Szukam jakiegoś starszego wsadu z gui-generic-builder.supla.io do ESP32 bo w obecnie generowanej wersji v26.07.02a i v26.03.02-TEST obsługującej ESP32 + Watomierz CSE7766 + Led czerwony na GPIO18 + DS18B20 - jest jakiś błąd.
A mianowicie …
Moje moduły to Sonoffy POW R3 Origin 16A (bez wyświetlacza) z ESP32 i nie da się poprawnie skonfigurować pracy czerwonej diody led na GPIO18 z pracą przekaźnika. W zależności od konfiguracji stanów HI/LOW dla przekaźnika i diody to dioda czerwona działa odwrotnie niż przekaźnik i pozwala to na restart zasilania modułu i wyłączony przekaźnik po restarcie ale dioda włączona a druga konfiguracja to przekaźnik działa razem z diodą ale po restarcie przekaźnik się załączy nie zależnie od opcji „Reakcja po resecie” (włączało by grzałkę zawsze po restarcie zasilania). Są do osiągniecia jeszcze inne stany np. dioda czerwona świeci cały czas w zależności od tego czy moduł zostanie zrestartowany na włączonym przekaźniku czy na wyłączonym ale żaden poprawny stan pozwalający na pracę wspólną diody czerwonej z przekaźnikiem i poprawnie działające opcje „Reakcje po resecie”
Nadmienię w tym miejscu że Sonoffy w oryginale działały poprawnie. Po pierwszym przerobionym POWR316 i wykrytym błędzie w sofcie sprawdziłem dogłębnie działanie następnego sonoffa w oryginale i po przeróbce. Błąd jest jedynie w sofcie Supli.
Mam kilka urządzeń starych Sonoff PowR2 i tam konfiguracja działa poprawnie dla watomierza CSE7766 + Przekaźnik i obie diody, lecz jest tam ESP8266. Używam tych modułów po małej modyfikacji do pomiaru poboru mocy przez klimatyzatory a przekaźnika w nich dodatkowo do sterowania grzałką tacy ociekowej. Na jednej z linii Tx bądź Rx są jeszcze termometry DS18B20
Kalibracja i podłączenie jeszcze nie zrobione bo wszystko leży rozebrane na biurku od tygodnia. Mam nadzieję że na starszym sofcie może nie będzie błędu i konfiguracja pójdzie z płatka jak stare Pow R2.
Dzięki i Pozdrawiam.