Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Sun Dec 21, 2025 3:17 pm ..........

viewtopic.php?p=222372#p222372
Nie wiem, jak to się stało, ale właśnie minął rok od tego momentu, gdy postanowiłem się z Wami podzielić moim pomysłem.
....
Pięknie napisane słowa... przywołujące refleksje. Jednak aż zawstydzające porównując to w skali włożonego wkładu przez Ciebie i przez nas. Ale dobrym jest być razem kiedy trzeba, i się wspierać... dlatego lubię to forum.
To my Tobie @vajera dziękujemy oraz innym również przez Ciebie wymienionym.
kris.gie
Has thanked: 1 time

vajera wrote: Sun Dec 21, 2025 3:17 pm
Popieram wszystkich przede mną i również dodam od siebie: dziękujemy!!!
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Jak ten rok szybko przeleciał w tym czasie praktycznie 85% mojego czasu spędzonego na forum to temat ZigBee 😁.
Patrząc na całość projektu to Ty jesteś motorem napędowym , i nadajesz prędkość rozwoju bramki a My to tryba różne duże (@Zibi007),małe (@LukiSpajder) które kręcą się w zależności od prędkości głównego motoru . Ale jedno jest pewne całość nie może pracować bez nawet tego małego tryba 😉 chociaż może ale będzie zgrzytać 😁

A prędkość czasami jest bardo duża , przykład
czytasz forum idziesz se kawkę zrobić wracasz a tu 15 wiadomości nowych i okazuje się że już nie jesteś na bieżąco 😁

Mi aż chce się testować to wszystko 😁 patrząc jak szybko reagujesz na wiadomości które pojawiają się na forum . Czuję się też zobowiązany do testów gdy zgłaszam problem czy też nowe urządzenie, bo człowiek z drugiego końca Polski poświęca swój cenny czas aby pochylić się na tym tematem .

Tu forum Supla ogólnie przyzwyczaiło nas do szybkiej reakcji na zadane pytanie , problem . I potem człowiek wchodzi w świat realny i zderza się z rzeczywistością gdzie już tak szybko to nie działa słysząc nie da się - a chwilę wcześniej odeszłeś od forum Supla gdzie człowiek poprawił dla ciebie program bo zgłosiłeś że tego potrzebuje i sobie myślisz jak się nie da …….😁

Tak więc życzę sobie i wam aby świat realny tak szybko reagował na nasze problemy ,pytania jak forum Supla 😁

A no i oczywiście żeby @vajera miał dalej siłę aby w takim tempie rozwijać swój projekt z takim zapałem i wytrwałością . A i dużo cierpliwości do takich ludzi jak np. @LukiSpajder nieraz chłopina czuję się jak operator enigmy po otrzymaniu szyfrogramu tj. zaklęcia . Chwilami ChatGPT wyświetla komunikat nie znam odpowiedzi na to pytanie jedyną osobą w Polsce która zna odpowiedz to @vajera 😁😉
Darkblizzard

Panowi, pytanko.
Czy np można zintegrować z bramką supla jakiś moduł GSM i ewentualnie awaryjne zasilanie bramki ? Chodzi o taką sytuację (czysto teoretycznie), mamy bramkę suple spiętą z czujnikiem dymu Zigbee, jeśli net działa, to powiadomienie otrzymamy, ale jeśli neta nie ma, to jest kupa. Ale gdyby wykorzystać local Action, awaryjne zasilanie i moduł GSM, otrzymalibyśmy powiadomienie na numer telefonu. Czy dałoby się to ogarnąć? Wiem, lepiej podłączyć czujki pod system alarmowy, ale jeśli takowego nie mamy, to lepiej mieć chociaż takie powiadomienie jak nie mieć żadnego.
Coś w tym stylu jak LilyGo, tylko nie wiem, czy to esp obsługuje częstotliwość 868 MHz lub bramka DSGW-093-3, ale tu znowu nie wiem, czy będzie dało się ją osuplować, oparta jest o Espressif WROOM 32E processor
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Darkblizzard on Mon Dec 22, 2025 1:28 pm, edited 2 times in total.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

vajera wrote: Sun Dec 21, 2025 3:17 pm Być może niektórzy z Was pamiętają jeszcze poniższy post 😉
....
I to jest kwintesencja Supli. Właśnie po to powstał ten projekt aby powstawały takie rozwiązania jak Twoja bramka. Dziękuje za miłe słowa i życzę dalszej wytrwałości w rozwoju :)
SUPLA.... Nareszcie w domu.
vajera
Has thanked: 290 times
Been thanked: 161 times

Darkblizzard wrote: Mon Dec 22, 2025 12:47 pm Panowi, pytanko.
Czy np można zintegrować z bramką supla jakiś moduł GSM i ewentualnie awaryjne zasilanie bramki ? Chodzi o taką sytuację (czysto teoretycznie), mamy bramkę suple spiętą z czujnikiem dymu Zigbee, jeśli net działa, to powiadomienie otrzymamy, ale jeśli neta nie ma, to jest kupa. Ale gdyby wykorzystać local Action, awaryjne zasilanie i moduł GSM, otrzymalibyśmy powiadomienie na numer telefonu. Czy dałoby się to ogarnąć? Wiem, lepiej podłączyć czujki pod system alarmowy, ale jeśli takowego nie mamy, to lepiej mieć chociaż takie powiadomienie jak nie mieć żadnego.
Coś w tym stylu, tylko nie wiem, czy to esp obsługuje częstotliwość 868 MHz
Temat awaryjnego zasilania bramki został już tutaj przerobiony teoretycznie i praktycznie - znajdziesz wszystko na forum albo autorzy podrzucą odnośniki.
Awaryjne połączenie z internetem to też interesujący temat, ale kierunek z ESP + GSM pojawiał się przy okazji różnych projektów i to chyba średnio działa. Podejrzewam, że chciałbyś, żeby ESP łączył się z WiFi a GSM tylko awaryjnie - to jeszcze bardziej niestabilne rozwiązanie. Opcje alternatywne to router z modułem GSM przełączający się automatycznie - też był na ten temat wątek albo ...stary telefon + ładowarka - podpinasz go do domowej sieci WiFi a jednocześnie robisz na nim router WiFi.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Darkblizzard

vajera wrote: Mon Dec 22, 2025 1:23 pm
Coś w tym stylu, tylko nie wiem, czy to esp obsługuje częstotliwość 868 MHz
Temat awaryjnego zasilania bramki został już tutaj przerobiony teoretycznie i praktycznie - znajdziesz wszystko na forum albo autorzy podrzucą odnośniki.
Awaryjne połączenie z internetem to też interesujący temat, ale kierunek z ESP + GSM pojawiał się przy okazji różnych projektów i to chyba średnio działa. Podejrzewam, że chciałbyś, żeby ESP łączył się z WiFi a GSM tylko awaryjnie - to jeszcze bardziej niestabilne rozwiązanie. Opcje alternatywne to router z modułem GSM przełączający się automatycznie - też był na ten temat wątek albo ...stary telefon + ładowarka - podpinasz go do domowej sieci WiFi a jednocześnie robisz na nim router WiFi.
W sumie zapomniałem, że można podłączyć modem lte pod router, rozwiązanie faktycznie proste, pozostanie jedynie kwestia awaryjnego zasilenia routera i bramki z jakiegoś UPS-A :) dzięki śliczne za naprowadzenie 😊
andras
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Ja napiszę również dziękuję za ten rok z bramką :)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Coś w tym stylu jak LilyGo, tylko nie wiem, czy to esp obsługuje częstotliwość 868 MHz lub bramka DSGW-093-3, ale tu znowu nie wiem, czy będzie dało się ją osuplować, oparta jest o Espressif WROOM 32E processor
Bramka na zasilaniu bateryjnym (akumulatorowym) to najprościej Xiao C6 - działa bez problemu, akumulatorek przyłącza się bezpośrednio. Więcej tutaj viewtopic.php?t=17555. Plus taki, że w Xiao jest dodatkowe wyjście na antenę zewnętrzną - lepszy zasięg.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
edm
Been thanked: 2 times

Panowe vajera, Zibi_007 to zgrany duet. Dołączam do podziękowań. Podziwiam za zaangażowanie, bezinteresowność, wiedzę i rozwój. Pomimo, że nie jesteście już tacy młodzi ;). Ja do najmłodszych również nie należę i z uwagi na całokształt (m.in. małe dzieci), coraz trudniej mam nadążyć, znaleźć czas. Także szacun.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D

Return to “Bramka ZigBee”