Czujniki T/H/P/IL i IAS - zgłoszenia, uwagi, pomysły [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Simono wrote: Tue Jan 13, 2026 5:24 pm
Simono wrote: Tue Jan 13, 2026 5:14 pm
LukiSpajder wrote: Mon Jan 12, 2026 8:30 pm Jeśli chodzi o ten przycisk Ikea to to jest to

IMG_0278.jpeg

Sparowałem przed chwilą w GUI odczytałem stan 6 % stara bateria włożyłem nową odczytałem ponownie w GUI 200 czyli 100% żeby zaktualizowało w Supli włączyłem „ Asynchronous command” i wskoczyło 100% w Cloud nie testowałem czy sam zmieni stan ustawię te czasy i włożę starą baterię .
Jeśli bateria jest słaba przy naciśnięciu świeci ta dioda od parowania z przodu przycisku .
Czy używasz bramki w wersji "AT" bo ja tak. Przed chwilą usunąłem go ze swojej podstawowej bramki i dodałem do testowej i dupa nie mam stanu baterii. Testową bramke aktualnie mam w wersji Z2S-1.1.40-11/01/26
Albo jestem głąb albo jednak cos jest nie tak.
Tak bramka testowa z AT i tak po 15 godzinach bateria się nie zaktualizowała mimo wymiany nowej która pokazała 100 % i zaraz po tym włożyłem starą ustawiłem czasy zalecane i nic . Teraz przez zakładkę C&A odczytałem wartość baterii w procentach i pojawiło się 20 w Cloud po jakoś 5 minutach 10% . Czyli prawidłowo wychodzi że sam nie zaraportuje zobaczę , jeszcze po 24 godzinach .
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Simono wrote: Tue Jan 13, 2026 5:37 pm Mam w testowej wersji wersje z logami. Poczytam/poszukam w takim razie jak i jak będę miał trochę więcej czasu to się odezwę w kwestii tego SNZB-02 z logami.
Poczytaj tutaj viewtopic.php?p=212178#p212178
Będzie prościej.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
bulek68

Ktoś mi podpowie czy te wersje Zigbee2mqtt a dla Tuya App ma znacznie w przypadku bramki Z2S?

https://a.aliexpress.com/_EJ0FqfI
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

bulek68 wrote: Mon Jan 19, 2026 5:03 am Ktoś mi podpowie czy te wersje Zigbee2mqtt a dla Tuya App ma znacznie w przypadku bramki Z2S?

Dla Zigbee 2mqtt powinno być łatwiej dopasować definicję danych bo ktoś to już zrobił i jest w necie
Patryk90

bulek68 wrote: Mon Jan 19, 2026 5:03 am Ktoś mi podpowie czy te wersje Zigbee2mqtt a dla Tuya App ma znacznie w przypadku bramki Z2S?

Prawdopodobnie trochę ulatwisz pracę @vajera ze względu na a to co kolega napisał wyżej.
RAMJET

Jak zrobić, aby czujnik po wykryciu obecności włączał urządzenie na 10 minut i ignorował kolejne sygnały obecności przez 30 minut? ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 290 times
Been thanked: 161 times

RAMJET wrote: Thu Jan 22, 2026 12:12 pm Jak zrobić, aby czujnik po wykryciu obecności włączał urządzenie na 10 minut i ignorował kolejne sygnały obecności przez 30 minut? ;)
Jeden z modeli (z wbudowanym przekaźnikiem) ma taką opcję:

Code: Select all

"Departure Delay",
    .Tuya_datapoint_description = "This is a motion clearance timer, which holds "
the state of the sensor to occupied "
"for the set duration (default 15 s).<br>"
"Enter numeric value between 1 and 1500 [s]" },
1500 s = 25 minut.

Tak sobie myślę, że może gdybyś opisał cały pomysł, który potrzebujesz zrealizować, to może byłoby łatwiej coś wymyślić.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
RAMJET

vajera wrote: Thu Jan 22, 2026 12:37 pm
RAMJET wrote: Thu Jan 22, 2026 12:12 pm Jak zrobić, aby czujnik po wykryciu obecności włączał urządzenie na 10 minut i ignorował kolejne sygnały obecności przez 30 minut? ;)

"Departure Delay",
1500 s = 25 minut.

Tak sobie myślę, że może gdybyś opisał cały pomysł, który potrzebujesz zrealizować, to może byłoby łatwiej coś wymyślić.
Na razie ustawiłem, aby czujnik ruchu (STAN RUCHU) uruchamiał pompę po osiągnięciu wartości 5. W sterowniku pompy skonfigurowałem jej działanie na 10 minut (jako automat schodowy) oraz dodatkowo ustawiłem interwał wyłączania co 10 minut. Próbowałem ustawić tak, aby czujnik po wykryciu obecności włączał urządzenie na 10 minut i przez kolejne 30 minut ignorował dalsze wykrycia, żeby nie uruchamiać pompy zbyt często. :) Teraz każde wykrycie przedłuża pracę pompy o kolejne 10 minut. Dlatego chciałbym, aby po wykryciu czujnik był blokowany na 30 minut, a po tym czasie wracał do normalnej pracy ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

RAMJET wrote: Thu Jan 22, 2026 1:36 pm

"Departure Delay",
1500 s = 25 minut.

Na razie ustawiłem, aby czujnik ruchu (STAN RUCHU) uruchamiał pompę po osiągnięciu wartości 5. W sterowniku pompy skonfigurowałem jej działanie na 10 minut (jako automat schodowy) oraz dodatkowo ustawiłem interwał wyłączania co 10 minut. Próbowałem ustawić tak, aby czujnik po wykryciu obecności włączał urządzenie na 10 minut i przez kolejne 30 minut ignorował dalsze wykrycia, żeby nie uruchamiać pompy zbyt często. :) Teraz każde wykrycie przedłuża pracę pompy o kolejne 10 minut. Dlatego chciałbym, aby po wykryciu czujnik był blokowany na 30 minut, a po tym czasie wracał do normalnej pracy ;)
A jak dasz czas 1 minutę to pompa powinna działać jak jest obecność cały czas a po opuszczeniu po 1 minucie wyłaczyć obieg wody. Ja mam tak ustawione jako scena włacz - 1 minuta - wyłącz
RAMJET

bokk wrote: Thu Jan 22, 2026 1:56 pm
RAMJET wrote: Thu Jan 22, 2026 1:36 pm

"Departure Delay",
1500 s = 25 minut.

A jak dasz czas 1 minutę to pompa powinna działać jak jest obecność cały czas a po opuszczeniu po 1 minucie wyłaczyć obieg wody. Ja mam tak ustawione jako scena włacz - 1 minuta - wyłącz
Wolałbym, aby czujnik pracował w 30‑minutowych przerwach — ograniczy to częste włączanie pompy. W moim przypadku czujnik nie podaje ciągłego sygnału obecności, co powodowałoby częste uruchamianie pompy, a chciałbym ograniczyć to do minimum. ;)

Return to “Bramka ZigBee”