vajera wrote: Sat Dec 20, 2025 2:29 pm
emwu88 wrote: Sat Dec 20, 2025 1:52 pm
Witam,
przeanalizowałem trochę zawartość Twojego githuba pod kątem ostatniej wypowiedzi "kopiuj/wklej'

Czy dobrze myślę że w przypadku moich urządzeń:
1) lumi.sensor_cube.aqgl01 - nic takiego podobnego nie występuje - trzeba dopisać obsługę od zera,
W przypadku kostki część obsługi jest już napisana (sam posiadam podobną -
lumi.remote.cagl02) - odłożyłem jej implementację w Supla do momentu ogarnięcia historii z ActionTrigger a ostatnie tygodnie praktycznie w 90% poświęciłem na kod Hvac
2) lumi.sensor_motion.aq2 - jest już dodany i teoretycznie powinien działać - a nie binduje się? - spróbuje jeszcze z kilka razy, może zadziała

{ .manufacturer_name = "LUMI", .model_name = "lumi.sensor_motion.aq2",
.z2s_device_uid = 7600,
.z2s_device_desc_id = Z2S_DEVICE_DESC_LUMI_MOTION_SENSOR,
.z2s_device_endpoints_count = 1},
Mam dokładnie takie same - są rewelacyjne, ale pod warunkiem, że zrobisz odpowiednią sztuczkę przy parowaniu (zagadka - czym różni się Twój wpis od wpisu w bazie?

) - zobacz
tutaj.
Aqara pairing process: to push the pairing button for five (5) seconds or eight (8) secs depending on the device, so it will enter in pairing mode, then continue pushing and releasing the pairing button one time every sec. You will see the device starting the interview, configured, and then added. Do not stop pushing the pairing button each second until you see the battery status and not the "?" as battery status. Sometimes the battery status will take one day to reflect the "real" battery status; this is normal.
3) eWeLink::DS01- tu tak samo:
{ .manufacturer_name = "eWeLink", .model_name = "DS01",
.z2s_device_uid = 6500,
.z2s_device_desc_id = Z2S_DEVICE_DESC_IAS_ZONE_SENSOR,
.z2s_device_endpoints_count = 1},
Ten powinien sparować się bez problemu? Możesz wrzucić logi z parowania?
Zasadniczo tak, ale będziesz musiał już potem sam kompilować nowe wersje i pilnować tego UID, bo ja mogę tę samą wartość użyć dla innego urządzenia. Proponuję przynajmniej zgłosić taką operację podając takie dane, jak powyżej - uaktualnię wtedy bazę globalnie.
Doczytałem, pokombinowałem trochę, dziękuję!
1) czekam z niecierpliwością
2) poczytałem, zrobiłem 'myk' z parowaniem - działa,
3) mam dwa takie, jeden sparował się bez większych problemów, ale drugi dopiero wtedy jak w pierwszym odłączyłem baterie (przypadek?)
Co do utrzymywania własnej kompilacji softu to zostawię to jednak w rękach profesjonalisty - kawał bardzo dobrej roboty!
Do tej pory używałem integracji HA + zigbee2mqtt z bramkami na HA(Rpi + dongel zigbee2usb), oraz bramki Aqara z OpenWrt i wbudowanym zigbee - integracja taka to droga przez mękę, nie było tygodnia aby coś się nie uruchomiło....
Teraz jest super, integracja z SUPLĄ, lokalna automatyka (włącznik światła zapala lampkę na strychu bez kabli) - cud!
BTW, nie dałoby się zaimportować z grubsza biblioteki z zigbee2mqtt, albo dodawanie biblioteki czujników do już wgranego urządzenia?
Tak samo kopia, backup z poziomy softu?
jest co prawda ip/update, ale tam tylko wgranie softu firmware lub filesystem, bez backupu. A szkoda utracić już osiągnięte parowanie i integracje
Można prosić jeszcze o obsługę LUMI::lumi.sensor_switch
https://www.zigbee2mqtt.io/devices/WXKG01LM.html
Pozdrawiam serdecznie!
Wojtek