Zgłoszenia nowych urządzeń [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

mipolansk
Has thanked: 2 times
Been thanked: 18 times

mipolansk wrote: Thu Dec 11, 2025 4:24 pm Nie wiem czy to wystarczy, ale chciałbym prosić o dodanie urządzenia :)

Code: Select all

17:17:20.453 -> [ 60129][I][ZigbeeGateway.cpp:434] zbReadBasicCluster(): Peer Model is "TS0002"
17:17:21.377 -> [ 61064][I][ZigbeeGateway.cpp:385] zbQueryDeviceBasicCluster(): basic tsn 0x2
17:17:21.377 -> [ 61065][D][Z2S_Gateway.ino:2314] loop(): Unknown model _TYZB01_ugy1bbbg::TS0002, no binding is possible
Przy okazji, czy któryś z tych plików co są na github w releasie można użyć do aktualizacja przez www /update?
Poproszę o dodanie jeszcze jednego urządzenia. Jest praktycznie takie samo jak to wyżej, tylko, że nie dotykowe a klikane

23:14:16.898 -> [161932][D][Z2S_Gateway.ino:1637] loop(): Unknown model _TZ3000_jyua7aqt::TS0002, no binding is possible
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

mipolansk wrote: Sat Dec 20, 2025 10:24 pm Poproszę o dodanie jeszcze jednego urządzenia. Jest praktycznie takie samo jak to wyżej, tylko, że nie dotykowe a klikane

23:14:16.898 -> [161932][D][Z2S_Gateway.ino:1637] loop(): Unknown model _TZ3000_jyua7aqt::TS0002, no binding is possible
+BWNU-0.9.216-21/12/25
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Mario78
Been thanked: 1 time

Mario78 wrote: Sat Nov 29, 2025 4:24 pm Uprzejmie proszę o dodanie gniazdko aqara
Unknown model Aqara::lumi.plug.aeu001, no binding is possible
Image

vajera ratuj:)
Zauważyłem dopiero niedawno ze w moim aqara gniazdku licznik energii czynnej nie dziala:(
Wcześniej bylo wpięte bez odbioru a teraz od 2 dni podpiolem je tak aby monitorować sprzęt TV. No i pp 2 dniach mam takie wartości:(
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

Mario78 wrote: Sun Dec 21, 2025 8:40 am
Mario78 wrote: Sat Nov 29, 2025 4:24 pm Uprzejmie proszę o dodanie gniazdko aqara
Unknown model Aqara::lumi.plug.aeu001, no binding is possible
Image

Zauważyłem dopiero niedawno ze w moim aqara gniazdku licznik energii czynnej nie dziala:(
Wcześniej bylo wpięte bez odbioru a teraz od 2 dni podpiolem je tak aby monitorować sprzęt TV. No i pp 2 dniach mam takie wartości:(
1. V/A/W - tutaj wszystko się zgadza?
2. jesteś w stanie oszacować ewentualną skalę błędu kWh? ×10, ×100?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Mario78

vajera wrote: Sun Dec 21, 2025 9:07 am

Image

Reszta sie zgadza. Problem jest taki ze od kiedy Zauważyłem ze cos nie tak to ta moc czynna pobrana mi się nie zmienia. Dzis tv będzie szedł ciagle jak sie coś ruszy to napisze. Puki co od wczoraj wieczorem mam ciagle stan licznika 0.001kwh

Ty tez masz takie gniazdko jak pamiętam. U ciebie jest ok?
vajera

Mario78 wrote: Sun Dec 21, 2025 9:12 am
vajera wrote: Sun Dec 21, 2025 9:07 am

Reszta sie zgadza. Problem jest taki ze od kiedy Zauważyłem ze cos nie tak to ta moc czynna pobrana mi się nie zmienia. Dzis tv będzie szedł ciagle jak sie coś ruszy to napisze. Puki co od wczoraj wieczorem mam ciagle stan licznika 0.001kwh

Ty tez masz takie gniazdko jak pamiętam. U ciebie jest ok?
U mnie jest bardzo OK, bo leży w pudełku i czeka aż je zamontuję :lol:
A wejdź w C&A, klaster SIMPLE METERING, atrybut TOTAL SUMMATION i daj read attribute.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Mario78

vajera wrote: Sun Dec 21, 2025 9:18 am
A wejdź w C&A, klaster SIMPLE METERING, atrybut TOTAL SUMMATION i daj read attribute.
🫡
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

Mario78 wrote: Sun Dec 21, 2025 10:54 am
🫡
To powtórz tę operację, ale z włączonym przełącznikiem Asynchronous command.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
emwu88

vajera wrote: Sat Dec 20, 2025 2:29 pm
emwu88 wrote: Sat Dec 20, 2025 1:52 pm Witam,
przeanalizowałem trochę zawartość Twojego githuba pod kątem ostatniej wypowiedzi "kopiuj/wklej' :P
Czy dobrze myślę że w przypadku moich urządzeń:
1) lumi.sensor_cube.aqgl01 - nic takiego podobnego nie występuje - trzeba dopisać obsługę od zera,
W przypadku kostki część obsługi jest już napisana (sam posiadam podobną - lumi.remote.cagl02) - odłożyłem jej implementację w Supla do momentu ogarnięcia historii z ActionTrigger a ostatnie tygodnie praktycznie w 90% poświęciłem na kod Hvac ;)
2) lumi.sensor_motion.aq2 - jest już dodany i teoretycznie powinien działać - a nie binduje się? - spróbuje jeszcze z kilka razy, może zadziała :)
{ .manufacturer_name = "LUMI", .model_name = "lumi.sensor_motion.aq2",
.z2s_device_uid = 7600,
.z2s_device_desc_id = Z2S_DEVICE_DESC_LUMI_MOTION_SENSOR,
.z2s_device_endpoints_count = 1},

Mam dokładnie takie same - są rewelacyjne, ale pod warunkiem, że zrobisz odpowiednią sztuczkę przy parowaniu (zagadka - czym różni się Twój wpis od wpisu w bazie? ;)) - zobacz tutaj.
Aqara pairing process: to push the pairing button for five (5) seconds or eight (8) secs depending on the device, so it will enter in pairing mode, then continue pushing and releasing the pairing button one time every sec. You will see the device starting the interview, configured, and then added. Do not stop pushing the pairing button each second until you see the battery status and not the "?" as battery status. Sometimes the battery status will take one day to reflect the "real" battery status; this is normal.
3) eWeLink::DS01- tu tak samo:
{ .manufacturer_name = "eWeLink", .model_name = "DS01",
.z2s_device_uid = 6500,
.z2s_device_desc_id = Z2S_DEVICE_DESC_IAS_ZONE_SENSOR,
.z2s_device_endpoints_count = 1},
Ten powinien sparować się bez problemu? Możesz wrzucić logi z parowania?
Zastanawiam się czy jeżeli nowe urządzenie jest podobne do istniejącego zaimplementowanego (.z2s_device_desc_id = ...) to czy wystarczy nadać mu tylko nowy .z2s_device_uid = ... ?
https://github.com/lsroka76/Z2S_Library ... database.h
Zasadniczo tak, ale będziesz musiał już potem sam kompilować nowe wersje i pilnować tego UID, bo ja mogę tę samą wartość użyć dla innego urządzenia. Proponuję przynajmniej zgłosić taką operację podając takie dane, jak powyżej - uaktualnię wtedy bazę globalnie.
Doczytałem, pokombinowałem trochę, dziękuję!
1) czekam z niecierpliwością
2) poczytałem, zrobiłem 'myk' z parowaniem - działa,
3) mam dwa takie, jeden sparował się bez większych problemów, ale drugi dopiero wtedy jak w pierwszym odłączyłem baterie (przypadek?)

Co do utrzymywania własnej kompilacji softu to zostawię to jednak w rękach profesjonalisty - kawał bardzo dobrej roboty!
Do tej pory używałem integracji HA + zigbee2mqtt z bramkami na HA(Rpi + dongel zigbee2usb), oraz bramki Aqara z OpenWrt i wbudowanym zigbee - integracja taka to droga przez mękę, nie było tygodnia aby coś się nie uruchomiło....
Teraz jest super, integracja z SUPLĄ, lokalna automatyka (włącznik światła zapala lampkę na strychu bez kabli) - cud!
BTW, nie dałoby się zaimportować z grubsza biblioteki z zigbee2mqtt, albo dodawanie biblioteki czujników do już wgranego urządzenia?
Tak samo kopia, backup z poziomy softu?
jest co prawda ip/update, ale tam tylko wgranie softu firmware lub filesystem, bez backupu. A szkoda utracić już osiągnięte parowanie i integracje :)

Można prosić jeszcze o obsługę LUMI::lumi.sensor_switch
https://www.zigbee2mqtt.io/devices/WXKG01LM.html

Pozdrawiam serdecznie!
Wojtek
Mario78

vajera wrote: Sun Dec 21, 2025 11:18 am
Mario78 wrote: Sun Dec 21, 2025 10:54 am
🫡
To powtórz tę operację, ale z włączonym przełącznikiem Asynchronous command.
Poniżej efekt

Return to “Bramka ZigBee”