ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW mSBW-02 :)

Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Robert Błaszczak wrote: Tue Apr 21, 2026 6:48 pm Ps.
@Jaroni, nie pisz takich - delikatnie mówiąc - bzdurnych wywodów jak nie masz o tym pojęcia. Takie wywody mogą zaszkodzić Supli.
Powiedzmy, że Zamel nie jest taki sprytny jak Chińczyki. Kiedyś przerabiałem coś takiego. Jak monitora adres MAC jest zapisany w chmurze na serwerach akuvox, to zdalnie zmienia mi ustawienia konta i zaawansowane sieci. Wtedy muszę zmieniać ustawienia zaawansowane sieci na typ połączenia SDMC. Po adresie MAC wchodzą do urządzenia!

Coś, czego nie lubicie.

Przegląd od AI
Problem, który opisujesz, wynika z faktu, że urządzenie (monitor/wideodomofon) jest zarejestrowane na chmurowym koncie Akuvox SmartPlus, które ma uprawnienia do zdalnego zarządzania (Auto Provisioning). Gdy chmura wykryje urządzenie, narzuca mu konfigurację sieciową (np. Cloud), która nadpisuje Twoje lokalne ustawienia, wymuszając powrót do preferowanego przez Ciebie trybu SDMC.

Oto jak trwale zabezpieczyć lokalne ustawienia i uniemożliwić chmurze zdalną zmianę konfiguracji:
1. Trwałe zablokowanie zmian z chmury (Wyłączenie Auto Provisioningu)
Musisz uniemożliwić chmurze Akuvox wysyłanie plików konfiguracyjnych do Twojego monitora.
Poprzez stronę www urządzenia (lokalnie):
Zaloguj się do panelu WWW monitora (wpisz IP w przeglądarce, domyślny login/hasło: admin / admin lub admin / 123456).
Przejdź do zakładki Upgrade -> Advanced.
Znajdź sekcję Auto Provision (Autoprovisioning).
Wyłącz (Disable) opcje: Action URL, Auto Upgrade, Auto Provisioning.
Wyłącz opcję Server URL (jeśli jest wpisany adres chmury).
Poprzez chmurę (jeśli masz dostęp do konta instalatora):
Zaloguj się do chmury Akuvox.
Przejdź do zakładki Devices (Urządzenia).
Znajdź swój monitor i sprawdź ustawienia „Provisioning” lub po prostu usuń urządzenie z konta (unbound), aby chmura nie miała nad nim kontroli.

2. Konfiguracja lokalna – SDMC
Upewnij się, że ustawienia są poprawne dla pracy w sieci lokalnej (bez zdalnej chmury):
Na monitorze wejdź w Settings > Advanced > Network > Connect Setting.
Wybierz Connect Mode: SDMC.
Upewnij się, że opcja Discovery Mode (Wykrywanie) jest włączona, jeśli używasz lokalnego serwera SDMC, lub wyłączona, jeśli nie chcesz, aby monitor był widoczny w sieci.

3. Zmiana hasła administratora
Jeśli obawiasz się, że ktoś wchodzi na urządzenie, zmień domyślne hasło dostępu do strony WWW monitora:
Przejdź do Security > Basic > Account.
Zmień hasło dla użytkownika admin.
4. Alternatywnie – odcięcie chmury
Jeśli nie używasz aplikacji mobilnej Akuvox SmartPlus, a jedynie lokalnego interkomu:
Zablokuj na swoim domowym routerze dostęp do internetu dla adresu MAC monitora. Bez dostępu do serwera Akuvox (smartplus.akuvox.com), chmura nie będzie mogła zmienić ustawień.
Podsumowując: Najskuteczniejsze jest wejście na stronę WWW monitora i wyłączenie Auto Provisioning w zakładce Upgrade. Wtedy chmura nie będzie mogła nadpisać ustawień SDMC.
Last edited by Jaroni on Tue Apr 21, 2026 7:29 pm, edited 1 time in total.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

@Jaroni jeśli ktoś chce, to sobie sam z jakimś chatem pogada. Proszę nie zaśmiecać takim czymś forum.

W Twojej wypowiedzi brakuje dość podstawowej znajomości działania sieci oraz zrozumienia takich pojęć jak adres MAC. Wyciągasz błędne wnioski i jeszcze budujesz na nich kolejne teorie ....
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
KrzysztofS
Has thanked: 4 times
Been thanked: 8 times

Jaroni wrote: Tue Apr 21, 2026 7:04 pm
Robert Błaszczak wrote: Tue Apr 21, 2026 6:48 pm Ps.
@Jaroni, nie pisz takich - delikatnie mówiąc - bzdurnych wywodów jak nie masz o tym pojęcia. Takie wywody mogą zaszkodzić Supli.
Powiedzmy, że Zamel nie jest taki sprytny jak Chińczyki. Kiedyś przerabiałem coś takiego. Jak monitora adres MAC jest zapisany w chmurze na serwerach akuvox, to zdalnie zmienia mi ustawienia konta i zaawansowane sieci. Wtedy muszę zmieniać ustawienia zaawansowane sieci na typ połączenia SDMC. Po adresie MAC wchodzą do urządzenia!

Coś, czego nie lubicie.

Przegląd od AI
Problem, który opisujesz, wynika z faktu, że urządzenie (monitor/wideodomofon) jest zarejestrowane na chmurowym koncie Akuvox SmartPlus, które ma uprawnienia do zdalnego zarządzania (Auto Provisioning). Gdy chmura wykryje urządzenie, narzuca mu konfigurację sieciową (np. Cloud), która nadpisuje Twoje lokalne ustawienia, wymuszając powrót do preferowanego przez Ciebie trybu SDMC.

Oto jak trwale zabezpieczyć lokalne ustawienia i uniemożliwić chmurze zdalną zmianę konfiguracji:
1. Trwałe zablokowanie zmian z chmury (Wyłączenie Auto Provisioningu)
Musisz uniemożliwić chmurze Akuvox wysyłanie plików konfiguracyjnych do Twojego monitora.
Poprzez stronę www urządzenia (lokalnie):
Zaloguj się do panelu WWW monitora (wpisz IP w przeglądarce, domyślny login/hasło: admin / admin lub admin / 123456).
Przejdź do zakładki Upgrade -> Advanced.
Znajdź sekcję Auto Provision (Autoprovisioning).
Wyłącz (Disable) opcje: Action URL, Auto Upgrade, Auto Provisioning.
Wyłącz opcję Server URL (jeśli jest wpisany adres chmury).
Poprzez chmurę (jeśli masz dostęp do konta instalatora):
Zaloguj się do chmury Akuvox.
Przejdź do zakładki Devices (Urządzenia).
Znajdź swój monitor i sprawdź ustawienia „Provisioning” lub po prostu usuń urządzenie z konta (unbound), aby chmura nie miała nad nim kontroli.

2. Konfiguracja lokalna – SDMC
Upewnij się, że ustawienia są poprawne dla pracy w sieci lokalnej (bez zdalnej chmury):
Na monitorze wejdź w Settings > Advanced > Network > Connect Setting.
Wybierz Connect Mode: SDMC.
Upewnij się, że opcja Discovery Mode (Wykrywanie) jest włączona, jeśli używasz lokalnego serwera SDMC, lub wyłączona, jeśli nie chcesz, aby monitor był widoczny w sieci.

3. Zmiana hasła administratora
Jeśli obawiasz się, że ktoś wchodzi na urządzenie, zmień domyślne hasło dostępu do strony WWW monitora:
Przejdź do Security > Basic > Account.
Zmień hasło dla użytkownika admin.
4. Alternatywnie – odcięcie chmury
Jeśli nie używasz aplikacji mobilnej Akuvox SmartPlus, a jedynie lokalnego interkomu:
Zablokuj na swoim domowym routerze dostęp do internetu dla adresu MAC monitora. Bez dostępu do serwera Akuvox (smartplus.akuvox.com), chmura nie będzie mogła zmienić ustawień.
Podsumowując: Najskuteczniejsze jest wejście na stronę WWW monitora i wyłączenie Auto Provisioning w zakładce Upgrade. Wtedy chmura nie będzie mogła nadpisać ustawień SDMC.
Powiedzmy, nie powiedzmy. Sprytny, nie sprytny. Co to za język? To wiesz co piszesz, czy nie?
Nawet nie masz pojęcia jakie to jest szkodliwe dla projektu Supli.
Rzuciłeś konkretnym oskarżeniem. Na miejscu Zamela bym nie odpuścił. Pokaż dowody, albo to wszystko odwołaj!
@klew - wnoszę o udzielenie ostrzeżenia, upomnienia, czy innej formy nagany za sianie dezinformacji i szkodzenie Zamelowi oraz Supli. Do tej pory usuwałeś posty @Jaromi i słowa krytyki jego wypowiedzi popieranych przez fantazje SI. Jak widać to nic nie daje. Trzeba konkretnych działań, bo w kolejnym poście dowiem się na przykład, że nocami się nudzisz i chodzisz razem z Mirkiem ludziom po kontach i urządzeniach bo @Jaroni poparty przez SI tak stwierdzi.
Osobiście mam dość!
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Przepraszam, ale ja w nocy śpię 😴🤪😂
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

No i się wyjaśniło. Byli wczoraj w nocy w Orzeszu viewtopic.php?p=235037#p235037

:P :lol: :D :mrgreen: :twisted:

A na poważnie również proszę o usunięcie tych bzdur z tego wątku. Bo to więcej szkody niż pożytku przyniesie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Robert Błaszczak wrote: Tue Apr 21, 2026 6:48 pm
Zibi_007 wrote: Tue Apr 21, 2026 6:28 pm
Jaroni wrote: Tue Apr 21, 2026 6:11 pm
Po adresie MAC i chmurze Supla, Zamel może wchodzić w urządzenie.
@Mirosław F. - odniesiesz się?
Ale tu nie ma do czego się odnosić. Nasze sieci domowe są za NAT'em. Obecnie zdecydowana większość operatorów stosuje już CGNAT (za wyjątkiem, gdy mamy wykupiony publiczny adres IP). Więc praktycznie standardowo jesteśmy za dwoma NAT'ami. Takie SBW musiałoby wymuszać otwarcie określonego portu non stop, aby można było się dostać na taki sterownik. Jeśli coś takiego miałoby miejsce, to nasz ukochany system Supla już by nie istniał na rynku.

Ps.
Wiesz... padło konkretne oskarżenie.
Jeśli ja bym coś takiego napisał, to musiałbym mieć konkretne dowody, bo w przypadku takiego pomówienia mógłbym się spotkać z Zamelem w sądzie. A tam przecież nie powiem, że mi się wydaje, tylko muszę pokazać konkrety.
Dlatego zawołałem przedstawiciela Zamela, bo takie insynuacje trzeba zwalczać "w zarodku". Niejeden świetny projekt się "wyłożył" na rzeczywistych czy też wymyślonych lukach w zabezpieczeniach.
A poczułem się wywołany "do tablicy" bo zacytowano mój post.
Osobiście uważam, że Supla, jako taka jest jednym z lepiej zabezpieczonych projektów SmartHome.

@Jaroni, dawaj dowody, a nie wywody AI.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Klew, usuń proszę te wiadomości, nie miałem zamiaru pomawiać Zamela i przepraszam za swoje insynuacje. Jedynie chciałem zwrócić uwagę, że ogólnie w niektórych systemach chmurowych jest taka możliwość. Przepraszam jeszcze raz.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jaroni wrote: Tue Apr 21, 2026 6:11 pm
Zibi_007 wrote: Sat Nov 22, 2025 2:37 pm W sumie, przy okazji, tak się teraz zastanawiam, czy mając MAC urządzenia, jego ID w Supli i adres IP, to można by było komuś zaszkodzić? Chyba nie, ale @Zenon wysyłał do mnie kiedyś logi (całe szczęście na PW), gdzie już były dane SSID, hasła i zewnętrzne IP. Tu już tylko czekać na kogoś ze złymi zamiarami...
Może więc lepiej "dmuchać na zimne" ;-)
Po adresie MAC i chmurze Supla, Zamel może wchodzić w urządzenie.
Nikt nie ma dostępu do urządzeń użytkowników od tak. Dostęp do infrastruktury produkcyjnej ma jedna osoba czyli ja, a ja nie pracuję w Zamel. Co więcej do urządzeń użytkowników bezpośrednio też nie mam dostępu.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

A ja pracuję w firmie ZAMEL i nie mam dostępu do infrastruktury SUPLI. Jeszcze trochę i ktoś zarzuci, że dzięki „energetycznym skarpetkom” wiemy kto myje stopy, a kto nie 🫣.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
KrzysztofS
Has thanked: 4 times
Been thanked: 8 times

Jaroni wrote: Tue Apr 21, 2026 7:36 pm Klew, usuń proszę te wiadomości, nie miałem zamiaru pomawiać Zamela i przepraszam za swoje insynuacje. Jedynie chciałem zwrócić uwagę, że ogólnie w niektórych systemach chmurowych jest taka możliwość. Przepraszam jeszcze raz.
Nie zwracałeś uwagi, że ogólnie. Napisałeś konkretnie:
Jaroni wrote: Tue Apr 21, 2026 6:11 pm Po adresie MAC i chmurze Supla, Zamel może wchodzić w urządzenie.
A ostatnio (w świeta) obiecywałeś, że będziesz milczeć, w tematach, na których się nie znasz. Słabo ci to idzie :lol:

Return to “Nowości”