Poprawiłem.greg_66 wrote: Fri Sep 06, 2024 5:37 pm Wgrałem tak na szybko, ale nie wiem czy coś jest nie tak, czy tak było zamierzone..
Pokazuje tak samo, jak miałem wgrany licznik jednofazowy....czyli:: częstotliwość, napięcie, natężenie, moc czynną itd..pokazuje z jednej fazy, plus energie czynną pobraną i zwróconą...
A mnie chodziło o to, żeby napięcie, prąd, moc czynną i bierną pokazywał z podziałem na fazy, a energię pobraną i oddaną razem.
Wsparcie dla licznika energii z serii SDM72 SDM120 SDM220 SDM230 SDM630 DDM18SD
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
pavel@
Witam
zauważyłem że po ostatnich zmianach interfejsu licznika w apce nastąpił problem z gubieniem odczytów (brak wykresu a następnie podwójny) pierwsze dziury pojawiły się 31.10 a wersja web nie ma tego problemu jak poniżej
zauważyłem że po ostatnich zmianach interfejsu licznika w apce nastąpił problem z gubieniem odczytów (brak wykresu a następnie podwójny) pierwsze dziury pojawiły się 31.10 a wersja web nie ma tego problemu jak poniżej
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
MaG
Czy da się podłączyć licznik energii SDM630-Modbus V2 pod Suplę?
Wybierając Licznik energii SDM Modbus 3F będzie obsługiwało ten licznik?
Czy wystarcza do tego Wemos D1 mini no i oczywiście konwerter RS485??
Pozdraowienia
Wybierając Licznik energii SDM Modbus 3F będzie obsługiwało ten licznik?
Czy wystarcza do tego Wemos D1 mini no i oczywiście konwerter RS485??
Pozdraowienia
-
MaG
Złożyłem i zacząłem testować odczyt licznika SDM630-Modbus V2
W GUI wybrałem "Licznik energii SDM Modbus 3F" i nic więcej.
Próbowałem na Wemos S2 Mini (piny IO11 i IO12) prędkość 38,4k 9,6k i 1,2k
Niby działa, ale podczas odczytu licznika zrywa połączenie z serwerem
Odczyty wartości niby są, ale historii praktycznie nie ma.
Raz się zażyło, że się pojawiło kilka słupków (oczywiście historia załączona przez www)
Na zrzucie widać, że czas co chwile się kasuje, więc wnioskuję że się rozłącza z serwerem.
To samo testowałem na Wemos D1 mini (na 8266) na pinach RX i TX
Jeszcze gorzej.
Druga sprawa, to zastanawia mnie dlaczego zakładki licznika w Androidzie jest zupełnie inny niż na fotkach na forum?
Czy to kwestia starego Androida? Mam wersję 10.
Apkę do Supli mam najnowszą.
Czy komuś udało się to uruchomić? Ewentualnie na jakim sprzęcie?
Ja już nie mam pomysłu i zastanawiam się czy nie odpuścić tematu....
W GUI wybrałem "Licznik energii SDM Modbus 3F" i nic więcej.
Próbowałem na Wemos S2 Mini (piny IO11 i IO12) prędkość 38,4k 9,6k i 1,2k
Niby działa, ale podczas odczytu licznika zrywa połączenie z serwerem
Odczyty wartości niby są, ale historii praktycznie nie ma.
Raz się zażyło, że się pojawiło kilka słupków (oczywiście historia załączona przez www)
Na zrzucie widać, że czas co chwile się kasuje, więc wnioskuję że się rozłącza z serwerem.
To samo testowałem na Wemos D1 mini (na 8266) na pinach RX i TX
Jeszcze gorzej.
Druga sprawa, to zastanawia mnie dlaczego zakładki licznika w Androidzie jest zupełnie inny niż na fotkach na forum?
Czy to kwestia starego Androida? Mam wersję 10.
Apkę do Supli mam najnowszą.
Czy komuś udało się to uruchomić? Ewentualnie na jakim sprzęcie?
Ja już nie mam pomysłu i zastanawiam się czy nie odpuścić tematu....
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Darkblizzard
Gdyby ktoś potrzebował, ja mam licznik SDM630M Modbus V2, LoLin new NodeMcu V3 4MB Flash taktowanie 80MHz i konwerter UART TTL do RS485 CIA00485, na stronie GUI-Generic Builders zaznaczyłem:
- Płytka NodeMCU ESP8266
- Procesor: ESP 8266
- Częstotliwość procesora: NIE
- Pamięć FLASH 4MB
- Konfiguracja (LED,Config) TAK
- Aktualizacja przez WWW TAK
- Dostępne GUI podczas pracy modułu TAK
- Licznik energii SDM Modbus 3F TAK
- Wyłączenie LittleFS TAK
- Wyłączenie wszystkich logów TAK
Soft wgrany przez strone GUI-Generic Builder, nastepnie ustawiona nazwa sieci i hasło do Wifi, po nawiązaniu połączenia Lolina z WiFi, na stronie IP urządzenia ustawiłem piny TX na GPIO1(TX), a RX na GPIO13(D7). (wcześniej było GPIO1 i GPIO3 ale nie chciało działać) Prędkość komunikacji na 38400 w liczniku też ustawione 38400, addr licznika 001, reszta ustawień licznika fabryczna.
Podłączenie:
KONWERTER LOLIN LICZNIK
GND <---------------- > GND (G) -
RXD<--------------------->D7 (GPIO13) -
TXD<--------------------->TX (GPIO1) -
VCC<-------------------->VU (5v) -
A+ <-------------------------------------------> A+
B- <-------------------------------------------> B-
Pamiętajcie, że piny GPIO2 (D4) i GPIO15 (D8) – muszą być na niskim stanie (LOW) podczas uruchamiania, inaczej ESP8266 nie uruchomi się poprawnie.
Jeśli konwerter TTL/RS485 trzyma któryś z tych pinów w stanie wysokim (HIGH), ESP się nie uruchomi lub zawiesi się podczas inicjalizacji.
Dlatego zmieniłem w ustawieniach pin GPIO15 (D8) na pin GPIO1 (TX). Teraz płytka wstaje i łączy się z WiFi po każdym restarcie.
- Płytka NodeMCU ESP8266
- Procesor: ESP 8266
- Częstotliwość procesora: NIE
- Pamięć FLASH 4MB
- Konfiguracja (LED,Config) TAK
- Aktualizacja przez WWW TAK
- Dostępne GUI podczas pracy modułu TAK
- Licznik energii SDM Modbus 3F TAK
- Wyłączenie LittleFS TAK
- Wyłączenie wszystkich logów TAK
Soft wgrany przez strone GUI-Generic Builder, nastepnie ustawiona nazwa sieci i hasło do Wifi, po nawiązaniu połączenia Lolina z WiFi, na stronie IP urządzenia ustawiłem piny TX na GPIO1(TX), a RX na GPIO13(D7). (wcześniej było GPIO1 i GPIO3 ale nie chciało działać) Prędkość komunikacji na 38400 w liczniku też ustawione 38400, addr licznika 001, reszta ustawień licznika fabryczna.
Podłączenie:
KONWERTER LOLIN LICZNIK
GND <---------------- > GND (G) -
RXD<--------------------->D7 (GPIO13) -
TXD<--------------------->TX (GPIO1) -
VCC<-------------------->VU (5v) -
A+ <-------------------------------------------> A+
B- <-------------------------------------------> B-
Pamiętajcie, że piny GPIO2 (D4) i GPIO15 (D8) – muszą być na niskim stanie (LOW) podczas uruchamiania, inaczej ESP8266 nie uruchomi się poprawnie.
Jeśli konwerter TTL/RS485 trzyma któryś z tych pinów w stanie wysokim (HIGH), ESP się nie uruchomi lub zawiesi się podczas inicjalizacji.
Dlatego zmieniłem w ustawieniach pin GPIO15 (D8) na pin GPIO1 (TX). Teraz płytka wstaje i łączy się z WiFi po każdym restarcie.
Last edited by Darkblizzard on Sat Aug 02, 2025 7:49 pm, edited 2 times in total.
-
ws91
Witam czy temat jeszcze aktualny czy już porzucony posiadam licznik sdm72d- 3 fazy i wgrałem gui na esp8226 wszystko by było w miarę ok ale jest kilka rzeczy które mnie nurtują,natężenie prądu jest pokazywane dla każdej fazy osobno ale już dla faz 123 jest brak informacji ,energia czynna pobrana jest pokazywana dla faz 1+2+3 ,i dla fazy numer 1 też jest to samo nie widać energii czynnej pobranej dla poszczególnych faz,taka sama sytuacja dla energii czynnej zwróconej i brak wartości dla energii indukcyjnej i energii pojemnościowej,i dosyć częste restarty z powodu utraty łączności z serwerem jakby ktoś chciał się pochylić nad dokończeniem tego projektu to było by ok bo ogólnie to jakoś działa nawet nie źle
-
Aqu
Mam problem, gubią się odczyty i często występuje reset połączenia z serwerem Supla. Robię reboot ESP32 i potrafi zacząć liczyć, ale poprzednie godziny robią się płaskie na wykresie, czyli uśrednia wszystko, co powoduje ogromne zakłamanie.
Soft generowany przez https://gui-generic-builder.supla.io/
Zaznaczone opcje to: Płytka ESP32 Dev Module, Konfiguracja (LED, Config), Aktualizacja przez WWW, Dostępne GUI podczas pracy modułu, Szyfrowane połączenie z serwerem (SSL), Licznik energii SDM Modbus 3F, Wyłączenie LittleFS, Wyłączenie wszystkich logów.
Posiadam taki sprzęt:
AZDelivery ESP32 NodeMCU i DollaTek RS485 do licznika SDM630-M (ten najnowszy, z certyfikatem MID), zasilanie dla układów to "Starvortex zasilacz na szynę montażową 5 V DC 3 A 15 W".
Co mogę zrobić żeby działało wszystko poprawnie?
Zależy mi na wysokiej dokładności minutowej, aby obserwować m.in. defrosty pompy ciepła, czy okresu czasu pracy sprężarki i cykli załączania na godzinę.
Próbowałem już wyłączać połączenie po SSL, nic nie dawało. RX i TX mam połączone na pinach GPIO16 i GPIO17. BAUD rate ustawiłem na 38400 (zarówno na SDM630 jak i w GUI), 9600 miałem przez chwilę i nie było różnicy.
Parametry zgłaszane przez GUI:
LAST STATE: Zarejestrowany i gotowy
Firmware: GG v25.02.11
Free Mem: 170.89kB
Mode: NORMAL
SuccCount:68 ErrCount:0 ErrCode:0
231.93 | 233.32 | 234.22 V
553.86 | 543.62 | 481.51 W
2.56 | 2.41 | 2.17 A
Zrobiłem zrzuty ekranu jak to wygląda:
Zaznaczone opcje to: Płytka ESP32 Dev Module, Konfiguracja (LED, Config), Aktualizacja przez WWW, Dostępne GUI podczas pracy modułu, Szyfrowane połączenie z serwerem (SSL), Licznik energii SDM Modbus 3F, Wyłączenie LittleFS, Wyłączenie wszystkich logów.
Posiadam taki sprzęt:
AZDelivery ESP32 NodeMCU i DollaTek RS485 do licznika SDM630-M (ten najnowszy, z certyfikatem MID), zasilanie dla układów to "Starvortex zasilacz na szynę montażową 5 V DC 3 A 15 W".
Zależy mi na wysokiej dokładności minutowej, aby obserwować m.in. defrosty pompy ciepła, czy okresu czasu pracy sprężarki i cykli załączania na godzinę.
Próbowałem już wyłączać połączenie po SSL, nic nie dawało. RX i TX mam połączone na pinach GPIO16 i GPIO17. BAUD rate ustawiłem na 38400 (zarówno na SDM630 jak i w GUI), 9600 miałem przez chwilę i nie było różnicy.
2.56 | 2.41 | 2.17 A
Spróbuj wygenerować soft tym viewtopic.php?t=18036Aqu wrote: Sat Jan 17, 2026 5:02 pm Mam problem, gubią się odczyty i często występuje reset połączenia z serwerem Supla. Robię reboot ESP32 i potrafi zacząć liczyć, ale poprzednie godziny robią się płaskie na wykresie, czyli uśrednia wszystko, co powoduje ogromne zakłamanie.
Posiadam taki sprzęt:
2.56 | 2.41 | 2.17 A
Nie gwarantuje, ze pomoże, ale szansa jest
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
Aqu
Pomogło wygenerowanie nowym narzędziem softZibi_007 wrote: Sat Jan 17, 2026 5:29 pm
Spróbuj wygenerować soft tym viewtopic.php?t=18036
Nie gwarantuje, ze pomoże, ale szansa jest![]()
Ale nadal zrywa połączenie z serwerem co chwilę, na szczęście wykresy budują się już prawidłowo, choć czasem nie załapie i jest np. 18:04, 18:14 i nagle 18:44.
Za to w GUI urządzenia jest zepsuty odczyt, wygląda tak (oznaczam na czerwono śmieciowe dane):
Firmware: GG v26.01.01
GUID: UKRYTE
MAC: UKRYTE
Free Mem: 169.60kB
0.00 | 345.60 | 87.23 V
-4524.14 | 8505.35 | -538.52 W
48.99 | 7.26 | 41.82 A
Co ciekawe w cloudzie i w aplikacji normalnie poprawne dane są wyświetlane i budowane.
Ma ktoś może pomysł co można z tym zrobić, aby ustabilizować całość już idealnie?