Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Thu Jan 01, 2026 10:18 pm
LukiSpajder wrote: Thu Jan 01, 2026 9:14 pm
vajera wrote: Thu Jan 01, 2026 9:00 pm

Nie masz przypadkiem, którejś z tych temperatur specjalnych ustawionej na 5°C?
Wszystko na 35,5 stopni .
Kombinowałem różne ustawienia, nawet jakiś wcześniejszy soft wrzuciłem . Tak jakby bramka wysyłała najpierw 5 stopni potem 35 stopni i następnie korekta na 34,5 i tak zostaje .
Nie wiem czy to możliwe jak głowica jest sparowana do bramki jako druga głowica to ten efekt nie występuje - czy to może mieć znaczenie ?
Proponuję żebyś przetestował 1.1.19-01/01/26 - wprowadziłem tam pewne poprawki w oparciu o Twoje logi - jeżeli pomogą, to być może rozwiąże to także problem z termostatami ZWT198.
Nie testowałem 1.15, ale przed chwilą wgrałem 1.19.
Wydaje się działać. Resetowałem bramkę (przez odcięcie napięcia) pięć razy.
Za każdym razem na ZTW 198 te 5 stopni było tylko chwilę i przeskakiwało na wcześniej ustawioną :)
Dla mnie jest OK.
Teraz jeszcze Pajączek musi sprawdzić, czy u niego pomogło ;)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Thu Jan 01, 2026 10:44 pm Nie testowałem 1.15, ale przed chwilą wgrałem 1.19.
Wydaje się działać. Resetowałem bramkę (przez odcięcie napięcia) pięć razy.
Za każdym razem na ZTW 198 te 5 stopni było tylko chwilę i przeskakiwało na wcześniej ustawioną :)
Dla mnie jest OK.
Teraz jeszcze Pajączek musi sprawdzić, czy u niego pomogło ;)
To teraz się już nie dowiemy, czy pomogła poprawka z 1.1.15 czy .19 😉, ale najważniejsze, że działa.
BTW. Jak Ci się podoba nowy model AT - miałeś okazję go przetestować?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Thu Jan 01, 2026 9:33 pm Przypuszczam, że jest to efekt uboczny tego mechanizmu synchronizacji nastawy po restarcie bramki. Bodajże w 1.1.15 dodałem małą poprawkę, ale chyba nikt jej jeszcze nie testował - a Ty jaką masz tam wersję bramki?
Sprawdzałem tą wersję. Na ZWT198 i głowicach TRV06 wydawało się że jest ok. tzn. bardzo szybko przywracało po resecie ustawione temperatury, trochę dłużej te odczytywane. Praktycznie od startu wcześniejsze temperatury pokazywały się w aplikacji. Jednak nie zawsze wszystkie. Nie pisałem żeby Cię nie odciągać od wypoczynku. No chyba że jest tak że wypoczywasz jak możesz coś w kodzie robić ;) . Ja tak mam trochę, jestem na takim etapie wiekowym że jak gdzieś mam jechać to najchętniej z całym swoim warsztatem bym jechał :)
v1.1.19 tak wygląda jak by te 5 stopni nie było wysyłane, lub nie widać. na kilka restartów u mnie 5 stopni nie zastygło na żadnym. Wczesniej tak. Może dłużej przywraca temperatury odczytane ale może to tylko pierwsze wrażenie.
EDIT:
Uściśle pierwsze moje zdanie... cyt."Jednak nie zawsze wszystkie." chodziło mi o to że 5 stopni potrafiło zostać.
EDIT:
Faktycznie... bo nie widziałem jak pisałem wiadomości ostatnich. Na termostatach widać na sekundę te 5 stopni. U mnie w aplikacji od razu wchodzi wcześniejsza temperatura. Na kilka restartów w aplikacji 5 stopni nie pokazało ani razu nawet na sekundę
vajera

zzrr wrote: Thu Jan 01, 2026 11:07 pm
vajera wrote: Thu Jan 01, 2026 9:33 pm Przypuszczam, że jest to efekt uboczny tego mechanizmu synchronizacji nastawy po restarcie bramki. Bodajże w 1.1.15 dodałem małą poprawkę, ale chyba nikt jej jeszcze nie testował - a Ty jaką masz tam wersję bramki?
Sprawdzałem tą wersję. Na ZWT198 i głowicach TRV06 wydawało się że jest ok. tzn. bardzo szybko przywracało po resecie ustawione temperatury, trochę dłużej te odczytywane. Praktycznie od startu wcześniejsze temperatury pokazywały się w aplikacji. Jednak nie zawsze wszystkie. Nie pisałem żeby Cię nie odciągać od wypoczynku. No chyba że jest tak że wypoczywasz jak możesz coś w kodzie robić ;) . Ja tak mam trochę, jestem na takim etapie wiekowym że jak gdzieś mam jechać to najchętniej z całym swoim warsztatem bym jechał :)
v1.1.19 tak wygląda jak by te 5 stopni nie było wysyłane, lub nie widać. na kilka restartów u mnie 5 stopni nie zastygło na żadnym. Wczesniej tak. Może dłużej przywraca temperatury odczytane ale może to tylko pierwsze wrażenie.
EDIT:
Uściśle pierwsze moje zdanie... cyt."Jednak nie zawsze wszystkie." chodziło mi o to że 5 stopni potrafiło zostać.
Tak przypuszczałem, że ta poprawka z 1.1.15 może nie wystarczyć - rozumiem, że teraz jest OK?

Ps. Odpoczywam aktywnie - musi być coś dla ciała i coś dla umysłu - fakt, że nie wziąłem ze sobą komputera sprawia, że czasami łatwiej mi skupić się na analizie samych algorytmów.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Thu Jan 01, 2026 11:23 pm
Tak przypuszczałem, że ta poprawka z 1.1.15 może nie wystarczyć - rozumiem, że teraz jest OK?

Ps. Odpoczywam aktywnie - musi być coś dla ciała i coś dla umysłu - fakt, że nie wziąłem ze sobą komputera sprawia, że czasami łatwiej mi skupić się na analizie samych algorytmów.
Tak. Potwierdzam. U mnie tez Ok.👍
EDIT:
A co do aktywnego wypoczynku to żałuję że jakoś w tym roku na jakieś narty u mnie nic nie wyszło czy coś w terenie. Ale zima się jeszcze nie skończyła... Czyli jak jest okazja do aktywnego wypoczynku to wypoczywaj i korzystaj na maxa... Z mojej strony najlepszego...
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Thu Jan 01, 2026 10:18 pm
LukiSpajder wrote: Thu Jan 01, 2026 9:14 pm
vajera wrote: Thu Jan 01, 2026 9:00 pm

Nie masz przypadkiem, którejś z tych temperatur specjalnych ustawionej na 5°C?
Wszystko na 35,5 stopni .
Kombinowałem różne ustawienia, nawet jakiś wcześniejszy soft wrzuciłem . Tak jakby bramka wysyłała najpierw 5 stopni potem 35 stopni i następnie korekta na 34,5 i tak zostaje .
Nie wiem czy to możliwe jak głowica jest sparowana do bramki jako druga głowica to ten efekt nie występuje - czy to może mieć znaczenie ?
Proponuję żebyś przetestował 1.1.19-01/01/26 - wprowadziłem tam pewne poprawki w oparciu o Twoje logi - jeżeli pomogą, to być może rozwiąże to także problem z termostatami ZWT198.
Różne wersje testowałem łącznie z tymi najnowszymi , to co logi zebrane to jakaś starsza wersja ( nie daje numeru wersji bo nie jesteśmy pewien 😉).
Ale na każdej było tak samo , to co wspomniałem że jak mam sparowane dwie głowice na bramce to tego efektu nie było - ale już wiem że dziś to wszystko historia 😉

Update ver.1.1.20

No cóż @vajera nie wiem co wykombinowałeś 😁 ale dział bardzo dobrze 👍. Przy wyłączeniu zasilana bramki i ponownym włączeniu na głowicy przeskakuje 5 stopni , 35,5 stopnia i chyba znów 5 potem wskakuje temperatura zadana z termostatu Supla . Sekwencja tych zdążeń jest bardzo szybko , sterowanie po takim zaniku napięcia z apki działa ( wcześniej było różnie ) . Powiem Ci że nastawy z apki trafiają ekspresowo do głowicy 😁

Raz bramka się zawiesiła mam logi wrzucę popołudniu ale czy coś tam jest - myślę że to od intensywnego testowania .

Dwa razy przy przełączeniu z programu na ręczne z poziomu głowicy tzn. wciśnięte pokrętło . Wskoczyła temperatura 34,5 ale to nazwał bym incydentem - nie mam z tej sytuacji logów .

A nie wiem czy coś jeszcze poprawiać żeby coś się nie popsuło w temacie informacji czy głowica grzeje po wyłączeniu i włączeniu zasilania bramki w apce .
Teraz jeśli głowica grzeje to info nie wróci do apki . Kilka razy ten mechanizm zadziałała czy głowica grzeje/nie grzeje , otrzymała nastaw 5 stopni, wyłączyła grzanie a następnie nastaw prawidłowy i Supla dostała info że grzeje .
Tak jak by za szybko bramka wysyłał nastawy po uruchomieniu, chwilę jak by poczekał po wysłaniu tych 5 stopni aż głowica zareaguje - ale tak jak mówię czy warto coś kombinować teraz działa bardzo fajnie , sytuacja ta występuje po wyłączeniu zasilania bramki innych nie zdążyłem sprawdzić .
Chyba że jakaś testowa wersja aby można wrócić wrazie czegoś 😁

Tak więc u Pajączka 😉😁, też wszystko działa OK
vajera

LukiSpajder wrote: Fri Jan 02, 2026 8:04 am Update ver.1.1.20

No cóż @vajera nie wiem co wykombinowałeś 😁 ale dział bardzo dobrze 👍. Przy wyłączeniu zasilana bramki i ponownym włączeniu na głowicy przeskakuje 5 stopni , 35,5 stopnia i chyba znów 5 potem wskakuje temperatura zadana z termostatu Supla . Sekwencja tych zdążeń jest bardzo szybko , sterowanie po takim zaniku napięcia z apki działa ( wcześniej było różnie ) . Powiem Ci że nastawy z apki trafiają ekspresowo do głowicy 😁
Twoje logi uświadomiły mi, że bramka wysyła tę nastawę początkową (zwykle 5°C), ale nie uaktualnia sobie stanu głowicy (on/off). W związku z tym, gdy głowica dostała już prawidłową nastawę z termostatu, to bramka nagle próbowała ją włączyć (bo miała stan głowicy == nieznany) - w przypadku tej 801Z powodowało to włączenie trybu ON (35°C).
Teraz bramka najpierw wysyła sendTRVSystemMode (1), tak długo aż stan głowicy się uaktualni i dopiero wtedy zaczyna wysyłać tę początkową nastawę.
Raz bramka się zawiesiła mam logi wrzucę popołudniu ale czy coś tam jest - myślę że to od intensywnego testowania .

Dwa razy przy przełączeniu z programu na ręczne z poziomu głowicy tzn. wciśnięte pokrętło . Wskoczyła temperatura 34,5 ale to nazwał bym incydentem - nie mam z tej sytuacji logów .

A nie wiem czy coś jeszcze poprawiać żeby coś się nie popsuło w temacie informacji czy głowica grzeje po wyłączeniu i włączeniu zasilania bramki w apce .
Teraz jeśli głowica grzeje to info nie wróci do apki . Kilka razy ten mechanizm zadziałała czy głowica grzeje/nie grzeje , otrzymała nastaw 5 stopni, wyłączyła grzanie a następnie nastaw prawidłowy i Supla dostała info że grzeje .
Tak jak by za szybko bramka wysyłał nastawy po uruchomieniu, chwilę jak by poczekał po wysłaniu tych 5 stopni aż głowica zareaguje - ale tak jak mówię czy warto coś kombinować teraz działa bardzo fajnie , sytuacja ta występuje po wyłączeniu zasilania bramki innych nie zdążyłem sprawdzić .
Wypróbuj w takim razie 1.1.21-02/01/26 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Fri Jan 02, 2026 11:34 am
LukiSpajder wrote: Fri Jan 02, 2026 8:04 am
Wypróbuj w takim razie 1.1.21-02/01/26 😉
update ver.1.1.21

Jest dobrze :D nawet bardzo dobrze ;)

Po wyłącz/włącz zasilanie bramki , bramka loguje się w Supli , teraz nie bombarduje od razu głowicy 5/35 stopni tylko po chwil - mechanizm działa prawidło w apce nic się nie zmienia głowica dostaje rozkazy temp. zadana przeskakuje. Teraz wyłączyła się po tych 5 stopniach i wtedy dostała nastaw z termostatu Supla . Jedynie ciekawe jak reszta użytkowników tuya głowic, termostatów czy u nich teraz jest prawidłowo.

W załączniku logi z rana ver.1.1.20 jak się zawiesiła bramka ale czy coś tam jest oceń ,chociaż teraz też jak by nie mogła się połączyć z wi fi.
Ale nie idzie tego powtórzyć , będę testował jeszcze ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

LukiSpajder wrote: Fri Jan 02, 2026 2:35 pm update ver.1.1.21

Jest dobrze :D nawet bardzo dobrze ;)

Po wyłącz/włącz zasilanie bramki , bramka loguje się w Supli , teraz nie bombarduje od razu głowicy 5/35 stopni tylko po chwil - mechanizm działa prawidło w apce nic się nie zmienia głowica dostaje rozkazy temp. zadana przeskakuje. Teraz wyłączyła się po tych 5 stopniach i wtedy dostała nastaw z termostatu Supla . Jedynie ciekawe jak reszta użytkowników tuya głowic, termostatów czy u nich teraz jest prawidłowo.
Zasadniczo ten mechanizm działa teraz w 100% zgodnie z pierwotnymi założeniami, więc nikt nie powinien narzekać, ale kto wie, co tam @Zibi_007 albo @zzrr wymyślą 😜
W załączniku logi z rana ver.1.1.20 jak się zawiesiła bramka ale czy coś tam jest oceń ,chociaż teraz też jak by nie mogła się połączyć z wi fi.
Ale nie idzie tego powtórzyć , będę testował jeszcze ;)
Przyjrzę się tym logom, ale może się tak czasem zdarzyć - ta obsługa termostatów to jest bardziej łyżwiarstwo figurowe na lodzie niż bieg na 400 m 😉
Sama ilość logów potrafi wprowadzić niepotrzebne opóźnienia, dlatego ostateczne testy warto robić z wersją no_logs.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Fri Jan 02, 2026 4:40 pm [...]
Sama ilość logów potrafi wprowadzić niepotrzebne opóźnienia, dlatego ostateczne testy warto robić z wersją no_logs.
I no GUI ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Bramka ZigBee”