smartBombka 2025

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Aj, faktycznie przecież potrzebujesz 5V do zasilania LED. Na pinie 5V nie będzie żadnego napięcia przy zasilaniu z aku.

Ps. A one na 3.3V nie będą dobrze świecić?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
malarz
Been thanked: 2 times

Robert Błaszczak wrote: Sun Dec 21, 2025 4:31 pm Aj, faktycznie przecież potrzebujesz 5V do zasilania LED. Na pinie 5V nie będzie żadnego napięcia przy zasilaniu z aku.

Nie próbowałem :-) Teraz nie mam czasu na zabawy z lutownicą, ale po świętach sprawdzę. Mam jeszcze jeden ring (24 LED) pozostały po zakupach na tegoroczną bombkę.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Projekt bardzo fajny, ja myślałem żeby na choince zawiesić pasek WLED,.dorobić parę efektów "świątecznych" może tak jak wspomniałeś dorobić moduł MP3, który by grał kolędy 😉, ale pewnie na przyszły rok dopiero wypuszczę sofcik pod to, chyba że mnie ktoś ubiegnie 😉. Fajna zabawa jest z tymi diodami. Co do zasilania 3,3V to chyba kiedyś dawno próbowałem ale coś komunikację mi zrywało, nie chciało mi się szukać przyczyny, może coś po prostu namieszałem,.a może zasilanie prądowo nie dawało rady, wiem że nie chciało to u mnie chodzić.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
QLQ

malarz wrote: Sun Dec 21, 2025 5:10 pm
Robert Błaszczak wrote: Sun Dec 21, 2025 4:31 pm Aj, faktycznie przecież potrzebujesz 5V do zasilania LED. Na pinie 5V nie będzie żadnego napięcia przy zasilaniu z aku.

Nie próbowałem :-) Teraz nie mam czasu na zabawy z lutownicą, ale po świętach sprawdzę. Mam jeszcze jeden ring (24 LED) pozostały po zakupach na tegoroczną bombkę.
Fajnie, że sa jeszcze tacy co próbują. Szkoda, że nie ma@ elmaya ...I innych....co by te diody adresowane w końcu do Supli ogarnęli....
Jestem caly czas na tym forum....obserwuję
To tak jak bylo z PZEM ....nie da się ...
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
QLQ

Czy się mylę...że projekt Supla jest projektem OupenzSource? Bo chyba tak nie jest!! Każdy co pisze na tym forum ma obowiązek udostępnić projekt? Tak czy nie? TAK CZY NIE? Razem z BOM I PLIKAMI GERBERÓW?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

QLQ wrote: Thu Dec 25, 2025 8:55 pm

Fajnie, że sa jeszcze tacy co próbują. Szkoda, że nie ma@ elmaya ...I innych....co by te diody adresowane w końcu do Supli ogarnęli....
Pytanie, czy jest jakiś pomysł na interfejs takiego paska adresowalnego LED w aplikacji? Taki, który mógłby być w miarę uniwersalny?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
QLQ

vajera wrote: Thu Dec 25, 2025 9:09 pm

Pytanie, czy jest jakiś pomysł na interfejs takiego paska adresowalnego LED w aplikacji? Taki, który mógłby być w miarę uniwersalny?
Wyedytowałem..I dopisałem,:
quote=QLQ post_id=222779 time=1766696939 user_id=1157]
Czy się mylę...że projekt Supla jest projektem OupenzSource? Bo chyba tak nie jest!! Każdy co pisze na tym forum ma obowiązek udostępnić projekt? Tak czy nie? TAK CZY NIE? Razem z BOM I PLIKAMI GERBERÓW?
[/quote]
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

QLQ wrote: Thu Dec 25, 2025 9:10 pm
vajera wrote: Thu Dec 25, 2025 9:09 pm

Wyedytowałem..I dopisałem,:
quote=QLQ post_id=222779 time=1766696939 user_id=1157]
To tak nie działa, cytując licencję GNU:
Provide Source Code: When distributing the software, the source code must be available or provided. 
Natomiast pliki gerberów czy bom, to już zupełnie inny temat.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

QLQ wrote: Thu Dec 25, 2025 9:08 pm Czy się mylę...że projekt Supla jest projektem OupenzSource? Bo chyba tak nie jest!! Każdy co pisze na tym forum ma obowiązek udostępnić projekt? Tak czy nie? TAK CZY NIE? Razem z BOM I PLIKAMI GERBERÓW?
Nie.
Jeśli używasz czegoś na licencji gpl, to wraz z softem masz obowiązek udostępnić kod źródłowy.
Możesz wziąć dowolny projekt na gpl i zrobić na nim swoje rozwiązanie, tylko dla siebie i nawet wszystkim pokazywać co zrobiłeś, ale dopóki nie udostępnisz komuś softu, to nie musisz nic publikować.

BOM i gerbery to inny temat.

Oczywiście zawsze jest miło, gdy ktoś udostępnia i pomaga innym. Taka jest też idea tego forum, ale nie ma przymusu
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Dodam jeszcze, że mamy pomysł na fajny projekt na diodach adresowalnych.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Projekty użytkowników”