Swoją drogą 50zl za pudełko z zasilaczem to lekka przesada
Obudowy ESP C6 [bramka ZigBee]
Moderator: vajera
-
george1255
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 7 times
Przeciez nawet w tym temacie ludzie nie raz pisali ze moga wydrukowac za groszeJaroni wrote: Sat Apr 04, 2026 9:48 amNikt mi nie podpowiedział tutaj, ani nie znalazłem wątku o tym. Były i takie oferty, że chcieli za wydruk mojej obudowy 50 zł netto/sztuka. Albo też taki, co chciał 45 zł brutto w mojej miejscowości i czarny napis "zigbee" i zielone logo drukowane osobno i wklejane potem samemu na kropelkę w zagłębieniu białej obudowy w technologii ABS. Nie wiem, czy wydruk z PETG okaże się lepszy, dam się zaskoczyć. Powinien się tutaj ktoś ogłosić i być linki do tych informacji rozpowszechniane. Zigbee Supla to fajny projekt. Gotowa bramka z płytki ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 i obudowy pod nią tu publikowanej viewtopic.php?p=222831#p222831, będzie mnie kosztować ok. 120,67 zł z zasilaczem i kabelkiem USB (97,79 zł bez zasilacza i kabelka USB), a druga taka sama wyjdzie taniej, bo ok. 76,90 zł z zasilaczem i kabelkiem USB. Do tego mam teraz zakupione te 5 cm kabelki U.FL/IPX IPX 1 UFL do SMA żeński RP-SMA na wymianę, bo chcę mieć najkrótsze i najlepsze. A pytałem się tutaj, czy jest gdzieś gotowa taka bramka Zigbee Supla, powinien ktoś się tym zająć i sprzedawać na Allegrogeorge1255 wrote: Fri Apr 03, 2026 8:25 pm @Jaroni
Jest na forum tylu ludzi co drukują, robią to dobrze i za grosze a Wy zamawiacie cholera wie skąd i efekty widać.
Ja drukuje takim zielonym i dużo taniej niż Ci zaśpiewali.
att.6Ek-rXBjnbL-Kz9aWBgAI3jXHts6uw15b8E2RBqDt2M.jpeg![]()
Oczywiście z góry zakładam, że pisałeś do @Pietras81 i jego oferta nie była konkurencyjna...Jaroni wrote: Sat Apr 04, 2026 9:48 amNikt mi nie podpowiedział tutaj, ani nie znalazłem wątku o tym. Były i takie oferty, że chcieli za wydruk mojej obudowy 50 zł netto/sztuka. Albo też taki, co chciał 45 zł brutto w mojej miejscowości i czarny napis "zigbee" i zielone logo drukowane osobno i wklejane potem samemu na kropelkę w zagłębieniu białej obudowy w technologii ABS. Nie wiem, czy wydruk z PETG okaże się lepszy, dam się zaskoczyć. Powinien się tutaj ktoś ogłosić i być linki do tych informacji rozpowszechniane. Zigbee Supla to fajny projekt. Gotowa bramka z płytki ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 i obudowy pod nią tu publikowanej viewtopic.php?p=222831#p222831, będzie mnie kosztować ok. 120,67 zł z zasilaczem i kabelkiem USB (97,79 zł bez zasilacza i kabelka USB), a druga taka sama wyjdzie taniej, bo ok. 76,90 zł z zasilaczem i kabelkiem USB. Do tego mam teraz zakupione te 5 cm kabelki U.FL/IPX IPX 1 UFL do SMA żeński RP-SMA na wymianę, bo chcę mieć najkrótsze i najlepsze. A pytałem się tutaj, czy jest gdzieś gotowa taka bramka Zigbee Supla, powinien ktoś się tym zająć i sprzedawać na Allegrogeorge1255 wrote: Fri Apr 03, 2026 8:25 pm @Jaroni
Jest na forum tylu ludzi co drukują, robią to dobrze i za grosze a Wy zamawiacie cholera wie skąd i efekty widać.
Trudno mi w to uwierzyć, ale tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że zakup drukarki 3d, to była jedna z moich lepszych inwestycji w
zeszłym roku
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
george1255
Zakładasz błędnie bo gdyby odezwał się do kogoś z forum kto ma drukarkę to pewnie dostałby obudowę za grosze albo nawet za free.Zibi_007 wrote: Sat Apr 04, 2026 12:23 pmOczywiście z góry zakładam, że pisałeś do @Pietras81 i jego oferta nie była konkurencyjna...Jaroni wrote: Sat Apr 04, 2026 9:48 amNikt mi nie podpowiedział tutaj, ani nie znalazłem wątku o tym. Były i takie oferty, że chcieli za wydruk mojej obudowy 50 zł netto/sztuka. Albo też taki, co chciał 45 zł brutto w mojej miejscowości i czarny napis "zigbee" i zielone logo drukowane osobno i wklejane potem samemu na kropelkę w zagłębieniu białej obudowy w technologii ABS. Nie wiem, czy wydruk z PETG okaże się lepszy, dam się zaskoczyć. Powinien się tutaj ktoś ogłosić i być linki do tych informacji rozpowszechniane. Zigbee Supla to fajny projekt. Gotowa bramka z płytki ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 i obudowy pod nią tu publikowanej viewtopic.php?p=222831#p222831, będzie mnie kosztować ok. 120,67 zł z zasilaczem i kabelkiem USB (97,79 zł bez zasilacza i kabelka USB), a druga taka sama wyjdzie taniej, bo ok. 76,90 zł z zasilaczem i kabelkiem USB. Do tego mam teraz zakupione te 5 cm kabelki U.FL/IPX IPX 1 UFL do SMA żeński RP-SMA na wymianę, bo chcę mieć najkrótsze i najlepsze. A pytałem się tutaj, czy jest gdzieś gotowa taka bramka Zigbee Supla, powinien ktoś się tym zająć i sprzedawać na Allegrogeorge1255 wrote: Fri Apr 03, 2026 8:25 pm @Jaroni
Trudno mi w to uwierzyć, ale tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że zakup drukarki 3d, to była jedna z moich lepszych inwestycji w
zeszłym roku![]()
Nieśmiało pisałem, ale nie na priva, tylko do ogółu zaledwie stronę wcześniej w tym samym temacie viewtopic.php?p=230349#p230349, a kolega @Pietras81 prosił się przypomnieć w sprawie samego projektu, natomiast kolega @proxxon, którego projekt wykorzystałem i jak dla mnie jest najlepszy pod płytkę ESP32-C6-DevKitC-1U, też zabrał głos w dyskusji, ale myślał, że mam swoją drukarkę i tu chyba zawaliłem, że się do niego nie odezwałem na priva, bo to jego projekt. Zobaczę, jak ostatecznie wydrukują mi w profesjonalnej drukarni i czy ten projekt faktycznie spełni moje oczekiwania. 22,50 zł za wydrukowanie jednej obudowy, 45 zł za dwie, to raczej korzystna oferta, a że nie na allegro, to i za wysyłkę trzeba zapłacić. Paliwo do wrocka by mnie sporo kosztowało. Przyjaciółki wnuczek drukuje różne zabawki, dałbym mu 20 zł za jedną obudowę, ale długo czeka na odpowiednie kolory filamentu i nie sądzę, że by sprostał wyzwaniu, przy jego skromnym sprzęcie i pierwszych krokach w drukowaniu 3D.Zibi_007 wrote: Sat Apr 04, 2026 12:23 pmOczywiście z góry zakładam, że pisałeś do @Pietras81 i jego oferta nie była konkurencyjna...Jaroni wrote: Sat Apr 04, 2026 9:48 amNikt mi nie podpowiedział tutaj, ani nie znalazłem wątku o tym. Były i takie oferty, że chcieli za wydruk mojej obudowy 50 zł netto/sztuka. Albo też taki, co chciał 45 zł brutto w mojej miejscowości i czarny napis "zigbee" i zielone logo drukowane osobno i wklejane potem samemu na kropelkę w zagłębieniu białej obudowy w technologii ABS. Nie wiem, czy wydruk z PETG okaże się lepszy, dam się zaskoczyć. Powinien się tutaj ktoś ogłosić i być linki do tych informacji rozpowszechniane. Zigbee Supla to fajny projekt. Gotowa bramka z płytki ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 i obudowy pod nią tu publikowanej viewtopic.php?p=222831#p222831, będzie mnie kosztować ok. 120,67 zł z zasilaczem i kabelkiem USB (97,79 zł bez zasilacza i kabelka USB), a druga taka sama wyjdzie taniej, bo ok. 76,90 zł z zasilaczem i kabelkiem USB. Do tego mam teraz zakupione te 5 cm kabelki U.FL/IPX IPX 1 UFL do SMA żeński RP-SMA na wymianę, bo chcę mieć najkrótsze i najlepsze. A pytałem się tutaj, czy jest gdzieś gotowa taka bramka Zigbee Supla, powinien ktoś się tym zająć i sprzedawać na Allegrogeorge1255 wrote: Fri Apr 03, 2026 8:25 pm @Jaroni
zeszłym roku![]()
A gdzie jest mowa o pudełku z zasilaczem? Jeden zasilacz na Allegro, do tej pierwszej płytki, kupiłem za 14,90 zł, do tego u tego samego sprzedawcy Przejście U.FL (IPEX) RP-SMA jack przewodem 100mm za 10 zł i Antena WIFI 2.4GHz 5dbi RP-SMA 170mm biała za 11 zł, to wszystko bez kosztów wysyłki. Kupione u innego dostawcy na Allegro KABEL USB C SZYBKIE ŁADOWANIE 0, 20 cm 3,99 zł x 2 szt. kosztowały razem z dostawą 18,93 zł. Do drugiej płytki kupiona na ali Ładowarka Xiaomi Redmi 5V 2A EU Type-C Micro USB Kabel Adapter z dołączonym przydługim kablem kosztowała mnie już tylko 6,60 zł,lukasz06 wrote: Sat Apr 04, 2026 11:11 am Allegro za sprzedaż produktu pobiera ok 15% marży, więc to średnio opłacalne.
Swoją drogą 50zl za pudełko z zasilaczem to lekka przesada![]()
Kabel do szybkiego ładowania 10A 120W typu C (25cm) już tylko 3,13 zł. Do tego 1PC Biała antena WiFi 2,4 GHz Antena 5dBi RP Złącze męskie SMA (nie taka całkiem biała), już tylko 6,02 zł, no i do kompletu 1 szt. Kabel U.FL do SMA żeński 1,13 mm Pigtail 15 cm (nie pasuje, trzeba wstawiać między antenką a pigtail drucik), za 3,71 zł. A, że lubię mieć wszystkie kabelki, pigtaile jak najkrótsze i najlepszej jakości, kupiłem na wymianę do obu bramek 2 x Kabel koncentryczny U.FL/IPX IPX 1 UFL do SMA żeński RP-SMA po 5 cm za 10,91 zł z wysyłką. Szczypać się o grosze, jak chce się mieć coś ładnego i użytecznego, to niepotrzebny stres.
Patrz wyżej, niepotrzebny stres. Mógłby ktoś wyjść mi naprzeciw.george1255 wrote: Sat Apr 04, 2026 1:13 pm Zakładasz błędnie bo gdyby odezwał się do kogoś z forum kto ma drukarkę to pewnie dostałby obudowę za grosze albo nawet za free.
TutajJaroni wrote: Sat Apr 04, 2026 2:29 pmNieśmiało pisałem, ale nie na priva, tylko do ogółu zaledwie stronę wcześniej w tym samym temacie viewtopic.php?p=230349#p230349, a kolega @Pietras81 prosił się przypomnieć w sprawie samego projektu, natomiast kolega @proxxon, którego projekt wykorzystałem i jak dla mnie jest najlepszy pod płytkę ESP32-C6-DevKitC-1U, też zabrał głos w dyskusji, ale myślał, że mam swoją drukarkę i tu chyba zawaliłem, że się do niego nie odezwałem na priva, bo to jego projekt. Zobaczę, jak ostatecznie wydrukują mi w profesjonalnej drukarni i czy ten projekt faktycznie spełni moje oczekiwania. 22,50 zł za wydrukowanie jednej obudowy, 45 zł za dwie, to raczej korzystna oferta, a że nie na allegro, to i za wysyłkę trzeba zapłacić. Paliwo do wrocka by mnie sporo kosztowało. Przyjaciółki wnuczek drukuje różne zabawki, dałbym mu 20 zł za jedną obudowę, ale długo czeka na odpowiednie kolory filamentu i nie sądzę, że by sprostał wyzwaniu, przy jego skromnym sprzęcie i pierwszych krokach w drukowaniu 3D.Zibi_007 wrote: Sat Apr 04, 2026 12:23 pmOczywiście z góry zakładam, że pisałeś do @Pietras81 i jego oferta nie była konkurencyjna...Jaroni wrote: Sat Apr 04, 2026 9:48 am
Nikt mi nie podpowiedział tutaj, ani nie znalazłem wątku o tym. Były i takie oferty, że chcieli za wydruk mojej obudowy 50 zł netto/sztuka. Albo też taki, co chciał 45 zł brutto w mojej miejscowości i czarny napis "zigbee" i zielone logo drukowane osobno i wklejane potem samemu na kropelkę w zagłębieniu białej obudowy w technologii ABS. Nie wiem, czy wydruk z PETG okaże się lepszy, dam się zaskoczyć. Powinien się tutaj ktoś ogłosić i być linki do tych informacji rozpowszechniane. Zigbee Supla to fajny projekt. Gotowa bramka z płytki ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 i obudowy pod nią tu publikowanej viewtopic.php?p=222831#p222831, będzie mnie kosztować ok. 120,67 zł z zasilaczem i kabelkiem USB (97,79 zł bez zasilacza i kabelka USB), a druga taka sama wyjdzie taniej, bo ok. 76,90 zł z zasilaczem i kabelkiem USB. Do tego mam teraz zakupione te 5 cm kabelki U.FL/IPX IPX 1 UFL do SMA żeński RP-SMA na wymianę, bo chcę mieć najkrótsze i najlepsze. A pytałem się tutaj, czy jest gdzieś gotowa taka bramka Zigbee Supla, powinien ktoś się tym zająć i sprzedawać na Allegro![]()
zeszłym roku
A gdzie jest mowa o pudełku z zasilaczem? Jeden zasilacz na Allegro, do tej pierwszej płytki, kupiłem za 14,90 zł, do tego u tego samego sprzedawcy Przejście U.FL (IPEX) RP-SMA jack przewodem 100mm za 10 zł i Antena WIFI 2.4GHz 5dbi RP-SMA 170mm biała za 11 zł, to wszystko bez kosztów wysyłki. Kupione u innego dostawcy na Allegro KABEL USB C SZYBKIE ŁADOWANIE 0, 20 cm 3,99 zł x 2 szt. kosztowały razem z dostawą 18,93 zł. Do drugiej płytki kupiona na ali Ładowarka Xiaomi Redmi 5V 2A EU Type-C Micro USB Kabel Adapter z dołączonym przydługim kablem kosztowała mnie już tylko 6,60 zł,lukasz06 wrote: Sat Apr 04, 2026 11:11 am Allegro za sprzedaż produktu pobiera ok 15% marży, więc to średnio opłacalne.
Kabel do szybkiego ładowania 10A 120W typu C (25cm) już tylko 3,13 zł. Do tego 1PC Biała antena WiFi 2,4 GHz Antena 5dBi RP Złącze męskie SMA (nie taka całkiem biała), już tylko 6,02 zł, no i do kompletu 1 szt. Kabel U.FL do SMA żeński 1,13 mm Pigtail 15 cm (nie pasuje, trzeba wstawiać między antenką a pigtail drucik), za 3,71 zł. A, że lubię mieć wszystkie kabelki, pigtaile jak najkrótsze i najlepszej jakości, kupiłem na wymianę do obu bramek 2 x Kabel koncentryczny U.FL/IPX IPX 1 UFL do SMA żeński RP-SMA po 5 cm za 10,91 zł z wysyłką. Szczypać się o grosze, jak chce się mieć coś ładnego i użytecznego, to niepotrzebny stres.Patrz wyżej, niepotrzebny stres. Mógłby ktoś wyjść mi naprzeciw.george1255 wrote: Sat Apr 04, 2026 1:13 pm Zakładasz błędnie bo gdyby odezwał się do kogoś z forum kto ma drukarkę to pewnie dostałby obudowę za grosze albo nawet za free.
viewtopic.php?p=233646#p233646
-
george1255
No gdyby byl jasny przekaz "Panowie, kto mi ogarnie obudowe z projektu XXXXXX w kolorze YYYY ? " to mysle ze nie byloby problemu ze znalezieniem ochotnika.Jaroni wrote: Sat Apr 04, 2026 2:29 pm
Patrz wyżej, niepotrzebny stres. Mógłby ktoś wyjść mi naprzeciw.
A gdzie jest mowa o pudełku z zasilaczem?lukasz06 wrote: Sat Apr 04, 2026 3:36 pm
Allegro za sprzedaż produktu pobiera ok 15% marży, więc to średnio opłacalne.
Tam jest mowa o ofercie samego pudełka za 50 zł, a nie z zasilaczem i to jest faktycznie przesada.
Zgadzam się, że nie dałem jasnego przekazu. Ale tak czy owak, sama obudowa to nie jest wielki koszt tego projektu. Zachciało mi się bramki Zigbee Supla by vajera, bo już miałem sterowniki WiFi Zamela SBW-02 do bramy wjazdowej i garażowej i sama aplikacja i chmura za darmo mi się podoba. Chcąc mieć to wszystko w jednej apce i chmurze Supli, idąc w ten projekt bramki Zigbee Supla, trzeba się liczyć z kosztem nawet 127,63 zł (z zasilaczem i kabelkiem USB), a przynajmniej 76,90 zł (też z zasilaczem i kabelkiem USB). A można przecież mieć taką bramkę Zigbee Tuya za 24,77 zł i taniej https://pl.aliexpress.com/item/10050118 ... in_prod%3A i chyba też już z zasilaczem USB. Albo nawet całkiem za darmo, parując urządzenia z hubem Zigbee w telewizorze Samsunga i mieć go ciągle na czuwaniu i podgląd w apce SmartThings. Co kto woli. Oszczędności teraz trzeba szukać w urządzeniach końcowych Zigbee, choć te są w większości kompatybilne dla Tuya, ale nie wszystkie, które potrzebuję mieć pod jedną bramką i w jednej apce. Vajera robi dobrą robotę, bo czujniki Aqara, Moes itd., które zakupiłem, są już u niego w zasobach.george1255 wrote: Sat Apr 04, 2026 4:07 pmNo gdyby byl jasny przekaz "Panowie, kto mi ogarnie obudowe z projektu XXXXXX w kolorze YYYY ? " to mysle ze nie byloby problemu ze znalezieniem ochotnika.Jaroni wrote: Sat Apr 04, 2026 2:29 pm
-
vajera
- Has thanked: 291 times
- Been thanked: 161 times
Oczywiście masz rację - bramka Zigbee@Supla powstała zasadniczo w jednym celu - żeby wykorzystać niezwykle szeroki wachlarz urządzeń końcowych Zigbee w najlepszym systemie smart home. Dodatkowo masz pewność, że Twoje urządzenia nie wysyłają nic do kraju Wielkiego BrataJaroni wrote: Sat Apr 04, 2026 4:44 pmZgadzam się, że nie dałem jasnego przekazu. Ale tak czy owak, sama obudowa to nie jest wielki koszt tego projektu. Zachciało mi się bramki Zigbee Supla by vajera, bo już miałem sterowniki WiFi Zamela SBW-02 do bramy wjazdowej i garażowej i sama aplikacja i chmura za darmo mi się podoba. Chcąc mieć to wszystko w jednej apce i chmurze Supli, idąc w ten projekt bramki Zigbee Supla, trzeba się liczyć z kosztem nawet 127,63 zł (z zasilaczem i kabelkiem USB), a przynajmniej 76,90 zł (też z zasilaczem i kabelkiem USB). A można przecież mieć taką bramkę Zigbee Tuya za 24,77 zł i taniej https://pl.aliexpress.com/item/10050118 ... in_prod%3A i chyba też już z zasilaczem USB. Albo nawet całkiem za darmo, parując urządzenia z hubem Zigbee w telewizorze Samsunga i mieć go ciągle na czuwaniu i podgląd w apce SmartThings. Co kto woli. Oszczędności teraz trzeba szukać w urządzeniach końcowych Zigbee, choć te są w większości kompatybilne dla Tuya, ale nie wszystkie, które potrzebuję mieć pod jedną bramką i w jednej apce. Vajera robi dobrą robotę, bo czujniki Aqara, Moes itd., które zakupiłem, są już u niego w zasobach.george1255 wrote: Sat Apr 04, 2026 4:07 pmNo gdyby byl jasny przekaz "Panowie, kto mi ogarnie obudowe z projektu XXXXXX w kolorze YYYY ? " to mysle ze nie byloby problemu ze znalezieniem ochotnika.Jaroni wrote: Sat Apr 04, 2026 2:29 pm
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277