Sterowanie poprzez bramkę urządzeniem, którego nie ma

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Fri Feb 06, 2026 7:08 am
vajera wrote: Fri Feb 06, 2026 6:50 am
zzrr wrote: Fri Feb 06, 2026 6:40 am @vajera edytowałem wczoraj wiadomość . Ponieważ po kolejnych 30 minutach się powtórzyło to na wszelmi wypadek ponawiam tą informację
Pomyślę nad tym jeszcze dzisiaj, ale mam takie pytanie - ile razy te głowice rzeczywiście Ci się rozłączyły z bramką? Bo póki co to wychodzi na to, że więcej problemów sprawia mechanizm kontroli ich obecności niż samo wypadanie głowic z sieci 😉
No jeśli chodzi o te dwie o których teraz piszę to odkąd zauważyłem. Wcześniej nie wiem bo to mogło tak być że one były offline a ja tego nie zauważyłem. Dodam/przypomnę że w mojej konfiguracji widoczny w aplikacji jest tylko HVAC. Wcześniej nim rozmawialiśmy i robiłes poprawke kilka dni temu to w ogóle HVAC nie reagował i było prawdopodobnie tak że głowica była rozłączona i tego nie widziałem a HVAC pokazywał że jest online i 100% stanu baterii. Ale czy dla głowic warto usprawnić kontrolę obecności to juz Ty @vajera musisz zdecydować. Ja już wczoraj pisałem że ostatecznie można to powyłączać i co jakiś czas chodzić do głowic i sprawdzac czy sie zaswieci wyświetlacz. Ale to i tak nie da wtedy gwarancji że łączność z bramką jest.
Twoje logi podsunęły mi jeszcze jeden pomysł i to taki bardziej ogólny, natomiast pytanie czy mógłbyś sprawdzić jedną rzecz?
Ustaw tym czterem głowicom identyczny keepalive - może być 5 minut i gdy minie ten czas, sprawdź proszę w GUI last seen ms dla każdej z nich (Zigbee devices -> Device Info).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Fri Feb 06, 2026 7:17 am
Twoje logi podsunęły mi jeszcze jeden pomysł i to taki bardziej ogólny, natomiast pytanie czy mógłbyś sprawdzić jedną rzecz?
Ustaw tym czterem głowicom identyczny keepalive - może być 5 minut i gdy minie ten czas, sprawdź proszę w GUI last seen ms dla każdej z nich (Zigbee devices -> Device Info).
Ok. O 14tej będe w domu i to zrobię. Tak informacyjnie to wczoraj ustawiłem te dluższe czasy na czterech głowicach. Teraz patrzyłem w aplikację i jeden pokazuje online a trzy szt. Offline
Rozumiem że ustawić i w termostacie i w HVAC?
vajera

zzrr wrote: Fri Feb 06, 2026 8:19 am
vajera wrote: Fri Feb 06, 2026 7:17 am
Ok. O 14tej będe w domu i to zrobię. Tak informacyjnie to wczoraj ustawiłem te dluższe czasy na czterech głowicach. Teraz patrzyłem w aplikację i jeden pokazuje online a trzy szt. Offline
Rozumiem że ustawić i w termostacie i w HVAC?
Możesz w obu miejscach.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Fri Feb 06, 2026 7:17 am ....
@vajera wiec jest tak.
Na czterech głowicach ustawione keepalive 300, timeout 600. HVAC też 600
W plik możesz zerknąć jak masz teraz możliwość, jednak powtarzam to jeszcze raz . Zagapiłem się i to co jest w pliku to są wyniki po 11 minutach a miałem w planie zrobić po tych 5 i później po 10.
G1G2G3G4.rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

zzrr wrote: Fri Feb 06, 2026 1:15 pm
vajera wrote: Fri Feb 06, 2026 7:17 am ....
@vajera wiec jest tak.
Na czterech głowicach ustawione keepalive 300, timeout 600. HVAC też 600
W plik możesz zerknąć jak masz teraz możliwość, jednak powtarzam to jeszcze raz . Zagapiłem się i to co jest w pliku to są wyniki po 11 minutach a miałem w planie zrobić po tych 5 i później po 10.
G1G2G3G4.rar
Zaraz zapuszczam kompilację wersji 1.4.8-06/02/26 i poproszę Ci o przetestowanie tej kompilacji.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Fri Feb 06, 2026 1:25 pm ....
Zaraz zapuszczam kompilację wersji 1.4.8-06/02/26 i poproszę Ci o przetestowanie tej kompilacji.
Ok.
Dokładam też bo już mam zrobione. Czy jeszcze potrzebne, nie wiem :)
W pliku wynik po 6 i po 11 minutach. Po 6 wszystkie glowice Online, po 11 G2 Online reszta offline.
po 6 i 11 minutach.rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

zzrr wrote: Fri Feb 06, 2026 1:33 pm
vajera wrote: Fri Feb 06, 2026 1:25 pm ....
Ok.
Dokładam też bo już mam zrobione. Czy jeszcze potrzebne, nie wiem :)
W pliku wynik po 6 i po 11 minutach. Po 6 wszystkie glowice Online, po 11 G2 Online reszta offline.
po 6 i 11 minutach.rar
Ok, 1.4.8-06/02/26 będzie za kwadrans. Ustaw proszę keepalive dla głowic i ich termometrów oraz analogicznie timeout > keepalive.
PS. Dla celów testowych proponuję krótkie czasy, np. 250 i 300 sekund ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Fri Feb 06, 2026 3:07 pm ....
Ok, 1.4.8-06/02/26 będzie za kwadrans. Ustaw proszę keepalive dla głowic i ich termometrów oraz analogicznie timeout > keepalive.
PS. Dla celów testowych proponuję krótkie czasy, np. 250 i 300 sekund ;)
Ta będzie jak napisałeś :)
zzrr

@vajera jest tak:
1 W głowicach termostaty ustawione na czas 250 i 300, HVAC 300
2 Restart bramki
3 Po 6 minutach wszystkie głowice Online i termostat i hvac
4 Restart bramki
5 Po 6 minutach wszystkie głowice Online i termostat i hvac
6 po 6.30 wyjąłem baterie z G1
7 Po 7 minutach włożyłem baterie
8 Głowica się połączyła termostat Online HVAC Ofline
9 po 18 minutach dalej HVAC Offline
10 Ogrzałem głowicę by zmieniła temperaturę jednak cały czas pozostaje HVAC Offline, na cloud komunikat "ROZŁĄCZONY"
Czyli wszystko wygląda bardzo dobrze z tym małym mankamentem na samym końcu testu
EDIT:
11 w 24 minucie wyjąłem baterie z głowicy G2. Po przejściu na offline baterie włożyłem i głowica sie połączyła zarówna na termostacie jak i na HVAC
12 wyjąłem jeszcze raz baterie z G1 - za 5 minut napisze czy HVAC się połączył czy znowu nie. Hmm... W każdym razie głowic nie rozłącza.
zzrr

@vajera zerknij wyżej na EDIT i dodam że po ponownym wlożeniu baterii na G1 połączyło i Termostat i HVAC.
Może trzeba to powtórzyc kilka razy. Ale na ten moment moim zdaniem jest wszystko jak być powinno. Podsumowując znowu zrobiłeś jakieś "czary mary" i działa :) 👍
EDIT:
w 42 minucie po wysłaniu wiadomości powyżej patrzę na cloud a G2 i termostat i HVAC Offline. :?
Czyżby coś było jednak nie tak jeśli wymieniamy baterie lub resetujemy głowicę? :?
Ok.
Robię test pod kątem np. wymiany baterii przy ustawionych timeout i keepalive

Return to “Bramka ZigBee”