Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Fri Jan 09, 2026 10:35 pm Jest i działa :)
Teraz dopiero, po prawie roku, widzę sens podpięcia do bramki ekranu :)
Wcześniej wyświetlał mi się tylko zegar i nie miałem pomysłu na nic innego.
Teraz jeszcze ekran, przyciski i mogę wyrzucić ZTW198 :lol:
Tym samym zamknąłeś pewien etap historii i swój stary projekt - mam na myśli thermostat 2.0 i 3.0 ;-)
Wiesz, że o tym nie pomyślałem 😉
W jedności myśli i czynu, jako współautor tej inicjatywy chciałbym tutaj napisać, że nie tylko zapisałeś kolejną kartę dziejów bramki Z2S, lecz nadałeś jej wspaniałą, nieoczekiwaną funkcję. Twoje działanie, niczym wieńczący ruch artysty na płótnie, chyba zamknęło funkcję termostatu w pełni, dając jej sens, klarowność i trwałą harmonię. Każdy gest, każda decyzja zdawały się być przemyślane z precyzją mistrza, którego wizja przewyższała chwilowe potrzeby, nadając wydarzeniom wymiar ponadczasowy. Dzięki Tobie przeszłość nie tylko znalazła kres, lecz zyskała majestat i głębię, której echo będzie rozbrzmiewać w pamięci Forumowiczów przez długie lata. Brawo @vajera, brawo!
O tym też bym nigdy nie pomyślał - że ktoś mnie może nazwać artystą 😉 Mam się raczej za rzemieślnika, ale to forum i ludzie tacy jak Ty, są źródłem tylu pomysłów i inspiracji, że trudno z tego nie czerpać. Także brawo Ty, brawo Wy!
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

@vajera mamy w bramce takie ustawienie "TRV cooperative childlock"
Chcę zablokować możliwość przestawienia czegokolwiek na głowicy TRV06 i to nie działa.
EDIT:
Alternatywnie widzę że można zablokować bezpośrednio z poziomu głowicy. W sumie to też załatwi sprawę.
EDIT:
Działa też z poziomu SUPLA CLOUD
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

zzrr wrote: Fri Jan 09, 2026 11:39 pm @vajera mamy w bramce takie ustawienie "TRV cooperative childlock"
Chcę zablokować możliwość przestawienia czegokolwiek na głowicy TRV06 i to nie działa.
EDIT:
Alternatywnie widzę że można zablokować bezpośrednio z poziomu głowicy. W sumie to też załatwi sprawę.
Sprawdź:
cloud => termostat => interfejs urządzenia => typ blokady => zablokowany
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007

zzrr wrote: Fri Jan 09, 2026 11:39 pm @vajera mamy w bramce takie ustawienie "TRV cooperative childlock"
EDIT:
EDIT:
OK. Widzę edit :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr

Zibi_007 wrote: Sat Jan 10, 2026 12:06 am
EDIT:
EDIT:
Taa... Tylko męcze sie jeszcze i nie wiem jak zrobić korektę odczytywanej temperatury z głowicy. Korekta na cloud nic nie wnosi, w bramce nie widzę. Czyżby tylko w aplikacji TUYA? Hmm... Co prawda niczego ta temperatura u mnie nie będzie wnosiła. Ale głowice stoją obok siebie i na jednej 3 stopnie różnicy. I jak patrzę na to to cierpię :)
Zibi_007

zzrr wrote: Sat Jan 10, 2026 12:15 am
Zibi_007 wrote: Sat Jan 10, 2026 12:06 am
EDIT:
EDIT:
Taa... Tylko męcze sie jeszcze i nie wiem jak zrobić korektę odczytywanej temperatury z głowicy. Korekta na cloud nic nie wnosi, w bramce nie widzę. Czyżby tylko w aplikacji TUYA? Hmm... Co prawda niczego ta temperatura u mnie nie będzie wnosiła. Ale głowice stoją obok siebie i na jednej 3 stopnie różnicy. I jak patrzę na to to cierpię :)
vajera wrote: Fri Jan 09, 2026 5:21 pm Bramka używa korekty temperatury w przypadku głowic z serii TS0601(Tuya), bo to jedyny sposób na przesłanie im pomiaru z termometru zewnętrznego (wysyłana jest na bieżąco korekta = Tz - Tw).
Sonoff TRVZB pozwala na bezpośrednie przesłanie temperatury zewnętrznej - bramka po prostu wysyła mu wartość Tz.
Korekta może się przydać jedynie w sytuacji, gdy używasz termometru głowicy I chcesz go skorygować. Bramka ma taką funkcję (fixed correction), ale nie pamiętam teraz, czy zaimplementowałem ją również dla TRVZB.
zzrr

Zibi_007 wrote: Sat Jan 10, 2026 12:32 am Bramka używa korekty temperatury w przypadku głowic z serii TS0601(Tuya), bo to jedyny sposób na przesłanie im pomiaru z termometru zewnętrznego (wysyłana jest na bieżąco korekta = Tz - Tw).
Sonoff TRVZB pozwala na bezpośrednie przesłanie temperatury zewnętrznej - bramka po prostu wysyła mu wartość Tz.
Korekta może się przydać jedynie w sytuacji, gdy używasz termometru głowicy I chcesz go skorygować. Bramka ma taką funkcję (fixed correction), ale nie pamiętam teraz, czy zaimplementowałem ją również dla TRVZB.
Ok. I ja to widziałem. Jednak nie mam pewności że dobrze to rozumiem. W moim przypadku chodzi tylko o tą temperaturę którą pokazuje HVAC, nie termostat. Wydaje mi się że to jest taka temperatura bezpośrednio z pomiaru w głowicy. I to ta ma taki odjazd o trzy stopnie w porównaniu z pozostałymi. To co napisał @vajera to chodzi o sposób przesyłania z zewnętrznego termometru do głowicy. Tak? Dobrze rozumiem?
EDIT:
Potrzebuję zrobić korektę tej temperatury którą mierzy sama głowica
EDIT:
Sprostuję. Nawet nie tyle potrzebuję co po prostu nasunęło mi się to bo zauważyłem różnicę co do pozostałych i chciałem to wyrównać. Ale w moim przypadku nie jest to niezbędne. Ktoś kto będzie tego potrzebował bo korzysta tylko z głowicy bez termometru zewnętrznego niech raportuje do @vajera, ewentualnie tak jak Zibi też pisałeś kiedyś zrobi korektę przez aplikację TUYA.
EDIT: Ooo nawet znalazłem :) viewtopic.php?p=213780#p213780
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

zzrr wrote: Sat Jan 10, 2026 12:38 am
Zibi_007 wrote: Sat Jan 10, 2026 12:32 am Bramka używa korekty temperatury w przypadku głowic z serii TS0601(Tuya), bo to jedyny sposób na przesłanie im pomiaru z termometru zewnętrznego (wysyłana jest na bieżąco korekta = Tz - Tw).
Ok. I ja to widziałem. Jednak nie mam pewności że dobrze to rozumiem. W moim przypadku chodzi tylko o tą temperaturę którą pokazuje HVAC, nie termostat. Wydaje mi się że to jest taka temperatura bezpośrednio z pomiaru w głowicy. I to ta ma taki odjazd o trzy stopnie w porównaniu z pozostałymi. To co napisał @vajera to chodzi o sposób przesyłania z zewnętrznego termometru do głowicy. Tak? Dobrze rozumiem?
EDIT:
Potrzebuję zrobić korektę tej temperatury którą mierzy sama głowica
EDIT:
Sprostuję. Nawet nie tyle potrzebuję co po prostu nasunęło mi się to bo zauważyłem różnicę co do pozostałych i chciałem to wyrównać. Ale w moim przypadku nie jest to niezbędne. Ktoś kto będzie tego potrzebował bo korzysta tylko z głowicy bez termometru zewnętrznego niech raportuje do @vajera, ewentualnie tak jak Zibi też pisałeś kiedyś zrobi korektę przez aplikację TUYA.
EDIT: Ooo nawet znalazłem :) viewtopic.php?p=213780#p213780
Jeśli chodzi o tą korektę głowicy to może to ustawić w kanale termostatu , włączyć tą flagę poniżej wpisać wartość korekty i zresetować bramkę :
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

W jednym pomieszczeniu mam 2 głowice SONOFF TRVZB spięte z 1 termometrem SONOFF SNZB-02P. Po aktualizacji głowic do 1.4.1 zaobserwowałem że uruchamiają się przy różnych temperaturach pomimo ustawieniu w Cloud histerezy 0,2.
Połączyłem się z bramką przez Telnet i po wprowadzeniu
read-attribute 1 0xFC11 0x6011
read-attribute 2 0xFC11 0x6011
otrzymałem odpowiedź
1 głowica = 0xFFEC (INT16) czyli 0,2
2 głowica = 0xFFD8 (INT16) czyli 0,4
Czy histerezę zmienić przez Telnet czy zostawić jak jest i zostanie przesłana z Cloud do głowicy
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

bokk wrote: Sat Jan 10, 2026 4:39 am W jednym pomieszczeniu mam 2 głowice SONOFF TRVZB spięte z 1 termometrem SONOFF SNZB-02P. Po aktualizacji głowic do 1.4.1 zaobserwowałem że uruchamiają się przy różnych temperaturach pomimo ustawieniu w Cloud histerezy 0,2.
Połączyłem się z bramką przez Telnet i po wprowadzeniu
read-attribute 1 0xFC11 0x6011
read-attribute 2 0xFC11 0x6011
otrzymałem odpowiedź
1 głowica = 0xFFEC (INT16) czyli 0,2
2 głowica = 0xFFD8 (INT16) czyli 0,4
Czy histerezę zmienić przez Telnet czy zostawić jak jest i zostanie przesłana z Cloud do głowicy
Histerezę można ustawić tylko przez telnet a wygodniejszy sposób przez GUI zakładka C & A .
Z Clouda to nie działa ,może jak @vajera kiedyś będzie robił porządki to wyłączę te wszystkie pola które nie pełnią funkcji tak aby były zablokowane

Return to “Bramka ZigBee”