Czujnik czadu WiFi od Zamel - pod Tuya - gdzie Supla?

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Jaroni wrote: Thu Feb 26, 2026 8:30 am
Zibi_007 wrote: Wed Feb 25, 2026 6:38 pm Chyba zaszło małe nieporozumienie. Żadna gotowa bramka z ali nie zadziała z Suplą.
Chyba się nie zrozumieliśmy. Oczywiste jest to dla mnie, ja miałem na myśli albo kupić gotową bramkę ZigBee pod Tuya (czego nie chcę, bo mam już urządzenia Zamela z Supla i nie korzystam z apki Tuya), albo gotową, poskładaną już bramkę ZigBee pod Suplę, bo korzystam z chmury Supla. Jedno jeszcze tylko pytanie, rozumiem, że antena zewnętrzna jest potrzebna do komunikacji WiFi z routerem, a nie do komunikacji z czujkami/urządzeniami ZigBee? Jeśli ja bramkę ZigBee umieszczę tuż przy routerze (IP Cliencie), to nie potrzebowałbym ESP32-C6-DevKitC 8MB z układem z zewnętrzną anteną?
Antena jest potrzebna radiu WiFi i Zigbee, więc jest wskazana niezależenie od lokalizacji routera. Alternatywnie możesz wykorzystać repeater/y Zigbee.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

vajera wrote: Wed Feb 25, 2026 2:51 pm W sumie mam kominek w salonie... :lol:
To potrzebujesz czujnika CO by ZIBI. ;)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Zibi_007 wrote: Wed Feb 25, 2026 6:38 pm Chyba zaszło małe nieporozumienie. Żadna gotowa bramka z ali nie zadziała z Suplą.
Chyba się nie zrozumieliśmy. Oczywiste jest to dla mnie, ja miałem na myśli albo kupić gotową bramkę ZigBee pod Tuya (czego nie chcę, bo mam już urządzenia Zamela z Supla i nie korzystam z apki Tuya), albo gotową, poskładaną już bramkę ZigBee pod Suplę, bo korzystam z chmury Supla. Jedno jeszcze tylko pytanie, rozumiem, że antena zewnętrzna jest potrzebna do komunikacji WiFi z routerem, a nie do komunikacji z czujkami/urządzeniami ZigBee? Jeśli ja bramkę ZigBee umieszczę tuż przy routerze (IP Cliencie), to nie potrzebowałbym ESP32-C6-DevKitC 8MB z układem z zewnętrzną anteną?
U kogo, gdzie mogę zamówić taką obudowę? Czytając już w międzyczasie udzieloną odpowiedź od @vajera, potrzebowałbym taką z otworem na złącze antenowe.
No właśnie nie rozumiesz. Nie ma czegoś takiego, jak gotowa bramka Zigbee pod Suplę. Musisz zrobić samemu co jest dziecinnie proste. Antena służy do komunikacji WiFi i Zigbee, bo to jedno i to samo pasmo. Przy modelu masz autora - kaju666. Jest tutaj no Forum. Napisz do niego, może Ci wydrukuje. Jest cały temat o obudowach i osobach, które je drukują viewtopic.php?t=17036 (polecam @Pietras81). Otwór na antenę zrobisz nawet śrubokrętem ;-) Chcesz gotowca? Zerknij tutaj viewtopic.php?p=217891#p217891 Pozostaje tylko wgranie oprogramowania. Spojrzałeś w linki, które podałem wcześniej? Tam wszystko jest.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

U kogo, gdzie mogę zamówić taką obudowę? Czytając już w międzyczasie udzieloną odpowiedź od @vajera, potrzebowałbym taką z otworem na złącze antenowe.
Polecam zajrzeć jeszcze tutaj :)
viewtopic.php?t=17672
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

myxhir wrote: Sat Feb 28, 2026 8:07 pm
Polecam zajrzeć jeszcze tutaj :)
viewtopic.php?t=17672
Moje domowe bramki mam w tych obudowach - bardzo stabilnie stoją z anteną.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

myxhir wrote: Sat Feb 28, 2026 8:07 pm Polecam zajrzeć jeszcze tutaj :)
viewtopic.php?t=17672
Oczywiście, że zaglądałem. Nie czytasz podforów. Proponuję zaktualizować poradnik viewtopic.php?p=230122#p230122
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Jaroni wrote: Sat Feb 28, 2026 9:41 pm
myxhir wrote: Sat Feb 28, 2026 8:07 pm Polecam zajrzeć jeszcze tutaj :)
viewtopic.php?t=17672
Oczywiście, że zaglądałem. Nie czytasz podforów. Proponuję zaktualizować poradnik viewtopic.php?p=230122#p230122
Powiem tak. Moje bramki są na wersji
Z2S-1.4.1-02/02/26
Wtedy jeszcze nazwy plików były jak w poradniku. Poradnik napisałem aby ktoś kto zaczyna przygodę z bramka w miarę się miał w tym jak połapać. Nie sądziłem że ktoś będzie miał o to pretensje że coś się moze rozmyć z czasem co jest naturalne i nie będzie 1:1.
Natomiast patrząc na nazwy to wystarczyłoby logicznie pomyśleć i dałoby się w tym połapać
I tak nie czytam wszystkich podforow :)
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

myxhir wrote: Sat Feb 28, 2026 10:35 pm Natomiast patrząc na nazwy to wystarczyłoby logicznie pomyśleć i dałoby się w tym połapać
Niby masz rację, ja raczej się połapałem, ale wolę mieć pewność, że moje logiczne myślenie pokrywa się w faktach i stąd wolałem upewnić się u fachowców z forum, szczególnie u tych, co tworzą tu projekty i poradniki ;) To merged i ino w nazwach linkowanych plików zanikło i irytuje.

Return to “Ogólna dyskusja”