Zgłoszenia błędów [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Mario78
Been thanked: 1 time

vajera wrote: Mon Jan 05, 2026 10:00 pm
Mario78 wrote: Mon Jan 05, 2026 9:05 pm
Zibi_007 wrote: Mon Jan 05, 2026 8:56 pm ]

Ja też go nie widziałem. Młodsi koledzy z lepszym wzrokiem mnie uświadomili. Podpowiem, że są dwa. BOOT i Reset :lol:
Ja je wciskam grotem ołówka ;-)
Jak dobrze sie dowiedzieć, ze nie byłem sam 🤣
Dlatego zainwestowałem Zibi_007... ale Ty pewnie juz to masz:)
Wrzucisz link?
Ja wziolem tego z linku. Ponic najbardziej polecana wersja. Z Alli.
Wybrałem taki z akumulatorkiem za 68 dolarów. Po użyciu kuponów i cashback wyszło coś koło 58 dolców

https://a.aliexpress.com/_EzVonZq

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Raczej nie zgłoszenie błędu a opis ciekawej sytuacji.
Jest sobie taka stara bramka w kotłowni.
A tam różne dziwne rzeczy ;-)
Bramka funkcjonuje od początku zeszłego roku, a ostatni soft "merged" wgrywany miała jakoś tak na przełomie lutego/marca (czyli jeden z pierwszych stabilniejszych i z większą bazą urządzeń). Zresztą to jest pierwsza bramka (poza bramką @vajera), która brała udział w tworzeniu Z2S. Mam do niej sentyment ;-)
Później cały czas aktualizacje.
Nie będę tutaj opisywał, że wszystkie urządzenia na niej są Unknown::Uknown, brak numerów i opisów przy kanałach (są tylko puste pola) bo nie o to chodzi i pisałem już o tym przy innej bramce aktualizowanej z bardzo starego softu do nowej wersji.
Sprawa dotyczy błędu wskazań licznika energii. Dokładnie takiego _TZ3000_5f43h46b::TS011F.
Po aktualizacji zaczął zawyżać wskazania dokładnie sto razy.
A że jest przy piecu, to jak się zorientowałem po kilku dniach, to miałem wrażenie, że cała moja wioska z niego korzysta :lol:
Zamiast pisać tutaj do @vajera, aby zmienił ustawienia w sofcie, zrobiłem całkiem inną rzecz. Otóż... sparowałem gniazdko (licznik) na nowo.
I co? No jest kilka plusów. W końcu wiem co to za gniazdko, bo się przedstawiło w GUI. Co prawda tylko przy opisie kanału, ale to już coś.
Po drugie (najważniejsze) zaczęło (znowu) poprawnie mierzyć pobraną energię (pozostałe parametry V, W, A cały czas były OK).
Są też minusy. Licznik zaliczył reset. Tzn. zaczął liczyć od zera. Musiałem ustawić wartość dodaną na podstawie pomiarów z wybranego zakresu czasu. Na pamiątkę zostały mi trzy dni z piecem zużywającym energię, jak mała wioska :lol:
To nie są krytyczne pomiary, więc jest OK. I tak chciałem tę bramkę stawiać na nowo, bo to jest ta, którą opisywałem już w temacie wzbudzania czujników po aktualizacji. Po drugie denerwuje mnie, że w GUI nie mam absolutnie żadnego info o urządzeniach. Wiem, że mogę wyciągnąć po Telnecie, ale prościej będzie mi ją postawić na nowo i sparować te kilka urządzeń. Zostaną reakcje do odtworzenia, ale zrobię sobie jakieś zrzuty.
Nauka na przyszłość? Nie zgłaszać od razu, że jest błąd (zawyżenie/zaniżenie) odczytu.
Czasem wystarczy ponowne parowanie.
@vajera już kilka razy zmieniał w tych licznikach różne rzeczy (w tym mnożniki i sposób ich odczytu), więc takie rzeczy są możliwe ;-)
Dla potomnych :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Kuba.DeX

Nie wiem czy to już było, ale GUI działa jakoś powolnie, zakładki wczytują się co kilka sekund, dodatkowo czasami nie da się wejść na GUI bo pisze, że jest offline, ale bramka wtedy normalnie działa. Mam tak w sumie od początku, wteraz poszedł najnowszy merged i dalej takie same akcje
Xiao 4MB
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Kuba.DeX wrote: Tue Jan 13, 2026 11:30 am Nie wiem czy to już było, ale GUI działa jakoś powolnie, zakładki wczytują się co kilka sekund, dodatkowo czasami nie da się wejść na GUI bo pisze, że jest offline, ale bramka wtedy normalnie działa. Mam tak w sumie od początku, wteraz poszedł najnowszy merged i dalej takie same akcje
Xiao 4MB
Ja mam tak jak używam Safari (przeglądarki), na Chrom działą normalnie.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Kuba.DeX wrote: Tue Jan 13, 2026 11:30 am Nie wiem czy to już było, ale GUI działa jakoś powolnie, zakładki wczytują się co kilka sekund, dodatkowo czasami nie da się wejść na GUI bo pisze, że jest offline, ale bramka wtedy normalnie działa. Mam tak w sumie od początku, wteraz poszedł najnowszy merged i dalej takie same akcje
Xiao 4MB
1. Jaki zestaw GUI masz włączony?
2. Masz ustawione opóźnienie startu GUI?
3. Ile urządzeń Zigbee i jakie?
4. Możesz wrzucić screen ze stanu pamięci?

Zasadniczo rekomenduję następujące rozwiązanie (zalecane również przez PCHVP):

1. bramka produkcyjna w oparciu o wersję NO_LOGS,
2. GUI wyłączone.

Takie bramki pracują u mnie w domu - na jednej jest 5 termostatów, 4 czujniki T/H, 2 gniazdka z licznikami, switch, czujnik otwarcia okna - wszystko działa całymi tygodniami bardzo szybko i stabilnie.

W sytuacji gdy potrzebuję zrobić OTA lub zmienić coś w GUI odpalam je przy pomocy konsoli - z tymi zakładkami, których akurat potrzebuję - po restarcie GUI znowu domyślnie jest wyłączone.

Po ostatnich zmianach w bramce niektóre czynności, do tej pory zarezerwowane dla GUI, są możliwe do wykonania z poziomu Cloud, np. usunięcie urządzenia, z poziomu Cloud możesz też zresetować urządzenie lub przełączyć je w tryb konfiguracyjny.
Niestety GUI w obecnym kształcie jest bardzo pamięciożerne, dodatkowo pracę bramki bardzo obciążają logi - poza testowaniem nowych urządzeń/szukaniem błędów one są absolutnie zbyteczne (niektóre czujniki Tuya wysyłają komunikaty co kilka sekund, głowice i termostaty ścienne są również źródłem ogromnej ilości logów).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera

robertklepacki94 wrote: Tue Jan 13, 2026 11:47 am
Xiao 4MB
Ja mam tak jak używam Safari (przeglądarki), na Chrom działą normalnie.
viewtopic.php?p=218804#p218804

viewtopic.php?p=218819#p218819

viewtopic.php?p=219038#p219038
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Kuba.DeX

vajera wrote: Tue Jan 13, 2026 12:03 pm
Xiao 4MB
1. Jaki zestaw GUI masz włączony?
2. Masz ustawione opóźnienie startu GUI?
3. Ile urządzeń Zigbee i jakie?
4. Możesz wrzucić screen ze stanu pamięci?

Zasadniczo rekomenduję następujące rozwiązanie (zalecane również przez PCHVP):

1. bramka produkcyjna w oparciu o wersję NO_LOGS,
2. GUI wyłączone.

Takie bramki pracują u mnie w domu - na jednej jest 5 termostatów, 4 czujniki T/H, 2 gniazdka z licznikami, switch, czujnik otwarcia okna - wszystko działa całymi tygodniami bardzo szybko i stabilnie.

W sytuacji gdy potrzebuję zrobić OTA lub zmienić coś w GUI odpalam je przy pomocy konsoli - z tymi zakładkami, których akurat potrzebuję - po restarcie GUI znowu domyślnie jest wyłączone.

Po ostatnich zmianach w bramce niektóre czynności, do tej pory zarezerwowane dla GUI, są możliwe do wykonania z poziomu Cloud, np. usunięcie urządzenia, z poziomu Cloud możesz też zresetować urządzenie lub przełączyć je w tryb konfiguracyjny.
Niestety GUI w obecnym kształcie jest bardzo pamięciożerne, dodatkowo pracę bramki bardzo obciążają logi - poza testowaniem nowych urządzeń/szukaniem błędów one są absolutnie zbyteczne (niektóre czujniki Tuya wysyłają komunikaty co kilka sekund, głowice i termostaty ścienne są również źródłem ogromnej ilości logów).

Code: Select all

Memory & Uptime
Flash chip real size: 4194304 B | Free Sketch Space: 2621440 B
HeapSize: 358044 B | FreeHeap: 78704 B | MinimalFreeHeap: 488 B | MaxAllocHeap: 26100 B
uxTaskGetStackHighWaterMark: 2780 B 
Total PSRAM: 0 B | Free PSRAM: 0 B

Local time: Tue Jan 13 13:20:40 2026
Supla uptime: 7864 s
GUI Standard bez opóźnienia. Na bramce 4 glowice + 3 termometry
vajera

Kuba.DeX wrote: Tue Jan 13, 2026 12:22 pm

Memory & Uptime
HeapSize: 358044 B | FreeHeap: 78704 B | MinimalFreeHeap: 488 B | MaxAllocHeap: 26100 B

Tutaj masz przyczynę MinimalFreeHeap: 488 B - w którymś momencie bramka szorowała po dnie pamięci - zrób na początek prosty test - wpisz tylko opóźnienie ca. 60 sekund i porównaj ten parametr po restarcie bramki.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Kuba.DeX

vajera wrote: Tue Jan 13, 2026 12:28 pm

Memory & Uptime

Tutaj masz przyczynę MinimalFreeHeap: 488 B - w którymś momencie bramka szorowała po dnie pamięci - zrób na początek prosty test - wpisz tylko opóźnienie ca. 60 sekund i porównaj ten parametr po restarcie bramki.
Ok, zmienione, będę obserwował.
Czy moduł 8MB byłby lepszy w takiej sytuacji?
vajera

Kuba.DeX wrote: Tue Jan 13, 2026 12:48 pm
vajera wrote: Tue Jan 13, 2026 12:28 pm

Memory & Uptime

Ok, zmienione, będę obserwował.
Czy moduł 8MB byłby lepszy w takiej sytuacji?
Nope, problem jest w ilości pamięci RAM - wszystkie C6 mają tyle samo.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”