Zbyszku, bardzo fajny projekt i w zasadzie nie pozostawiłeś pola do jakiejkolwiek krytyki, bo wszystkie za i przeciw sam już wypunktowałeś.
Mnie jednak zastanawia, dlaczego BME280? Osobiście (!) podchodzę teraz już z dystansem do tego czujnika.
... bo u mnie na początku pomiary były idealne (prawie), ale po ok. roku wszystko się rozjechało. Jedynie ciśnienie było ok. Przyznam, że czujnik był zabudowany na zewnątrz, ale bezpośrednio nie był narażony na deszcz i słońce - był pod daszkiem, na rurze wentylacyjnej, doprowadzającej powietrze do piwnicy. Z drugim BME sytuacja wyglądała tak samo. W sumie miałem cztery sztuki tych czujników, ale pozostałe mierzyły już tylko w pomieszczeniu. Z nimi nie było problemu. Teraz już ich nie używam.
Jeden z tych "rozjechanych" potraktowałem czystym (!

) spirytusem (kilka minut moczenia/płukania) i po tym zabiegu pomiary ustabilizowały się. Temperatura nie odbiega od faktycznej, ale wilgotność - mimo, że jest stabilna - jest poza zakresem kalibracji (w cloud). Ten pracuje w bateryjnym czujniku zrobionym na bazie projektu Roberta (cz. by veeroos

) i mierzy przede wszystkim wilgotność w pralni
Obecnie chętniej używam SHT (konkretnie "31"), bo podobno ma lepszą "membranę" chroniącą czujnik. Od czasu pojawienia się pomiarów ze "źródeł danych", ciśnięnie pobieram stamtąd - jeżeli chcę je znać, więc BME nie jest już konieczny.
Być może trafiłem na kiepską partię, albo jakieś "podróby", ale takie - subiektywne - mam odczucia. Na forum także pojawiały się podobne wpisy i dlatego jestem trochę "nakierunkowany"

, więc nie traktuj tego, jako krytyka
Nie znam poboru prądu cz.SHT (musiałbym poszperać), ale jeżeli byłby zbliżony do BME, to w nim widziałbym potencjał dla akumulatorowego czujnika ZigBee.
Bardzo fajnie też zrealizowałeś sygnalizację (diodą LED) operacji wykonywanych przez moduł. Tego mi trochę brakuje w bramce Z2S "postawionej" na XIAO C6.
Gratuluję pomysłu i podziwiam dokumentację, jaką zamieściłeś tutaj.
BRAWO!!!