Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Mario78
Been thanked: 1 time

klew wrote: Tue Dec 09, 2025 10:51 am
vajera wrote: Tue Dec 09, 2025 10:14 am
zzrr wrote: Mon Dec 08, 2025 4:39 pm v0.9.188. Sprawdziłem działanie przekaźnika. Pewnie już sprawdzone ale na wszelki wypadek napiszę. Przekaźnik ustawia właściwy stan po restarcie bramki. Nie da się w przekaźniku wymusić złego stanu ponieważ działa sprawdzenie względem termostatów co ok. 10-15s. Więc to jest to i jest "gitara" @vajera @klew. Dzięki w imieniu nie tylko swoim. Tak to właśnie powinno działać. Z resztą sami wiecie👍
Począwszy od wersji 0.9.190-09/12/25 przekaźniki wirtualne (element lokalnej logiki bramki) dostały możliwość ustawienia w Cloud funkcji sterowanie pompą/źródłem ciepła. Nie jestem jeszcze pewny, czy to zadziała, ale wyobrażam sobie taki schemat:

bramka + 3 głowice TRV - do każdej głowicy przypisany termometr zewnętrzny i wirtualny przekaźnik z funkcją sterowanie źródłem ciepła. Bramka OR(3) - na 3 wejściach ma podpięte te wirtualne przekaźniki, na wyjściu przekaźnik pieca.
I wtedy - jeżeli którakolwiek z głowic zacznie "grzać" to piec się włączy, jeżeli wszystkie będą na "nie grzej" to piec się wyłączy.

Można to rozwiązać termostatami nadrzędnymi, ale wtedy nie ma chyba(?) możliwości indywidualizacji harmonogramu każdej głowicy?
Ta funkcja w bibliotece sama realizuje OR dla wielu termostatów używających jednego pieca
@klew ale jak funkcja or działa w cloud? przy reakcja idzie to ustawić?
A jak się to zachowa jak np 3 termostaty są na ON (kocioł grzeje) a jeden przełączy na OFF - wówczas do przekaźnika ciągle mamy zadane ON? Czy kocioł się wyłączy bo dostanie sygnał z tego najszybszego termostatu że jest na OFF?
Last edited by Mario78 on Tue Dec 09, 2025 11:51 am, edited 1 time in total.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

vajera wrote: Tue Dec 09, 2025 10:57 am
klew wrote: Tue Dec 09, 2025 10:51 am Ta funkcja w bibliotece sama realizuje OR dla wielu termostatów używających jednego pieca
Czyli odpowiedziałeś na moje pytanie nr 1, dziękuję 😉
Rozumiem, że te termostaty nie muszą być ze sobą powiązane relacją nadrzędny/podrzędny, bo za operację OR odpowiada ten agregator?
Tak. Do tego służy ustawienie "włącznika pieca" i "włącznika pompy".
Ten "agregator" ogarnia wszystkie podpięte termostaty i steruje piecem/pompą.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klew

Mario78 wrote: Tue Dec 09, 2025 11:48 am @klew ale jak funkcja or działa w cloud? przy rutynie idzie to ustawić?
A jak się to zachowa jak np 3 termostaty są na ON (kocioł grzeje) a jeden przełączy na OFF - wówczas do przekaźnika ciągle mamy zadane ON? Czy kocioł się wyłączy bo dostanie sygnał z tego najszybszego termostatu że jest na OFF?
"Rutyna" ? chodzi o Scenę?

Ogólnie przekaźnikami z funkcją "piec/pompa" nie da się sterować z Supli (nie włączysz ich ani ręcznie, ani ze sceny, ani harmonogramu).

Przekaźniki się włączają, gdy jakikolwiek termostat chce grzać (lub chłodzić), a wyłączają gdy nikt nie chce grzać (lub chłodzić).
Mario78

klew wrote: Tue Dec 09, 2025 11:50 am
Mario78 wrote: Tue Dec 09, 2025 11:48 am @klew ale jak funkcja or działa w cloud? przy rutynie idzie to ustawić?

Ogólnie przekaźnikami z funkcją "piec/pompa" nie da się sterować z Supli (nie włączysz ich ani ręcznie, ani ze sceny, ani harmonogramu).

Przekaźniki się włączają, gdy jakikolwiek termostat chce grzać (lub chłodzić), a wyłączają gdy nikt nie chce grzać (lub chłodzić).
Pomyłka chodziło mi o reakcję. sorry
Mario78

klew wrote: Tue Dec 09, 2025 11:50 am

Teraz szukam i szukam tego magicznego przekaźnika "piec/pompa" w moich termostatach nie potrafie go namierzyć w cloud.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Tue Dec 09, 2025 10:14 am
zzrr wrote: Mon Dec 08, 2025 4:39 pm v0.9.188. Sprawdziłem działanie przekaźnika. Pewnie już sprawdzone ale na wszelki wypadek napiszę. Przekaźnik ustawia właściwy stan po restarcie bramki. Nie da się w przekaźniku wymusić złego stanu ponieważ działa sprawdzenie względem termostatów co ok. 10-15s. Więc to jest to i jest "gitara" @vajera @klew. Dzięki w imieniu nie tylko swoim. Tak to właśnie powinno działać. Z resztą sami wiecie👍
Począwszy od wersji 0.9.190-09/12/25 przekaźniki wirtualne (element lokalnej logiki bramki) dostały możliwość ustawienia w Cloud funkcji sterowanie pompą/źródłem ciepła. Nie jestem jeszcze pewny, czy to zadziała, ale wyobrażam sobie taki schemat:

bramka + 3 głowice TRV - do każdej głowicy przypisany termometr zewnętrzny i wirtualny przekaźnik z funkcją sterowanie źródłem ciepła. Bramka OR(3) - na 3 wejściach ma podpięte te wirtualne przekaźniki, na wyjściu przekaźnik pieca.
I wtedy - jeżeli którakolwiek z głowic zacznie "grzać" to piec się włączy, jeżeli wszystkie będą na "nie grzej" to piec się wyłączy.

Można to rozwiązać termostatami nadrzędnymi, ale wtedy nie ma chyba(?) możliwości indywidualizacji harmonogramu każdej głowicy?
Tak. To co napisałeś i @klew w następnym poście to potwierdzam. Nawet właśnie wspominałem o tym w kilku wiadomościach. Ale inny temat zawiły był na topie z przekaźnikiem więc to mogło umknąć. Potwierdzam bo sprawdzałem. Przekaźnik ustawiony na cloudzie jako sterowanie źródłem ciepła realizuje przy wyłączaniu kotła warunek że muszą wszystkie termostaty być na NIE GRZEJĘ a włączy się jak chociaż jeden termostat zgłosi GRZEJĘ. To jest bardzo wygodne i fajne rozwiązanie.
A dodatkowo od wczoraj działa to zabezpieczenie które zrobiliście. I to jest już jest w tej chwili naprawdę pod tym względem rozwiązanie któremu chyba zarzucić nic nie można👍
Last edited by zzrr on Tue Dec 09, 2025 12:10 pm, edited 1 time in total.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Mario78 wrote: Tue Dec 09, 2025 11:38 am
vajera wrote: Tue Dec 09, 2025 10:54 am Kontynuując powyższy temat mam 2 pytania:

1. ....

2. Jakich przekaźników bezpotencjałowych Zigbee używacie, np. do sterowania piecem?
No ja zakupiłem specjalnie takie które już dodałeś:

Image

Przy wyborze na 230v nie potrzeba nawet zasilacza
Polecam. Działa nawet pilot RF. Obsługa bezproblemowa 😄
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera
Has thanked: 290 times
Been thanked: 161 times

lukasz06 wrote: Tue Dec 09, 2025 11:09 am
vajera wrote: Mon Dec 08, 2025 10:32 pm
lukasz06 wrote: Mon Dec 08, 2025 9:41 pm
Ok , a więc komunikacja między nimi jest, bo najpierw zmniejszyłem temp na głowicy na 20 stopni, później na 19 i wtedy przechodzi w tryb program na aplikacji
Sprawdź proszę 0.9.189-08/12/25.
Wesrsja 0.9.190.
Podobna sytuacja. Zmieniam wpierw na 20 stopni (obojętnie - aplikacja, czy głowica), jest dobrze.
Zmieniam dalej na 19 stopni i teraz nie przełącza się w tryb program, ale sam zmienia nastawę na 22 (tryb comfort) i zaczyna mi grzać.
Tak jak pisałem, problemem są te nastawy trybów, które po wykryciu temp odpowiadającej danemu trybowi automatycznie przełączają głowicę na ten tryb. Czyli należałoby zmienić ich wartości na powiedzmy 34-35 lub 5-6, żeby ich ktoś przypadkiem nie włączył. Chyba, że idzie to jakoś wyłączyć całkowicie?
Zobacz 0.9.191-09/12/25
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew

zzrr wrote: Tue Dec 09, 2025 12:08 pm
A dodatkowo od wczoraj działa to zabezpieczenie które zrobiliście. I to jest już jest w tej chwili naprawdę pod tym względem rozwiązanie któremu chyba zarzucić nic nie można👍
Będzie tam jeszcze dodawana opcja ustawienie zwłoki startu i stopu dla tych włączników. Ale to kiedyś :)
vajera
Has thanked: 290 times
Been thanked: 161 times

klew wrote: Tue Dec 09, 2025 12:13 pm
zzrr wrote: Tue Dec 09, 2025 12:08 pm
Będzie tam jeszcze dodawana opcja ustawienie zwłoki startu i stopu dla tych włączników. Ale to kiedyś :)
Bramki logiczne Z2S mają opóźnienie startu ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “Bramka ZigBee”