Chińskie wynalazki

robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Jaroni wrote: Thu Mar 26, 2026 8:31 pm Przy różnicówkach nie ma, ale już przy kablu zasilającym dom jest 5 przewód ochronny PE i jeśli dom jest dobrze wyzerowany, czyt. uziemiony, to jak zewrzesz zero robocze (N) z zerem ochronnym (PE), to różnicówka wywala. Ja mam zastosowany w domu tzw. potencjometr wyrównawczy, po niemiecku "Potentialausgleichsschiene" https://www.zaehlerschrank24.de/potenti ... 20301.html i budując dom w 1994 roku trzymałem się standardów niemieckich. Wszystkie rury metalowe, gazowa, co, cwu, cyrkulacji, maszt antenowy, opaski metalowych drzwi, a także szyna w skrzynce PE jest u mnie wyzerowana, czyli uziemione sztycą wbitą poniżej fundamentów. Dodatkowy piorunochron oprócz przyłączeniowego PE. Takie zabezpieczenie powoduje, że w domu nie ma wyładowań elektrostatycznych, jak dotykasz metalowych drzwi itp. i jak piorun wali, to różnicówka wywala, zanim mi się cokolwiek spali.
Od 1994r. ile razy wykowywałeś pomiary tych uziemnień?
Zerowaniem stosowało się w starych inastalacjac, ty masz wyszystkie rzeczy uziemnione.
Mylisz pojęcia rozdzaju instalacji TN-C, TN-C-S czy TN-S.
RCD nie służy do zabezpieczenia urządzeń przed wyładowaniami.

A na koniec dodam tylko jedno....... zakłądanie chińskich zabezpieczeń w rozdzielnicy nie jest dobrym rozwiązaniem, jak dla mnie to wogole nie powinno być sprzedawane w Polsce. Ale wolnoć Tomku w swoim domku :)
Last edited by robertklepacki94 on Fri Mar 27, 2026 7:11 am, edited 1 time in total.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
slawek

AI odpowiedział Ci prawidłowo, nie wiem, czy dostrzegłeś różnicę między Twoim i jego wywodem, ale to nieistotne, zostawmy to...
Chcę tylko powtórzyć za kolegą @Instal:
Instal wrote: Thu Mar 26, 2026 5:19 pm A co "różnicówka" ma wspólnego z wyładowaniami atmosferycznymi?.Do tego typu eliminacji zagrożeń służą ograniczniki przepięć i to odpowiednio dobrane do instalacji.Jeszcze chyba nie uświadczyłeś szkód jakie potrafi zrobić piorun , czego oczywiście Ci nie życzę...
Kolega ma rację, a Ty jesteś w błędzie, po prostu dotąd miałeś szczęście. Pomyślałbym na twoim miejscu o dołożeniu przepięciówek.
Koniec offtopu.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

robertklepacki94 wrote: Fri Mar 27, 2026 7:10 am A na koniec dodam tylko jedno....... zakłądanie chińskich zabezpieczeń w rozdzielnicy nie jest dobrym rozwiązaniem, jak dla mnie to wogole nie powinno być sprzedawane w Polsce. Ale wolnoć Tomku w swoim domku :)
Też właśnie o tym sobie pomyślałem.
Mam w domu instalację opartą głównie o sprzęt firmy Hager i mimo niewątpliwych korzyści wynikających z posiadania ZigBee w tablicy rozdzielczej, bałbym się zamieniać Hagera na no-name.
slawek

Stosuję Zigbee w tablicy, ale jako dodatek - możliwość zdalnego podglądu i sterowania, nie powierzyłbym tym zabawkom podstawowej ochrony.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

slawek wrote: Fri Mar 27, 2026 2:36 pm Stosuję Zigbee w tablicy, ale jako dodatek - możliwość zdalnego podglądu i sterowania, nie powierzyłbym tym zabawkom podstawowej ochrony.
OK, ale pamiętajmy, żeZigBee to tylko protokół komunikacji - widziałem profesjonalne urządzenia warte tysiące złotych wykorzystujące ten protokół.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

robertklepacki94 wrote: Fri Mar 27, 2026 7:10 am
Jaroni wrote: Thu Mar 26, 2026 8:31 pm Przy różnicówkach nie ma, ale już przy kablu zasilającym dom jest 5 przewód ochronny PE i jeśli dom jest dobrze wyzerowany, czyt. uziemiony, to jak zewrzesz zero robocze (N) z zerem ochronnym (PE), to różnicówka wywala. Ja mam zastosowany w domu tzw. potencjometr wyrównawczy, po niemiecku "Potentialausgleichsschiene" https://www.zaehlerschrank24.de/potenti ... 20301.html i budując dom w 1994 roku trzymałem się standardów niemieckich. Wszystkie rury metalowe, gazowa, co, cwu, cyrkulacji, maszt antenowy, opaski metalowych drzwi, a także szyna w skrzynce PE jest u mnie wyzerowana, czyli uziemione sztycą wbitą poniżej fundamentów. Dodatkowy piorunochron oprócz przyłączeniowego PE. Takie zabezpieczenie powoduje, że w domu nie ma wyładowań elektrostatycznych, jak dotykasz metalowych drzwi itp. i jak piorun wali, to różnicówka wywala, zanim mi się cokolwiek spali.
Od 1994r. ile razy wykowywałeś pomiary tych uziemnień?
Zerowaniem stosowało się w starych inastalacjac, ty masz wyszystkie rzeczy uziemnione.
Mylisz pojęcia rozdzaju instalacji TN-C, TN-C-S czy TN-S.
RCD nie służy do zabezpieczenia urządzeń przed wyładowaniami.

A na koniec dodam tylko jedno....... zakłądanie chińskich zabezpieczeń w rozdzielnicy nie jest dobrym rozwiązaniem, jak dla mnie to wogole nie powinno być sprzedawane w Polsce. Ale wolnoć Tomku w swoim domku :)
Zgadza się, mam wszystko uziemione, trochę pomyliłem. Jednakże dzięki temu, RCD wywala zawczasu przy wyładowaniach atmosferycznych i ten kupiony ponad 30 lat temu w Niemczech na pewno nie jest chiński, tylko niemiecki i działa sprawnie do dziś. Zapytaj, czy ktokolwiek w Polsce co roku serwisuje piec gazowy czy jakikolwiek inny. A w Niemczech to muss.

Poprawka, nie niemiecki, tylko francuski, stoi jak byk na zdjęciu Legrand R-02622 i jest bezzwłoczny.

Przegląd od AI
Wyłącznik różnicowoprądowy Legrand R-02622 (typ AC, 25A, 30mA) nie jest wyłącznikiem selektywnym. Jest to standardowy wyłącznik różnicowoprądowy (RCD) o natychmiastowym czasie działania, przeznaczony do ochrony przed porażeniem prądem.
Oto kluczowe informacje:
Typ działania: Standardowy (bezzwłoczny).
Oznaczenie selektywności: Wyłączniki selektywne RCD (typ S) są specjalnie oznaczane symbolem litery „S” w ramce, co oznacza opóźnienie wyłączenia, umożliwiające selektywność z mniejszymi RCD w instalacji. Model R-02622 takiego oznaczenia nie posiada.
Charakterystyka: Jest to urządzenie typu AC (czułe na prąd przemienny sinusoidalny).
Jeśli szukasz wyłącznika różnicowoprądowego selektywnego, należy szukać modeli posiadających oznaczenie typu S (zwłoczne).
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

@Jaroni jeszcze raz powtórzę, RCD niema nic wspólnego z wyładowaniami atmosferycznymi, żyjesz w błędzie lub niewiedzy.

A to że działa 30 lat to nic nadzwyczajnego, chodź dziś już mocno odjeżdża od standardów.

Co do serwisowania pieca to nie wiem do czego to miało być? Jeśli do tego czy kontrolujesz jakość uziomu to nie chodziło mi o przepisy itd. tylko o to czy kiedykolwiek sprawdzałeś czy masz jeszcze ten uziom. Wątpię żeby szpilki przetrwały nienagannie taką próbę czasu.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Instal

robertklepacki94 wrote: Fri Mar 27, 2026 4:22 pm @Jaroni jeszcze raz powtórzę, RCD niema nic wspólnego z wyładowaniami atmosferycznymi, żyjesz w błędzie lub niewiedzy.

A to że działa 30 lat to nic nadzwyczajnego, chodź dziś już mocno odjeżdża od standardów.

Co do serwisowania pieca to nie wiem do czego to miało być? Jeśli do tego czy kontrolujesz jakość uziomu to nie chodziło mi o przepisy itd. tylko o to czy kiedykolwiek sprawdzałeś czy masz jeszcze ten uziom. Wątpię żeby szpilki przetrwały nienagannie taką próbę czasu.
Panowie " Po co kopać się z koniem? "My próbujemy koledze służyć swoją wiedzą w tej materii oraz praktyką, a @Jaroni wytacza przeciw nam AI i niemiecką technologię. Na tym kończę.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Instal wrote: Fri Mar 27, 2026 4:34 pm
robertklepacki94 wrote: Fri Mar 27, 2026 4:22 pm @Jaroni jeszcze raz powtórzę, RCD niema nic wspólnego z wyładowaniami atmosferycznymi, żyjesz w błędzie lub niewiedzy.

Panowie " Po co kopać się z koniem? "My próbujemy koledze służyć swoją wiedzą w tej materii oraz praktyką, a @Jaroni wytacza przeciw nam AI i niemiecką technologię. Na tym kończę.
AI i niemiecka technologia - pierwsze skojarzenie:

images-2.jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Fri Mar 27, 2026 4:37 pm
Instal wrote: Fri Mar 27, 2026 4:34 pm

AI i niemiecka technologia - pierwsze skojarzenie:

images-2.jpeg
Graz (a dokładnie Thal) to chyba nie Niemcy ;)
Ale podoba mi się Twój sposób myślenia :)
O jego równie sławnym rodaku też mówią, że to był Niemiec :lol:
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Ogólna dyskusja”