Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Sun Jan 18, 2026 11:15 pm @vajera w termostatach ZWT198 ustawienie timeout raczej się nie sprawdza. Po włączeniu jakiegoś czasu to nawet jak działają to potrafią przejść w offline lub odwrotnie. W jednym wyjąłem baterię a on cały czas pokazuje że działa mimo że włączony timeout. Miałbyś podpowiedź jak można by ogarnąć jakieś odpytywanie czy coś by w razie np. jak by przestał działać, żeby to jakoś się ujawniło w aplikacji?
Timeout w przypadku termostatów działa aktualnie w następujący sposób:

po wysłaniu jakiegokolwiek rozkazu do głowicy zaczyna się odliczanie - jeżeli głowica nie odpowie w zadanym czasie, to bramka oznacza kanał termostatu jako offline.
To oznacza, że jeżeli bramka nie wyśle żadnego rozkazu (bo np. nastawa się nie zmienia), to odliczanie timeout nie rozpocznie się.

Mogę spróbować dodać parametr keepalive i wtedy bramka będzie wysyłać do głowicy nastawę nawet, jeżeli ona się nie zmieni - może to zadziała?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Sun Jan 18, 2026 11:27 pm
Mogę spróbować dodać parametr keepalive i wtedy bramka będzie wysyłać do głowicy nastawę nawet, jeżeli ona się nie zmieni - może to zadziała?
W sumie cokolwiek... nie sądzę bym wymyślił coś lepszego niż Ty możesz. Nie znam możliwości i mechanizmów jakie tym rządzą. Ale dla takiej dobrej funkcjonalności coś takiego by się przydało żeby była wiarygodna informacja jak np. padnie bateria, zawiesi się czy rozłączy. W tej chwili w aplikacji w najlepsze pokazuje jakby sobie wszystko ładnie chodziło a w termostacie wyjęta bateria. Hmm. Więc jesli cos Ci przychodzi do głowy to oczywiście...
EDIT:
Może w akcjach dało by się taka nastawę zrobić jak mówisz? Nie wiem czy dobrze myślę, ale z obecnymi możliwościami w akcjach może jakieś ustawienie od startu dla wybranych termostatów a jest zdaje się możliwość wybrania trzech wariantów 5, 30 i 60. No ale to juz Ty zdecyduj jeśli podejmiesz temat co najskuteczniejsze by było
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

U mnie skolei na sonoff często przechodzi w offline mimo tego że kiedyś mial ustawiony keepalieve, na 720 s, teraz jest na 0. Nic nie mogę zdalnie zmienić.
Bramka w tym samym pomieszczeniu.
Skolei 2 głowica, ta nieszczęsna Tuya jest w aplikacji wyłączona przez czujnik otwarcia okna, mimo jego zamknięcia i ustawienia odpowiedniej flagi w Gui. , a w rzeczywistości grzejnik grzeje.
Coś mogę jeszcze ustawić/zmienić?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
zzrr

lukasz06 wrote: Mon Jan 19, 2026 6:27 am U mnie skolei na sonoff często przechodzi w offline mimo tego że kiedyś mial ustawiony keepalieve, na 720 s, teraz jest na 0. Nic nie mogę zdalnie zmienić.
Skolei 2 głowica, ta nieszczęsna Tuya jest w aplikacji wyłączona przez czujnik otwarcia okna, mimo jego zamknięcia i ustawienia odpowiedniej flagi w Gui. , a w rzeczywistości grzejnik grzeje.
Co do czujnika okna to tak ze dwa/trzy tygodnie temu @klew zmienił w SUPLI że czujnik otwarcia musi byc podczepiony i w termostacie i w głowicy. Nie umknęłu Ci to może przy którejś sztuce?
EDIT:
Chyba Ci nie umknęło bo teraz zobaczylem na screnie glowicy ze ikonka jest. Tak to jest z telefonu pisać😉
vajera

lukasz06 wrote: Mon Jan 19, 2026 6:27 am U mnie skolei na sonoff często przechodzi w offline mimo tego że kiedyś mial ustawiony keepalieve, na 720 s, teraz jest na 0. Nic nie mogę zdalnie zmienić.
Na ten moment bramka nie wykorzystuje parametru keepalive w przypadku termostatów - może masz na myśli timeout?
Pisząc przechodzi offline mówisz o sytuacji, gdy kanał Supla termostatu jest "na czerwono " w aplikacji i wyświetla się opis "offline", czy po prostu o braku reakcji głowicy na zdalne ustawienia?

Bramka LOGS czy NO_LOGS? GUI tryb/czas opóźnienia?
TRV - wersja firmware?
1. W aplikacji widoczne jest "otwarcie" okna - czyli czujnik musi sygnalizować taki stan do termostatu Supla?
2. Spróbuj na moment odpiąć ten czujnik z termostatu (w Cloud) i zobacz jak się zachowuje?
3. To jest ta sama bramka? Jeżeli inna to podaj te same informacje o niej jak powyżej?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

Te trv06 to się otwierają i domykają tak po troszku i w zależności od różnicy temperatur. Termostat się wyłączał a głowica bzyknęła i sie przymknęła np o milimetr. I dopiero jak temperatura dalej rosła to kolejny milimetr czy dwa i tak skokowo. Informację czy jest jako grzej czy nie to jakos tak dziwnie wysyłała do bramki. Dlatego u siebie ustawiłem na bramce żeby głowica działała jak normalny siłownik ON/OFF. Teraz przynajmniej jasno wiem kiedy jest zamknięta kiedy otwarta. Może u Ciebie sprawdziło by sie to samo w odniesieniu do tej jednej glowicy. I wtedy jeszcze dwie dodatkkwe akcje w bramce na zamkniecie i otwarcie glowicy w zaleznosci od sygnalu z czujnika okna.
vajera

zzrr wrote: Sun Jan 18, 2026 11:31 pm
vajera wrote: Sun Jan 18, 2026 11:27 pm
W sumie cokolwiek... nie sądzę bym wymyślił coś lepszego niż Ty możesz. Nie znam możliwości i mechanizmów jakie tym rządzą. Ale dla takiej dobrej funkcjonalności coś takiego by się przydało żeby była wiarygodna informacja jak np. padnie bateria, zawiesi się czy rozłączy. W tej chwili w aplikacji w najlepsze pokazuje jakby sobie wszystko ładnie chodziło a w termostacie wyjęta bateria. Hmm. Więc jesli cos Ci przychodzi do głowy to oczywiście...
EDIT:
Może w akcjach dało by się taka nastawę zrobić jak mówisz? Nie wiem czy dobrze myślę, ale z obecnymi możliwościami w akcjach może jakieś ustawienie od startu dla wybranych termostatów a jest zdaje się możliwość wybrania trzech wariantów 5, 30 i 60. No ale to juz Ty zdecyduj jeśli podejmiesz temat co najskuteczniejsze by było
Wypróbuj wersję 1.2.9-19/01/26:

- w GUI/Telnet możesz ustawić dla kanału termostatu 2 parametry keepalive i timeout,

- keepalive - co zadaną ilość sekund bramka wyśle do głowicy jej aktualny stan ON/OFF (chyba, że głowica w międzyczasie sama się odezwie - wtedy odliczanie zacznie się od nowa),

- timeout - jeżeli z głowicy w zadanym czasie (s) nie przyjdzie żaden komunikat, wliczając w to odpowiedź na keepalive, to termostat przejdzie w tryb OFFLINE.

Wypróbowałem to na jednej TS0601, którą akurat miałem pod ręką i wydaje się działać.

PS. Nie przesadzałbym z wartościami tych parametrów - keepalive 120 - 180 sekund, timeout 300 sekund?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Mon Jan 19, 2026 2:22 pm ....

- w GUI/Telnet możesz ustawić dla kanału termostatu 2 parametry keepalive i timeout,

- keepalive - co zadaną ilość sekund bramka wyśle do głowicy jej aktualny stan ON/OFF (chyba, że głowica w międzyczasie sama się odezwie - wtedy odliczanie zacznie się od nowa),

- timeout - jeżeli z głowicy w zadanym czasie (s) nie przyjdzie żaden komunikat, wliczając w to odpowiedź na keepalive, to termostat przejdzie w tryb OFFLINE.

Wypróbowałem to na jednej TS0601, którą akurat miałem pod ręką i wydaje się działać.

PS. Nie przesadzałbym z wartościami tych parametrów - keepalive 120 - 180 sekund, timeout 300 sekund?
Fajnie. Właśnie wszedłem do domu i zaraz popróbuję. Oczywiście dam znać. Dzięki
vajera

zzrr wrote: Mon Jan 19, 2026 3:07 pm
vajera wrote: Mon Jan 19, 2026 2:22 pm ....

Fajnie. Właśnie wszedłem do domu i zaraz popróbuję. Oczywiście dam znać. Dzięki
Jedna uwaga - w tej wersji keepalive/timeout nie działa po uruchomieniu bramki - w trakcie tej procedury inicjalizacji głowicy - mogę to oczywiście dodać.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Mon Jan 19, 2026 3:20 pm ....
Jedna uwaga - w tej wersji keepalive/timeout nie działa po uruchomieniu bramki - w trakcie tej procedury inicjalizacji głowicy - mogę to oczywiście dodać.
Bardzo proszę wytłumacz to dokładniej... jak to nie działa jak działa ;)
Ok. Sprawdziłem tak na szybko ustawiając na 60 keepalive i 60 timeout w czterech termostatach. Bez restartu bramki z dwóch termostatach wyjąłem baterię. Po ok. minucie obie w odstępie 15 s. weszły w aplikacji w tryb offline.
O co chodzi z tym że nie działa po uruchomieniu bramki?
EDIT:
Chodzi o to że ta procedura sprawdzenia zadziała pierwszy raz dopiero po tym ustawionym czasie. Tak?
Bo jesli tak to sie zastanawiam żeby tak obiektywnie do tego podejść czy takie sprawdzenie przy starcie warto robić czy nie. Jakie tego mogą być konsekwencje dla pracy bramki kosztem takiego sprawdzenia od razu przy uruchomieniu.

Return to “Bramka ZigBee”