Zawór wodny Sonoff SWV [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

vajera wrote: Fri Jun 12, 2026 5:27 am
bokk wrote: Fri Jun 12, 2026 2:38 am
vajera wrote: Thu Jun 11, 2026 7:41 pm
No właśnie jest błąd i miałem nadzieję, że wrzucę nową wersję, zanim ktoś tę wgra ;)
Czyli czytając w innym wątku wgranie 1.5.74 nic nie poprawi, muszę usunąć urzadzenie z Cloud i dodać poniwnie jak nowe czy z zaznaczoną flagą ?
Niestety, wychodzi na to, że wgranie 1.5.74 nie wyleczy tego stanu baterii, ale i tak musisz wgrać tę wersję, żeby problem się nie powtarzał. Przepraszam, specjalnie dla Ciebie dodałem w 1.5.74 polecenie clear-battery-level w telnet, które pozwala ustawić poziom baterii w SuplaDevice na 255 (zmodyfikowałem kod SD), ale z moich testów wynika, że to nie daje efektu - serwer jest niczym kobieta...nigdy nie zapomina...
Flaga tutaj nie pomoże, bo problem jest po stronie serwera Supla, więc trzeba usunąć urządzenie w Cloud i dodać ponownie, natomiast jeżeli masz np. akcje powiązane z tym urządzeniem, to możesz zrobić kopię zapasową i później odtworzyć ją po ponownym dodaniu urządzenia - jeżeli urządzenie dostanie ten sam numer kanału, to wszystko powinno działać bez zmian.
Znalazłem czasowe rozwiązanie problemu - usunięcie z aplikacji wykrzykników słabej baterii, trzeba ustawić powiadomienia na 0
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

vajera wrote: Fri Jun 12, 2026 2:20 pm
myxhir wrote: Fri Jun 12, 2026 1:52 pm Udało się bez uceglenia :)
W takim razie czekam na uwagi i opinie ;)
Zacznę od pytania.
Czy dobrze rozumiem ze jesli Zrobię

Run Saved Program 1

W trakcie trwania programu 1 zrobię

Run Saved Program 2

To zawór pracuje dalej ale odlicza na nowo czas i zmienia ew liczbę cykli?

Mam
Program 1 z czasami 18 min i 15 sek pauza liczba cykli 4
Program 2 z czasami 6 min i 15 sek pauza liczba cykli 1

mam jedną sekcje gdzie nie chce tyle aż podlewać bo są tam zraszacze jak to nazywam Parasolowe. Obecnie przygotowalem to tak ze jesli aktualny cykl w supli będzie = 4 to czekam 18 min i 15 sek i uruchamiam impulsem z sceny program 2,
Natomiast jeśli to co pisalem wyzej jest prawdą to zrobiłbym scenę 5 sekcyjną i kiedy wartość cyklu byłaby 5 to bym ją nadpisał Programem 2 bez czekania - boję się że może po drodze coś by się kiepło i odliczanie by nie weszło i przez to rozjechałby mi się rozdzielacz

Znacznik programu zrobiłem na cyklach bo impuls na run saved program nie zadziałał - chyba za krótki jest

Code: Select all

Condition: {[CONDITION] ON EQUAL}
with value(s) =  1.00, 0.00 
for source channel: [Liczba Cykli]

Action: {SET} 
on destination channel: [Wybrany Program 2]
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

myxhir wrote: Fri Jun 12, 2026 3:32 pm

Zacznę od pytania.

Run Saved Program 1

Run Saved Program 2

Z moich obserwacji wynika, że tak to właśnie działa.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
myxhir

vajera wrote: Fri Jun 12, 2026 3:40 pm
myxhir wrote: Fri Jun 12, 2026 3:32 pm

Zacznę od pytania.

Run Saved Program 1

Run Saved Program 2

Z moich obserwacji wynika, że tak to właśnie działa.
To przynajmniej moja prośba aby tego nie zmieniać :D bo to fajna opcja aby płynnie przejść z programu 1 na 2 :)
vajera

myxhir wrote: Fri Jun 12, 2026 3:32 pm Znacznik programu zrobiłem na cyklach bo impuls na run saved program nie zadziałał - chyba za krótki jest
Tam chyba musiałbym dodać runAction(ON_TURN_ON) w kodzie metody turnOn() tego programu.

A nie powinno być:

Action: {TURN_ON} 
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
myxhir

vajera wrote: Fri Jun 12, 2026 3:42 pm
myxhir wrote: Fri Jun 12, 2026 3:32 pm Znacznik programu zrobiłem na cyklach bo impuls na run saved program nie zadziałał - chyba za krótki jest
Tam chyba musiałbym dodać runAction(ON_TURN_ON) w kodzie metody turnOn() tego programu.

A nie powinno być:

Action: {TURN_ON} 
Jeśli chodzi o pierwsze to dla mnie nie ma potrzeby bo ja mam program 1 powtórzenie 5 razy program 2 potworzenie 1 raz łącznie 5 cykli

co do akcji set i clear to ja dodalem virtual binary i jak robilem turn on i turn off to mi nie zmienial stanu a na set i clear juz tak :)

Podsumowując
W moim przypadku gdzie program 1 i 2 są różne pod względem ilości cykli mogę bez problemu przy aktywnym programie 1 zrobic akcję (zdecydowałem się na lokalną bo będzie niezależna od clouda jakby mi neta rozłączyło albo bramke z routerem) że jeśli aktualny cykl = 5 to ostatnią sekcję puszczam z innym czasem (czyli uruchamiam/nakładam program 2) i faktycznie jest płynne przejście :)

Ogólnie wszystko w moim przypadku działa poprawnie natomiast wracając do początku jak ktoś bedzie chciał zrobić info jaki jest aktualnie uruchomiony program to tego z Run program 1/2 nie udało mi się zrobić - a robiłęm na poziomie lokalnych akcji czyli jak mowiles tego co idzie z predkoscia pętli programowej :)
vajera

myxhir wrote: Fri Jun 12, 2026 4:11 pm ...
A jak oceniasz mechanizm odliczania czasu w cyklu?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
myxhir

vajera wrote: Fri Jun 12, 2026 4:30 pm
myxhir wrote: Fri Jun 12, 2026 4:11 pm ...
A jak oceniasz mechanizm odliczania czasu w cyklu?
Działa bardzo fajnie i wg mnie aktualne odświeżanie jest jak najbardziej zasadne w sensie nie ma co schodzic z częstotliwością poniżej 5 sek. Poza tym raportowanie urządzenie - bramka - supla - aplikacje klienckie też ma swoje opóźnienia. Jak włączę zawór manualnie to czas się nie odlicza czyli oki :) - pamiętam że w testach wówczas rosła wartość czyli jeśli tutaj robisz programowo odejmowanie weszlibysmy w czasy ujemne.

Reasumując dla mnie działa to bardzo dobrze :) dziekuje

Jedno pytanie jeszcze, planujesz przenieść zawór z zakładki AD do innej? Dlaczego pytam bo mam poprzez eventy włączane minimal GUI a tam nie ma AD to samo w standard - opcję do wyboru z listy w centrach. Dlatego ręcznie poprzez teleneta startuje flaga 0x0080 bo zapominam która wartość by mi dała max albo czasami włączę 0080 i nie mogę dodać już kolejnych zakładek bo GUI wystartowalo
vajera

myxhir wrote: Fri Jun 12, 2026 4:37 pm Jedno pytanie jeszcze, planujesz przenieść zawór z zakładki AD do innej? Dlaczego pytam bo mam poprzez eventy włączane minimal GUI a tam nie ma AD to samo w standard - opcję do wyboru z listy w centrach. Dlatego ręcznie poprzez teleneta startuje flaga 0x0080 bo zapominam która wartość by mi dała max albo czasami włączę 0080 i nie mogę dodać już kolejnych zakładek bo GUI wystartowalo
Nie planuję, ale mogę dorobić kilka opcji wyboru GUI - podeślij propozycje.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Odliczanie jest na KPOP? Bo tam można w zasadzie wysłać countdown timer na kanał relay i będzie się odliczało;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Bramka ZigBee”