🇿 Zibi ZigBee THP Sensor 🌡️💦🕛🔋

Moderator: vajera

lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

A ja myślałem, że to jakaś czarna magia dla was 😉
W sumie też znam tylko tą bazę co Zibi podał.
Mnie aż tak na tym nie zależy, bo mam bramki Tuya i Ewelink., ale może komis się przydać.
Ja swoje głowice mam już uaktualnione.. Moze coś innego dla testów by się znalazło.
Oczywiście wgrywanie na własne ryzyko bym zaznaczył.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

lukasz06 wrote: Thu Feb 12, 2026 5:14 pm Oczywiście wgrywanie na własne ryzyko bym zaznaczył.
No właśnie. Bo linkowana baza to nie jest oficjalne źródło firmware poszczególnych urządzeń.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Zibi_007 wrote: Wed Feb 11, 2026 11:28 pm Zibi Zigbee THP Sensor
Gratulacje projektu :)
BTW. polecam wrzucanie tego typu postów i opisów np. na Elektrodę, Wykop, grupy ESP i Home Assistant na FB :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

klew wrote: Fri Feb 13, 2026 11:55 am
BTW. polecam wrzucanie tego typu postów i opisów np. na Elektrodę, Wykop, grupy ESP i Home Assistant na FB :)
Dziękuję.
Projekt zrodził się tutaj.
Zainteresowani znajdą. Robot Googla całkiem dobrze indeksuje nasze Forum ;-)
Zainteresowanym mogę zawsze wrzucić link do tematu :-)

Supla uczy, Supla bawi, Supla społeczność wiedzą sławi!
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Zibi_007 wrote: Fri Feb 13, 2026 12:04 pm
klew wrote: Fri Feb 13, 2026 11:55 am
Dziękuję.
Projekt zrodził się tutaj.
Zainteresowani znajdą. Robot Googla całkiem dobrze indeksuje nasze Forum ;-)
Zainteresowanym mogę zawsze wrzucić link do tematu :-)

Supla uczy, Supla bawi, Supla społeczność wiedzą sławi!
To jest forma reklamy i promocji. Nie tylko autopromocji :), ale też bramki ZigBee2Supla oraz samej SUPLI. Im więcej w sieci o nas, poza forum, tym więcej osób się dowiaduje.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Lector wrote: Thu Feb 12, 2026 11:26 am
A napisz proszę czy tak łatwo idzie zrobić sobie sterowanie przekaźnikami?
Robię "listwę zasilającą" z 8 gniazdkami, planuje dać tam dwa sterowniki po 4 kanały z Ali.
A może by one nie były potrzebne, ESP mam, przekaźniki mam.

Czy urządzenie z takim firmware doda się tylko do "Naszej" bramki, czy również Tuya je obsłuży?
Ja sobie zrobiłem sterowanie przekaźnikiem na bazie c6, po zigbee, w Supla. Stosuje do automatu w garażu gdzie niema WiFi.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

george1255 wrote: Fri Feb 13, 2026 12:13 pm Ja sobie zrobiłem sterowanie przekaźnikiem na bazie c6, po zigbee, w Supla. Stosuje do automatu w garażu gdzie niema WiFi.
Wow! Brawo i szacun! Nie bądź taki skromny na przyszłość, tylko chwal się takimi projektami.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

Zbyszku gratuluję pomysłu i wykonania 🙂 ale jak zwykle Twój opis jest rewelacyjny jak to na Wiceprezesa Klubu Promila przystało 😉
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Zbyszku, bardzo fajny projekt i w zasadzie nie pozostawiłeś pola do jakiejkolwiek krytyki, bo wszystkie za i przeciw sam już wypunktowałeś.
Mnie jednak zastanawia, dlaczego BME280? Osobiście (!) podchodzę teraz już z dystansem do tego czujnika.
... bo u mnie na początku pomiary były idealne (prawie), ale po ok. roku wszystko się rozjechało. Jedynie ciśnienie było ok. Przyznam, że czujnik był zabudowany na zewnątrz, ale bezpośrednio nie był narażony na deszcz i słońce - był pod daszkiem, na rurze wentylacyjnej, doprowadzającej powietrze do piwnicy. Z drugim BME sytuacja wyglądała tak samo. W sumie miałem cztery sztuki tych czujników, ale pozostałe mierzyły już tylko w pomieszczeniu. Z nimi nie było problemu. Teraz już ich nie używam.
Jeden z tych "rozjechanych" potraktowałem czystym (! :o ) spirytusem (kilka minut moczenia/płukania) i po tym zabiegu pomiary ustabilizowały się. Temperatura nie odbiega od faktycznej, ale wilgotność - mimo, że jest stabilna - jest poza zakresem kalibracji (w cloud). Ten pracuje w bateryjnym czujniku zrobionym na bazie projektu Roberta (cz. by veeroos :) ) i mierzy przede wszystkim wilgotność w pralni
Obecnie chętniej używam SHT (konkretnie "31"), bo podobno ma lepszą "membranę" chroniącą czujnik. Od czasu pojawienia się pomiarów ze "źródeł danych", ciśnięnie pobieram stamtąd - jeżeli chcę je znać, więc BME nie jest już konieczny.
Być może trafiłem na kiepską partię, albo jakieś "podróby", ale takie - subiektywne - mam odczucia. Na forum także pojawiały się podobne wpisy i dlatego jestem trochę "nakierunkowany" :), więc nie traktuj tego, jako krytyka
Nie znam poboru prądu cz.SHT (musiałbym poszperać), ale jeżeli byłby zbliżony do BME, to w nim widziałbym potencjał dla akumulatorowego czujnika ZigBee.
Bardzo fajnie też zrealizowałeś sygnalizację (diodą LED) operacji wykonywanych przez moduł. Tego mi trochę brakuje w bramce Z2S "postawionej" na XIAO C6.
Gratuluję pomysłu i podziwiam dokumentację, jaką zamieściłeś tutaj.
BRAWO!!!
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

RomanG wrote: Fri Feb 13, 2026 1:01 pm Zbyszku, bardzo fajny projekt i w zasadzie nie pozostawiłeś pola do jakiejkolwiek krytyki, bo wszystkie za i przeciw sam już wypunktowałeś.
Mnie jednak zastanawia, dlaczego BME280? Osobiście (!) podchodzę teraz już z dystansem do tego czujnika.
... bo u mnie na początku pomiary były idealne (prawie), ale po ok. roku wszystko się rozjechało. Jedynie ciśnienie było ok. Przyznam, że czujnik był zabudowany na zewnątrz, ale bezpośrednio nie był narażony na deszcz i słońce - był pod daszkiem, na rurze wentylacyjnej, doprowadzającej powietrze do piwnicy. Z drugim BME sytuacja wyglądała tak samo. W sumie miałem cztery sztuki tych czujników, ale pozostałe mierzyły już tylko w pomieszczeniu. Z nimi nie było problemu. Teraz już ich nie używam.
Jeden z tych "rozjechanych" potraktowałem czystym (! :o ) spirytusem (kilka minut moczenia/płukania) i po tym zabiegu pomiary ustabilizowały się. Temperatura nie odbiega od faktycznej, ale wilgotność - mimo, że jest stabilna - jest poza zakresem kalibracji (w cloud). Ten pracuje w bateryjnym czujniku zrobionym na bazie projektu Roberta (cz. by veeroos :) ) i mierzy przede wszystkim wilgotność w pralni
Obecnie chętniej używam SHT (konkretnie "31"), bo podobno ma lepszą "membranę" chroniącą czujnik. Od czasu pojawienia się pomiarów ze "źródeł danych", ciśnięnie pobieram stamtąd - jeżeli chcę je znać, więc BME nie jest już konieczny.
Być może trafiłem na kiepską partię, albo jakieś "podróby", ale takie - subiektywne - mam odczucia. Na forum także pojawiały się podobne wpisy i dlatego jestem trochę "nakierunkowany" :), więc nie traktuj tego, jako krytyka
Nie znam poboru prądu cz.SHT (musiałbym poszperać), ale jeżeli byłby zbliżony do BME, to w nim widziałbym potencjał dla akumulatorowego czujnika ZigBee.
Bardzo fajnie też zrealizowałeś sygnalizację (diodą LED) operacji wykonywanych przez moduł. Tego mi trochę brakuje w bramce Z2S "postawionej" na XIAO C6.
Gratuluję pomysłu i podziwiam dokumentację, jaką zamieściłeś tutaj.
BRAWO!!!
Romek, trochę będę robił za adwokata Zbyszka, ale on sam pisał, że projekt powstał w ramach "jet lag". Ja go traktuję (i myślę że Zbyszek podobnie) jako ciekawostkę, a Zbyszek pewnie jako wprawkę w wykonywanie samodzielnie czujników Zigbee.

Natomiast odnośnie zastosowanego BME280, to zgadzam się, że na dłuższą metę w warunkach zewnętrznych te czujniki się nie sprawdzają. Zdecydowanie lepszy jest tu SHT31, ale z podstawowym warunkiem - ze specjalną membraną na czujniku.
Odnośnie ciśnienia, to ja - przyznam szczerze - wolałbym mieć swój pomiar i nie być zależny od źródeł zewnętrznych. Ale tu można zastosować np. LPS22DF.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Bramka ZigBee”