Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Mon Jan 19, 2026 5:50 pm
zzrr wrote: Mon Jan 19, 2026 5:46 pm
vajera wrote: Mon Jan 19, 2026 5:43 pm Teraz znalazłem w kodzie tej procedury inicjalizacyjnej komentarz:

Code: Select all

return; //TODO timeout control

I sądzisz że wiem o co chodzi? :)
To był taki komentarz dla mnie samego - do zrobienia kontrola timeout w trakcie inicjalizacji, więc można przyjąć, że zadanie wykonane ;)
czyli nie zgadłem. Ale tak. tak jak mówisz w 100% ach. To sporo wnosi ogólnie przy systemie termostatów. Więc spokojnie można powiedzieć że szybko Ci poszło a krok o spory kawałek do przodu. Good Job :)
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

@Vajera jeszcze takie pytanie.
Jak ustawić w Battery Panel wartość Vmin i Vmax dla głowicy Sonoff?
Przyjmując, że nowa bateria ma ok 1,52v x3 = 4,56, a rozładowana 1,1v x 3 = 3,3
Wpisuję 46 dla Vmax i 33dla Vmin, ale te wartości się nie zapisują i po restarcie bramki jest zupełnie coś innego
Czy należy wpisać pomiar dla pojedynczej baterii?
zzrr

lukasz06 wrote: Mon Jan 19, 2026 9:07 pm @Vajera jeszcze takie pytanie.
Wpisuję 46 dla Vmax i 33dla Vmin, ale te wartości się nie zapisują i po restarcie bramki jest zupełnie coś innego
Sprawdziłem u siebie. Wpisałem 33 i 46. Zapisało się. Po restarcie mam te wartości. Czyli albo coś nie tak z wgranym softem, albo w pośpiechu jakiś błąd operatora się wkradł ;)
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Ja w temacie głowicy która ma PID , 0/1 ( chociaż teraz wszystkie której mają PID mogą działać 0/1 przez akcje Wersja 1.1.37-09/01/26 ma :
TURN_ON_MAX_TEMPERATURE ; TURN_ON_MIN_TEMPERATURE.)

Ukazał się nowy model TRV801Z tj. TRV802Z
(https://a.aliexpress.com/_EIPcH4M) . Zamówiłem na testy licząc że to zmieniony model łącznie z oprogramowanie ale okazuje się że nie, jest to samo co 801 tylko zmieniono szybkę na kwadratową w środku dalej jest okrągły ekran . Dopracowano pokrętło , wzmocniono zaczepy klapki baterii . Wygląda lepiej 😁 ale u Mnie ten PID w 801 nie powoduje osiągnięcia temperatury zadane, 0,7 stopnia poniżej zadanej a głowica nie zwiększa otwarcia ( testowo dałem ją na klatkę schodową na dół bo tam mi tak nie zależy że niedogrzewane , a żeby miała spokój 😉, może się nauczy 😁, testuję dalej . Za to tryb 0/1 działo bez błędnie )
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

zzrr wrote: Tue Jan 20, 2026 12:21 am
Sprawdziłem u siebie. Wpisałem 33 i 46. Zapisało się. Po restarcie mam te wartości. Czyli albo coś nie tak z wgranym softem, albo w pośpiechu jakiś błąd operatora się wkradł ;)
No nie wiem jak to możliwe, ale dziś się udało 😉
Wczoraj sprawdzałem 3 razy .
Odnośnie głowic offline, to wgrałem nową wersję bramki, ustawiłem keepalieve 180, timeout 216 i znów są offline. 2 głowice Sonoff na dwóch różnych bramkach. Jedna ma czujnik okna druga nie ma.
Sterowanie z głowicy działa. Jeśli zmienię temp to w aplikacji zrobi się online. Trochę to dziwne . Bramkę
mam dość długo i nigdy tak nie było.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

lukasz06 wrote: Tue Jan 20, 2026 9:21 am
zzrr wrote: Tue Jan 20, 2026 12:21 am
No nie wiem jak to możliwe, ale dziś się udało 😉
Wczoraj sprawdzałem 3 razy .
Odnośnie głowic offline, to wgrałem nową wersję bramki, ustawiłem keepalieve 180, timeout 216 i znów są offline. 2 głowice Sonoff na dwóch różnych bramkach. Jedna ma czujnik okna druga nie ma.
Sterowanie z głowicy działa. Jeśli zmienię temp to w aplikacji zrobi się online. Trochę to dziwne . Bramkę
mam dość długo i nigdy tak nie było.
W temacie Sonoff'a - ten mechanizm keepalive aktualnie z nim nie zadziała, bo on wysyła do głowicy jej aktualny stan ON/OFF - Tuya zrobią wtedy echo swoim stanem ON/OFF a Sonoff echa nie zrobi, więc muszę dopisać kilka linii kodu.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

vajera wrote: Tue Jan 20, 2026 9:29 am ..........
W temacie Sonoff'a - ten mechanizm keepalive aktualnie z nim nie zadziała, bo on wysyła do głowicy jej aktualny stan ON/OFF - Tuya zrobią wtedy echo swoim stanem ON/OFF a Sonoff echa nie zrobi, więc muszę dopisać kilka linii kodu.
@vajera to jak jesteśmy przy "keepalive". Czy jest jakiś inny niż ON/OFF parametr w TRV06 który na niej wymusiłby tak samo odpowiedź? Tutaj zaznaczam że to co było zrobione wczoraj spełnia swoje zadanie idealnie. Tylko jest przy tej funkcjonalności coś co może niektórych zdziwić lub się im nie podobać. Ale nim powiem o co chodzi to poczekam na Twoją odpowiedź.
vajera

zzrr wrote: Tue Jan 20, 2026 12:33 pm
vajera wrote: Tue Jan 20, 2026 9:29 am ..........
@vajera to jak jesteśmy przy "keepalive". Czy jest jakiś inny niż ON/OFF parametr w TRV06 który na niej wymusiłby tak samo odpowiedź? Tutaj zaznaczam że to co było zrobione wczoraj spełnia swoje zadanie idealnie. Tylko jest przy tej funkcjonalności coś co może niektórych zdziwić lub się im nie podobać. Ale nim powiem o co chodzi to poczekam na Twoją odpowiedź.
Można wysłać nastawę, można kalibrację, można nawet child lock - może byłby bezpieczniejszy, ale nie jestem pewny czy wszystkie modele mają ten DP.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Tue Jan 20, 2026 12:47 pm ....
Można wysłać nastawę, można kalibrację, można nawet child lock - może byłby bezpieczniejszy, ale nie jestem pewny czy wszystkie modele mają ten DP.
No to już mówię o co chodzi.
Nie wiadomo czy na termostatach ZWT198 ktokolwiek zechce docelowo używać ich tylko na bateriach, ale może... Osobiście planuję wszystkim dać zasilanie z zewnątrz i wtedy to co opiszę niżej nie ma znaczenia. Dla mnie bezwzględnie priorytet to działający keepalive jako zabezpieczenie przy jakiejś awarii termostatu. A działa w tej chwili bez zastrzeżeń.
Jak działa na baterii moment wysłania z bramki sprawdzenia powoduje zaświecenie się wyświetlacza na 5s. Czyli zaświeca się w sekwencjach ustawionych w keepalive. Na ten moment opcje są dwie jeśli komuś by to przeszkadzało. Wyłączyć keepalive lub podłączyć ZWT do zasilania przez gniazdko USBC.
Nie wiem czy w ogóle warto było by coś zmieniać. Bo jeśli tak to już tylko i wyłącznie jeśli Ty sam tak zechcesz bo np. inaczej byś to widział lub może ktoś inny . Jeśli chodzi o mnie to napisałem to informacyjnie nie jako propozycja.
vajera

zzrr wrote: Tue Jan 20, 2026 1:05 pm
vajera wrote: Tue Jan 20, 2026 12:47 pm ....
No to już mówię o co chodzi.
Nie wiadomo czy na termostatach ZWT198 ktokolwiek zechce docelowo używać ich tylko na bateriach, ale może... Osobiście planuję wszystkim dać zasilanie z zewnątrz i wtedy to co opiszę niżej nie ma znaczenia. Dla mnie bezwzględnie priorytet to działający keepalive jako zabezpieczenie przy jakiejś awarii termostatu. A działa w tej chwili bez zastrzeżeń.
Jak działa na baterii moment wysłania z bramki sprawdzenia powoduje zaświecenie się wyświetlacza na 5s. Czyli zaświeca się w sekwencjach ustawionych w keepalive. Na ten moment opcje są dwie jeśli komuś by to przeszkadzało. Wyłączyć keepalive lub podłączyć ZWT do zasilania przez gniazdko USBC.
Nie wiem czy w ogóle warto było by coś zmieniać. Bo jeśli tak to już tylko i wyłącznie jeśli Ty sam tak zechcesz bo np. inaczej byś to widział lub może ktoś inny . Jeśli chodzi o mnie to napisałem to informacyjnie nie jako propozycja.
Przypuszczam, że ZWT198 obudzi się po jakimkolwiek komunikacie z zewnątrz - możesz to sobie sprawdzić wysyłając np. CHILD_LOCK z Cloud.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”