Czujniki T/H/P/IL i IAS - zgłoszenia, uwagi, pomysły [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

d2m wrote: Thu Jan 22, 2026 10:20 pm
Zibi_007 wrote: Thu Jan 22, 2026 9:35 pm
d2m wrote: Thu Jan 22, 2026 9:17 pm Proszę o info jak dodać czujnik zalania do bramki.Nie widzę żadnego przycisku parowania.Szukam na forum ale bez rezultatu
Jeśli pytasz o sam czujnik zalania, to ściśnij go mocno od góry. Obudowa się ugina. Trzymaj do momentu aż zacznie migać (jest wtedy w trybie parowania).

W samym urządzeniu (ESP) - krótko boot, z GUI lub w cloud (masz zrzut wyżej).
Odpowiedź jak zwykle w punkt.Instrukcji Chińczyk nie dołączył. Ścisnąłem i się dodał. Oprócz czujnika mam jeszcze TAMPER i LOW BATTERY.O wskazaniach poziomu baterii ( u mnie 0%) czytałem że z tym jest problem.A co oznacza TAMPER? Rozumiem , że czujnik wybudza się po jakimś czasie ponieważ wyjąłem baterie a w cloud jest dalej widoczny ze statusem połączony. Czy ten czas wybudzania można jakoś zmienić?
Bateria się odezwie. Daj jej czas.
Tamper Ci się odezwie, jak Ci go ktoś będzie chciał ukraść (potrząśnie nim, albo otworzy obudowę - nie wiem jak jest w tym konkretnym i czy jest aktywne).
Czasy reakcji na bezczynność, brak sygnału (meldowania) itp. ustawisz w GUI bramki.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
d2m

Zibi_007 wrote: Thu Jan 22, 2026 10:25 pm
Zibi_007 wrote: Thu Jan 22, 2026 9:35 pm

Jeśli pytasz o sam czujnik zalania, to ściśnij go mocno od góry. Obudowa się ugina. Trzymaj do momentu aż zacznie migać (jest wtedy w trybie parowania).

W samym urządzeniu (ESP) - krótko boot, z GUI lub w cloud (masz zrzut wyżej).
Odpowiedź jak zwykle w punkt.Instrukcji Chińczyk nie dołączył. Ścisnąłem i się dodał. Oprócz czujnika mam jeszcze TAMPER i LOW BATTERY.O wskazaniach poziomu baterii ( u mnie 0%) czytałem że z tym jest problem.A co oznacza TAMPER? Rozumiem , że czujnik wybudza się po jakimś czasie ponieważ wyjąłem baterie a w cloud jest dalej widoczny ze statusem połączony. Czy ten czas wybudzania można jakoś zmienić?
Tamper Ci się odezwie, jak Ci go ktoś będzie chciał ukraść (potrząśnie nim, albo otworzy obudowę - nie wiem jak jest w tym konkretnym i czy jest aktywne).
Czasy reakcji na bezczynność, brak sygnału (meldowania) itp. ustawisz w GUI bramki.
A można prosić jakiś mały opis jak to się ustawia w GUI. Dodałem również gniazdo odłączyłem z prądu a w supli dalej stan połączony.
Chyba tak nie powinno być.Gniazda nie ma a w aplikacji mogę przełączać i przychodzą powiadomienia.
Wybacz , ale dopiero dziś otrzymałem ESP i peryferia oraz prowadzę tą nierówną walkę.
PS.
Śledzę forum od ponad roku i twój jeden z postów o ograniczeniu udzielania się w tematach SUPLI niejednego z użytkowników doprowadzi do rozpaczy.Mimo to myślę , że długo tak nie wytrzymasz i znowu się uaktywnisz. Jak mówił klasyk - to już nie będzie to forum.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

d2m wrote: Thu Jan 22, 2026 11:24 pm

A można prosić jakiś mały opis jak to się ustawia w GUI. Dodałem również gniazdo odłączyłem z prądu a w supli dalej stan połączony.
Chyba tak nie powinno być.Gniazda nie ma a w aplikacji mogę przełączać i przychodzą powiadomienia.
Wybacz , ale dopiero dziś otrzymałem ESP i peryferia oraz prowadzę tą nierówną walkę.
PS.
Śledzę forum od ponad roku i twój jeden z postów o ograniczeniu udzielania się w tematach SUPLI niejednego z użytkowników doprowadzi do rozpaczy.Mimo to myślę , że długo tak nie wytrzymasz i znowu się uaktywnisz. Jak mówił klasyk - to już nie będzie to forum.
GUI - Zigbee Channels - Timings

U góry wybierz urządzenie i ustaw co Cię interesuje.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
d2m

Zibi_007 wrote: Fri Jan 23, 2026 12:05 am
d2m wrote: Thu Jan 22, 2026 11:24 pm

PS.
GUI - Zigbee Channels - Timings

U góry wybierz urządzenie i ustaw co Cię interesuje.
Zmiana parametru keepalive na 2s powoduje rozłączenie z bramką i brak ponownego podłączenia.
Chcę osiągnąć funkcjonalność , że jak bateria będzie np 0% tj. brak fizycznego zasilania czujnika lub zostanie wyjęta , ewentualnie bramka z jakiegoś powodu nie będzie miała połączenia z czujnikiem to w aplikacji / cloud status tego urządzenia będzie rozłączony. Ponowny powrót zasilania przywróci staus połączony.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

d2m wrote: Fri Jan 23, 2026 1:06 am Zmiana parametru keepalive na 2s powoduje rozłączenie z bramką i brak ponownego podłączenia.
Z tego, co pamiętam, to dla czujników binarnych parametr keepalive powinien być nieaktywny - chyba, że coś tam ostatnio zepsułem ;)
Chcę osiągnąć funkcjonalność , że jak bateria będzie np 0% tj. brak fizycznego zasilania czujnika lub zostanie wyjęta , ewentualnie bramka z jakiegoś powodu nie będzie miała połączenia z czujnikiem to w aplikacji / cloud status tego urządzenia będzie rozłączony. Ponowny powrót zasilania przywróci staus połączony.
To może os początku - kupiłeś bezprzewodowy (Zigbee) czujnik zalania. To jest urządzenie zasilane jedną bateryjką, która w teorii powinna pracować miesiącami. Jednocześnie chcesz znać status tego urządzenia w dwusekundowych odstępach - to się nie uda. Tego rodzaju czujniki należą do tzw. sleep end device, tzn. czujnik śpi przez większość czasu i ma wtedy wyłączone radio, budzi się np. raz na 4 godziny i wysyła stan baterii, oczywiście budzi się również, gdy dojdzie do aktywacji jego funkcji (zalanie, otwarcie okna).
Niemniej nie ma możliwości aktywnego odpytywania czujnika o jego stan.
Najlepsze rozwiązanie - ustawić mu w GUI (zakładka channels) flagę CHANNEL_START_IN_OFFLINE_MODE_NO_REMOTE_WAKEUP (czy jakoś tak 😉) - wtedy po uruchomieniu bramki będzie w trybie offline i uaktywni się, np. po pierwszym zaraportowaniu stanu baterii lub np. wykryciu zalania (czego nie życzę).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
DamD
Has thanked: 2 times

Witam wszystkich
Dopiero co zaczynam zabawę z zigbee - supla , mam pytanie odnośnie modułu ESP, a dokładnie jaki wybrać c3 czy c6 a może z anteną zewnętrzną czy coś innego gdyż planuję zrobić moduł z pomiarem temperatur na max 5 czujników DS18B20. Czujki chcę spiąć na wago czy tam mogę wpiąć rezystor (jaki rezystor czy odległości kabla czujki max 2mm) a od modułu ESP32 chcę odejść przewodami również do wago. Jaki przekrój ma być tych przewodów.

Dzięki za wyrozumiałość.

A no i najważniejsze jakie parametry ustawić w GG.
Obecnie na stanie SGW-01 x 2, mSBW-02, SBW-02, mROW-02, ROW-01, Auraton Box Supla, DWS, Outdoor Sensor, Bramka Zigbee <=> SUPLA, GG.
vajera

DamD wrote: Fri Jan 23, 2026 7:12 am Witam wszystkich
Dopiero co zaczynam zabawę z zigbee - supla , mam pytanie odnośnie modułu ESP, a dokładnie jaki wybrać c3 czy c6 a może z anteną zewnętrzną czy coś innego gdyż planuję zrobić moduł z pomiarem temperatur na max 5 czujników DS18B20. Czujki chcę spiąć na wago czy tam mogę wpiąć rezystor (jaki rezystor czy odległości kabla czujki max 2mm) a od modułu ESP32 chcę odejść przewodami również do wago. Jaki przekrój ma być tych przewodów.

Dzięki za wyrozumiałość.

A no i najważniejsze jakie parametry ustawić w GG.
Zasadnicze pytanie brzmi, czy rzeczywiście potrzebujesz w tym celu bramki Zigbee?
Skoro chcesz zrobić moduł z DS18B20 to wystarczy Ci dowolne ESP32 i kilka linii własnego kodu lub GG.
Bramka Z2S potrzebuje radia Zigbee, więc w grę wchodzi tylko C6.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
DamD

Raca. A jaki sprawdzony modul ESP32 proponujesz
Obecnie na stanie SGW-01 x 2, mSBW-02, SBW-02, mROW-02, ROW-01, Auraton Box Supla, DWS, Outdoor Sensor, Bramka Zigbee <=> SUPLA, GG.
vajera

DamD wrote: Fri Jan 23, 2026 7:45 am Raca. A jaki sprawdzony modul ESP32 proponujesz
Np. ESP32 C3. Proponuję nie ciągnąć tutaj dyskusji poza tematem wątku, ale założyć nowy temat, np. w dziale GG.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
DamD

Ok przepraszam

Return to “Bramka ZigBee”