Rozumiem że przekaźnik doda się sam magicznie?vajera wrote: Tue Apr 28, 2026 9:08 amTAKmyxhir wrote: Tue Apr 28, 2026 8:38 am To tez dałoby radę załatwić reakcjami lokalnymi: on turn on R1 Turn off R2 i odwrotnie on turn ON R2 Turn OFF R1
@vajera rozumiem że po Twojej "aktualizacji" konieczne bedzie zaktualizowanie FW bramkiNIE+ ponowne parowanie zaworu z przełącznikiem BIND GATEWAY AGAIN ?
Od razu zaznaczę, że aktualizacji w tym temacie spodziewać się można najwcześniej w drugiej połowie maja, bo za dwa dni wyjeżdżam i nie zabieram ze sobą komputera.
Zawór wodny Sonoff SWV [bramka ZigBee]
Moderator: vajera
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
-
vajera
- Has thanked: 291 times
- Been thanked: 161 times
Nie, za dużo tej magiimyxhir wrote: Tue Apr 28, 2026 9:38 amRozumiem że przekaźnik doda się sam magicznie?vajera wrote: Tue Apr 28, 2026 9:08 amTAKmyxhir wrote: Tue Apr 28, 2026 8:38 am To tez dałoby radę załatwić reakcjami lokalnymi: on turn on R1 Turn off R2 i odwrotnie on turn ON R2 Turn OFF R1
@vajera rozumiem że po Twojej "aktualizacji" konieczne bedzie zaktualizowanie FW bramkiNIE+ ponowne parowanie zaworu z przełącznikiem BIND GATEWAY AGAIN ?
Od razu zaznaczę, że aktualizacji w tym temacie spodziewać się można najwcześniej w drugiej połowie maja, bo za dwa dni wyjeżdżam i nie zabieram ze sobą komputera.![]()
Szczerze powiedziawszy, to docelowo zamierzam pozbyć się tej zakładki. Prawdopodobnie konfigurację programów przeniosę do zakładki ZigBee channels (która powinna nazywać się Supla channelsw zakładce AD w GUI też to będzie jakoś rozróżnione?
Arigatou gozaimasuNo i udanego urlopu i odpoczynku dla umysłu jeśli to urlop![]()
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
-
myxhir
@vajera wiem żę niedługo się urlopujesz dlatego tylko potraktuj to informacyjnie. Do tematu wrócimy jak już dokonasz zmiany. O co chodzi.vajera wrote: Tue Apr 28, 2026 9:50 amNie, za dużo tej magiiPrzekaźnik doda się po usunięciu i ponownym dodaniu urządzenia - samo parowanie z przełącznikiem nie wystarczy.
Szczerze powiedziawszy, to docelowo zamierzam pozbyć się tej zakładki. Prawdopodobnie konfigurację programów przeniosę do zakładki ZigBee channels (która powinna nazywać się Supla channelsw zakładce AD w GUI też to będzie jakoś rozróżnione?) i będzie można ustawiać te parametry w panelu Channel parameters - podobnie, jak w przypadku ustawień zdalnego przekaźnika/termometru.
Arigatou gozaimasuNo i udanego urlopu i odpoczynku dla umysłu jeśli to urlop![]()
![]()
Chce sobie przenieść te automaty schodowe na opcje z 2 programami i mam mały problem przy Restarcie Bramki. Jak to widzę rozwiązanie:
Dodaje 5 przekaźników: P1...P5
P1 - Przełącznik programu - Gdy Off to wykonuje się program Prog1 jak On to Prog2 - zmiana tego przełącznika reakcjami lokalnymi czyli jeśli Run Prog 1 to Turn OFF P1 jak Run Prog 2 to Turn On P1
P2 - Automat schodowy P1_ON_CutDown - odlicza tyle ile mam ustawione
P3 - Automat schodowy P1_Pauza_CutDown - odlicza tyle ile mam ustawione
P4 - Automat schodowy P2_ON_CutDown - odlicza tyle ile mam ustawione
P5 - Automat schodowy P2_Pauza_CutDown - odlicza tyle ile mam ustawione
4x bramka AND - po 2 na każdy program
1x Bramka NOT - aby mieć zaprzeczenie stanu niskiego na P1 i działały 2 ANDy
P1 on turn ON - Turn ON NOT tak samo na OFF
NOT Gate wchodzi mi na jednego Anda razem z zaworem przez co jak zawór się załączy od programu Prog 1 to bramka NOT da mi stan wysoki i załączy to mi P2 i tak samo jak Zawór przejdzie w Off to załączy mi P2
Analogicznie to wygląda dla P3 i P4 jak ruszę prog 2 to P1 bedzie w stanie wysoki i beda działały kolejne Andy i to działa fajnie jak zrobię recznie P1 na On i OFF tak aby bramka widziała "zbocza". Teraz jesli mam wszystko na OFF, zrobię restart bramki i P1 mam na OFF i zrobie w stan wysoki zawór to nie zadziała mi AND bo na jednym wejściu ma stan niski za NOTem a powinien mieć wysoki. Jak zrobie P1 ON->OFF i potem wytaktuje zaworem to juz dziala jak powinno
Mam nadzieje ze w miare to czytelne - po co mi to ? bo chce miec wizualizację czasów
tutaj film - 1 film wyrazi wiecej niż 1000 słów
https://drive.google.com/file/d/1Nl_19Z ... sp=sharing
Last edited by myxhir on Thu Apr 30, 2026 11:56 am, edited 1 time in total.
-
vajera
Powiem szczerze - pomysł z jednym przekaźnikiem i dwoma programami przypisanymi do ON/OFF nie za bardzo mi się podoba:myxhir wrote: Thu Apr 30, 2026 11:39 am@vajera wiem żę niedługo się urlopujesz dlatego tylko potraktuj to informacyjnie. Do tematu wrócimy jak już dokonasz zmiany. O co chodzi.vajera wrote: Tue Apr 28, 2026 9:50 amNie, za dużo tej magiiPrzekaźnik doda się po usunięciu i ponownym dodaniu urządzenia - samo parowanie z przełącznikiem nie wystarczy.
Szczerze powiedziawszy, to docelowo zamierzam pozbyć się tej zakładki. Prawdopodobnie konfigurację programów przeniosę do zakładki ZigBee channels (która powinna nazywać się Supla channelsw zakładce AD w GUI też to będzie jakoś rozróżnione?) i będzie można ustawiać te parametry w panelu Channel parameters - podobnie, jak w przypadku ustawień zdalnego przekaźnika/termometru.
![]()
Chce sobie przenieść te automaty schodowe na opcje z 2 programami i mam mały problem przy Restarcie Bramki. Jak to widzę rozwiązanie:
P1 - Przełącznik programu - Gdy Off to wykonuje się program Prog1 jak On to Prog2 - zmiana tego przełącznika reakcjami lokalnymi czyli jeśli Run Prog 1 to Turn OFF P1 jak Run Prog 2 to Turn On P1
NOT Gate wchodzi mi na jednego Anda razem z zaworem przez co jak zawór się załączy od programu Prog 1 to bramka NOT da mi stan wysoki i załączy to mi P2 i tak samo jak Zawór przejdzie w Off to załączy mi P2
Analogicznie to wygląda dla P3 i P4 jak ruszę prog 2 to P1 bedzie w stanie wysoki i beda działały kolejne Andy i to działa fajnie jak zrobię recznie P1 na On i OFF tak aby bramka widziała "zbocza". Teraz jesli mam wszystko na OFF, zrobię restart bramki i P1 mam na OFF i zrobie w stan wysoki zawór to nie zadziała mi AND bo na jednym wejściu ma stan niski za NOTem a powinien mieć wysoki. Jak zrobie P1 ON->OFF i potem wytaktuje zaworem to juz dziala jak powinno
Mam nadzieje ze w miare to czytelne - po co mi to ? bo chce miec wizualizację czasówMyślałem aby Eventami zrobić jakoś ON->OFF ale nie wiem jak bo moze byc tak ze zawór ruszyłby mi na programie Prog2 czyli P1 w ON i jak po restarcie zrobie mu ON->OFF to będzie problem
1. bramka musi gdzieś przechować dane programu, robiąc dwa przekaźniki (program nr 1, program nr 2) mogę ukryć te dane w polach user data przekaźnika, ale na dwa programy chyba jeden przekaźnik nie wystarczy;
2. ten argument nr 1 jest do ominięcia - mam tam taki mechanizm, który może to rozwiązać, ale sama idea do mnie nie przemawia - przekaźnik ma dwa stany ON i OFF - Ty chcesz do każdego z nich przypisać program - rozumiem, że ten programy mają się uruchamiać na zmianę stanu, ale to mimo wszystko jest mało intuicyjne - już widzę te komentarze, że żeby włączyć program od OFF, to trzeba najpierw włączyć ON - wtedy uruchomi się program od ON a następnie przełączyć na OFF żeby uruchomił się ten właściwy program...
3. reasumując - pytanie jakie znajdujesz argumenty przeciwko rozwiązaniu z dwoma przekaźnikami (każdy na program), zwłaszcza, że chwilę wcześniej byłeś za tym rozwiązaniem?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Więcej informacji tutaj:
-
myxhir
Nie zrozumieliśmy się ale to jest minus pisania a nie rozmowy czasami 30 sek rozmowa rozwiewa multum postów.vajera wrote: Thu Apr 30, 2026 11:55 amPowiem szczerze - pomysł z jednym przekaźnikiem i dwoma programami przypisanymi do ON/OFF nie za bardzo mi się podoba:myxhir wrote: Thu Apr 30, 2026 11:39 am@vajera wiem żę niedługo się urlopujesz dlatego tylko potraktuj to informacyjnie. Do tematu wrócimy jak już dokonasz zmiany. O co chodzi.vajera wrote: Tue Apr 28, 2026 9:50 am
Nie, za dużo tej magiiPrzekaźnik doda się po usunięciu i ponownym dodaniu urządzenia - samo parowanie z przełącznikiem nie wystarczy.
Szczerze powiedziawszy, to docelowo zamierzam pozbyć się tej zakładki. Prawdopodobnie konfigurację programów przeniosę do zakładki ZigBee channels (która powinna nazywać się Supla channels) i będzie można ustawiać te parametry w panelu Channel parameters - podobnie, jak w przypadku ustawień zdalnego przekaźnika/termometru.
Arigatou gozaimasu![]()
Mam nadzieje ze w miare to czytelne - po co mi to ? bo chce miec wizualizację czasówMyślałem aby Eventami zrobić jakoś ON->OFF ale nie wiem jak bo moze byc tak ze zawór ruszyłby mi na programie Prog2 czyli P1 w ON i jak po restarcie zrobie mu ON->OFF to będzie problem
1. bramka musi gdzieś przechować dane programu, robiąc dwa przekaźniki (program nr 1, program nr 2) mogę ukryć te dane w polach user data przekaźnika, ale na dwa programy chyba jeden przekaźnik nie wystarczy;
2. ten argument nr 1 jest do ominięcia - mam tam taki mechanizm, który może to rozwiązać, ale sama idea do mnie nie przemawia - przekaźnik ma dwa stany ON i OFF - Ty chcesz do każdego z nich przypisać program - rozumiem, że ten programy mają się uruchamiać na zmianę stanu, ale to mimo wszystko jest mało intuicyjne - już widzę te komentarze, że żeby włączyć program od OFF, to trzeba najpierw włączyć ON - wtedy uruchomi się program od ON a następnie przełączyć na OFF żeby uruchomił się ten właściwy program...
3. reasumując - pytanie jakie znajdujesz argumenty przeciwko rozwiązaniu z dwoma przekaźnikami (każdy na program), zwłaszcza, że chwilę wcześniej byłeś za tym rozwiązaniem?![]()
To co ja tutaj obrazuję to jest obsługa automatów schodowych abym wiedział ile trwa dany cykl podlewania. Jest to odpowiedź na to jak zwizualizować czas ile sie bedzie podlewał dany cykl i ile jeszcze bedzie trwała pauza - tylko i wyłącznie.
Dopóki jest teraz jak jest czyli zapisany jest 1 program z sztywnym czasem to mi to działa.
To co tutaj pokazuje to jest przygotowanie się pod Implementację przez Ciebie że będą 2 programy np z krótkim podlewaniem i dłguim podlewaniem. I np jeśli podlewanie na programie 1 bedzie np 10min podlewanie 1 min pauza a program 2 bedzie 5 min podlewanie 30 sek pauza to musze miec 4 automaty schodowe abym w supli widział czas. Tylko i wyłącznie.
Rozumiesz o co mi chodzi?, nie wycofuję się z Twojej propozycji czyli mamy 2 programy zapisane pod 2 przekaźniki które odpalają prog 1 lub prog 2 i po chwili wchodzą w OFF
To tylko i wyłącznie przygotowanie się pod "wizualizację"
innymi słowy dalej podtrzymuje to co było tutaj opisane i zaproponowane czyli opcje nr 2 która jest w sumie zdublowaniem tego co jest obecnie
vajera wrote: Tue Apr 28, 2026 6:03 amOpcja nr 1:myxhir wrote: Tue Apr 28, 2026 5:39 am Pytanie co sie zadzieje jak 2 będą w OFF ?chyba ze zrobisz wewnątrz bramki mechanizm który spowoduje ze nie ma takiej możliwości. Dlatego pisałem o 1 przełączniku bo jak domyślnie będzie off to mamy program 1 jak będzie on to mamy program 2 ale decyzję pozostawiam Tobie ew może ktoś inny ma jakiś inny pomysł.
Wówczas można by dać taki domyślny opis przycisku PROG SW.OFF P1 ON P2.
Włączenie któregokolwiek z nich uruchomi zapisany w nim program, ewentualnie przerywając wcześniej uruchomiony.
Wyłączenie zadziała jak OFF do zaworu.
Opcja nr 2:
Włączenie któregokolwiek z nich uruchomi zapisany w nim program, ewentualnie przerywając wcześniej uruchomiony.
Sam przekaźnik od programu wróci w pozycję OFF, wtedy program przerywamy tym przekaźnikiem od ręcznego sterowania.

Z mojej strony:
ゆっくり休んでください (Yukkuri yasunde kudasai)
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
vajera
W temacie zaworu SWV mam dobre wieści - Sonoff dołożył nowe atrybuty:
Te dwa atrybuty real_time_irrigation_duration i real_time_irrigation_volume powinny wystarczyć do monitorowania czasu lub objętości w czasie rzeczywistym, zwłaszcza że wysyła je samo urządzenie.
Code: Select all
m.numeric({
name: "real_time_irrigation_duration",
cluster: "customClusterEwelink",
attribute: {ID: 0x5006, type: Zcl.DataType.UINT32},
description: "Duration of the last/current irrigation session",
access: "STATE",
unit: "s",
}),
m.numeric({
name: "real_time_irrigation_volume",
attribute: {ID: 0x5007, type: Zcl.DataType.UINT32},
description: "Volume of the last/current irrigation session",
unit: "L",
}),
m.numeric({
name: "irrigation_start_time",
attribute: {ID: 0x500d, type: Zcl.DataType.UINT32},
description: "Start time of the last/current irrigation session (Unix timestamp)",
}),
m.numeric({
name: "irrigation_end_time",
attribute: {ID: 0x500e, type: Zcl.DataType.UINT32},
description: "End time of the last irrigation session (Unix timestamp)",
}),
m.numeric({
name: "daily_irrigation_volume",
attribute: {ID: 0x500f, type: Zcl.DataType.UINT32},
description: "Total irrigation volume today",
unit: "L",
}),
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Więcej informacji tutaj:
Tak się zastanawiałem, bo widziałem 2 nowe wersje tego zaworu:vajera wrote: Thu Apr 30, 2026 2:34 pm W temacie zaworu SWV mam dobre wieści - Sonoff dołożył nowe atrybuty:
Te dwa atrybuty real_time_irrigation_duration i real_time_irrigation_volume powinny wystarczyć do monitorowania czasu lub objętości w czasie rzeczywistym, zwłaszcza że wysyła je samo urządzenie.Code: Select all
m.numeric({ name: "real_time_irrigation_duration", cluster: "customClusterEwelink", attribute: {ID: 0x5006, type: Zcl.DataType.UINT32}, description: "Duration of the last/current irrigation session", access: "STATE", unit: "s", }), m.numeric({ name: "real_time_irrigation_volume", cluster: "customClusterEwelink", attribute: {ID: 0x5007, type: Zcl.DataType.UINT32}, description: "Volume of the last/current irrigation session", access: "STATE", unit: "L", }), m.numeric({ name: "irrigation_start_time", cluster: "customClusterEwelink", attribute: {ID: 0x500d, type: Zcl.DataType.UINT32}, description: "Start time of the last/current irrigation session (Unix timestamp)", access: "STATE", }), m.numeric({ name: "irrigation_end_time", cluster: "customClusterEwelink", attribute: {ID: 0x500e, type: Zcl.DataType.UINT32}, description: "End time of the last irrigation session (Unix timestamp)", access: "STATE", }), m.numeric({ name: "daily_irrigation_volume", cluster: "customClusterEwelink", attribute: {ID: 0x500f, type: Zcl.DataType.UINT32}, description: "Total irrigation volume today", access: "STATE", unit: "L", }),
https://sonoff.tech/pl-pl/products/sono ... fu-swv-zfe
https://sonoff.tech/pl-pl/products/sono ... nu-swv-zne
Dodając ten atrybut do bramki Z2S mamy wersję "Pro"
-
vajera
Nie wiedziałem, że są nowe wersje - teraz pytanie czy te atrybuty są tylko w tych nowych modelach czy wystarczy aktualizacja firmware.lukasz06 wrote: Thu Apr 30, 2026 3:41 pmTak się zastanawiałem, bo widziałem 2 nowe wersje tego zaworu:vajera wrote: Thu Apr 30, 2026 2:34 pm W temacie zaworu SWV mam dobre wieści - Sonoff dołożył nowe atrybuty:
Te dwa atrybuty real_time_irrigation_duration i real_time_irrigation_volume powinny wystarczyć do monitorowania czasu lub objętości w czasie rzeczywistym, zwłaszcza że wysyła je samo urządzenie.Code: Select all
m.numeric({ name: "real_time_irrigation_duration", cluster: "customClusterEwelink", attribute: {ID: 0x5006, type: Zcl.DataType.UINT32}, description: "Duration of the last/current irrigation session", access: "STATE", unit: "s", }), m.numeric({ name: "real_time_irrigation_volume", cluster: "customClusterEwelink", attribute: {ID: 0x5007, type: Zcl.DataType.UINT32}, description: "Volume of the last/current irrigation session", access: "STATE", unit: "L", }), m.numeric({ name: "irrigation_start_time", cluster: "customClusterEwelink", attribute: {ID: 0x500d, type: Zcl.DataType.UINT32}, description: "Start time of the last/current irrigation session (Unix timestamp)", access: "STATE", }), m.numeric({ name: "irrigation_end_time", cluster: "customClusterEwelink", attribute: {ID: 0x500e, type: Zcl.DataType.UINT32}, description: "End time of the last irrigation session (Unix timestamp)", access: "STATE", }), m.numeric({ name: "daily_irrigation_volume", cluster: "customClusterEwelink", attribute: {ID: 0x500f, type: Zcl.DataType.UINT32}, description: "Total irrigation volume today", access: "STATE", unit: "L", }),
Dodając ten atrybut do bramki Z2S mamy wersję "Pro"![]()
W sumie, jak macie ten zawór pod ręką, to możecie spróbować odczytać te atrybuty w trakcie pracy zaworu.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Więcej informacji tutaj:
Mam pracujący zawór z wersją oprogramowania 1.0.4. Jak sprawdzić te atrybutyvajera wrote: Thu Apr 30, 2026 3:44 pmNie wiedziałem, że są nowe wersje - teraz pytanie czy te atrybuty są tylko w tych nowych modelach czy wystarczy aktualizacja firmware.lukasz06 wrote: Thu Apr 30, 2026 3:41 pmTak się zastanawiałem, bo widziałem 2 nowe wersje tego zaworu:vajera wrote: Thu Apr 30, 2026 2:34 pm W temacie zaworu SWV mam dobre wieści - Sonoff dołożył nowe atrybuty:
Dodając ten atrybut do bramki Z2S mamy wersję "Pro"![]()
W sumie, jak macie ten zawór pod ręką, to możecie spróbować odczytać te atrybuty w trakcie pracy zaworu.