vajera wrote: Sun Jan 18, 2026 5:01 pm
Wow! Brawo Ty! Zdradzisz jakiego narzędzia użyłeś?
Jak już pisałem w innym temacie, że można to też zrobić za pomocą narzędzia online, które podałem dwa posty wyżej.
1. Otwieramy stronę
https://thelastoutpostworkshop.github.io/ESPConnect/
2. Podłączamy układ, z którego chcemy skopiować ustawienia
3. Klikamy na connect
4. Z lewej strony wybieramy LittleFS Tools.
5. Następnie kopiujemy na dysk wszystkie pliki z tej partycji (w przypadku bramki Z2S są dwa pliki w katalogu głównym i cztery w katalogu z2s_gateway). Klikamy z prawej strony (przy plikach na strzałkę w dół). Są tam m.in. pliki z rozszerzeniem .bak - raczej niepotrzebne, ale nie wiem, czy jakieś mechanizmy w bramce w razie np. awarii z nich nie korzystają (@vajera - potwierdź czy są potrzebne).
6. Teraz podłączamy układ docelowy (z wgranym wcześniej plikiem "merged")
7. Powtarzamy punkty 3-4
8. Przerzucamy z dysku pliki na partycje (po prostu przeciągamy na "Drop files or a folder to add"). Nie musimy wcześniej kasować tych, które tam są, zostaną automatycznie zastąpione.
9. Odłączyć bramkę Z2S lub po prostu zresetować i sprawdzić czy działa.
Prościej się.nie da. Bez zgrywania partycji, rozpakowywania, tworzenia nowej i wgrywania. Lekko, łatwo i przyjemnie, a najważniejsze, że skutecznie.
Uwaga! Instrukcja będzie dosyć przydatna w momencie zmiany partycji w układach 4MB. Teraz oczywiście też działa i jeśli komuś wygodnie, to jak najbardziej może z niej korzystać już w obecnym układzie partycji.
Jeśli coś jest niejasne, to proszę pytać. Może coś jest chaotycznie lub niezrozumiale, to z góry przepraszam. Długa droga dzisiaj za mną...