Raczej nie zgłoszenie błędu a opis ciekawej sytuacji.
Jest sobie taka stara bramka w kotłowni.
A tam różne dziwne rzeczy

Bramka funkcjonuje od początku zeszłego roku, a ostatni soft "merged" wgrywany miała jakoś tak na przełomie lutego/marca (czyli jeden z pierwszych stabilniejszych i z większą bazą urządzeń). Zresztą to jest pierwsza bramka (poza bramką @vajera), która brała udział w tworzeniu Z2S. Mam do niej sentyment

Później cały czas aktualizacje.
Nie będę tutaj opisywał, że wszystkie urządzenia na niej są Unknown::Uknown, brak numerów i opisów przy kanałach (są tylko puste pola) bo nie o to chodzi i pisałem już o tym przy innej bramce aktualizowanej z bardzo starego softu do nowej wersji.
Sprawa dotyczy błędu wskazań licznika energii. Dokładnie takiego _TZ3000_5f43h46b::TS011F.
Po aktualizacji zaczął zawyżać wskazania dokładnie sto razy.
A że jest przy piecu, to jak się zorientowałem po kilku dniach, to miałem wrażenie, że cała moja wioska z niego korzysta
Zamiast pisać tutaj do @vajera, aby zmienił ustawienia w sofcie, zrobiłem całkiem inną rzecz. Otóż... sparowałem gniazdko (licznik) na nowo.
I co? No jest kilka plusów. W końcu wiem co to za gniazdko, bo się przedstawiło w GUI. Co prawda tylko przy opisie kanału, ale to już coś.
Po drugie (najważniejsze) zaczęło (znowu) poprawnie mierzyć pobraną energię (pozostałe parametry V, W, A cały czas były OK).
Są też minusy. Licznik zaliczył reset. Tzn. zaczął liczyć od zera. Musiałem ustawić wartość dodaną na podstawie pomiarów z wybranego zakresu czasu. Na pamiątkę zostały mi trzy dni z piecem zużywającym energię, jak mała wioska
To nie są krytyczne pomiary, więc jest OK. I tak chciałem tę bramkę stawiać na nowo, bo to jest ta, którą opisywałem już w temacie wzbudzania czujników po aktualizacji. Po drugie denerwuje mnie, że w GUI nie mam absolutnie żadnego info o urządzeniach. Wiem, że mogę wyciągnąć po Telnecie, ale prościej będzie mi ją postawić na nowo i sparować te kilka urządzeń. Zostaną reakcje do odtworzenia, ale zrobię sobie jakieś zrzuty.
Nauka na przyszłość? Nie zgłaszać od razu, że jest błąd (zawyżenie/zaniżenie) odczytu.
Czasem wystarczy ponowne parowanie.
@vajera już kilka razy zmieniał w tych licznikach różne rzeczy (w tym mnożniki i sposób ich odczytu), więc takie rzeczy są możliwe

Dla potomnych