Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Fri Jan 02, 2026 4:40 pm Zasadniczo ten mechanizm działa teraz w 100% zgodnie z pierwotnymi założeniami, więc nikt nie powinien narzekać, ale kto wie, co tam @Zibi_007 albo @zzrr wymyślą 😜
Coś tam się wymyśli :lol: na razie czekam do 7go na custom action TURN_ON_MAX_BOOST :)
EDIT:
tzn. czekam do 7go żeby przypomnieć :P
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Fri Jan 02, 2026 5:19 pm
vajera wrote: Fri Jan 02, 2026 4:40 pm Zasadniczo ten mechanizm działa teraz w 100% zgodnie z pierwotnymi założeniami, więc nikt nie powinien narzekać, ale kto wie, co tam @Zibi_007 albo @zzrr wymyślą 😜
Coś tam się wymyśli :lol: na razie czekam do 7go na custom action TURN_ON_MAX_BOOST :)
EDIT:
tzn. czekam do 7go żeby przypomnieć :P
Uściślajac - ta akcja powinna:

- włączyć termostat,
- przełączyć termostat w tryb ręczny,
- ustawić temperaturę nastawy na maksymalną dla danego termostatu?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Fri Jan 02, 2026 5:33 pm - włączyć termostat,
- przełączyć termostat w tryb ręczny,
- ustawić temperaturę nastawy na maksymalną dla danego termostatu?
Dokładnie tak. I było by idealnie gdyby było jakieś zabezpieczenie na automatyczne sprawdzenie czy akcja zadziałała. Tzn. Może jakaś powtórka po minucie czy dwóch czy coś co tam Ty już byś najlepiej wiedział co zrobić
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Fri Jan 02, 2026 4:40 pm
LukiSpajder wrote: Fri Jan 02, 2026 2:35 pm update ver.1.1.21

Jest dobrze :D nawet bardzo dobrze ;)

Po wyłącz/włącz zasilanie bramki , bramka loguje się w Supli , teraz nie bombarduje od razu głowicy 5/35 stopni tylko po chwil - mechanizm działa prawidło w apce nic się nie zmienia głowica dostaje rozkazy temp. zadana przeskakuje. Teraz wyłączyła się po tych 5 stopniach i wtedy dostała nastaw z termostatu Supla . Jedynie ciekawe jak reszta użytkowników tuya głowic, termostatów czy u nich teraz jest prawidłowo.
Zasadniczo ten mechanizm działa teraz w 100% zgodnie z pierwotnymi założeniami, więc nikt nie powinien narzekać, ale kto wie, co tam @Zibi_007 albo @zzrr wymyślą 😜
W załączniku logi z rana ver.1.1.20 jak się zawiesiła bramka ale czy coś tam jest oceń ,chociaż teraz też jak by nie mogła się połączyć z wi fi.
Ale nie idzie tego powtórzyć , będę testował jeszcze ;)
Przyjrzę się tym logom, ale może się tak czasem zdarzyć - ta obsługa termostatów to jest bardziej łyżwiarstwo figurowe na lodzie niż bieg na 400 m 😉
Sama ilość logów potrafi wprowadzić niepotrzebne opóźnienia, dlatego ostateczne testy warto robić z wersją no_logs.
Wrzucę wersje bez logów to potestuje. plus wyłączone GUI. Wiem że wolne od bramki masz ;) ale ..... zamieszczam logi w których na głowicy została temperatura 5 stopni - bardziej informacyjnie nie jako błąd. Czy warto na to patrzeć to sam zdecydujesz ;)

@Zibi_007 albo @zzrr wymyślą 😜 - na pewno coś znajdą ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
ruza
Been thanked: 1 time

Cześć,

mam problem z głowicami AVATTO TRV06. Mam takie 3 sztuki w domu, działają teoretycznie poprawnie, ale jest kilka problemów związanych z ich statusem tj. nie pokazują żadnej informacji o tym, czy obecnie grzeją czy nie. W którejś archiwalnej wersji działało to dobrze, tj. jeśli na głowicy była ikona "ogień" czyli głowica otwarta, wtedy w Supli widziałem informację o grzaniu (podwójna czerwona strzałka do góry). Obecnie brak takiej informacji. Tak przynajmniej mi się wydaje, bawiłem się tym jakoś przed sezonem grzewczym na jednej głowicy i zdaje się, ze było okej. Po udanych testach domówiłem 2 głowice i przesiadłem się częściowo z Netatmo na Suplę Zigbee.

-----
// Nieaktualne, na testowej bramce zaczęło działać OK // Drugi kłopot to mam wrażenie, że nie dostają info od zewnętrznego czujnika temperatury. Według logów ustawiany jest offset, ale na głowicy ciągle widoczna jest temperatura z wewnętrznego termometru. Może to powinno tak działać? Nie bardzo wiem jak się do tego dobrać. ///
-----

Trzecia sprawa - kliknięcie w pokrętło zmienia tryb działania z ręcznego na program w aplikacji, ale ikonka na głowicy po 2 sekundach gaśnie. Brak info na głowicy o działaniu w trybu programu/ręcznym. Flagi w Gui ustawione na on (✧ TRV AUTO mode => Supla schedule ✧ i ✧ TRV AUTO mode => Supla schedule/manual ✧)

Jedną z głowic wyjąłem z bramki "produkcyjnej" i dodałem do testowej z termometrem zewnętrznym,. Wersja bramki Z2S-1.1.22-02/01/26. Na niej takie samo zachowanie.

Załączam logi, bez zewnętrznego czujnika i po jego dodaniu - (TRV06.txt)
Log z klikania przyciskiem harmonogramu na głowicy (TRV06 - harmonogram.txt)

Być może przegapiłem coś w ciągu tego postu - jeśli tak to przepraszam.

Tak czy inaczej będę wdzięczny jeśli coś można z tym zrobić.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by ruza on Fri Jan 02, 2026 9:52 pm, edited 2 times in total.
vajera

LukiSpajder wrote: Fri Jan 02, 2026 5:49 pm
Wrzucę wersje bez logów to potestuje. plus wyłączone GUI. Wiem że wolne od bramki masz ;) ale ..... zamieszczam logi w których na głowicy została temperatura 5 stopni - bardziej informacyjnie nie jako błąd. Czy warto na to patrzeć to sam zdecydujesz ;)
W tych logach jest dziwna historia - wszystko ustawia się prawidłowo, łącznie z nastawą i %otwarcia zastawki i nagle pojawia się nastawa z głowicy 5°C.

Niestety w logach nie ma timestamp, więc bez tej informacji trudno mi cokolwiek wydedukować.

Czy Ty coś robiłeś z tą głowicą w trakcie tej inicjalizacji?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

ruza wrote: Fri Jan 02, 2026 9:34 pm Trzecia sprawa - kliknięcie w pokrętło zmienia tryb działania z ręcznego na program w aplikacji, ale ikonka na głowicy po 2 sekundach gaśnie. Brak info na głowicy o działaniu w trybu programu/ręcznym. Flagi w Gui ustawione na on (✧ TRV AUTO mode => Supla schedule ✧ i ✧ TRV AUTO mode => Supla schedule/manual ✧)
Zacznę od tego - chciałbym przypomnieć, że włączenie trybu AUTO w głowicy:

- powoduje wyłączenie termostatu Supla, jeżeli żadna z powyższych flag nie jest zaznaczona;

- w przypadku flagi ✧ TRV AUTO mode => Supla schedule ✧ termostat Supla przełącza się w tryb harmonogramu a głowica TRV wraca do trybu ręcznego;

- w przypadku, gdy obie flagi są zaznaczone, termostat Supla przełącza się naprzemiennie pomiędzy trybem ręcznym a harmonogramem a głowica TRV za każdym razem wraca do trybu ręcznego.

Nie ma możliwości, żeby głowica TRV została w trybie AUTO i jednocześnie dała się sterować termostatem Supla - to trochę, jak z autopilotem - albo prowadzi kierowca (Supla) albo autopilot (głowica w trybie AUTO).

Na logi zaraz spojrzę.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Fri Jan 02, 2026 9:36 pm
LukiSpajder wrote: Fri Jan 02, 2026 5:49 pm
W tych logach jest dziwna historia - wszystko ustawia się prawidłowo, łącznie z nastawą i %otwarcia zastawki i nagle pojawia się nastawa z głowicy 5°C.

Niestety w logach nie ma timestamp, więc bez tej informacji trudno mi cokolwiek wydedukować.

Czy Ty coś robiłeś z tą głowicą w trakcie tej inicjalizacji?
Jak testuję to naciskam pokrętło żebym wyświetlacza się zapalił 😁, tak żeby można było zobaczyć co się dzieje na głowicy ale nic nie zmieniam . Może jednak coś za którymś razem spowodowało takie zachowanie . Także trzeba to zakwalifikować do incydentu 😁
Możliwe że to wina operatora 😉ale jak tu nie podejrzeć co tam wyprawia na wyświetlaczu 😉
vajera

ruza wrote: Fri Jan 02, 2026 9:34 pm
// Nieaktualne, na testowej bramce zaczęło działać OK // Drugi kłopot to mam wrażenie, że nie dostają info od zewnętrznego czujnika temperatury. Według logów ustawiany jest offset, ale na głowicy ciągle widoczna jest temperatura z wewnętrznego termometru. Może to powinno tak działać? Nie bardzo wiem jak się do tego dobrać. ///
A ja się tak przygotowałem - powycinałem fragmenty Twoich logów, żeby pokazać prawidłowe działanie kalibracji....🤣🤣🤣
Tak na marginesie, to czy ta głowica nie wyświetla nastawę a nie temperaturę. Ty miałeś temperaturę na głowicy 27°C, bramka skalibrowała ją do 25°C, co głowica potwierdziła a później zmieniłeś nastawę na 27°C - może pomyliły Ci się te wartości?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
ruza
Been thanked: 1 time

vajera wrote: Fri Jan 02, 2026 9:57 pm
ruza wrote: Fri Jan 02, 2026 9:34 pm
A ja się tak przygotowałem - powycinałem fragmenty Twoich logów, żeby pokazać prawidłowe działanie kalibracji....🤣🤣🤣
Tak na marginesie, to czy ta głowica nie wyświetla nastawę a nie temperaturę. Ty miałeś temperaturę na głowicy 27°C, bramka skalibrowała ją do 25°C, co głowica potwierdziła a później zmieniłeś nastawę na 27°C - może pomyliły Ci się te wartości?
Bardzo przepraszam za moje gapiostwo :roll: Ta głowica po kliknięciu w pokrętło pokazuje aktualną temperaturę, po przekręceniu pokazuje nastawę. Przynajmniej moja. Te logi to z "zabawy" nastawami i termometrem, żeby pokazać jak najwięcej zmian. Dopiero po dalszej zabawie zaobserwowałem odpowiednie zachowanie na bramce testowej.

EDIT: Głowica pokazuje aktualną temperaturę po wykonaniu kalibracji do tej z zewnętrznego termometru po dłuższej chwili, stąd moje wątpliwości.

Return to “Bramka ZigBee”