sonoff PowR316 Origin - supla?

Karol503
Been thanked: 1 time

Witam Panowie, odświeżę temat :) .
Szukam jakiegoś starszego wsadu z gui-generic-builder.supla.io do ESP32 bo w obecnie generowanej wersji v26.07.02a i v26.03.02-TEST obsługującej ESP32 + Watomierz CSE7766 + Led czerwony na GPIO18 + DS18B20 - jest jakiś błąd.

A mianowicie …
Moje moduły to Sonoffy POW R3 Origin 16A (bez wyświetlacza) z ESP32 i nie da się poprawnie skonfigurować pracy czerwonej diody led na GPIO18 z pracą przekaźnika. W zależności od konfiguracji stanów HI/LOW dla przekaźnika i diody to dioda czerwona działa odwrotnie niż przekaźnik i pozwala to na restart zasilania modułu i wyłączony przekaźnik po restarcie ale dioda włączona a druga konfiguracja to przekaźnik działa razem z diodą ale po restarcie przekaźnik się załączy nie zależnie od opcji „Reakcja po resecie” (włączało by grzałkę zawsze po restarcie zasilania). Są do osiągniecia jeszcze inne stany np. dioda czerwona świeci cały czas w zależności od tego czy moduł zostanie zrestartowany na włączonym przekaźniku czy na wyłączonym ale żaden poprawny stan pozwalający na pracę wspólną diody czerwonej z przekaźnikiem i poprawnie działające opcje „Reakcje po resecie”

Nadmienię w tym miejscu że Sonoffy w oryginale działały poprawnie. Po pierwszym przerobionym POWR316 i wykrytym błędzie w sofcie sprawdziłem dogłębnie działanie następnego sonoffa w oryginale i po przeróbce. Błąd jest jedynie w sofcie Supli.

Mam kilka urządzeń starych Sonoff PowR2 i tam konfiguracja działa poprawnie dla watomierza CSE7766 + Przekaźnik i obie diody, lecz jest tam ESP8266. Używam tych modułów po małej modyfikacji do pomiaru poboru mocy przez klimatyzatory a przekaźnika w nich dodatkowo do sterowania grzałką tacy ociekowej. Na jednej z linii Tx bądź Rx są jeszcze termometry DS18B20

Kalibracja i podłączenie jeszcze nie zrobione bo wszystko leży rozebrane na biurku od tygodnia. Mam nadzieję że na starszym sofcie może nie będzie błędu i konfiguracja pójdzie z płatka jak stare Pow R2.
Dzięki i Pozdrawiam.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Starsze softy raczej ci nie pomogą. GG miał zawsze problemy z softami na esp32 i był w trakcie poprawiania, kiedy autor musiał zawiesić prace nad nim.
YoMan
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Sonoff pow r3 16A raczej nie nadaje się do podłączania zewnętrznych czujników. Z tego co w sieci widziałem, to masa układu pomiarowego jest podłączona do gnd co w praktyce oznacza, że na gnd czujnika temperatury może się pojawić 230 V.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Karol503

klew wrote: Sun Aug 09, 2026 9:44 am Sonoff pow r3 16A raczej nie nadaje się do podłączania zewnętrznych czujników. Z tego co w sieci widziałem, to masa układu pomiarowego jest podłączona do gnd co w praktyce oznacza, że na gnd czujnika temperatury może się pojawić 230 V.
Hej Masz rację nie tylko może się pojawić a wręcz się pojawia 230V względem E na wyjściu 3,3V. Spora część jak nie większość ładowarek telefonicznych jest tak samo zbudowana. Mam tak oczujnikowane stare PowR2 od 4 lat i nic się nie dzieje z czujnikami ale i napiszę że prąd porażenia jest mały bo czasem się zapomnę i dotknę w jednym newralgicznym miejscu gdzie jest konstrukcja metalowa. Prąd jest na tyle mały że różnicówka 30mA typu A nie wyrzuca przy porażeniu i na tyle duży że jak jestem uziemiony nadgarstkiem lub ręką to rękę przy porażeniu odrzuca. Jestem elektrykiem to tzw. ryzyko zawodowe ;)
Karol503

YoMan wrote: Sun Aug 09, 2026 7:18 am Starsze softy raczej ci nie pomogą. GG miał zawsze problemy z softami na esp32 i był w trakcie poprawiania, kiedy autor musiał zawiesić prace nad nim.
Witam. Znalazłem starszy soft jedną sztukę w innym temacie w wersji GUI-Generic.ESP32.v7.4.12.Sonoff_POWR316 lecz brak tam wkompilowanego 1Wire DS18B20. Diody pracują tam poprawnie ale nie sprawdziłem czy działa tam poprawnie kalibracja i pomiary mocy. W ostateczności zostawię sobie nowy soft w POW R316 z odwrotnie działającą diodą czerwoną jeśli kalibracja i pomiary będą działać poprawnie jak w starym PowR2 + wkompilowany 1Wire DS18B20. Zostawiam to na którąś z najbliższych nocy.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Karol503 wrote: Sun Aug 09, 2026 10:22 am
klew wrote: Sun Aug 09, 2026 9:44 am Sonoff pow r3 16A raczej nie nadaje się do podłączania zewnętrznych czujników. Z tego co w sieci widziałem, to masa układu pomiarowego jest podłączona do gnd co w praktyce oznacza, że na gnd czujnika temperatury może się pojawić 230 V.
Hej Masz rację nie tylko może się pojawić a wręcz się pojawia 230V względem E na wyjściu 3,3V. Spora część jak nie większość ładowarek telefonicznych jest tak samo zbudowana. Mam tak oczujnikowane stare PowR2 od 4 lat i nic się nie dzieje z czujnikami ale i napiszę że prąd porażenia jest mały bo czasem się zapomnę i dotknę w jednym newralgicznym miejscu gdzie jest konstrukcja metalowa. Prąd jest na tyle mały że różnicówka 30mA typu A nie wyrzuca przy porażeniu i na tyle duży że jak jestem uziemiony nadgarstkiem lub ręką to rękę przy porażeniu odrzuca. Jestem elektrykiem to tzw. ryzyko zawodowe ;)
Jestem elektrykiem…. Boże widzisz i nie grzmisz…..
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Karol503 wrote: Sun Aug 09, 2026 10:22 am Hej Masz rację nie tylko może się pojawić a wręcz się pojawia 230V względem E na wyjściu 3,3V. Spora część jak nie większość ładowarek telefonicznych jest tak samo zbudowana. Mam tak oczujnikowane stare PowR2 od 4 lat i nic się nie dzieje z czujnikami ale i napiszę że prąd porażenia jest mały bo czasem się zapomnę i dotknę w jednym newralgicznym miejscu gdzie jest konstrukcja metalowa. Prąd jes porażeniu i na tyle duży że jak jestem uziemiony nadgarstkiem lub ręką to rękę przy porażeniu odrzuca. Jestem elektrykiem to tzw. ryzyko zawodowe ;)
Mam nadzieję, że stosujesz to rozwiązanie wyłącznie na własne potrzeby i nie oferujesz go swoim klientom?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Karol503

vajera wrote: Sun Aug 09, 2026 11:07 am
Karol503 wrote: Sun Aug 09, 2026 10:22 am Hej Masz rację nie tylko może się pojawić a wręcz się pojawia 230V względem E na wyjściu 3,3V. Spora część jak nie większość ładowarek telefonicznych jest tak samo zbudowana. Mam tak oczujnikowane stare PowR2 od 4 lat i nic się nie dzieje z czujnikami ale i napiszę że prąd porażenia jest mały bo czasem się zapomnę i dotknę w jednym newralgicznym miejscu gdzie jest konstrukcja metalowa. Prąd jes porażeniu i na tyle duży że jak jestem uziemiony nadgarstkiem lub ręką to rękę przy porażeniu odrzuca. Jestem elektrykiem to tzw. ryzyko zawodowe ;)
Mam nadzieję, że stosujesz to rozwiązanie wyłącznie na własne potrzeby i nie oferujesz go swoim klientom?
Jestem elektrykiem przemysłowym. Buduję Data Centers AWS, Microsoftu, Google itd. w Europie i na szczęście mam ciekawą pracę i nie mam potrzeby mieć swoich prywatnych klientów. Z jednej strony życie mnie zmusiło i nauczyło wkładać ręce miedzy MTZ'ty na 5kA pod napięciem a z drugiej strony pokazało że przeciętny człowiek jest zbyt mało inteligentny i za bardzo ograniczony żeby dostać do obsługi Suplę i nie mam tu na myśli jej wgrywania w cokolwiek i żebym nie miał z tego tytułu problemów typu "dlaczego tak a nie inaczej to działa"

Mam wrażenie że nie rozumiesz że biorąc kabel do ładowarki telefonu możesz mieć w nim 230V względem Ziemi w zależności od budowy przetwornicy w ładowarce. Jeśli nie masz izolacji galwanicznej na transformatorze w ładowarce a ładowarka w pierwszym jej stopniu przetwornicy bazuje na ograniczeniu prądu i spadku napięcia to na wyjściu przetwornicy względem ziemi często jest 230V z małym prądem i jakoś używasz tego codziennie do ładowania telefonu na 5V. Dokładnie taka sama sytuacja jest z czujnikiem DS18B20 i jest on w pełni bezpieczny przy zasianiu z takiego przykładowego Sonoffa.

Po ilości Twoich postów nie wątpię w Twoją wiedzę na temat Supli i wierzę że nigdy nie zostałeś porażony prądem nie zależnie od wielkości natężenia prądu. Ja dla przykładu znam wielu świetnych elektryków którym mogę i często muszę zaufać i nie znam żadnego takiego który by nie był porażony prądem wilka razy w roku. Taki zawód ...
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Karol503 wrote: Sun Aug 09, 2026 12:51 pm Jestem elektrykiem przemysłowym. Buduję Data Centers AWS, Microsoftu, Google itd. w Europie i na szczęście mam ciekawą pracę i nie mam potrzeby mieć swoich prywatnych klientów. Z jednej strony życie mnie zmusiło i nauczyło wkładać ręce miedzy MTZ'ty na 5kA pod napięciem a z drugiej strony pokazało że przeciętny człowiek jest zbyt mało inteligentny i za bardzo ograniczony żeby dostać do obsługi Suplę i nie mam tu na myśli jej wgrywania w cokolwiek i żebym nie miał z tego tytułu problemów typu "dlaczego tak a nie inaczej to działa"
Mam chyba trochę więcej wiary w możliwości przeciętnych ludzi, co więcej wychodzę z założenia, że Ci bardziej inteligentni powinny dzielić się wiedzą 😉
Nie widzę też powodu, dla którego ktoś posiadający wystarczające możliwości do ogarnięcia rozwiązań proponowanych np. przez Tuya czy Samsung, miałby mieć problem z takim systemem jak Supla?
Mam wrażenie że nie rozumiesz że biorąc kabel do ładowarki telefonu możesz mieć w nim 230V względem Ziemi w zależności od budowy przetwornicy w ładowarce. Jeśli nie masz izolacji galwanicznej na transformatorze w ładowarce a ładowarka w pierwszym jej stopniu przetwornicy bazuje na ograniczeniu prądu i spadku napięcia to na wyjściu przetwornicy względem ziemi często jest 230V z małym prądem i jakoś używasz tego codziennie do ładowania telefonu na 5V. Dokładnie taka sama sytuacja jest z czujnikiem DS18B20 i jest on w pełni bezpieczny przy zasianiu z takiego przykładowego Sonoffa.
Przykład z ładowarką, aczkolwiek bardzo pouczający, nie jest do końca trafiony. Większość ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że ładowarka podłączona jest do sieci 230V i raczej nie wpada na dziwne pomysły jej wykorzystania.
Natomiast taki DS18B20 może trafić w bardzo różne miejsca, np. montowany jest do metalowej obudowy, narażony na wilgoć i zmienne warunki atmosferyczne. Typowy użytkownik takiej samoróbki nie ma najmniejszego pojęcia, że może się tam pojawić napięcie 230V.
Najciekawsze pytanie brzmi dlaczego, przy tak znacznej liczbie bezpiecznych rozwiązań, promować w przestrzeni publicznej takie pomysły?
Ostatnia kwestia - jeżeli kiedykolwiek zginę "z rąk" mojej ładowarki do telefonu, to moja rodzina dostanie pieniądze z mojej polisy a prawnicy postarają się wyciągnąć dodatkowe odszkodowanie od jej producenta.
W przypadku DIY na użytek własny odszkodowania nie będzie a i z polisą może być problem.
Gorzej gdy krzywda stanie się osobie trzeciej, np. dziecku znajomych, które podczas spotkania zabłąkało się w piwnicy.
Wtedy trzeba będzie żyć ze świadomością tego, co się stało a może dodatkowo ponieść karne i/lub finansowe konsekwencje...
Po ilości Twoich postów nie wątpię w Twoją wiedzę na temat Supli i wierzę że nigdy nie zostałeś porażony prądem nie zależnie od wielkości natężenia prądu. Ja dla przykładu znam wielu świetnych elektryków którym mogę i często muszę zaufać i nie znam żadnego takiego który by nie był porażony prądem wilka razy w roku. Taki zawód ...
Pomimo tego, że zawodowo nie zajmuję się elektryką, to trochę doświadczenia w tym temacie posiadam, obejmuje ono również przypadki porażenia prądem lub pracy pod napięciem 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Punkt pierwszy! Szanowny Karolu! Z całym szacunkiem napiszę - aczkolwiek nie zamierzałem zabierać głosu - ale, jeżeli uda się Ciebie choć trochę przekonać, to ma to jednak sens.

Choć ładowarki podobno nie mają separacji galwanicznej to jednak producent gwarantuje bezpieczeństwo ich użytkowania.
Ich impedancja ma gwarantować, że napięcie pojawiające się na "obwodach zewnętrznych" nie powinno przekroczyć wartości bezpiecznej(!).
Tu też jest warunek; są one użytkowane zgodnie z DTR i nie są modyfikowane(!).
I to ten warunek jest najczęstszym argumentem ostrzegających forumowiczów.
Dla mnie jest on wystarczający.
Natomiast...!
Nie znam urządzenia, które sobie modyfikujesz, ale miałem do czynienia z innymi, które miały pełne napięcie sieciowe na "pinach" procesora.
...no, może nieznacznie obniżone (ok. 3,3V-?) :) Tak zbudowane są popularne "minisłicze" z ali..., ale..., T... Często opisywane jako "chińskie badziewie". Ja uważam, że są może tandetne, ale użytkowane zgodnie z przeznaczeniem nie powinny stwarzać zagrożenia.
To wszelkie modyfikacje czynią je niebezpiecznymi.
Jeżeli sprawdziłeś "Twoje" urządzenie i masz pewność, że po modyfikacji jest bezpieczne, to i tak nie wystawisz jemu jakiegokolwiek prawnego zaświadczenia o tym bezpieczeństwie. Co więcej, sens Twojej wypowiedzi może przekonać innych, że takie dowolne przeróbki nie są groźne.
A jest zgoła odwrotnie!!!
Jesteś elektrykiem to wiesz, że napięcie bezpieczne (teraz normy chyba używają innej nomenklatury) to takie, które nie zagraża życiu ani zdrowiu człowieka przy długotrwałym dotyku. Jest zależne od rodzaju prądu oraz warunków otoczenia i wilgotności. Masz pewność, że forumowicz przekonany przez Ciebie nie założy takiego modułu z DS18B20 do basenu?
Jeszcze raz przeczytałem wcześniejsze posty i w zasadzie częściowo powtarzam za Łukaszem, ale chyba mogę z racji ważkości tematu
Jeżeli nie zgadzasz się ze mną, to patrz; "Punkt pierwszy"! :)

Return to “Sprzęt”