że jak ogarnę konwersję 1 i 2 do 3, to rozwiąże to oba problemy.
To super że logi były pomoce 😁

Uruchomia się w trybie 1 i tak się uruchamia jeśli przyciskamy pokrętło przeskakuje miedzy off, antifrost, Eco , komfort i na końcu pojawi program ikona zegara .
Natomiast jeśli jest off i przekręcono pokrętło lewo lub prawo to wskoczy od razu tryb ręczy ( łapka )
Jeśli potrzebne są logi z tej drugie sytuacji z zbiorę ?

Ale w sumie to tak jak mówisz jeśli wybranie którego kolwiek trybu będzie powodowało przejście głowicy w tryb ręczy to nie ma to znaczenia co ona teraz wykonuje przy włączeniu . A i tak musi działać w ten sposób pod Supla ze względu na to że Supla nie przesyła żadnych harmonogramów do nie tylko temperaturę zadaną .
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

@Luki fajnie, że Ci sie udało zebrać te logi, ja już nie miałem siły na to :)
Wychodzi na to, że lepiej przesyłać logi częściowe niż wszystkie, wtedy Vajera je szybciej wyłapie.
Myślę, że mogę już tą głowicę zamienić z Sonofem Trv w sypialni, bo chodzi dużo ciszej.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

klew wrote: Sat Dec 06, 2025 8:53 am Po stronie bramki nie może być dodanej żadnej automatyki i reakcji wewnętrznych.
Nie ma. Wszystkie akcje dotyczące przekaźnika jak ustawiłem go na cloudzie są powyłaczane w bramce. Do termostatów tez nie ma
klew wrote: Sat Dec 06, 2025 8:53 am Zakładam też że pisząc że coś grzeje, mówimy o tym jaki stan ma urządzenie w Supli (w apce widać czerwone strzałki pokazujące grzanie).
Tka dokładnie. Jak pisałem że jest stan grzeje lub nie grzeje mówiłem o tym jaki wyświetla stan w aplikacji i na cloudzie. One się pokrywały ze sobą.
klew wrote: Sat Dec 06, 2025 8:53 am Czy w kanale termostatu przypisałeś włącznik pieca?
Tak oczywiście, przecież pisałem
klew wrote: Sat Dec 06, 2025 8:53 am W apce na takim termostacie (w detalach) będzie widać ikonę pieca przy kole do ustawiania temperatury.
Tak, mam taką ikonkę w aplikacji przy termostacie. Termostat w stanie który opisuję po restarcie bramki pokazuje że nie grzeje a ta ikonka że przekaźnik jest włączony. I faktycznie jest.
Taki stan utrzymuje kilka godzin. Specjalnie zostawiłem żeby sprawdzić czy się przełączy.
W moim przypadku ten termostat jest ustawiony jako nadrzędny. Ale jak go odłączyłem jako samodzielny też było tak samo.
@klew skoro to jest sprawdzone i działa to najprawdopodobniej coś by @vajera musiał w bramce dodać by taka konfiguracja z przekaźnikiem połączonym do Z2S sterującym kocioł działała tak jak w przypadku połączenia bezpośredniego z termostatem a nie z bramkąZ2S. Lub w bramce jakaś lokalna funkcja sprawdzająca normalny przekaźnik. Ciekawi mnie jak to @vajera też by widział jeśli w ogóle zabezpieczenie przed takim ekstremalnym przypadkiem chciałby wdrożyć w bramce. Ale wiemy że jeśli jakieś ryzyka się ujawni to należało by im zapobiegać.
EDIT:
W razie czego przypomnę że chodzi tylko o sytuacje gdzie przy nieaktywnej bramce temperatura zmieni się ponad lub poniżej ustawionej. Po włączeniu bramki przekaźnik nie włącza się na pozycję właściwą do stanu jaki wskazuje termostat. W przypadku kiedy bramka, termostat, i przekaźnik normalnie pracuje to go przełącza.
EDIT:
Na wszelki wypadek zrobię "merge" i wszystko sparuję od nowa.
SUPLA.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

@LukiSpajder, @lukasz06 Wypróbujcie wersję 0.9.178-06/12/25.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

zzrr wrote: Sat Dec 06, 2025 12:28 pm Na wszelki wypadek zrobię "merge" i wszystko sparuję od nowa.
SUPLA.jpg
Zrobiłem. Zostawiłem na próbę tylko termostat ten ścienny ZWT198 i przekaźnik. Nie pomogło.
vajera

zzrr wrote: Sat Dec 06, 2025 1:34 pm
zzrr wrote: Sat Dec 06, 2025 12:28 pm Na wszelki wypadek zrobię "merge" i wszystko sparuję od nowa.
SUPLA.jpg
Zrobiłem. Zostawiłem na próbę tylko termostat ten ścienny ZWT198 i przekaźnik. Nie pomogło.
Znalazłem w kodzie bramki 7 albo 8 addAction dla termostatu, które i tak nie były do niczego używane (relikt po pierwszych eksperymentach). Usunąłem je w wersji 0.9.179-06/12/2025.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 3:29 pm Znalazłem w kodzie bramki 7 albo 8 addAction dla termostatu, które i tak nie były do niczego używane (relikt po pierwszych eksperymentach). Usunąłem je w wersji 0.9.179-06/12/2025.
No kilka próbowałem i były faktycznie bez reakcji. Zainstaluje tą wersje i zobacze co nowego. A cos probowałes w kwestii tego dopasowania przekaźnika do stanu termostatu?. Tak "buszowałem" po forum i z tym przekaźnikiem ustawionym na cloudzie to też fajna opcja. W bramce AURATONA ona jest wykorzystywana.
vajera

zzrr wrote: Sat Dec 06, 2025 3:46 pm
vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 3:29 pm Znalazłem w kodzie bramki 7 albo 8 addAction dla termostatu, które i tak nie były do niczego używane (relikt po pierwszych eksperymentach). Usunąłem je w wersji 0.9.179-06/12/2025.
No kilka próbowałem i były faktycznie bez reakcji. Zainstaluje tą wersje i zobacze co nowego. A cos probowałes w kwestii tego dopasowania przekaźnika do stanu termostatu?. Tak "buszowałem" po forum i z tym przekaźnikiem ustawionym na cloudzie to też fajna opcja. W bramce AURATONA ona jest wykorzystywana.
Przekaźnik dopasowuje się do stanu termostatu - u mnie to wczoraj działało, z tego co pamiętam u Ciebie również?
Problem był z synchronizacją na starcie - @klew pisał, że nie może tam być żadnych reakcji wewnętrznych, więc pousuwałem te nieużywane i czekam, aż przetestujesz najnowszą wersję.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 3:49 pm Przekaźnik dopasowuje się do stanu termostatu - u mnie to wczoraj działało, z tego co pamiętam u Ciebie również?
Problem był z synchronizacją na starcie - @klew pisał, że nie może tam być żadnych reakcji wewnętrznych, więc pousuwałem te nieużywane i czekam, aż przetestujesz najnowszą wersję.
Tak sprawdzałem. Też wylaczałem akcje lokalne. Tylko mnie zastanawia bo @klew pisał że to dział tak ze co chwilę taki przekaźnik sprawdza stan kanału termostatu do którego jest podpięty. Czyli sprawdza i jak jest stan GRZEJ to dopasowuje przekaxnik do tego stanu. A w przypadku o ktorym rozmawiamy dotyczacym bramki jak by tego elementu spradzania brak. Przekaźnik wyraźnie w apce jest wskazany jako włączony. Termostat wskazuje że NIE GRZEJ a mimo to przekaźnik się nie przełącza. Oczywiście przy normalnej pracy działa i przełącza. Nawet sprawdziłem funkcje podłączenia do przekaźnika dwóch termostatów i faktycznie fajnie działa to logiczne sterowanie przy wyłączaniu przekaźnika AND a przy włączaniu OR. Dobra... sprawdzam nowy soft 👍

EDIT:
Co do tego pytania...
vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 3:49 pm Przekaźnik dopasowuje się do stanu termostatu - u mnie to wczoraj działało, z tego co pamiętam u Ciebie również?
U mnie dzialało tak jak opisałem wyżej. Więc generalnie to działa i to całkiem dobrze. Nie działało i nie działa dalej bo sprawdziłem przed chwilą sprawdzenie stanu przekaźnika po restarcie bramki i podczas jej działania. Czy sprawdzić jak to by teraz wyglądało przy ustawieniach akcji lokalnych w bramce? Oczywiście soft już jest najnowszy
EDIT:
na akcjach lokalnych działa przełączanie też. Ale nie wiem jak by to wyglądało w przypadku połączeniu kilku termostatów AND i OR do przekaźnika. Ta opcja z cloudem i przekaźnikiem sterującym kotłem jest fajna moim zdaniem. Ale sprawdzanie stanu termostatów nie działa.
Last edited by zzrr on Sat Dec 06, 2025 4:49 pm, edited 1 time in total.

Return to “Bramka ZigBee”