Zawór wodny Sonoff SWV [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

djack2017 wrote: Fri May 15, 2026 5:09 pm
vajera wrote: Fri May 15, 2026 3:49 pm
djack2017 wrote: Fri May 15, 2026 2:59 pm
Super. Napisz proszę jak. Jak też sprawdzić w bramce Z2S jaki jest aktualnie firmware zaworu.
GUI->ZigBee devices-> wybierasz zawór z listy i klikasz na Read Software Build ID
1.0.3
A jak zaktualizować do wersji 1.0.4 ?
viewtopic.php?p=232314#p232314

viewtopic.php?p=232317#p232317
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
djack2017
Been thanked: 1 time

A ma ktoś wersję 1.0.4 do wgrania przez Z2S ?
Inne pytanie: czy aby podłączyć Sonoff SWV do bramki Sonoff Zigbee i zaktualizować firmware trzeba usunąć go z Supli,
zaktualizować firmware i ponownie podłączyć do Supli?
vajera

djack2017 wrote: Fri May 15, 2026 6:11 pm A ma ktoś wersję 1.0.4 do wgrania przez Z2S ?
Ten drugi odnośnik w mojej poprzedniej wiadomości prowadzi do bazy plików OTA, tutaj masz odnośnik bezpośrednio do pliku 1.0.4 SWV:
https://github.com/Koenkk/zigbee-OTA/bl ... v1.0.4.ota
Inne pytanie: czy aby podłączyć Sonoff SWV do bramki Sonoff Zigbee i zaktualizować firmware trzeba usunąć go z Supli,
zaktualizować firmware i ponownie podłączyć do Supli?
Nie, wystarczy sparować go z bramką Sonoff, zaktualizować oprogramowanie a następnie przeprowadzić procedurę ponownego parowania z użyciem przełącznika Force device to bind gateway again.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

vajera wrote: Thu Apr 30, 2026 9:18 pm
myxhir wrote: Thu Apr 30, 2026 9:04 pm ok zatem RUN program powoduje ze wartośc liczy się od 0 wczesniej te 1080 to był czas jaki mam wpisany w programie i widocznie odpaliłem z ręki Manual Valve i wówczas on ten czas dolicza do tego ile trwa cykl co by sie zgadzało.
Zatem
RUN SAVED PROGRAM powoduje ze wartość się zeruje i zlicza do góry (czyli on liczy sobie czas cyklu czyli to co potrzebujemy) dobija jak u mnie do 1080 i konczy sie cykl
Jeśli z ręki po skończonym cyklu - doliczono do wartości 1080 zrobie manual Valve to liczy do góry bo wartość się nie zeruje ale się kumuluje.
Ponowne zrobienie RUN PRogram zeruje wartosc i liczy od nowa

czasami złapał mi taką głupotem jak za szybko zaczytałem po RUN saved program

Code: Select all

Reading attribute successful!
Data value is 3041201920(0xB5450F00)
Data type is U32(0x23)
Data size is 0x4
jesli podczas RUN SAVED PROGRAM zrobie Valve Manual na OFF wartosc zostaje na takiej na jakiej skonczył liczyć

Mam nadzieje ze te testy starcza czyli innymi słowy ten parametr podaje skumulowany czas działania zaworu i świetnie się nada do odmierzania czasu. Minus taki że po skonczonym odliczaniu wykonanym przez program wartosc bedzie rosła do góry ale wg mnie to szczegół bo raczej kazdy bedzie korzystał z opcji programu - przynajmniej ja
To się zgadza z opisem:
"Duration of the last/current irrigation session"
czyli w trakcie pokazuje current a po skończeniu last.
@vajera czy coś tutaj działałeś dalej czy czeka w kolejce? tylko pytam bo nie wiem czy "po cichu" czegoś może nie dodałeś a ja od wersji Z2S-1.5.4-12/04/26 nie aktualizowałem softu w bramce :)
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
vajera

myxhir wrote: Mon May 25, 2026 10:10 am
vajera wrote: Thu Apr 30, 2026 9:18 pm To się zgadza z opisem:
"Duration of the last/current irrigation session"
czyli w trakcie pokazuje current a po skończeniu last.
@vajera czy coś tutaj działałeś dalej czy czeka w kolejce? tylko pytam bo nie wiem czy "po cichu" czegoś może nie dodałeś a ja od wersji Z2S-1.5.4-12/04/26 nie aktualizowałem softu w bramce :)
Zawór jest na liście, razem z nową odsłoną RGBCCT, ale w ostatnim czasie musiałem się bardziej poświęcić obowiązkom zawodowym, więc od dzisiaj ruszam z zaległościami w bramce.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
endrju_88
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Mam pytanie odnośnie działania tego zaworu Sonoffa. Dlaczego w GUI w AD jak włączę Start program to dostaje komunikat Valve program start error!? Najpierw wybieram Time program, po tym wpisuję ilość cykli i czas pracy cyklu zaworu. Wciskam Save program i jest info., że save is successful. Następnie włączam Save program in SUPLA channel?Jesli tak to u mnie nie działa włączenie programu. A może robię coś źle? Może ktoś z Was sprawdzić u siebie czy to działa? Mam wersję 1.5.72. Wersję softu w zaworze mam już zmienioną na 1.0.4.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

endrju_88 wrote: Tue Jun 09, 2026 3:42 pm Mam pytanie odnośnie działania tego zaworu Sonoffa. Dlaczego w GUI w AD jak włączę Start program to dostaje komunikat Valve program start error!? Najpierw wybieram Time program, po tym wpisuję ilość cykli i czas pracy cyklu zaworu. Wciskam Save program i jest info., że save is successful. Następnie włączam Save program in SUPLA channel?Jesli tak to u mnie nie działa włączenie programu. A może robię coś źle? Może ktoś z Was sprawdzić u siebie czy to działa? Mam wersję 1.5.72. Wersję softu w zaworze mam już zmienioną na 1.0.4.
A z apki jak zrobisz run saved program to działa? Ja w sumie to nie odpalałem tego z gui
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
endrju_88

myxhir wrote: Tue Jun 09, 2026 5:52 pm
endrju_88 wrote: Tue Jun 09, 2026 3:42 pm Mam pytanie odnośnie działania tego zaworu Sonoffa. Dlaczego w GUI w AD jak włączę Start program to dostaje komunikat Valve program start error!? Najpierw wybieram Time program, po tym wpisuję ilość cykli i czas pracy cyklu zaworu. Wciskam Save program i jest info., że save is successful. Następnie włączam Save program in SUPLA channel?Jesli tak to u mnie nie działa włączenie programu. A może robię coś źle? Może ktoś z Was sprawdzić u siebie czy to działa? Mam wersję 1.5.72. Wersję softu w zaworze mam już zmienioną na 1.0.4.
A z apki jak zrobisz run saved program to działa? Ja w sumie to nie odpalałem tego z gui
W apce z kanałów włączających działa tylko: valve ON/OFF manual. Run Saved program nie przełącza się na ON.
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Może nie zapisało Ci programu?
Zrób Save program,
później Save in Supla Chanel,
później Load program,
później Start program
endrju_88

lukasz06 wrote: Tue Jun 09, 2026 6:17 pm Może nie zapisało Ci programu?
Zrób Save program,
później Save in Supla Chanel,
później Load program,
później Start program
Zrobilem w tej kolejności jak napisałeś:

save program i komunikat jest: successfuly
Save in Supla Channel : successfuly
Load program : load successfuly
Start program : valve program start error

A czy przed każdym naciśnięciem komendy w GUI naciskacie może ten przycisk na zaworze?

Return to “Bramka ZigBee”