Zgłoszenia nowych urządzeń 2026 [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Darkblizzard wrote: Sun Jan 25, 2026 2:40 pm
vajera wrote: Sun Jan 25, 2026 2:23 pm
Darkblizzard wrote: Sun Jan 25, 2026 2:19 pm
Powiedz mi, da się jakoś wymusić odczyt na tym czujniku, żeby zczytywał np co 5 minut temperature? Bo teraz działa to na takiej zasadzie, że zczytuje albo co godzine, albo jak nacisne przycisk na obudowie.
A temperatura zmienia się co 5 minut?
No właśnie nie, zmienia sie co godzine lub po nacisnieciu przycisku :(
Dla jasności - masz czujnik z wyświetlaczem, prawda? Moje pytanie dotyczyło tej temperatury na wyświetlaczu - jak ona często się zmienia?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Darkblizzard

vajera wrote: Sun Jan 25, 2026 2:42 pm
vajera wrote: Sun Jan 25, 2026 2:23 pm
A temperatura zmienia się co 5 minut?
Dla jasności - masz czujnik z wyświetlaczem, prawda? Moje pytanie dotyczyło tej temperatury na wyświetlaczu - jak ona często się zmienia?
Co godzine aktualizuje sie na wyswietlaczu lub od razu po nacisnieciu przycisku na obudowie
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Darkblizzard wrote: Sun Jan 25, 2026 2:58 pm
vajera wrote: Sun Jan 25, 2026 2:42 pm

Co godzine aktualizuje sie na wyswietlaczu lub od razu po nacisnieciu przycisku na obudowie
Rozumiem, że rzeczywista temperatura zmienia się częsciej?

W takim razie: GUI->C&A->klaster TEMPERATURE, atrybut TEMPERATURE, min interval 0, max interval 300, delta 1
Configure Reporting (przed wciśnięciem Configure Reporting konieczne obudź czujnik przyciskiem).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

lukasz06 wrote: Sun Jan 25, 2026 2:38 pm Wracając do tego termometru viewtopic.php?p=226438#p226438
Może udałby Ci się w Gui dodać jakąś zakładkę, w której można by było wpisać jakiś id, mac adres
innego termometru, z którego chcemy wyświetlać pomiar ?
Termometr z innej bramki już jest dodany - nie wiem czy o to ci chodziło .

viewtopic.php?p=216533&hilit=Wersja+0.9 ... 3A#p216533
akr

vajera wrote: Sun Jan 25, 2026 1:03 pm
akr wrote: Sun Jan 25, 2026 11:19 am Bardzo proszę o dodanie: Unknown model Develco Products A/S::FLSZB-110, no binding is possible /czujnik zalania.
+BWNU:1.2.23-25/01/26

Prawdopodobnie trzeba mu włączyć flagę DISABLE_BATTERY_PERCENTAGE_MSG i wpisać Vmin 28 i Vmax 30.
Dziękuję za dodanie , czujnik działa.
mlynoza

Witam

Można prosić o dodanie sterownika LED RGBW

Unknown model _TZ3210_b44hll99::TS0504B, no binding is possible
timonew

Dziękuję za dodanie Heiman PIR_TPV12, czujka ruchu dodała się poprawnie, zgłasza 3 kanały/klastry - Alarm, Tamper oraz Low Battery, natomiast bramka po dodaniu czujki zaczęła wariować, przestała odpowiadać na pingi, (odpowie raz na kilkanaście pingów), urządzenia w aplikacji Supla przestały zgłaszać swój stan (te podłączone przez bramkę Zigbee rzecz jasna). Jeśli wyjmę baterię z czujnika PIR_TPV12 i zrestartuję bramkę wszystko jest okej. Macie jakieś pomysły co może powodować taki stan rzeczy? Ogólnie mam podpiętych 5 urządzeń (1 czujnik ruchu innej firmy, przekaźnik sonoff i 3x termometr Xiaomi), żadne nie spowodowały takiego zamieszania.
mlynoza

Wiatm

Można prosić o dodanie sterownika LED (RGB CCT)

Unknown model Aqara::lumi.light.acn132, no binding is possible
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

timonew wrote: Sun Jan 25, 2026 5:58 pm Dziękuję za dodanie Heiman PIR_TPV12, czujka ruchu dodała się poprawnie, zgłasza 3 kanały/klastry - Alarm, Tamper oraz Low Battery, natomiast bramka po dodaniu czujki zaczęła wariować, przestała odpowiadać na pingi, (odpowie raz na kilkanaście pingów), urządzenia w aplikacji Supla przestały zgłaszać swój stan (te podłączone przez bramkę Zigbee rzecz jasna). Jeśli wyjmę baterię z czujnika PIR_TPV12 i zrestartuję bramkę wszystko jest okej. Macie jakieś pomysły co może powodować taki stan rzeczy? Ogólnie mam podpiętych 5 urządzeń (1 czujnik ruchu innej firmy, przekaźnik sonoff i 3x termometr Xiaomi), żadne nie spowodowały takiego zamieszania.
Wyłącz GUI. albo zostaw minimalne z opóźnieniem startu (np. 60s), uruchom bramkę ponownie i sprawdź. Soft najlepiej no_logs.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
schakal

Zibi_007 wrote: Sun Jan 25, 2026 6:23 pm
timonew wrote: Sun Jan 25, 2026 5:58 pm Dziękuję za dodanie Heiman PIR_TPV12, czujka ruchu dodała się poprawnie, zgłasza 3 kanały/klastry - Alarm, Tamper oraz Low Battery, natomiast bramka po dodaniu czujki zaczęła wariować, przestała odpowiadać na pingi, (odpowie raz na kilkanaście pingów), urządzenia w aplikacji Supla przestały zgłaszać swój stan (te podłączone przez bramkę Zigbee rzecz jasna). Jeśli wyjmę baterię z czujnika PIR_TPV12 i zrestartuję bramkę wszystko jest okej. Macie jakieś pomysły co może powodować taki stan rzeczy? Ogólnie mam podpiętych 5 urządzeń (1 czujnik ruchu innej firmy, przekaźnik sonoff i 3x termometr Xiaomi), żadne nie spowodowały takiego zamieszania.
Wyłącz GUI. albo zostaw minimalne z opóźnieniem startu (np. 60s), uruchom bramkę ponownie i sprawdź. Soft najlepiej no_logs.
Święte słowa Zbyszku.
Ja dodam od siebie tak dla potomnych
- Wszelkie nowe urządzenia testujcie na bramce, która będzie Wam służyć tylko i wyłącznie do testów
- Jeśli chcecie spać spokojnie, róbcie sobie backup swoich bramek, tak aby w razie awarii wszystko przywrócić do pierwotnego stanu
Wczoraj doświadczyłem błędów podczas aktualizacji OTA, coś się wykrzaczyło i brameczka się posypała. Szybkie odtworzenie z backupa i po problemie.
Opis jak zrobić backup, jak zawsze niezastąpiony vajera przedstawił tutaj:
viewtopic.php?p=208858#p208858

Return to “Bramka ZigBee”