Gui-Generic Builder Desktop

fido

robertklepacki94 wrote: Mon Jan 26, 2026 6:40 pm
fido wrote: Mon Jan 26, 2026 6:05 pm Koledzy fajnie, że coś nowego się dzieje ale mam małe pytanie.
Korzystałem do oświetlenia z Sonfa R2 mini niestety uległ awarii (jest szansa na naprawę) ale mam w szafie drugi taki moduł nie używany z oryginalnym softem. Chciałbym do niego wgrać Suplę i tu powstaje pytanie czy tym nowym narzędziem obsłużę R2 mini, czy pozostaje mi stary Gui Generic ? obstawiam to drugie ;-)
Akurat dla R2 mini nie ma znaczenie czy użyjesz nowej wersji jak będzie działać czy starej WEBowej, tutaj nic się nie zmieniło i żadnych nowych funkcji nie ma.
Czyli tej wersji z tego wątku mogę śmiało spróbować
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

fido wrote: Mon Jan 26, 2026 7:53 pm
[email protected] wrote: Mon Jan 26, 2026 6:09 pm
fido wrote: Mon Jan 26, 2026 6:05 pm Koledzy fajnie, że coś nowego się dzieje ale mam małe pytanie.
Korzystałem do oświetlenia z Sonfa R2 mini niestety uległ awarii (jest szansa na naprawę) ale mam w szafie drugi taki moduł nie używany z oryginalnym softem. Chciałbym do niego wgrać Suplę i tu powstaje pytanie czy tym nowym narzędziem obsłużę R2 mini, czy pozostaje mi stary Gui Generic ? obstawiam to drugie ;-)
A co jest w środku? ESP8266 póki co nie działa tutaj.
ESP8285
No to na nowym GG nie skompilujesz.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007

fido wrote: Mon Jan 26, 2026 7:54 pm
Akurat dla R2 mini nie ma znaczenie czy użyjesz nowej wersji jak będzie działać czy starej WEBowej, tutaj nic się nie zmieniło i żadnych nowych funkcji nie ma.
Nie, patrz wyżej.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

fido wrote: Mon Jan 26, 2026 7:54 pm
Nie, skorzystaj z tego https://gui-generic-builder.supla.io
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
rasz

[email protected] wrote: Mon Jan 26, 2026 5:55 pm
rasz wrote: Mon Jan 26, 2026 12:31 pm @[email protected]
Udało mi się poprawić kompilacje na ESP8266, wrzuciłem pullrequesta na gita.
Aktualnie testuje u siebie na kilku modułach. Byłbym wdzięczny jakbyś mogł przetestować czy u ciebie wszytko działa.
hej, sprawdziłem to lokalnie i u mnie po zaaplikowaniu Twoich zmian wali błędami związanymi z Wifi tak samo równo jak wcześniej.

Spróbowałem budować konfigurację: GUI_Generic_4MB

Code: Select all

Compiling .pio\build\GUI_Generic_4MB\libb4c\SuplaDevice\supla\modbus\modbus_client_handler.cpp.o
In file included from C:\Users\rafal\.platformio\packages\framework-arduinoespressif8266\libraries\ESP8266WiFi\src/WiFiClientSecure.h:23,
                 from lib\SuplaDevice\src\supla\arduino_esp_platform.cpp:22:
C:\Users\rafal\.platformio\packages\framework-arduinoespressif8266\libraries\ESP8266WiFi\src/WiFiClientSecureBearSSL.h:219:38: error: expected ')' before '*' token
  219 |     WiFiClientSecureCtx(ClientContext *client, const X509List *chain, unsigned cert_issuer_key_type,
      |                        ~             ^~
      |                                      )
C:\Users\rafal\.platformio\packages\framework-arduinoespressif8266\libraries\ESP8266WiFi\src/WiFiClientSecureBearSSL.h:222:38: error: expected ')' before '*' token
  222 |     WiFiClientSecureCtx(ClientContext* client, const X509List *chain, const PrivateKey *sk,
      |                        ~             ^
      |                                      )
C:\Users\rafal\.platformio\packages\framework-arduinoespressif8266\libraries\ESP8266WiFi\src/WiFiClientSecureBearSSL.h:45:33: error: 'std::unique_ptr<WiFiClient> BearSSL::WiFiClientSecureCtx::clone() const' marked 'override', but does not override
   45 |     std::unique_ptr<WiFiClient> clone() const override {
      |                                 ^~~~~
C:\Users\rafal\.platformio\packages\framework-arduinoespressif8266\libraries\ESP8266WiFi\src/WiFiClientSecureBearSSL.h:50:9: error: 'int BearSSL::WiFiClientSecureCtx::connect(const String&, uint16_t)' marked 'override', but does not override
   50 |     int connect(const String& host, uint16_t port) override;
      |         ^~~~~~~
C:\Users\rafal\.platformio\packages\framework-arduinoespressif8266\libraries\ESP8266WiFi\src/WiFiClientSecureBearSSL.h:55:12: error: 'size_t BearSSL::WiFiClientSecureCtx::write_P(const char*, size_t)' marked 'override', but does not override
   55 |     size_t write_P(PGM_P buf, size_t size) override;
      |            ^~~~~~~
C:\Users\rafal\.platformio\packages\framework-arduinoespressif8266\libraries\ESP8266WiFi\src/WiFiClientSecureBearSSL.h:62:12: error: 'size_t BearSSL::WiFiClientSecureCtx::peekBytes(uint8_t*, size_t)' marked 'override', but does not override
Na tyle ile drążyłem temat to bez jakichś makr to się nie obejdzie, żeby brało prawidłową bibliotekę do wifi
Spróbuj dać Full Clean i dopiero zbudować raz jeszcze

dlatego dałem w platformio.ini dla [esp8266_common] lib_deps puste aby nie zaciągało tego co jest w [common]. Miałem ten sam problem u mnie że platformio sobie to zcachował i dopóki nie dałem fullclean to nie chciało pójść.

U mnie po tym się buduje normalnie i jestem w stanie wgrać binarkę na esp8285
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Próbuję wrzucić GG na

Chip type:          ESP32-C3 (QFN32) (revision v0.4)
Features:           Wi-Fi, BT 5 (LE), Single Core, 160MHz, Embedded Flash 8MB (GD)
Crystal frequency:  40MHz
MAC:                34:cd:b0:7d:f0:e4

Na prostym sofcie z Arduino wygląda, że działa OK natomiast po wrzuceniu softu z desktop GG dostaję:

(...)
invalid header: 0xffffffff
(...)
ustawienia jak poniżej. Podobne efekty mam na różnych innych softach generowanych jeszcze na starym GG. Gdzie może być problem?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

YoMan wrote: Tue Jan 27, 2026 11:02 pm Próbuję wrzucić GG na

Chip type:          ESP32-C3 (QFN32) (revision v0.4)
Features:           Wi-Fi, BT 5 (LE), Single Core, 160MHz, Embedded Flash 8MB (GD)
Crystal frequency:  40MHz
MAC:                34:cd:b0:7d:f0:e4

Na prostym sofcie z Arduino wygląda, że działa OK natomiast po wrzuceniu softu z desktop GG dostaję:

(...)
(...)
ustawienia jak poniżej. Podobne efekty mam na różnych innych softach generowanych jeszcze na starym GG. Gdzie może być problem?
Zmień może te 8MB na 4MB i spróbuj jeszcze raz. Może pójdzie ;-)
Z góry przepraszam za zdawkową odpowiedź, ale w tej chwili nic więcej nie przychodzi mi do głowy ;-)
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Invalid header pojawia się najczęściej gdy na płytkę wgrywa się soft skompilowany na inną płytkę.
Ewentualnie może być też np bootloader wzięty z innej płytki
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

klew wrote: Wed Jan 28, 2026 6:09 am Invalid header pojawia się najczęściej gdy na płytkę wgrywa się soft skompilowany na inną płytkę.
Takie mam przypuszczenie ale to by oznaczało jakiś bug w GG chyba i dlatego zgłaszam.
YoMan
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

YoMan wrote: Wed Jan 28, 2026 6:14 am
klew wrote: Wed Jan 28, 2026 6:09 am Invalid header pojawia się najczęściej gdy na płytkę wgrywa się soft skompilowany na inną płytkę.
Takie mam przypuszczenie ale to by oznaczało jakiś bug w GG chyba i dlatego zgłaszam.
Mam jakąś C3 to zerkne jak będę miał chwilę

Return to “GUI Generic”