zzrr wrote: Thu Dec 11, 2025 10:30 am
vajera wrote: Thu Dec 11, 2025 7:22 am
Rozumiem, że to jest wersja NO_LOGS z wyłączonym GUI(No GUI on start)?
Pamięć wygląda OK, zaskakująco niskie obciążenie procesora - jak to się przekładało na pracę tych termostatów?
Tak. wersja NO_LOGS z wyłączonym GUI. Przed połączeniem telnet wyłączyłem GUI w przeglądarce.
Wyłączyłeś GUI i zresetowałeś bramkę? Czy po prostu zaznaczyłeś w GUI "No GUI on start"? Pytam pod kątem zużycia RAMu, pamiętaj że zmiana trybu GUI/wyłączenie go odbywa się przy kolejnym uruchomieniu bramki.
EDIT:
W każdym razie co pewnie jest bardzo istotne na wersji 0.9.194 nawet te dwa komplety chodziły zdecydowanie lepiej niż na 193 jeden komplet a reszta kompletów zarejestrowane w cloud ale nie działające(po prostu nie uruchomione)
To może być moja wina - jakiś czas temu zaobserwowałem, że mój ZWT198 potrafi czasami (zwykle po dłuższym czasie) "zgubić" kalibrację, tzn. z jakiegoś powodu pojawia się różnica pomiędzy termometrem termostatu (pomiar z termometru zewnętrznego) a termometrem wewnętrznym głowicy (HVAC TEMP) - wtedy termostat fizycznie kieruje się tym drugim i mamy niezgodność.
Dodałem (0.9.192 albo 0.9.193) mechanizm zabezpieczający przed taką ewentualnością, ale źle go skonstruowałem i w rezultacie mniej więcej co 25 sekund bramka restartowała kalibrację

Wersja 0.9.194 również zawiera ten mechanizm, ale teraz wydaje się działać prawidłowo - jeżeli prze 300 sekund będzie się utrzymywać różnica pomiędzy tymi dwoma wartościami, to bramka zresetuje kalibrację do 0, co spowoduje przywrócenie prawidłowego mechanizmu kalibracji w ciągu kolejnych 30-60 sekund.