Obudowy ESP C6 [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Zenon
Has thanked: 2 times

RomanG wrote: Sat Apr 04, 2026 9:15 pm l
Zenon wrote: Sat Apr 04, 2026 8:37 pm
Zibi_007 wrote: Sat Apr 04, 2026 7:43 pm

Dlatego się dziwiłem, bo masz opinię wyjątkowo pomocnego i solidnego Forumowicza.
Drukowałeś ludziom takie rzeczy, że mnie by się pewnie nawet nie chciało siadać do komputera, aby to zaprojektować lub poprawić.
Wiem też, że jesteś skromny i nie lubisz się chwalić, ale trzeba to jasno napisać, że często robisz coś za free albo przysłowiowy zwrot kosztów materiału i energii. Za to brawa i podziw :)
Jestem pewien, ze jakby @Jaroni odezwał się na PW (bo to jest naturalny kanał komunikacji w takich sprawach) to miałby co chciał, w wybranym przez siebie kolorze i byłby zadowolony z kosztów...
Co do zakupu drukarki, to Wasze porady skłoniły mnie właśnie do zakupu. I jestem zadowolony, choć najwięcej radości mają dzieci i wnuki a ja służę jako zaplecze logistyczne (zakup i dostawa filamentów).
Witam!
Ja mam kilka obudów od Ciebie i też nie pamiętam abym cokolwiek za nie płacił :D
Za to pamiętam że mówiłeś mi o tym że większość tych projektów jest z tego forum ;) Pewnie @Pietras81 maczał w tym palce :)
Ja drukarki nie mam i nie muszę mieć bo mam Ciebie kilka kilometrów od siebie :lol:
Wesołych Świąt!
Pozdrawiam
Zenon
Zenon! Ty to masz farta😉! Mieć Zbyszka w zasięgu roweru, to jak wygrać "główną" w totka. I na pewno nie myślę o dobrach materialnych, chociaż te nie są wcale małe.
Witam!
Dokładnie jest jak piszesz. Czuję się jakbym wygrał główną wygraną na loterii :D
A z tym rowerem to trafiłeś w punkt.
Kiedyś przyjechał do mnie właśnie na rowerze (miałem problem i był jedyny na kogo mogłem liczyć) a wracał już po ciemku. To wszystko w deszczu :( Nie chciał nawet słyszeć o podwiezieniu a o zapłacie nie ma nawet mu co wspominać bo się obraża.
Przychodząc tutaj nie wiedziałem że spotkam tyłu miłych i pomocnych ludzi. A to co robi @vajera z bramką to dla mnie jest kosmos :lol:
Pozdrawiam
Zenon
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Zenon wrote: Sat Apr 04, 2026 10:01 pm

Witam!
Ja mam kilka obudów od Ciebie i też nie pamiętam abym cokolwiek za nie płacił :D
Za to pamiętam że mówiłeś mi o tym że większość tych projektów jest z tego forum ;) Pewnie @Pietras81 maczał w tym palce :)
Ja drukarki nie mam i nie muszę mieć bo mam Ciebie kilka kilometrów od siebie :lol:
Wesołych Świąt!
Pozdrawiam
Zenon
Zenon! Ty to masz farta😉! Mieć Zbyszka w zasięgu roweru, to jak wygrać "główną" w totka. I na pewno nie myślę o dobrach materialnych, chociaż te nie są wcale małe.
Witam!
Dokładnie jest jak piszesz. Czuję się jakbym wygrał główną wygraną na loterii :D
Kiedyś przyjechał do mnie właśnie na rowerze (miałem problem i był jedyny na kogo mogłem liczyć) a wracał już po ciemku. To wszystko w deszczu :( Nie chciał nawet słyszeć o podwiezieniu a o zapłacie nie ma nawet mu co wspominać bo się obraża.
Przychodząc tutaj nie wiedziałem że spotkam tyłu miłych i pomocnych ludzi. A to co robi @vajera z bramką to dla mnie jest kosmos :lol:
Pozdrawiam
Zenon
Amen!
KrzysztofS
Has thanked: 4 times
Been thanked: 8 times

Jaroni wrote: Sat Apr 04, 2026 9:07 pm
PawełPolny wrote: Sat Apr 04, 2026 8:16 pm
Jaroni wrote: Sat Apr 04, 2026 4:44 pm
Zgadzam się, że nie dałem jasnego przekazu. Ale tak czy owak, sama obudowa to nie jest wielki koszt tego projektu. Zachciało mi się bramki Zigbee Supla by vajera, bo już miałem sterowniki WiFi Zamela SBW-02 do bramy wjazdowej i garażowej i sama aplikacja i chmura za darmo mi się podoba. Chcąc mieć to wszystko w jednej apce i chmurze Supli, idąc w ten projekt bramki Zigbee Supla, trzeba się liczyć z kosztem nawet 127,63 zł (z zasilaczem i kabelkiem USB), a przynajmniej 76,90 zł (też z zasilaczem i kabelkiem USB). A można przecież mieć taką bramkę Zigbee Tuya za 24,77 zł i taniej https://pl.aliexpress.com/item/10050118 ... in_prod%3A i chyba też już z zasilaczem USB. Albo nawet całkiem za darmo, parując urządzenia z hubem Zigbee w telewizorze Samsunga i mieć go ciągle na czuwaniu i podgląd w apce SmartThings. Co kto woli. Oszczędności teraz trzeba szukać w urządzeniach końcowych Zigbee, choć te są w większości kompatybilne dla Tuya, ale nie wszystkie, które potrzebuję mieć pod jedną bramką i w jednej apce. Vajera robi dobrą robotę, bo czujniki Aqara, Moes itd., które zakupiłem, są już u niego w zasobach.
Skąd Ty wziąłeś te wyliczenia? Prawie 130 zł za bramkę Z2S? Przecież na tym Forum bramkę, obudowę i wiele więcej można dostać za darmo tylko trzeba napisać, zapytać się, ew. poprosić. Ja dostałem za darmo bramkę z obudową, extender z obudową i tak samo czujnik CO. Nawet za przesyłkę nie zapłaciłem.
Teraz składałem dwie nowe bramki już samodzielnie. Z linku polecającego od Zbyszka kupiłem dwa C6N8 po 12 zł sztuka. Wysłał mi do nich obudowy, dwie antenki i ładowarki na USB, bo będę przerabiał aby mieć lepszy zasięg. Jedyny mój koszt to przesyłka Inpostu (ale miałem w aplikacji kod -50%). I jakbym nie liczył to koszt jednej bramki wynosi <15 zł :D
Wiem, że nie wszyscy mają tyle szczęścia co ja ale też wiem, że takich jak ja jest tutaj wielu.
@Zibi_007 pamiętaj, że dobre uczynki wracają i jeszcze raz Ci bardzo za wszystko dziękuję.
@Jaroni wiesz, że wszystko co masz i robisz w Tuya idzie przez chińskie serwery?
Paweł Polny
No przepraszam, przypadkowo zacząłem odwiedzać po dłuższej przerwie te forum, jak google 20 lutego skierowała mnie tutaj po zapytaniu o czujnik czadu/dymu pod Suplę viewtopic.php?p=229542#p229542 i tak się zaczęła moja przygoda z Zigbee Supla. Śledzę dość intensywnie od tego czasu forum i ze starymi wyjadaczami zamieniłem co nieco rozmów, Zibi i inni mówili, że płytka ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 w cenie 50 zł jest "jeszcze" stanowczo za droga. Klika linków kierowało na tę płytkę w cenie 46,79 zł i w takiej kupiłem pierwszą na ali. Czy ktoś by mi taką płytkę, z obudową, antenką, pigtailem, zasilaczem i kabelkiem usb sprawił w prezencie? No proszę Ciebie. Ja chciałem właśnie mieć taką bramkę, nie inną.
Mocno bym tutaj polemizował.
Pytałeś? Ja nawet pytać nie musiałem ;)
viewtopic.php?p=221863#p221863
Moje Xiao ma tylko jedną wadę - brak OTA.
Suma tego co dostałem chyba nie odbiega znaczaco od ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 :lol:

A co do obudów, bo o tym jest temat. Ja jestem zawsze za zieloną z czarnym albo białym znakiem Supli. Według mnie wyglądają najlepiej.

@Zenon - ja Ci też zazdroszczę :)

Wesołych Świąt
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

KrzysztofS wrote: Sat Apr 04, 2026 10:25 pm
Jaroni wrote: Sat Apr 04, 2026 9:07 pm
No przepraszam, przypadkowo zacząłem odwiedzać po dłuższej przerwie te forum, jak google 20 lutego skierowała mnie tutaj po zapytaniu o czujnik czadu/dymu pod Suplę viewtopic.php?p=229542#p229542 i tak się zaczęła moja przygoda z Zigbee Supla. Śledzę dość intensywnie od tego czasu forum i ze starymi wyjadaczami zamieniłem co nieco rozmów, Zibi i inni mówili, że płytka ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 w cenie 50 zł jest "jeszcze" stanowczo za droga. Klika linków kierowało na tę płytkę w cenie 46,79 zł i w takiej kupiłem pierwszą na ali. Czy ktoś by mi taką płytkę, z obudową, antenką, pigtailem, zasilaczem i kabelkiem usb sprawił w prezencie? No proszę Ciebie. Ja chciałem właśnie mieć taką bramkę, nie inną.
KrzysztofS wrote: Sat Apr 04, 2026 10:25 pm Mocno bym tutaj polemizował.
Pytałeś? Ja nawet pytać nie musiałem ;)
viewtopic.php?p=221863#p221863
Moje Xiao ma tylko jedną wadę - brak OTA.
Suma tego co dostałem chyba nie odbiega znaczaco od ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 :lol:

A co do obudów, bo o tym jest temat. Ja jestem zawsze za zieloną z czarnym albo białym znakiem Supli. Według mnie wyglądają najlepiej.

@Zenon - ja Ci też zazdroszczę :)

Wesołych Świąt
Wierz mi, nikt tu nikomu nie oddał za darmo płytki ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 i nie śmiałbym prosić. O wydrukowanie obudowy mogłem faktycznie zapytać, mea culpa. Ja też wiele rzeczy wystawiam na wystawki za darmo i nie szukam kupców. Zielona obudowa odbiegałaby od reszty białych urządzeń, koło których będzie podwieszona. Zibi, zacząłem zbierać monety na ali, już mam 28 zł :) Ale tylko grosze mi odjęli za ostatnie zakupy.
Wesołych Świąt.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Jaroni wrote: Sat Apr 04, 2026 10:38 pm [...]
Zibi, zacząłem zbierać monety na ali, już mam 28 zł :) Ale tylko grosze mi odjęli za ostatnie zakupy.
Wesołych Świąt.
Za to w ofertach łączonych pokazał mi się dzisiaj ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 za ok. 30 zł.
Ale jak życie pokazuje każdy może mieć inaczej, bo na drugim koncie mam już za 38 zł :shock:
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007

Zenon wrote: Sat Apr 04, 2026 10:01 pm

Witam!
Wesołych Świąt!
Pozdrawiam
Zenon
Witam!
Pozdrawiam
Zenon
Zenon, Tobie tak ręce wtedy jeszcze latały, że ja nie wiem, gdzie byśmy dojechali :lol:

Ale miło mi się dzisiaj w tym temacie zrobiło, dziękuję Wam Wszystkim.
Tak rodzinnie i świątecznie :)
Też życzę wszystkim Wesołych Świąt.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Pietras81
Been thanked: 1 time

Zibi_007 wrote: Sun Apr 05, 2026 1:56 am
Zibi, zacząłem zbierać monety na ali, już mam 28 zł :) Ale tylko grosze mi odjęli za ostatnie zakupy.
Wesołych Świąt.
Za to w ofertach łączonych pokazał mi się dzisiaj ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 za ok. 30 zł.
Ale jak życie pokazuje każdy może mieć inaczej, bo na drugim koncie mam już za 38 zł :shock:
Ja też przestałem rozumieć ten system promek na Alli mam dwa konta i na każdym inne ceny a jak już człowiek czasem cos doda do koszyka a mu się nie spieszy to j cena się zmieni na lepsze.
https://pietras-81.aqi.eco/
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Wesołych Świąt.
Zamówiłem kilka sztuk po 39 bo i tak uważam że w miarę spoko cena. Właśnie kończę obudowę pod ten moduł z wyjściem na antenkę.
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

george1255 wrote: Sun Apr 05, 2026 7:20 pm
Wesołych Świąt.
Zamówiłem kilka sztuk po 39 bo i tak uważam że w miarę spoko cena. Właśnie kończę obudowę pod ten moduł z wyjściem na antenkę.
Mi w łączonych wyskakuje najtaniej za 41,92 zł 19% zniżki. Niesprawiedliwe, ale na razie nie kupuję na zapas.
Zibi_007

george1255 wrote: Sun Apr 05, 2026 7:20 pm
Wesołych Świąt.
Cena cały czas idzie w dół. I bardzo dobrze, bo wyjściowa była z d... ;) Poczekam jak spadnie poniżej 25 zł na Alibabie (niewiele już brakuje). Kupię pakiet, dodrukuję obudowy, wymienię dwie u siebie (inne już mam z antenami), a resztę najwyżej rozdam nowym w Klubie Promila :)

Return to “Bramka ZigBee”