Warunkowanie włączenia urządzeń

sp2fix

Witam.
Mam swoje przemyślenia , ale chciałbym zapytać jak byście rozwiązali problem który opisze poniżej. Specjalnie nie pisze jak ja to widzę żeby nie sugerować rozwiązań.
Instalacja elektryczna w bloku. Niestety do WLZ jest zabezpieczenie 20A. W mieszkaniu , piekarnik elektryczny (1,5KW), boiler elektryczny na CWU (1,5 KW), Czajnik elektryczny (1 kw). Kuchnia elektryczna ( 2kw), pralka lodówka itp. Wszystko na prąd , a z 20A. Pierwszeństwo ma kuchnia, pralka i czajnik. Ciepła woda użytkowa może czekać. Czyli chcę rozwiązać problem jak woda do CUW się grzeje, a chcę zagrzać wodę w czajniku, robiąc pranie to mi ma się wyłączyć grzanie CUW coby zabezpieczenie nie wywaliło.
Dzięki za sugestie.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

sp2fix wrote: Sat Jan 10, 2026 4:21 pm Witam.
Mam swoje przemyślenia , ale chciałbym zapytać jak byście rozwiązali problem który opisze poniżej. Specjalnie nie pisze jak ja to widzę żeby nie sugerować rozwiązań.
Instalacja elektryczna w bloku. Niestety do WLZ jest zabezpieczenie 20A. W mieszkaniu , piekarnik elektryczny (1,5KW), boiler elektryczny na CWU (1,5 KW), Czajnik elektryczny (1 kw). Kuchnia elektryczna ( 2kw), pralka lodówka itp. Wszystko na prąd , a z 20A. Pierwszeństwo ma kuchnia, pralka i czajnik. Ciepła woda użytkowa może czekać. Czyli chcę rozwiązać problem jak woda do CUW się grzeje, a chcę zagrzać wodę w czajniku, robiąc pranie to mi ma się wyłączyć grzanie CUW coby zabezpieczenie nie wywaliło.
Dzięki za sugestie.
Każde urządzenie masz na osobnym obwodzie? Bo nie napisałeś jaki to blok. Nowy czy stary (np. lata 70, 80 - wtedy różnie bywało).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

MEW-01 dla instalacji trójfazowej lub LEW-02 dla jednofazowej jako monitor energii i załączanie poszczególnych obwodów w zależności od poboru prądu przez na przykład ROW-02. Tak mi się wydaje że będzie najlepiej, ale może się mylę 😁. Najwyżej niech mnie ktoś poprawi 😉
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Dzięki za sugestie.
Orientowałeś się czy jest możliwość zwiększenia mocy przyłącza? Niekiedy gdy instalacja budynku i WLZ mają odpowiednie przekroje kończy się tylko na podpisaniu umowy na zwiększenie mocy i wymiana wkładek.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
sp2fix

Zibi_007 wrote: Sat Jan 10, 2026 4:51 pm
Dzięki za sugestie.
Każde urządzenie masz na osobnym obwodzie? Bo nie napisałeś jaki to blok. Nowy czy stary (np. lata 70, 80 - wtedy różnie bywało).
Jestem na etapie wykonywania instalacji. W tym lokalu będą oddzielne obwody dla tych gniazd. Ponad to oddzielne, "zsumowane" obwody dla 3 stref tak żeby liczyć zużycie energii dla 2 oddzielnych pokoi i części wspólnej (łazienka i kuchnia) to będzie zrobione na MEW-01 (już ma taki u siebie w domu od 4 lat i jest ok). Jak wspominał niżej (veeroos) należało by założyć liczniki energii i warunkować wyłączanie (boiler) przy danym zużyciu. Pytanie czy ktoś to już robił i jak to działa i który moduł wybrzć żeby było tanio i skutecznie?
sp2fix

robertklepacki94 wrote: Sat Jan 10, 2026 8:34 pm
Dzięki za sugestie.
Orientowałeś się czy jest możliwość zwiększenia mocy przyłącza? Niekiedy gdy instalacja budynku i WLZ mają odpowiednie przekroje kończy się tylko na podpisaniu umowy na zwiększenie mocy i wymiana wkładek.

W tum bloku jest stara instalacja TN-C na WLZ. Będę wymieniał całą instalację w lokalu i zrobię TN-S ale nie podłączę zera ochronnego bo nie mam takiej możliwości. Plusem jest to że lokal znajduje się na parterze i może w przyszłości będę we własnym zakresie zrobić TN-S al e to przyszłość. Na tę chwilę mam 20A i tego nie przeskoczę.
Sebek74

Zastosować przekaźnik priorytetowy?
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
sp2fix

Sebek74 wrote: Sat Jan 10, 2026 9:41 pm Zastosować przekaźnik priorytetowy?
Co masz na myśli przekaźnik priorytetowy? Jak nim sterować?
Sebek74

Poczytaj w necie. Chodzi o to, że podłączone są do niego 2 urządzenia (obwody). Jak w priorytetowym obwodzie prąd przekroczy ustalona wartość to odcina drugi obwód (np grzałkę).
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Mi się wydaje, że wystarczy licznik na wejściu (np. MEW/LEW - zależnie od ilości faz).

Tutaj jedyny element, który można wyłączyć przy większym poborze, to grzanie CWU.

Wystarczy ustawienie reakcji w stylu:
"gdy łączna moc czynna > 3,7 kW -> wyłącz CWU"
oraz:
"gdy łączna moc czynna < 2 kW -> włącz CWU"

(wartości mocy do przeliczenia, ale powinny uwzględniać nieprzekraczanie 20 A oraz histerezę, aby moc CWU nie powodowała szybkich skoków między tymi dwoma reakcjami).

Nie ma się tutaj co bawić w jakieś skomplikowane warunki w stylu: jeśli pracue A i B i C, lub B i D i F, lub ... itd.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomoc”