ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 jako wzmacniacz w mesh?

Moderator: vajera

Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Zibi_007 wrote: Thu Mar 26, 2026 5:31 pm
Jaroni wrote: Thu Mar 26, 2026 1:51 pm Nic nie klika jak naciskam. Ale może trzeba tą podstawkę inaczej ustawić do zakręcenia, wtedy ten dzyndzel jest zakryty przez podstawkę i podstawka go lekko nagina do środka. Tak było zamknięte przy dostawie, jak na zdjęciu i to w dwóch czujnikach i tak zamknąłem przy montażu pierwszy czujnik i wywołał alarm na dym, także po przycisku testu. W malutkiej instrukcji nic nie pokazują tego dzyndzla. Zwykłe czujniki dymu, nie zigbee, mają taki właśnie styk i po zakręceniu czujniki są dopiero aktywne. Kupiłem chyba jakieś gówniane czujniki dymu zigbee, bo przede wszystkim są za ciche.
Może jest po prostu już mocno wciśnięty (i cały czas myśli, ze ma podstawkę zamocowaną). Podważ lekko i zobacz czy nie kliknie po opuszczeniu.
Co do głośności, to pierwszy który miałem (i jedno z pierwszych urządzeń dodanych do bazy bramki Z2S) potrafił podczas testów o 2 w nocy obudzić cały dom i psy u sąsiadów 150 m dalej.
Rozebrałem go, pod tym dzyndzelkiem nic nie ma, on od picu jest.

IMG_20260326_185222.jpg

IMG_20260326_185209.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Jaroni wrote: Thu Mar 26, 2026 5:57 pm
Zibi_007 wrote: Thu Mar 26, 2026 5:31 pm
Jaroni wrote: Thu Mar 26, 2026 1:51 pm Nic nie klika jak naciskam. Ale może trzeba tą podstawkę inaczej ustawić do zakręcenia, wtedy ten dzyndzel jest zakryty przez podstawkę i podstawka go lekko nagina do środka. Tak było zamknięte przy dostawie, jak na zdjęciu i to w dwóch czujnikach i tak zamknąłem przy montażu pierwszy czujnik i wywołał alarm na dym, także po przycisku testu. W malutkiej instrukcji nic nie pokazują tego dzyndzla. Zwykłe czujniki dymu, nie zigbee, mają taki właśnie styk i po zakręceniu czujniki są dopiero aktywne. Kupiłem chyba jakieś gówniane czujniki dymu zigbee, bo przede wszystkim są za ciche.
Może jest po prostu już mocno wciśnięty (i cały czas myśli, ze ma podstawkę zamocowaną). Podważ lekko i zobacz czy nie kliknie po opuszczeniu.
Co do głośności, to pierwszy który miałem (i jedno z pierwszych urządzeń dodanych do bazy bramki Z2S) potrafił podczas testów o 2 w nocy obudzić cały dom i psy u sąsiadów 150 m dalej.
Rozebrałem go, pod tym dzyndzelkiem nic nie ma, on od picu jest.

IMG_20260326_185222.jpg

IMG_20260326_185209.jpg
No to tak, jak pisałem, ale wierzyć nie chciałem. Chińczyk zaoszczędził 10 groszy.

Ile dałeś za te czujniki? Bo ja za pełnosprawne (i głośne) płaciłem 6,11 zł (na ali z monetami).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Jaroni

36,81 zł sztuka, za dwa 73,62 zł w Choice razem z Regulowany uchwyt do drutu spawalniczego, przyssawka, zacisk do stołu spawalniczego do lutowania płyt głównych https://pl.aliexpress.com/item/10050092 ... pt=glo2pol, wtedy za 3,96 zł i to niby okazja. Nie mam żadnych monet, za krótko chyba jestem na ali.
Zobaczyłem, że na allegro jest dwa razy drożej https://allegro.pl/oferta/czujnik-detek ... 233c6635e7.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Jaroni wrote: Thu Mar 26, 2026 7:11 pm 36,81 zł sztuka, za dwa 73,62 zł w Choice razem z Regulowany uchwyt do drutu spawalniczego, przyssawka, zacisk do stołu spawalniczego do lutowania płyt głównych https://pl.aliexpress.com/item/10050092 ... pt=glo2pol, wtedy za 3,96 zł i to niby okazja. Nie mam żadnych monet, za krótko chyba jestem na ali.
Zobaczyłem, że na allegro jest dwa razy drożej https://allegro.pl/oferta/czujnik-detek ... 233c6635e7.
Na allegro nie patrz.
Tutaj tylko ali ma sens.
Zbieraj monety (np. za codzienne meldowanie i dokonane zakupy).
Szukaj później w ofertach z monetami albo w okazjach łączonych (multirabaty).
Płać w dolarach kartą walutową. Korzystaj z kuponów (np. działające do końca marca:3$ zniżki od 29$: POL03).
Ponad 35 zł za taki wybrakowany towar, to stanowczo za dużo.

Tak kupowałem (z monetami):
Zrzut ekranu 2026-03-26 214802.png

A tak pokazuje mi teraz:
Zrzut ekranu 2026-03-26 214501.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Jaroni

Mój pierwszy zakup na ali w sierpniu 2025 roku, pilot Nice Flor Flo2r FLO2R-S do napędu bramy garażowej Hörmann i to chyba oryginalny, za 3,81 zł z darmową dostawą, zachęta za pierwszy zakup. Tak mnie właśnie zachęcili. Komu to się opłaci, przecież opakowanie często kosztuje drożej, zwykły znaczek pocztowy chyba też.

Nice Flor Flo2r-s.jpg

Mógłbyś może Zibi proszę w wolnej chwili rozebrać ten swój czujnik i pokazać, czego tam w moim brakuje? Wrzuć też może linka do tego swojego, zobaczę, co mi wyskoczy, bo najtaniej mi wyskakuje za 35,73 jako bundle z 2 innymi produktami, darmowa dostawa.
Jaroni

RomanG wrote: Wed Mar 25, 2026 3:56 pm Napiszę zanim ktoś mnie ewentualnie skoryguje.😄
Jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie nie można, bo konkretne rozwiązanie może zależeć od warunków pracy sieci Zigbee.
Jeżeli będzie dużo urządzeń końcowych i będą zabudowane na większej powierzchni, to wtedy rozważyłbym użycie kilku bramek.
Jeżeli masz kilka ESP C6, to możesz metodą prób i błędów wypróbować oba rozwiązania, ewentualnie jakieś połączenie "mieszane".
Zawsze możesz wrócić do już wypróbowanej konfiguracji. Łukasz (@vajera) kilka razy wspominał, że sieć Zigbee "potrzebuje czasu", żeby odpowiednio się "dopasowała", więc niech popracuje kilka dni w jednej konfiguracji.
Teoretycznie mógłbyś zaplanować rozmieszczenie wszystkich urządzeń, ale ich zasięg zapewne nie będzie jednakowy i wtedy dojdziesz do wniosku, że coś trzeba będzie zmienić.
Weź też pod uwagę to, że bramka ma także ograniczoną wydajność i obsłuży konkretną ilość urządzeń końcowych.
Zibi_007 wrote: Wed Mar 25, 2026 4:30 pm
Jaroni wrote: Wed Mar 25, 2026 3:22 pm Powtórzę pytanie. Czy to jest lepsze rozwiązanie, niż druga bramka jako kolejne, niezależne urządzenie? Rozumiem, że z tym software, ESP32-C6 działa jako wzmacniacz, ale sam wzmacniacz oddalony o dwa piętra od bramki Z2S chyba nie da takiego zasięgu dla pobliskiego urządzenia końcowego, niż nowa, druga bramka Z2S sparowana z tym pobliskim urządzeniem? Jakieś testy, doświadczenia w tej kwestii ktoś robił?
Próbuj, działaj, dziel się doświadczeniem!
Podejdź do tematu metodycznie, opracuj jakiś plan, sprawdzaj, zapisuj, analizuj.
Masz szansę być pierwszym tutaj, który zbada i przybliży problem oraz jego potencjalne rozwiązania użytkownikom tego Forum.
Sam jestem niezmiernie ciekaw rezultatów...
RomanG wrote: Wed Mar 25, 2026 5:03 pm
Jaroni wrote: Wed Mar 25, 2026 3:22 pm ... ale sam wzmacniacz oddalony o dwa piętra od bramki Z2S chyba nie da takiego zasięgu dla pobliskiego urządzenia końcowego, niż nowa, druga bramka Z2S sparowana z tym pobliskim urządzeniem?
Niezręcznie mi pisać po Łukaszu i Zbyszku😀, ale dodam jeszcze; według mnie jest słuszne to, co napisałeś, bo dwa piętra, to już jest dość sporo. ... ale może zadziała. To musisz sprawdzić sam. Jeżeli miałbym doradzać; na początek na co drugą kondygnację daj bramkę i sprawdź działanie.
A więc tak, potestowałem i wnioski są takie, że jak zastosuję na poddaszu (dwa piętra wyżej od bramki) Zibi ZigBee Range Extender i obok drugi czujnik dymu sparowany z bramką na parterze, to nic to nie wnosi do wzmocnienia zasięgu i siła sygnału radia dla tego czujnika wynosi max 7%, jak i bez wzmacniacza, aczkolwiek zasięg radiowy mam. Jak zastosuję na poddaszu użycie drugiej bramki Z2S i podłączę ten drugi czujnik dymu pod tą nową sieć Zigbee, to siła sygnału radia jest znacząco większa i wynosi nawet 86% (czujnik dymu w bezpośredniej bliskości bramki). Zatem użycie drugiej bramki Z2S na poddaszu jest gwarantem, że przy drugiej sieci Zigbee nie stracę zasięgu radiowego urządzeń końcowych sparowanych z tą drugą pobliską bramką.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Moje doświadczenie, jeżeli chodzi o sieć Zigbee jest raczej kiepskie, a więc bardziej polegałbym na logice :) i zadał sobie pytanie o sens dawania wzmacniacza/ekstendera obok urządzenia końcowego. Zakładając, że koordynator, ekstender i urządzenie końcowe mają całkiem podobne "radia", to wzmacnacz/ekstender umiejscowiłbym w połowie drogi pomiędzy bramką, a urządzeniem końcowym. Warunkiem koniecznym jest, żeby "sąsiadujące urządzenia" były "ze sobą w zasięgu". Zobacz tę fotkę; viewtopic.php?p=231773#p231773.
Jeżeli mógłbyś sprawdzić moc sygnału Zigbee dla poszczególnych urządzeń, wtedy z większą precyzją określiłbyś miejsca dla nich.
Umiejscowienie wzmacniacza obok urządzenia końcowego miałoby sens, jeżeli jego sygnał byłby zdecydowanie większy od sygnału urządzenia końcowego. Tu dobrym przykładem może być ZBMINI R2 z opcją Turbo - jako wzmacniacz.
Dodać jednak muszę, że powyższe wnioski nie są poparte pomiarami i solidnym doświadczeniem, a jedynie skromną wiedzą, nabytą m.in. na tym forum. ;) Być może ktoś mnie za chwilę "naprostuje"! :lol:
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

vajera wrote: Thu Mar 26, 2026 12:01 pm Można do tego celu wykorzystać polecenie nwk-scan z konsoli, które pokaże tylko urządzenia końcowe bezpośrednio połączone z bramką. Z kolei to samo polecenie, ale z parametrem short_addr pokaże urządzenia podłączone do routera o adresie short_addr.
Super! Podoba mi się to.
Pobawiłem się tym trochę i pewnie będę miał z czasem pytania.
Na teraz już się kilka nasuwa.
1. Nie znalazłem takiego routera ZIgBee, do którego podłączone byłyby 2 czujniki zalania, chociaż kilka godzin wcześniej działały i chyba nadal działają. Nie są też podłączone do bramki. Bramka wskazała mi 9 urządzeń podłączonych bezpośrednio do niej. Jeszcze jutro będę to sprawdzał.
2. Mam też takie sytuacje, ale może to normalne. Router A wskazuje połączenie z bramką i z routerem B, ale router B pokazuje połączenie z bramką i routerem C, pomijając B. Tak ma być?
3. Tak wygląda przykładowy odczyt "sąsiada". Wszystko wydaje się tu być OK?

Code: Select all

IEEE ADDRESS            A4:C1:38:75:A7:27:A9:15
SHORT ADDRESS           0xdaa8
DEPTH                   0x1
RX_ON_WHEN_IDLE         0x0
RELATIONSHIP            0x1
LQI                     112
RSSI                    -58
OUTGOING COST           0x0
AGE                     0x3
DEVICE TIMEOUT          15360
TIMEOUT COUNTER         10995673
Jaroni

RomanG wrote: Sat Mar 28, 2026 8:18 pm Moje doświadczenie, jeżeli chodzi o sieć Zigbee jest raczej kiepskie, a więc bardziej polegałbym na logice :) i zadał sobie pytanie o sens dawania wzmacniacza/ekstendera obok urządzenia końcowego. Zakładając, że koordynator, ekstender i urządzenie końcowe mają całkiem podobne "radia", to wzmacnacz/ekstender umiejscowiłbym w połowie drogi pomiędzy bramką, a urządzeniem końcowym. Warunkiem koniecznym jest, żeby "sąsiadujące urządzenia" były "ze sobą w zasięgu".
Jeżeli mógłbyś sprawdzić moc sygnału Zigbee dla poszczególnych urządzeń, wtedy z większą precyzją określiłbyś miejsca dla nich.
Umiejscowienie wzmacniacza obok urządzenia końcowego miałoby sens, jeżeli jego sygnał byłby zdecydowanie większy od sygnału urządzenia końcowego.
W sumie wychodzi na to, co twierdzi @vajera, sieć Zigbee Supla dociera się chyba z czasem działania. Przed chwilą podłączyłem zasilanie na pierwszej bramce na parterze i patrzę, efekt jest taki, że ja w ogóle nie potrzebuję w dużym domu wzmacniacza, jakiegokolwiek extendera, ani nawet drugiej bramki. Moja bramka Z2S na parterze sieje wystarczający zasięg po całym domu, cztery kondygnacje, piwnica, parter, piętro i poddasze. Drugi czujnik dymu na poddaszu ma nagle 28% siły sygnału radia, oddalony dwa piętra od bramki i zamknięte drzwi. Piwnicę ta bramka też mi ogarnie z powodzeniem, dla tych jeszcze dwóch, trzech czujników, które mam zaplanowane. Na pierwszym piętrze nie mam póki co żadnego urządzenia Zigbee i chyba nie potrzebuję. Może moje dwa routery Fritzbox w mesh robią tu dobrą robotę.

Screenshot_2026-03-29-14-34-31-166_org.supla.android.jpg

Screenshot_2026-03-29-14-36-12-613_org.supla.android.jpg
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Jaroni wrote: Sun Mar 29, 2026 12:56 pm W sumie wychodzi na to, co twierdzi @vajera, sieć Zigbee Supla dociera się chyba z czasem działania. Przed chwilą podłączyłem zasilanie na pierwszej bramce na parterze i patrzę, efekt jest taki, że ja w ogóle nie potrzebuję w dużym domu wzmacniacza, jakiegokolwiek extendera, ani nawet drugiej bramki. Moja bramka Z2S na parterze sieje wystarczający zasięg po całym domu, cztery kondygnacje, piwnica, parter, piętro i poddasze. Drugi czujnik dymu na poddaszu ma nagle 28% siły sygnału radia, oddalony dwa piętra od bramki i zamknięte drzwi. Piwnicę ta bramka też mi ogarnie z powodzeniem, dla tych jeszcze dwóch, trzech czujników, które mam zaplanowane. Na pierwszym piętrze nie mam póki co żadnego urządzenia Zigbee i chyba nie potrzebuję. Może moje dwa routery Fritzbox w mesh robią tu dobrą robotę.
To chyba nowy rekord pokrycia sygnału ZigBee 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “Bramka ZigBee”