@klew ale jak funkcja or działa w cloud? przy reakcja idzie to ustawić?klew wrote: Tue Dec 09, 2025 10:51 amTa funkcja w bibliotece sama realizuje OR dla wielu termostatów używających jednego piecavajera wrote: Tue Dec 09, 2025 10:14 amPocząwszy od wersji 0.9.190-09/12/25 przekaźniki wirtualne (element lokalnej logiki bramki) dostały możliwość ustawienia w Cloud funkcji sterowanie pompą/źródłem ciepła. Nie jestem jeszcze pewny, czy to zadziała, ale wyobrażam sobie taki schemat:zzrr wrote: Mon Dec 08, 2025 4:39 pm v0.9.188. Sprawdziłem działanie przekaźnika. Pewnie już sprawdzone ale na wszelki wypadek napiszę. Przekaźnik ustawia właściwy stan po restarcie bramki. Nie da się w przekaźniku wymusić złego stanu ponieważ działa sprawdzenie względem termostatów co ok. 10-15s. Więc to jest to i jest "gitara" @vajera @klew. Dzięki w imieniu nie tylko swoim. Tak to właśnie powinno działać. Z resztą sami wiecie![]()
bramka + 3 głowice TRV - do każdej głowicy przypisany termometr zewnętrzny i wirtualny przekaźnik z funkcją sterowanie źródłem ciepła. Bramka OR(3) - na 3 wejściach ma podpięte te wirtualne przekaźniki, na wyjściu przekaźnik pieca.
I wtedy - jeżeli którakolwiek z głowic zacznie "grzać" to piec się włączy, jeżeli wszystkie będą na "nie grzej" to piec się wyłączy.
Można to rozwiązać termostatami nadrzędnymi, ale wtedy nie ma chyba(?) możliwości indywidualizacji harmonogramu każdej głowicy?
A jak się to zachowa jak np 3 termostaty są na ON (kocioł grzeje) a jeden przełączy na OFF - wówczas do przekaźnika ciągle mamy zadane ON? Czy kocioł się wyłączy bo dostanie sygnał z tego najszybszego termostatu że jest na OFF?