Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Wed Dec 10, 2025 10:58 pm Potrzebujesz klienta Telnetu (PuTTy, Terminus na komórce), logujesz się do usługi Telnet po IP bramki i wpisujesz komendy, jak za czasów MS-DOS ;)
Zaczynaj zawsze od version.
Posiadam... :) Ok super. Każda podpowiedź zawsze jest wartościowa.
I taka umowa... Ja to dla Ciebie pięknie przygotuje i tu wstawię. A ty do łóżeczka i odpocznij trochę. Ok?
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Wed Dec 10, 2025 11:03 pm
vajera wrote: Wed Dec 10, 2025 10:58 pm Potrzebujesz klienta Telnetu (PuTTy, Terminus na komórce), logujesz się do usługi Telnet po IP bramki i wpisujesz komendy, jak za czasów MS-DOS ;)
I taka umowa... Ja to dla Ciebie pięknie przygotuje i tu wstawię. A ty do łóżeczka i odpocznij trochę. Ok?
Dobry pomysł;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

vajera wrote: Wed Dec 10, 2025 11:05 pm
zzrr wrote: Wed Dec 10, 2025 11:03 pm
Dobry pomysł;)
Bardzo dobry. Mój cel to nie zrobic tego na jutro czy pojutrze tylko zrobić. Ja tu sobie popracuje z tym a jutro spokojnie temat sobie dalej niech idzie. Ważne że są pomysły i chęć po Twojej stronie pomocy. To już Ci dzisiaj nie zawracam głowy. 👍
zzrr

vajera wrote: Wed Dec 10, 2025 10:49 pm 1. Wgraj wersję 0.9.194-10/12/25 - w kilku ostatnich był drobny błąd, który mógł wpływać na pracę ZWT198.
2. Zastosuj wersję no_logs, wyłącz GUI.
3. Zaloguj się przez konsolę, daj memory, dir (rozmiar pliku supla-dev.cfg) oraz tasks.
4. Powtórz memry + tasks po kwadransie.
Zrobione...
konsola.zip
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

vajera wrote: Wed Dec 10, 2025 6:22 pm
bokk wrote: Wed Dec 10, 2025 5:03 pm To może coś się podziało bo ja miałem dzisiaj:
"Tworzę zdalny przekaźnik w obu bramkach (RR_strych, RR_salon)," na jednej bramce pokazuje mi się z możliwością wyboru źródła ciepła a na drugiej bez tej opcji - zwykły przekaźnik ?"
bokk wrote: Wed Dec 10, 2025 5:03 pm To może coś się podziało bo ja miałem dzisiaj:
"Tworzę zdalny przekaźnik w obu bramkach (RR_strych, RR_salon)," na jednej bramce pokazuje mi się z możliwością wyboru źródła ciepła a na drugiej bez tej opcji - zwykły przekaźnik ?"
Mała poprawka - RR nie może być ustawiony jako sterowanie ciepłem, bo nie będzie prawidłowo działać (tak mi się wydaje).

Najlepiej zrobić to tak:

1. W tej bramce, która ma przekazać stan dodajesz wirtualny przekaźnik i jemu zmieniasz funkcję na źródło ciepła.
2. Następnie w tej samej bramce dodajesz zdalny przekaźnik i ustawiasz dwie lokalne akcje pomiędzy tym przekaźnikiem z pkt. 1 a tym zdalnym przekaźnikiem (ON_TURN_ON -> TURN_ON, ON_TURN_OFF -> TURN_OFF).
3. Na bramce docelowej dodajesz zdalny przekaźnik i łączysz go z tym zdalnym z pkt. 2.
4. Ten zdalny z pkt. 3 łączysz przez bramkę OR z lokalnym źródła ciepła a bramka OR steruje przekaźnikiem od pieca....
Znalazłem w domu jeszcze jeden wolny moduł i próbuję na 2 bramkach testowych.
1. Na 1 bramce TEST_pietro dodaję VR_pietro i zmieniam funkcję na włącznik źródła ciepła.
2. Następnie w tej samej bramce dodaje RR_pietro i ustawiam dwie lokalne akcje: VR_pietro -> ON_TURN_ON -> RR_pietro -> TURN_ON
VR_pietro -> ON_TURN_OFF -> RR_pietro -> TURN_OFF
3. Na 2 bramce TEST_parter dodaje RR_parter i łączę z RR_pietro podając jego kanał i mdns 1 bramki TEST_pietro.

i tu się zatrzymałem.
Czy na 2 bramce TEST_parter gdzie jest RR_parter i dodałem OR GATE mam szukać jakiś ustawień czy resztę mam ustawić w Cloud przez reakcje gdy RR_parter włączony - włącz przekaźnik pieca, i gdy RR_piętro wyłączony - wyłącz przekaźnik pieca

4. Ten zdalny z pkt. 3 łączysz przez bramkę OR z lokalnym źródła ciepła a bramka OR steruje przekaźnikiem od pieca....
vajera

bokk wrote: Thu Dec 11, 2025 3:27 am Znalazłem w domu jeszcze jeden wolny moduł i próbuję na 2 bramkach testowych.
1. Na 1 bramce TEST_pietro dodaję VR_pietro i zmieniam funkcję na włącznik źródła ciepła.
2. Następnie w tej samej bramce dodaje RR_pietro i ustawiam dwie lokalne akcje: VR_pietro -> ON_TURN_ON -> RR_pietro -> TURN_ON
3. Na 2 bramce TEST_parter dodaje RR_parter i łączę z RR_pietro podając jego kanał i mdns 1 bramki TEST_pietro.
Rozumiem, że w ustawieniach RR_pietro analogiczne podajesz dane RR_parter?
i tu się zatrzymałem.
Czy na 2 bramce TEST_parter gdzie jest RR_parter i dodałem OR GATE mam szukać jakiś ustawień czy resztę mam ustawić w Cloud przez reakcje gdy RR_parter włączony - włącz przekaźnik pieca, i gdy RR_piętro wyłączony - wyłącz przekaźnik pieca

RR_parter połączyłeś z bramką OR a co jest połączone z drugim wejściem tej bramki?
W Cloud nie ustawiłbym żadnych reakcji, bo tracisz wtedy pracę lokalną - równie dobrze mógłbyś wtedy zrezygnować ze zdalnych przekaźników.
Rozumiem, że sterowanie piecem masz w obrębie bramki parter? W takim razie bramka OR powinna sterować tym przekaźnikiem od pieca za pomocą lokalnych akcji.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

vajera wrote: Thu Dec 11, 2025 6:43 am
bokk wrote: Thu Dec 11, 2025 3:27 am Znalazłem w domu jeszcze jeden wolny moduł i próbuję na 2 bramkach testowych.
Rozumiem, że w ustawieniach RR_pietro analogiczne podajesz dane RR_parter?
i tu się zatrzymałem.

RR_parter połączyłeś z bramką OR a co jest połączone z drugim wejściem tej bramki?
W Cloud nie ustawiłbym żadnych reakcji, bo tracisz wtedy pracę lokalną - równie dobrze mógłbyś wtedy zrezygnować ze zdalnych przekaźników.
Rozumiem, że sterowanie piecem masz w obrębie bramki parter? W takim razie bramka OR powinna sterować tym przekaźnikiem od pieca za pomocą lokalnych akcji.
Niestety nie, czekam na przekaznik który będę mogł użyć w tej bramce. Obecnie mam wolną parę styków NO ale w Cloud z Wemosa. Czyli jak dotrze mi przekaznik Zigbee to jego daję to sterowania przez bramkę OR.
"Rozumiem, że w ustawieniach RR_pietro analogiczne podajesz dane RR_parter? " a tego nie zrobiłem. A na bramce piętro tez robię VR_pietro jako wlacznik zrodla ciepla do termostatow na tej bramce
vajera

zzrr wrote: Thu Dec 11, 2025 12:14 am
vajera wrote: Wed Dec 10, 2025 10:49 pm 1. Wgraj wersję 0.9.194-10/12/25 - w kilku ostatnich był drobny błąd, który mógł wpływać na pracę ZWT198.
2. Zastosuj wersję no_logs, wyłącz GUI.
3. Zaloguj się przez konsolę, daj memory, dir (rozmiar pliku supla-dev.cfg) oraz tasks.
4. Powtórz memry + tasks po kwadransie.
Zrobione...
konsola.zip
Rozumiem, że to jest wersja NO_LOGS z wyłączonym GUI(No GUI on start)?
Pamięć wygląda OK, zaskakująco niskie obciążenie procesora - jak to się przekładało na pracę tych termostatów?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Thu Dec 11, 2025 7:22 am Rozumiem, że to jest wersja NO_LOGS z wyłączonym GUI(No GUI on start)?
Pamięć wygląda OK, zaskakująco niskie obciążenie procesora - jak to się przekładało na pracę tych termostatów?
Tak. wersja NO_LOGS z wyłączonym GUI. Przed połączeniem telnet wyłączyłem GUI w przeglądarce.
EDIT:
Tak jak pisałem wcześniej nie miałem jak podłączyć wszystkiego i były połaczone dwa komplety czyli (głowica + nadrzędny) x 2.
Dzisiaj mogę uruchomić cztery komplety na raz, jak wrócę do domu. W każdym razie co pewnie jest bardzo istotne na wersji 0.9.194 nawet te dwa komplety chodziły zdecydowanie lepiej niż na 193 jeden komplet a reszta kompletów zarejestrowane w cloud ale nie działające(po prostu nie uruchomione)
vajera

zzrr wrote: Thu Dec 11, 2025 10:30 am
vajera wrote: Thu Dec 11, 2025 7:22 am Rozumiem, że to jest wersja NO_LOGS z wyłączonym GUI(No GUI on start)?
Tak. wersja NO_LOGS z wyłączonym GUI. Przed połączeniem telnet wyłączyłem GUI w przeglądarce.
Wyłączyłeś GUI i zresetowałeś bramkę? Czy po prostu zaznaczyłeś w GUI "No GUI on start"? Pytam pod kątem zużycia RAMu, pamiętaj że zmiana trybu GUI/wyłączenie go odbywa się przy kolejnym uruchomieniu bramki.
EDIT:
W każdym razie co pewnie jest bardzo istotne na wersji 0.9.194 nawet te dwa komplety chodziły zdecydowanie lepiej niż na 193 jeden komplet a reszta kompletów zarejestrowane w cloud ale nie działające(po prostu nie uruchomione)
To może być moja wina - jakiś czas temu zaobserwowałem, że mój ZWT198 potrafi czasami (zwykle po dłuższym czasie) "zgubić" kalibrację, tzn. z jakiegoś powodu pojawia się różnica pomiędzy termometrem termostatu (pomiar z termometru zewnętrznego) a termometrem wewnętrznym głowicy (HVAC TEMP) - wtedy termostat fizycznie kieruje się tym drugim i mamy niezgodność.
Dodałem (0.9.192 albo 0.9.193) mechanizm zabezpieczający przed taką ewentualnością, ale źle go skonstruowałem i w rezultacie mniej więcej co 25 sekund bramka restartowała kalibrację :-(
Wersja 0.9.194 również zawiera ten mechanizm, ale teraz wydaje się działać prawidłowo - jeżeli prze 300 sekund będzie się utrzymywać różnica pomiędzy tymi dwoma wartościami, to bramka zresetuje kalibrację do 0, co spowoduje przywrócenie prawidłowego mechanizmu kalibracji w ciągu kolejnych 30-60 sekund.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”