Od 1994r. ile razy wykowywałeś pomiary tych uziemnień?Jaroni wrote: Thu Mar 26, 2026 8:31 pm Przy różnicówkach nie ma, ale już przy kablu zasilającym dom jest 5 przewód ochronny PE i jeśli dom jest dobrze wyzerowany, czyt. uziemiony, to jak zewrzesz zero robocze (N) z zerem ochronnym (PE), to różnicówka wywala. Ja mam zastosowany w domu tzw. potencjometr wyrównawczy, po niemiecku "Potentialausgleichsschiene" https://www.zaehlerschrank24.de/potenti ... 20301.html i budując dom w 1994 roku trzymałem się standardów niemieckich. Wszystkie rury metalowe, gazowa, co, cwu, cyrkulacji, maszt antenowy, opaski metalowych drzwi, a także szyna w skrzynce PE jest u mnie wyzerowana, czyli uziemione sztycą wbitą poniżej fundamentów. Dodatkowy piorunochron oprócz przyłączeniowego PE. Takie zabezpieczenie powoduje, że w domu nie ma wyładowań elektrostatycznych, jak dotykasz metalowych drzwi itp. i jak piorun wali, to różnicówka wywala, zanim mi się cokolwiek spali.
Zerowaniem stosowało się w starych inastalacjac, ty masz wyszystkie rzeczy uziemnione.
Mylisz pojęcia rozdzaju instalacji TN-C, TN-C-S czy TN-S.
RCD nie służy do zabezpieczenia urządzeń przed wyładowaniami.
A na koniec dodam tylko jedno....... zakłądanie chińskich zabezpieczeń w rozdzielnicy nie jest dobrym rozwiązaniem, jak dla mnie to wogole nie powinno być sprzedawane w Polsce. Ale wolnoć Tomku w swoim domku