No nie mogę... Ty w drodze i tak działasz.vajera wrote: Wed Apr 15, 2026 4:33 pmEfekt połączenia długiej drogi powrotnej i kilku kierowców na pokładzie busa![]()
@vajera zaskakujesz nie pierwszy raz, jesteś ewenement
Moderator: vajera
No nie mogę... Ty w drodze i tak działasz.vajera wrote: Wed Apr 15, 2026 4:33 pmEfekt połączenia długiej drogi powrotnej i kilku kierowców na pokładzie busa![]()
Zacznij od tego:zzrr wrote: Wed Apr 15, 2026 5:10 pmNo nie mogę... Ty w drodze i tak działasz.![]()
@vajera zaskakujesz nie pierwszy raz, jesteś ewenement. To powiedz skoro działamy... Czujka się połączyła z bramką. Weszły trzy kanały. Temp. ILLUMINANCE i ALARM, no i bateryjki. Działa ALARM i bateryjki. Reszta nie. Próbowałem ewentualne niedociągnięcia parowania uzupełnić poprzez Force device ale nie pomogło. Powiedz... ewentualny dalszy ciąg jedziemy tutaj czy zakładać jakiś temat poboczny? Co radzisz? I co dalej?
W uzupełnieniu do poprzedniej wiadomości - do tych wszystkich operacji wpisz endpoint 35.zzrr wrote: Wed Apr 15, 2026 5:10 pmNo nie mogę... Ty w drodze i tak działasz.![]()
@vajera zaskakujesz nie pierwszy raz, jesteś ewenement. To powiedz skoro działamy... Czujka się połączyła z bramką. Weszły trzy kanały. Temp. ILLUMINANCE i ALARM, no i bateryjki. Działa ALARM i bateryjki. Reszta nie. Próbowałem ewentualne niedociągnięcia parowania uzupełnić poprzez Force device ale nie pomogło. Powiedz... ewentualny dalszy ciąg jedziemy tutaj czy zakładać jakiś temat poboczny? Co radzisz? I co dalej?
Co bym nie robił na jednym i drugim jest Device data query failed - try to wake it up first!vajera wrote: Wed Apr 15, 2026 5:18 pmZacznij od tego:zzrr wrote: Wed Apr 15, 2026 5:10 pmNo nie mogę... Ty w drodze i tak działasz.vajera wrote: Wed Apr 15, 2026 4:33 pm
Efekt połączenia długiej drogi powrotnej i kilku kierowców na pokładzie busa![]()
![]()
- C&A, ILLUMINANCE MEASUREMENT, ILLUMINANCE, min 60, max 3600, delta 500 - Configure reporting
- C&A, TEMPERATURE MEASUREMENT, TEMPERATURE, min 60, max 3600, delta 5 - Configure reporting
Możesz też odczytać wartość obu powyższych atrybutów - bez i z włączonym ASYNC COMMAND.
Endpoint = 35?zzrr wrote: Wed Apr 15, 2026 6:01 pmCo bym nie robił na jednym i drugim jest Device data query failed - try to wake it up first!vajera wrote: Wed Apr 15, 2026 5:18 pmZacznij od tego:zzrr wrote: Wed Apr 15, 2026 5:10 pm
No nie mogę... Ty w drodze i tak działasz.![]()
- C&A, ILLUMINANCE MEASUREMENT, ILLUMINANCE, min 60, max 3600, delta 500 - Configure reporting
- C&A, TEMPERATURE MEASUREMENT, TEMPERATURE, min 60, max 3600, delta 5 - Configure reporting
Możesz też odczytać wartość obu powyższych atrybutów - bez i z włączonym ASYNC COMMAND.
Endpoint 35, próbowałem też włączyć Manufacturer code DEVELCO, włączałem Asynchronous command. Cały czas jeden komunikat Device data query failed
Rozumiem, że budziłeś je sekundę wcześniej jakimś przyciskiem/szpilką?
W przypadku wielu czujników bateryjnych ZigBee, wykrycie ruchu i wysłanie komunikatu nie powoduje aktywacji odbiornika (RX) z uwagi na oszczędzanie baterii.
Ok. Próbujemy.vajera wrote: Wed Apr 15, 2026 6:25 pm ...
W przypadku wielu czujników bateryjnych ZigBee, wykrycie ruchu i wysłanie komunikatu nie powoduje aktywacji odbiornika (RX) z uwagi na oszczędzanie baterii.
Przerobiłem to osobiście wiele razy - czujnik PIR reaguje na ruch, błyska diodą, ale nie reaguje na polecenia.
Naciśnięcie przycisku parowania na 1-2 sekundy powoduje, że czujnik włącza odbiornik i przez kilka sekund nasłuchuje bramkę.