Zgłoszenia nowych urządzeń [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Sun Jan 18, 2026 2:51 pm Bardzo dziękuję. Mam jeszcze kilka pomysłów zanim to upublicznię, ale już wygląda (i działa) obiecująco.
Czy się będzie opłacać? No cóż... gniazdko Zigbee na ali w tej chwili łatwo kupić <25 zł. Widziałem nawet po 12 zł (w ofertach łączonych) ;-)
Tutaj sens jest stosować z Xiao albo z C6, które ma zmodowaną antenę. Poza układem dochodzi więc konieczność zakupu anteny. O obudowie nie wspominam, bo zawsze się coś wymyśli (wydrukuje). Ja jeszcze dodałem ekran (1,3"). Co prawda to tylko kilka złotych, ale zawsze.
Mając gniazdko mamy i gniazdko i repeater, mając samo C6 nie dostajemy nic więcej, dlatego myślę, jakby tu dodatkowo i ekonomicznie "dozbroić".
Czeka mnie dzisiaj w nocy (a w zasadzie to już jutro) bardzo długi lot. Będę intensywnie nad tym rozmyślał...
Pytanie, które dręczy mnie od dawna, to jak ocenić efektywność tych repeaterów? Oczywiście najprostsza droga to analiza RSSI w sieci bez i z repeaterem, ale czy to wystarczy?
Co do XiaoC6 - przy pomocy kilku linii kodu można zmaksymalizować bufory Zigbee (IO) oraz tablicę routingu - pytanie, jak to wygląda w komercyjnych wzmacniaczach...
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Sun Jan 18, 2026 4:04 pm Pytanie, które dręczy mnie od dawna, to jak ocenić efektywność tych repeaterów? Oczywiście najprostsza droga to analiza RSSI w sieci bez i z repeaterem, ale czy to wystarczy?
Da jakiś obraz, ale nie wystarczy. Najlepiej organoleptycznie. Zrobiłem testy tego repeatera - _TZ3000_nlsszmzl::TS0207 (https://pl.aliexpress.com/item/1005005633233999.html). Delikatnie napiszę - placebo, ale należałoby napisać dosadnie - wielkie g...o!
Działa, ale zasięg poszerza symbolicznie. Najlepsze jest to, że traci zasięg w połowie dystansu (no może 60%) tego z bramki na Z2S. Więc nawet, jak go zastosujemy, to korzyść niewielka. Gniazdka też cudów tutaj nie robią. Jest lepiej, ale daleko od tego co przedstawiano, jak zapowiadano Zigbee. Do tego dochodzi "dławienie", o którym już tutaj pisaliśmy...
vajera wrote: Sun Jan 18, 2026 4:04 pm Co do XiaoC6 - przy pomocy kilku linii kodu można zmaksymalizować bufory Zigbee (IO) oraz tablicę routingu - pytanie, jak to wygląda w komercyjnych wzmacniaczach...
Przyznaj się, że z moich logów wyczytałeś IP, hasło itp. Teraz siedzisz podłączony zdalnie i zaglądasz mi "przez ramię" :lol:
Wolę chyba jednak powiedzenie, że wielkie umysły myślą podobnie ;-)
Sprawdzam właśnie jak to zrobić i czy to coś da i ma sens :)
W komercyjnych Zigbee nie wiem, jak jest. Ten co mam - opisałem wyżej.
Mam za to doświadczenie z repeaterami WiFi na ESP32.
Po "dopieszczeniu" kodu, z anteną zewnętrzną biły na głowę te tanie chińskie z ali.
Wiadomo, demon prędkości i wydajności to nie był, ale do warsztatu czy garażu jako expander sieci domowej wystarczał w zupełności. A kosztuje to 1/4 tego co te zabawki z Chin o normalnym sprzęcie nie wspominając.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
akr

Zibi_007 wrote: Sun Jan 18, 2026 2:51 pm
vajera wrote: Sun Jan 18, 2026 2:29 pm
Zibi_007 wrote: Sat Jan 17, 2026 4:48 pm

To proszę dodaj przy najbliższej okazji jeszcze ZIBI::MY_RANGE_EXTENDER. Mam wersję na Xiao (z zewnętrzną anteną i opcjonalnie ekranem oled). Źródła i binarkę zamieszczę niebawem, muszę potestować, a bez tego nie doda mi się do bramki Z2S.
BWNU:1.2.8-18/01/26
Bardzo dziękuję. Mam jeszcze kilka pomysłów zanim to upublicznię, ale już wygląda (i działa) obiecująco.
Czy się będzie opłacać? No cóż... gniazdko Zigbee na ali w tej chwili łatwo kupić <25 zł. Widziałem nawet po 12 zł (w ofertach łączonych) ;-)
Tutaj sens jest stosować z Xiao albo z C6, które ma zmodowaną antenę. Poza układem dochodzi więc konieczność zakupu anteny. O obudowie nie wspominam, bo zawsze się coś wymyśli (wydrukuje). Ja jeszcze dodałem ekran (1,3"). Co prawda to tylko kilka złotych, ale zawsze.
Mając gniazdko mamy i gniazdko i repeater, mając samo C6 nie dostajemy nic więcej, dlatego myślę, jakby tu dodatkowo i ekonomicznie "dozbroić".
Czeka mnie dzisiaj w nocy (a w zasadzie to już jutro) bardzo długi lot. Będę intensywnie nad tym rozmyślał...
Kupiłem dzisiaj 5 gniazd Develco Zigbee za 40zł , nowe oryginalnie zapakowane na giełdzie , informacja dla zainteresowanych .
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

akr wrote: Sun Jan 18, 2026 4:48 pm
vajera wrote: Sun Jan 18, 2026 2:29 pm
BWNU:1.2.8-18/01/26
Bardzo dziękuję. Mam jeszcze kilka pomysłów zanim to upublicznię, ale już wygląda (i działa) obiecująco.
Kupiłem dzisiaj 5 gniazd Develco Zigbee za 40zł , nowe oryginalnie zapakowane na giełdzie , informacja dla zainteresowanych .
Gniazdek ściennych czy wtyczek?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
akr

gniazdo.jpg
vajera wrote: Sun Jan 18, 2026 4:51 pm

takie jak nazdjeciu
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007

akr wrote: Sun Jan 18, 2026 5:00 pm gniazdo.jpg

takie jak nazdjeciu
Fajny zakup! Jeżeli ten typ gniazda Ci pasuje, to nic tylko pogratulować.
No i potwierdza się to, co napisałem wcześniej :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
akr

Zibi_007 wrote: Sun Jan 18, 2026 5:37 pm
akr wrote: Sun Jan 18, 2026 5:00 pm gniazdo.jpg

takie jak nazdjeciu
Fajny zakup! Jeżeli ten typ gniazda Ci pasuje, to nic tylko pogratulować.
No i potwierdza się to, co napisałem wcześniej :)
Zapomniałem dodać że sprzedający ma tych gniazd bardzo dużo.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Tak czytam te Wasze posty i myślę... fajnie, że coś takiego powstanie (może już powstało ), ale tak się zastanawiam, czy to ma sens.
Czy nie lepiej zastosować takie gniazdko, które jest routerem/wzmacniaczem?
Albo wg mnie jeszcze lepszym wzmacniaczem jaki mi przypadł do gustu jest Sonoff MiniR2, i jego brat bliźniak dwukanałowy,
które mają wbudowany tryb Turbo. Daje on dodatkowo ok 10db wzmocnienia.
Montujemy takie ustrojstwo do puszki i mamy 2w1 :)
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

lukasz06 wrote: Sun Jan 18, 2026 6:09 pm Tak czytam te Wasze posty i myślę... fajnie, że coś takiego powstanie (może już powstało ), ale tak się zastanawiam, czy to ma sens.
Albo wg mnie jeszcze lepszym wzmacniaczem jaki mi przypadł do gustu jest Sonoff MiniR2, i jego brat bliźniak dwukanałowy,
No jak to powstanie... :) viewtopic.php?p=225475#p225475 Ten soft wgrywasz do wolnego ESP32C6 i masz repeater. @vajera dodał już w sofcie 1.2.7
Co do tego czy się przyda... to może być np "kryzysówka". Coś budujesz a urządzenie końcowe nie ma zasięgu. Wyciągasz z szuflady ESP, wgrywasz repeater i masz problem rozwiązany dopóki nie dokupisz urządzenia z repeaterem. O ile dokupisz :P
To trzeba by przede wszystkim sprawdzić. Może się okazać że na takim Xiao z antenką skuteczność będzie o niebo lepsza niż na jakimś tanim gniazdku. Ale nie wiem, na Xiao nie sprawdzałem ;)
Last edited by zzrr on Sun Jan 18, 2026 8:30 pm, edited 1 time in total.
Zibi_007

zzrr wrote: Sun Jan 18, 2026 6:35 pm
lukasz06 wrote: Sun Jan 18, 2026 6:09 pm Tak czytam te Wasze posty i myślę... fajnie, że coś takiego powstanie (może już powstało ), ale tak się zastanawiam, czy to ma sens.
No jak to powstanie... :) viewtopic.php?p=225606#p225606 Ten soft wgrywasz do wolnego ESP32C6 i masz repeater. @vajera dodał już w sofcie 1.2.7
Co do tego czy się przyda... to może być np "kryzysówka". Coś budujesz a urządzenie końcowe nie ma zasięgu. Wyciągasz z szuflady ESP, wgrywasz repeater i masz problem rozwiązany dopóki nie dokupisz urządzenia z repeaterem. O ile dokupisz :P
To trzeba by przede wszystkim sprawdzić. Może się okazać że na takim Xiao z antenką skuteczność będzie o niebo lepsza niż na jakimś tanim gniazdku. Ale nie wiem, na Xiao nie sprawdzałem ;)
To dolutuj sobie antenkę do zwykłego i sprawdź. Opisywałem kiedyś co i jak. Tak samo zresztą, jak w innych ESP. Możesz zrobić też gwóźdź moda, jak masz C6 mini.

Return to “Bramka ZigBee”