Gui-Generic Builder Desktop

[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

slawek wrote: Fri Jan 23, 2026 2:06 pm Próbuję skompilować przekaźniki i przyciski dla C3 i mam takie kwiatki... pomoże ktoś?

Code: Select all

[Errors:
C:\Users\Ekspert\.platformio\penv\Lib\site-packages\requests\__init__.py:86: RequestsDependencyWarning: Unable to find acceptable character detection dependency (chardet or charset_normalizer).
  warnings.warn(
Traceback (most recent call last):
  File "<frozen runpy>", line 198, in _run_module_as_main
  File "<frozen runpy>", line 88, in _run_code
  File "C:\Users\Ekspert\.platformio\penv\Scripts\platformio.exe\__main__.py", line 2, in <module>
    from platformio.__main__ import main
  File "C:\Users\Ekspert\.platformio\penv\Lib\site-packages\platformio\__main__.py", line 21, in <module>
    from platformio import __version__, exception, maintenance
  File "C:\Users\Ekspert\.platformio\penv\Lib\site-packages\platformio\maintenance.py", line 22, in <module>
    from platformio import __version__, app, exception, fs, telemetry
  File "C:\Users\Ekspert\.platformio\penv\Lib\site-packages\platformio\telemetry.py", line 25, in <module>
    import requests
  File "C:\Users\Ekspert\.platformio\penv\Lib\site-packages\requests\__init__.py", line 151, in <module>
    from . import packages, utils
  File "C:\Users\Ekspert\.platformio\penv\Lib\site-packages\requests\utils.py", line 24, in <module>
    from . import certs
  File "C:\Users\Ekspert\.platformio\penv\Lib\site-packages\requests\certs.py", line 14, in <module>
    from certifi import where
ImportError: cannot import name 'where' from 'certifi' (unknown location)

/code]
[/quote]

A zobacz co powie samo platformio z katalogu repo buildera. To wygląda na jakiś problem samego pytona a nie buildera
[email protected]

rasz wrote: Fri Jan 23, 2026 2:09 pm Cześć,
fajnie że coś się ruszyło w kierunku ożywienia GG, ja też chciałbym wnieść coś od siebie:

Widziałem że kod który wrzucił @[email protected] na githubie buduje się poprawnie pod ESP32, ale są błędy na ESP8266. Mi ze swojej strony prawie się udało poprawić budowanie pod ESP8266. Kiedy wszystko będzie gotowe wrzucę swoje zmiany na githuba i zrobię pull requesta.
[email protected] wrote: Thu Jan 22, 2026 7:37 pm Postęp jest ale jeszcze się to nie nadaję żeby wrzucić na serwer, a po drugie jeszcze nie wiem jak xD
W czym jest napisany builder webowy? Może ja mógłbym pomóc we wrzuceniu tego na serwer :D
Super jak by Cię się udało 😉

Webowy w PHP, problem nie jest techniczny tylko organizacyjny, ogarnę 😉
slawek

Muszę "potrenować obsługę" platformio bo to dziś mój debiut z tym programem, działam jak dziecko we mgle... ale supla po raz kolejny mobilizuje mnie do nauki nowych rzeczy pomimo mojego wieku :lol:
W samym platformio mam tak:

[/cCompiling .pio\build\GUI_Generic_ESP32C3\libd15\SPI\SPI.cpp.o
riscv32-esp-elf-g++: fatal error: cannot execute 'C:/Users/Ekspert/.platformio/packages/toolchain-riscv32-esp/bin/../lib/gcc/riscv32-esp-elf/14.2.0/../../../../riscv32-esp-elf/bin/as.exe': CreateProcess: No such file or directory
compilation terminated.
*** [.pio\build\GUI_Generic_ESP32C3\liba8a\WebServer\middleware\LoggingMiddleware.cpp.o] Error 1
Compiling .pio\build\GUI_Generic_ESP32C3\libe61\Adafruit_BusIO\Adafruit_BusIO_Register.cpp.o
==================== [FAILED] Took 223.96 seconds ====================

Environment          Status    Duration
-------------------  --------  ------------
GUI_Generic_ESP32C3  FAILED    00:03:43.961
================ 1 failed, 0 succeeded in 00:03:43.961 ================
ode]
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
[email protected]

slawek wrote: Fri Jan 23, 2026 5:17 pm Muszę "potrenować obsługę" platformio bo to dziś mój debiut z tym programem, działam jak dziecko we mgle... ale supla po raz kolejny mobilizuje mnie do nauki nowych rzeczy pomimo mojego wieku :lol:
W samym platformio mam tak:

[/cCompiling .pio\build\GUI_Generic_ESP32C3\libd15\SPI\SPI.cpp.o
riscv32-esp-elf-g++: fatal error: cannot execute 'C:/Users/Ekspert/.platformio/packages/toolchain-riscv32-esp/bin/../lib/gcc/riscv32-esp-elf/14.2.0/../../../../riscv32-esp-elf/bin/as.exe': CreateProcess: No such file or directory
compilation terminated.
*** [.pio\build\GUI_Generic_ESP32C3\liba8a\WebServer\middleware\LoggingMiddleware.cpp.o] Error 1
Compiling .pio\build\GUI_Generic_ESP32C3\libe61\Adafruit_BusIO\Adafruit_BusIO_Register.cpp.o
==================== [FAILED] Took 223.96 seconds ====================

Environment          Status    Duration
-------------------  --------  ------------
GUI_Generic_ESP32C3  FAILED    00:03:43.961
================ 1 failed, 0 succeeded in 00:03:43.961 ================
ode]
[/quote]

To brzydko pachnie problemami z instalacją platformio :/
slawek

OK - wywalam wszystko i "de novo" :( ...
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

slawek wrote: Fri Jan 23, 2026 5:32 pm OK - wywalam wszystko i "de novo" :( ...
Jak się nie uda, to wrzuć mi tutaj, albo na PW swój plik z konfiguracją (zaznaczone flagi).
Na C3 w tej chwili powinna działać większość rzeczy. A skompilować musi się wszystko (nawet jak włączysz 70 flag ;-)).
Sam mam tak skompilowany (i ciągle działający) wsad z przyciskami, przekaźnikami, itp.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Ewentualnie wyłącz antywirusa jeśli posiadasz bo może usuwać jakieś pliki, mi np. na jednym laptopie mimo potwierdzenia ryzyka zamykał non stop GGBD.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
slawek

Zibi_007 wrote: Fri Jan 23, 2026 6:34 pm
Jak się nie uda, to wrzuć mi tutaj, albo na PW swój plik z konfiguracją (zaznaczone flagi).
Na C3 w tej chwili powinna działać większość rzeczy. A skompilować musi się wszystko (nawet jak włączysz 70 flag ;-)).
Sam mam tak skompilowany (i ciągle działający) wsad z przyciskami, przekaźnikami, itp.
Nie chodzi mi o konkretny soft, chcę po prostu uruchomić tego buildera ;)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

slawek wrote: Fri Jan 23, 2026 8:06 pm
Zibi_007 wrote: Fri Jan 23, 2026 6:34 pm
Nie chodzi mi o konkretny soft, chcę po prostu uruchomić tego buildera ;)
OK. To sprawdź, czy czasem nie masz zainstalowanego dwa (albo trzy) razy Pythona. Jeśli tak, to najlepiej usunąć wszystkie i zainstalować jednego na nowo.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
slawek

Zibi_007 wrote: Fri Jan 23, 2026 8:12 pm OK. To sprawdź, czy czasem nie masz zainstalowanego dwa (albo trzy) razy Pythona. Jeśli tak, to najlepiej usunąć wszystkie i zainstalować jednego na nowo.
Wywaliłem wszystko co się dało - którego Pythona polecasz?

Return to “GUI Generic”