Weź Ty nawet nie wspominaj o tej badziewnej Tuya i innych bezsensownych rozwiązaniach z pseudo bramkami. Korzystalem kiedys i nigdy wiecej wiec nie pisz nawet o takich rzeczach.Jaroni wrote: Sat Apr 04, 2026 4:44 pm A można przecież mieć taką bramkę Zigbee Tuya za 24,77 zł i taniej https://pl.aliexpress.com/item/10050118 ... in_prod%3A i chyba też już z zasilaczem USB. Albo nawet całkiem za darmo, parując urządzenia z hubem Zigbee w telewizorze Samsunga i mieć go ciągle na czuwaniu i podgląd w apce SmartThings. Co kto woli. Oszczędności teraz trzeba szukać w urządzeniach końcowych Zigbee, choć te są w większości kompatybilne dla Tuya, ale nie wszystkie, które potrzebuję mieć pod jedną bramką i w jednej apce.
Obudowy ESP C6 [bramka ZigBee]
Moderator: vajera
-
george1255
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 7 times
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Tak wramach wyjaśnienia ja nikogo jeszcze za druk tak nie skroiłem a tym bardziej z forum Supli. Obudowy pod bramkę drukowałem w granicach 25 pln i to nawet z zmianami które tez zabierają czas. A jak kolega się nie przypomniał to i ja zapomnialem. Tak czasami bywa. A odpowiadając Zbyszku na Twoje pytanie czy warto kupić - pewnie ze tak bo drukarki staniały a jak jeszcze sobie sam narysujesz to wogole bajka.Zibi_007 wrote: Sat Apr 04, 2026 12:23 pmOczywiście z góry zakładam, że pisałeś do @Pietras81 i jego oferta nie była konkurencyjna...Jaroni wrote: Sat Apr 04, 2026 9:48 amNikt mi nie podpowiedział tutaj, ani nie znalazłem wątku o tym. Były i takie oferty, że chcieli za wydruk mojej obudowy 50 zł netto/sztuka. Albo też taki, co chciał 45 zł brutto w mojej miejscowości i czarny napis "zigbee" i zielone logo drukowane osobno i wklejane potem samemu na kropelkę w zagłębieniu białej obudowy w technologii ABS. Nie wiem, czy wydruk z PETG okaże się lepszy, dam się zaskoczyć. Powinien się tutaj ktoś ogłosić i być linki do tych informacji rozpowszechniane. Zigbee Supla to fajny projekt. Gotowa bramka z płytki ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 i obudowy pod nią tu publikowanej viewtopic.php?p=222831#p222831, będzie mnie kosztować ok. 120,67 zł z zasilaczem i kabelkiem USB (97,79 zł bez zasilacza i kabelka USB), a druga taka sama wyjdzie taniej, bo ok. 76,90 zł z zasilaczem i kabelkiem USB. Do tego mam teraz zakupione te 5 cm kabelki U.FL/IPX IPX 1 UFL do SMA żeński RP-SMA na wymianę, bo chcę mieć najkrótsze i najlepsze. A pytałem się tutaj, czy jest gdzieś gotowa taka bramka Zigbee Supla, powinien ktoś się tym zająć i sprzedawać na Allegrogeorge1255 wrote: Fri Apr 03, 2026 8:25 pm @Jaroni
Jest na forum tylu ludzi co drukują, robią to dobrze i za grosze a Wy zamawiacie cholera wie skąd i efekty widać.
Ja drukuje takim zielonym i dużo taniej niż Ci zaśpiewali.
att.6Ek-rXBjnbL-Kz9aWBgAI3jXHts6uw15b8E2RBqDt2M.jpeg![]()
Trudno mi w to uwierzyć, ale tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że zakup drukarki 3d, to była jedna z moich lepszych inwestycji w
zeszłym roku![]()
https://pietras-81.aqi.eco/
Dlatego się dziwiłem, bo masz opinię wyjątkowo pomocnego i solidnego Forumowicza.Pietras81 wrote: Sat Apr 04, 2026 6:27 pmTak wramach wyjaśnienia ja nikogo jeszcze za druk tak nie skroiłem a tym bardziej z forum Supli. Obudowy pod bramkę drukowałem w granicach 25 pln i to nawet z zmianami które tez zabierają czas. A jak kolega się nie przypomniał to i ja zapomnialem. Tak czasami bywa. A odpowiadając Zbyszku na Twoje pytanie czy warto kupić - pewnie ze tak bo drukarki staniały a jak jeszcze sobie sam narysujesz to wogole bajka.Zibi_007 wrote: Sat Apr 04, 2026 12:23 pmOczywiście z góry zakładam, że pisałeś do @Pietras81 i jego oferta nie była konkurencyjna...Jaroni wrote: Sat Apr 04, 2026 9:48 am
Nikt mi nie podpowiedział tutaj, ani nie znalazłem wątku o tym. Były i takie oferty, że chcieli za wydruk mojej obudowy 50 zł netto/sztuka. Albo też taki, co chciał 45 zł brutto w mojej miejscowości i czarny napis "zigbee" i zielone logo drukowane osobno i wklejane potem samemu na kropelkę w zagłębieniu białej obudowy w technologii ABS. Nie wiem, czy wydruk z PETG okaże się lepszy, dam się zaskoczyć. Powinien się tutaj ktoś ogłosić i być linki do tych informacji rozpowszechniane. Zigbee Supla to fajny projekt. Gotowa bramka z płytki ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 i obudowy pod nią tu publikowanej viewtopic.php?p=222831#p222831, będzie mnie kosztować ok. 120,67 zł z zasilaczem i kabelkiem USB (97,79 zł bez zasilacza i kabelka USB), a druga taka sama wyjdzie taniej, bo ok. 76,90 zł z zasilaczem i kabelkiem USB. Do tego mam teraz zakupione te 5 cm kabelki U.FL/IPX IPX 1 UFL do SMA żeński RP-SMA na wymianę, bo chcę mieć najkrótsze i najlepsze. A pytałem się tutaj, czy jest gdzieś gotowa taka bramka Zigbee Supla, powinien ktoś się tym zająć i sprzedawać na Allegro![]()
Trudno mi w to uwierzyć, ale tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że zakup drukarki 3d, to była jedna z moich lepszych inwestycji w
zeszłym roku![]()
Drukowałeś ludziom takie rzeczy, że mnie by się pewnie nawet nie chciało siadać do komputera, aby to zaprojektować lub poprawić.
Wiem też, że jesteś skromny i nie lubisz się chwalić, ale trzeba to jasno napisać, że często robisz coś za free albo przysłowiowy zwrot kosztów materiału i energii. Za to brawa i podziw
Jestem pewien, ze jakby @Jaroni odezwał się na PW (bo to jest naturalny kanał komunikacji w takich sprawach) to miałby co chciał, w wybranym przez siebie kolorze i byłby zadowolony z kosztów...
Co do zakupu drukarki, to Wasze porady skłoniły mnie właśnie do zakupu. I jestem zadowolony, choć najwięcej radości mają dzieci i wnuki a ja służę jako zaplecze logistyczne (zakup i dostawa filamentów).
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036... i dlatego zakupiłem ten gadżet , żeby wnukom (teżZibi_007 wrote: Sat Apr 04, 2026 7:43 pmDlatego się dziwiłem, bo masz opinię wyjątkowo pomocnego i solidnego Forumowicza.Pietras81 wrote: Sat Apr 04, 2026 6:27 pmTak wramach wyjaśnienia ja nikogo jeszcze za druk tak nie skroiłem a tym bardziej z forum Supli. Obudowy pod bramkę drukowałem w granicach 25 pln i to nawet z zmianami które tez zabierają czas. A jak kolega się nie przypomniał to i ja zapomnialem. Tak czasami bywa. A odpowiadając Zbyszku na Twoje pytanie czy warto kupić - pewnie ze tak bo drukarki staniały a jak jeszcze sobie sam narysujesz to wogole bajka.Zibi_007 wrote: Sat Apr 04, 2026 12:23 pm
Oczywiście z góry zakładam, że pisałeś do @Pietras81 i jego oferta nie była konkurencyjna...
zeszłym roku![]()
Drukowałeś ludziom takie rzeczy, że mnie by się pewnie nawet nie chciało siadać do komputera, aby to zaprojektować lub poprawić.
Wiem też, że jesteś skromny i nie lubisz się chwalić, ale trzeba to jasno napisać, że często robisz coś za free albo przysłowiowy zwrot kosztów materiału i energii. Za to brawa i podziw
Jestem pewien, ze jakby @Jaroni odezwał się na PW (bo to jest naturalny kanał komunikacji w takich sprawach) to miałby co chciał, w wybranym przez siebie kolorze i byłby zadowolony z kosztów...
Co do zakupu drukarki, to Wasze porady skłoniły mnie właśnie do zakupu. I jestem zadowolony, choć najwięcej radości mają dzieci i wnuki a ja służę jako zaplecze logistyczne (zakup i dostawa filamentów).
-
PawełPolny
- Has thanked: 3 times
Skąd Ty wziąłeś te wyliczenia? Prawie 130 zł za bramkę Z2S? Przecież na tym Forum bramkę, obudowę i wiele więcej można dostać za darmo tylko trzeba napisać, zapytać się, ew. poprosić. Ja dostałem za darmo bramkę z obudową, extender z obudową i tak samo czujnik CO. Nawet za przesyłkę nie zapłaciłem.Jaroni wrote: Sat Apr 04, 2026 4:44 pmZgadzam się, że nie dałem jasnego przekazu. Ale tak czy owak, sama obudowa to nie jest wielki koszt tego projektu. Zachciało mi się bramki Zigbee Supla by vajera, bo już miałem sterowniki WiFi Zamela SBW-02 do bramy wjazdowej i garażowej i sama aplikacja i chmura za darmo mi się podoba. Chcąc mieć to wszystko w jednej apce i chmurze Supli, idąc w ten projekt bramki Zigbee Supla, trzeba się liczyć z kosztem nawet 127,63 zł (z zasilaczem i kabelkiem USB), a przynajmniej 76,90 zł (też z zasilaczem i kabelkiem USB). A można przecież mieć taką bramkę Zigbee Tuya za 24,77 zł i taniej https://pl.aliexpress.com/item/10050118 ... in_prod%3A i chyba też już z zasilaczem USB. Albo nawet całkiem za darmo, parując urządzenia z hubem Zigbee w telewizorze Samsunga i mieć go ciągle na czuwaniu i podgląd w apce SmartThings. Co kto woli. Oszczędności teraz trzeba szukać w urządzeniach końcowych Zigbee, choć te są w większości kompatybilne dla Tuya, ale nie wszystkie, które potrzebuję mieć pod jedną bramką i w jednej apce. Vajera robi dobrą robotę, bo czujniki Aqara, Moes itd., które zakupiłem, są już u niego w zasobach.george1255 wrote: Sat Apr 04, 2026 4:07 pmNo gdyby byl jasny przekaz "Panowie, kto mi ogarnie obudowe z projektu XXXXXX w kolorze YYYY ? " to mysle ze nie byloby problemu ze znalezieniem ochotnika.Jaroni wrote: Sat Apr 04, 2026 2:29 pm
Patrz wyżej, niepotrzebny stres. Mógłby ktoś wyjść mi naprzeciw.
Teraz składałem dwie nowe bramki już samodzielnie. Z linku polecającego od Zbyszka kupiłem dwa C6N8 po 12 zł sztuka. Wysłał mi do nich obudowy, dwie antenki i ładowarki na USB, bo będę przerabiał aby mieć lepszy zasięg. Jedyny mój koszt to przesyłka Inpostu (ale miałem w aplikacji kod -50%). I jakbym nie liczył to koszt jednej bramki wynosi <15 zł
Wiem, że nie wszyscy mają tyle szczęścia co ja ale też wiem, że takich jak ja jest tutaj wielu.
@Zibi_007 pamiętaj, że dobre uczynki wracają i jeszcze raz Ci bardzo za wszystko dziękuję.
@Jaroni wiesz, że wszystko co masz i robisz w Tuya idzie przez chińskie serwery?
Paweł Polny
-
george1255
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 7 times
drukować możesz bez stresowo wszystko co jest udostępnione na stronach z modelami. Inna sprawa to sprzedaż komercyjnaRomanG wrote: Sat Apr 04, 2026 8:04 pm
... i dlatego zakupiłem ten gadżet , żeby wnukom (też) zrobić trochę uciechy. Natomiast mam problem, bo nie chcą mi jej na razie wyprodukować
, ale co się odwlecze, ... później bardziej będzie cieszyło. Pewnie zapytam tu, co należałoby dokupić i gdzie ewentualnie szukać "esteeli", żeby móc w miarę bezstresowo drukować.
W takim masz czas na zakup filamentów.RomanG wrote: Sat Apr 04, 2026 8:04 pm... i dlatego zakupiłem ten gadżet , żeby wnukom (teżZibi_007 wrote: Sat Apr 04, 2026 7:43 pmDlatego się dziwiłem, bo masz opinię wyjątkowo pomocnego i solidnego Forumowicza.Pietras81 wrote: Sat Apr 04, 2026 6:27 pm
Tak wramach wyjaśnienia ja nikogo jeszcze za druk tak nie skroiłem a tym bardziej z forum Supli. Obudowy pod bramkę drukowałem w granicach 25 pln i to nawet z zmianami które tez zabierają czas. A jak kolega się nie przypomniał to i ja zapomnialem. Tak czasami bywa. A odpowiadając Zbyszku na Twoje pytanie czy warto kupić - pewnie ze tak bo drukarki staniały a jak jeszcze sobie sam narysujesz to wogole bajka.
Co do zakupu drukarki, to Wasze porady skłoniły mnie właśnie do zakupu. I jestem zadowolony, choć najwięcej radości mają dzieci i wnuki a ja służę jako zaplecze logistyczne (zakup i dostawa filamentów).) zrobić trochę uciechy. Natomiast mam problem, bo nie chcą mi jej na razie wyprodukować
, ale co się odwlecze, ... później bardziej będzie cieszyło. Pewnie zapytam tu, co należałoby dokupić i gdzie ewentualnie szukać "esteeli", żeby móc w miarę bezstresowo drukować.
Serio, bo najgorzej to kupować na szybko.
A tak poszukasz, popatrzysz na promocje i sobie coś fajnego wybierzesz.
Pewnie sporo osób coś tutaj poleci.
Ja polecam zielony PLA+ od Sunlu.
Kupiłem w promocji po 30 zł i żałuję, że tylko dwie szpule.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
Zenon
- Has thanked: 2 times
Witam!Zibi_007 wrote: Sat Apr 04, 2026 7:43 pmDlatego się dziwiłem, bo masz opinię wyjątkowo pomocnego i solidnego Forumowicza.Pietras81 wrote: Sat Apr 04, 2026 6:27 pmTak wramach wyjaśnienia ja nikogo jeszcze za druk tak nie skroiłem a tym bardziej z forum Supli. Obudowy pod bramkę drukowałem w granicach 25 pln i to nawet z zmianami które tez zabierają czas. A jak kolega się nie przypomniał to i ja zapomnialem. Tak czasami bywa. A odpowiadając Zbyszku na Twoje pytanie czy warto kupić - pewnie ze tak bo drukarki staniały a jak jeszcze sobie sam narysujesz to wogole bajka.Zibi_007 wrote: Sat Apr 04, 2026 12:23 pm
Oczywiście z góry zakładam, że pisałeś do @Pietras81 i jego oferta nie była konkurencyjna...
zeszłym roku![]()
Ja mam kilka obudów od Ciebie i też nie pamiętam abym cokolwiek za nie płacił
Za to pamiętam że mówiłeś mi o tym że większość tych projektów jest z tego forum
Ja drukarki nie mam i nie muszę mieć bo mam Ciebie kilka kilometrów od siebie
Wesołych Świąt!
Pozdrawiam
Zenon
No przepraszam, przypadkowo zacząłem odwiedzać po dłuższej przerwie te forum, jak google 20 lutego skierowała mnie tutaj po zapytaniu o czujnik czadu/dymu pod Suplę viewtopic.php?p=229542#p229542 i tak się zaczęła moja przygoda z Zigbee Supla. Śledzę dość intensywnie od tego czasu forum i ze starymi wyjadaczami zamieniłem co nieco rozmów, Zibi i inni mówili, że płytka ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 w cenie 50 zł jest "jeszcze" stanowczo za droga. Klika linków kierowało na tę płytkę w cenie 46,79 zł i w takiej kupiłem pierwszą na ali. Czy ktoś by mi taką płytkę, z obudową, antenką, pigtailem, zasilaczem i kabelkiem usb sprawił w prezencie? No proszę Ciebie. Ja chciałem właśnie mieć taką bramkę, nie inną.PawełPolny wrote: Sat Apr 04, 2026 8:16 pmSkąd Ty wziąłeś te wyliczenia? Prawie 130 zł za bramkę Z2S? Przecież na tym Forum bramkę, obudowę i wiele więcej można dostać za darmo tylko trzeba napisać, zapytać się, ew. poprosić. Ja dostałem za darmo bramkę z obudową, extender z obudową i tak samo czujnik CO. Nawet za przesyłkę nie zapłaciłem.Jaroni wrote: Sat Apr 04, 2026 4:44 pmZgadzam się, że nie dałem jasnego przekazu. Ale tak czy owak, sama obudowa to nie jest wielki koszt tego projektu. Zachciało mi się bramki Zigbee Supla by vajera, bo już miałem sterowniki WiFi Zamela SBW-02 do bramy wjazdowej i garażowej i sama aplikacja i chmura za darmo mi się podoba. Chcąc mieć to wszystko w jednej apce i chmurze Supli, idąc w ten projekt bramki Zigbee Supla, trzeba się liczyć z kosztem nawet 127,63 zł (z zasilaczem i kabelkiem USB), a przynajmniej 76,90 zł (też z zasilaczem i kabelkiem USB). A można przecież mieć taką bramkę Zigbee Tuya za 24,77 zł i taniej https://pl.aliexpress.com/item/10050118 ... in_prod%3A i chyba też już z zasilaczem USB. Albo nawet całkiem za darmo, parując urządzenia z hubem Zigbee w telewizorze Samsunga i mieć go ciągle na czuwaniu i podgląd w apce SmartThings. Co kto woli. Oszczędności teraz trzeba szukać w urządzeniach końcowych Zigbee, choć te są w większości kompatybilne dla Tuya, ale nie wszystkie, które potrzebuję mieć pod jedną bramką i w jednej apce. Vajera robi dobrą robotę, bo czujniki Aqara, Moes itd., które zakupiłem, są już u niego w zasobach.george1255 wrote: Sat Apr 04, 2026 4:07 pm
No gdyby byl jasny przekaz "Panowie, kto mi ogarnie obudowe z projektu XXXXXX w kolorze YYYY ? " to mysle ze nie byloby problemu ze znalezieniem ochotnika.
Teraz składałem dwie nowe bramki już samodzielnie. Z linku polecającego od Zbyszka kupiłem dwa C6N8 po 12 zł sztuka. Wysłał mi do nich obudowy, dwie antenki i ładowarki na USB, bo będę przerabiał aby mieć lepszy zasięg. Jedyny mój koszt to przesyłka Inpostu (ale miałem w aplikacji kod -50%). I jakbym nie liczył to koszt jednej bramki wynosi <15 zł![]()
Wiem, że nie wszyscy mają tyle szczęścia co ja ale też wiem, że takich jak ja jest tutaj wielu.
@Zibi_007 pamiętaj, że dobre uczynki wracają i jeszcze raz Ci bardzo za wszystko dziękuję.
@Jaroni wiesz, że wszystko co masz i robisz w Tuya idzie przez chińskie serwery?
Paweł Polny
Last edited by Jaroni on Sat Apr 04, 2026 9:20 pm, edited 1 time in total.
l
! Mieć Zbyszka w zasięgu roweru, to jak wygrać "główną" w totka. I na pewno nie myślę o dobrach materialnych, chociaż te nie są wcale małe.
Zenon! Ty to masz fartaZenon wrote: Sat Apr 04, 2026 8:37 pmWitam!Zibi_007 wrote: Sat Apr 04, 2026 7:43 pmDlatego się dziwiłem, bo masz opinię wyjątkowo pomocnego i solidnego Forumowicza.Pietras81 wrote: Sat Apr 04, 2026 6:27 pm
Tak wramach wyjaśnienia ja nikogo jeszcze za druk tak nie skroiłem a tym bardziej z forum Supli. Obudowy pod bramkę drukowałem w granicach 25 pln i to nawet z zmianami które tez zabierają czas. A jak kolega się nie przypomniał to i ja zapomnialem. Tak czasami bywa. A odpowiadając Zbyszku na Twoje pytanie czy warto kupić - pewnie ze tak bo drukarki staniały a jak jeszcze sobie sam narysujesz to wogole bajka.
Ja mam kilka obudów od Ciebie i też nie pamiętam abym cokolwiek za nie płacił![]()
Za to pamiętam że mówiłeś mi o tym że większość tych projektów jest z tego forumPewnie @Pietras81 maczał w tym palce
![]()
Ja drukarki nie mam i nie muszę mieć bo mam Ciebie kilka kilometrów od siebie![]()
Wesołych Świąt!
Pozdrawiam
Zenon