Pytanie, które dręczy mnie od dawna, to jak ocenić efektywność tych repeaterów? Oczywiście najprostsza droga to analiza RSSI w sieci bez i z repeaterem, ale czy to wystarczy?Zibi_007 wrote: Sun Jan 18, 2026 2:51 pm Bardzo dziękuję. Mam jeszcze kilka pomysłów zanim to upublicznię, ale już wygląda (i działa) obiecująco.
Czy się będzie opłacać? No cóż... gniazdko Zigbee na ali w tej chwili łatwo kupić <25 zł. Widziałem nawet po 12 zł (w ofertach łączonych)
Tutaj sens jest stosować z Xiao albo z C6, które ma zmodowaną antenę. Poza układem dochodzi więc konieczność zakupu anteny. O obudowie nie wspominam, bo zawsze się coś wymyśli (wydrukuje). Ja jeszcze dodałem ekran (1,3"). Co prawda to tylko kilka złotych, ale zawsze.
Mając gniazdko mamy i gniazdko i repeater, mając samo C6 nie dostajemy nic więcej, dlatego myślę, jakby tu dodatkowo i ekonomicznie "dozbroić".
Czeka mnie dzisiaj w nocy (a w zasadzie to już jutro) bardzo długi lot. Będę intensywnie nad tym rozmyślał...
Co do XiaoC6 - przy pomocy kilku linii kodu można zmaksymalizować bufory Zigbee (IO) oraz tablicę routingu - pytanie, jak to wygląda w komercyjnych wzmacniaczach...