Gui-Generic Builder Desktop

[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

robertklepacki94 wrote: Wed Aug 26, 2026 9:58 am
[email protected] wrote: Fri Aug 07, 2026 6:05 pm @robertklepacki94
Wersja 2.0.24 i zaktualizuj GG, powinno być tak pokazałeś na screenie ;)
Cześć wracam do tematu, coś chyba jest nie tak dla innych płytek, ja testowałem to na ESP32C6 i wu wszytko gra, wczoraj wygenerowałem taki taką sama konfiguracje na zwykłe ESP32 i tu działa tylko żywy pomiar z cm, jak wpisze jakieś wartości i ustawie przeliczanie nie ważne w która stronę to cloud pokazuje ,,-". Może zebranie logów coś pomoże ?
No nie zaszkodzi 😂 nie jest to w żadnym razie warunkowane od boardow, ale może czegoś nie zauważyłem
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

@[email protected], @klew pozwoliłęm sobie do was wysłac logi w wiadomości prywatnej. Chodzi o kanał 9 na urządzeniu, najpierw startuje z zwykłym odczytem w cm, później zmienam na przeliczanie na % i wracam na cm :)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
[email protected]

robertklepacki94 wrote: Wed Aug 26, 2026 1:09 pm @[email protected], @klew pozwoliłęm sobie do was wysłac logi w wiadomości prywatnej. Chodzi o kanał 9 na urządzeniu, najpierw startuje z zwykłym odczytem w cm, później zmienam na przeliczanie na % i wracam na cm :)
Save key: 125 Value: 20
Save key: 126 Value: 80
Save key: 127 Value: 2

Zakładam, że to są ustawienia dla tego czujnika, ale potem już ich nie ma po restarcie, co więcej nie rozumiem skąd się wzięła pozycja 125, jak w kodzie GG jest póki co 120 opcji.

Możesz spróbować tylko ten czujnik i też zgrać logi? strasznie dużo rzeczy masz na tym esp

Powtórzyłem u siebie i mi działa (tzn ja sobie symuluje czujnik ), może użyłeś złych GPIO?
robertklepacki94

[email protected] wrote: Wed Aug 26, 2026 4:43 pm
robertklepacki94 wrote: Wed Aug 26, 2026 1:09 pm @[email protected], @klew pozwoliłęm sobie do was wysłac logi w wiadomości prywatnej. Chodzi o kanał 9 na urządzeniu, najpierw startuje z zwykłym odczytem w cm, później zmienam na przeliczanie na % i wracam na cm :)
Save key: 125 Value: 20
Save key: 126 Value: 80
Save key: 127 Value: 2

Zakładam, że to są ustawienia dla tego czujnika, ale potem już ich nie ma po restarcie, co więcej nie rozumiem skąd się wzięła pozycja 125, jak w kodzie GG jest póki co 120 opcji.

Możesz spróbować tylko ten czujnik i też zgrać logi? strasznie dużo rzeczy masz na tym esp

Powtórzyłem u siebie i mi działa (tzn ja sobie symuluje czujnik ), może użyłeś złych GPIO?
Wysłałem na priv :)

P.S. nie mogę używać złych GPIO bo nie zmieniając ich odczyt w cm jest prawidłowy a po wpisaniu wartości mini i max i wybraniu innego przeliczania jest problem.
[email protected]

@djalex
Config_20260827_062235_merged.zip
Soft o który prosiłeś - przekaźnik, przycisk, AT, LED załączenia przekaźnika dla zwykłego ESP32

a co do błędu u Ciebie, musiałem przeglądać na telefonie i zapomniałem, wybacz, to gdzie masz wrzucone GGBD ? jaka ścieżka? bo to jest błąd związany albo z za długą ścieżką albo jakimiś znakami specjalnymi w ścieżce?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
[email protected]

@robertklepacki94

a co robisz w GUI?
bo z tego drugiego loga to wg mnie zrobiłeś tak:
uruchomiło się z ustawieniami z builda w trybie konfiguracji, 20-80 przeliczanie min=100, max=0 w trybie konfiguracyjnym
restart
uruchomiło się w trybie konfiguracji ponownie, nie wiedzieć czemu i nadal trzyma parametry
restart do trybu normalnego i już nie trzyma tych parametrów
robertklepacki94

[email protected] wrote: Thu Aug 27, 2026 5:01 am @robertklepacki94

a co robisz w GUI?
bo z tego drugiego loga to wg mnie zrobiłeś tak:
uruchomiło się z ustawieniami z builda w trybie konfiguracji, 20-80 przeliczanie min=100, max=0 w trybie konfiguracyjnym
restart
uruchomiło się w trybie konfiguracji ponownie, nie wiedzieć czemu i nadal trzyma parametry
restart do trybu normalnego i już nie trzyma tych parametrów
Dokładnie tak tylko wszytko to robię z poziomu IP urządzenia a a nie trybu konfiguracyjnego.
robertklepacki94

Wczoraj posiedziałem do późnych godzin i problemem jest sam czujnik, mianowicie HC-SR04 działa poprawnie na wszystkich ustawieniach a ja podłączałem teraz JSN-SR04T, i pomimo że na dedykowanym kanale odległości działają obydwa na tej samej fladze to tu nie chcą.
Chodź sam pomiar w cm działa dla obu czujników na kanale kpop to już przeliczanie na procent dla czujnika JSN-SR04T nie chce działać.
Biblioteki chyba dla obudwu są takie same?
[email protected]

robertklepacki94 wrote: Fri Aug 28, 2026 11:33 am Wczoraj posiedziałem do późnych godzin i problemem jest sam czujnik, mianowicie HC-SR04 działa poprawnie na wszystkich ustawieniach a ja podłączałem teraz JSN-SR04T, i pomimo że na dedykowanym kanale odległości działają obydwa na tej samej fladze to tu nie chcą.
Chodź sam pomiar w cm działa dla obu czujników na kanale kpop to już przeliczanie na procent dla czujnika JSN-SR04T nie chce działać.
Biblioteki chyba dla obudwu są takie same?
Nie zmieniałem biblioteki, zobaczę co tam jest ale nie wiem kiedy bo za chwilę wyjeżdżam na weekend
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Analizowałem te logi i kod z chatem i doszliśmy do takiego wniosku:

Wygląda na to, że problem jest w `HC_SR04_KPOP`.

Parametr `MAX` używany do przeliczania wartości na % jest jednocześnie przekazywany do `NewPing` jako `max_cm_distance`.

Czyli np. dla zakresu 20–80 cm KPOP tworzy `NewPing(..., 80)`. HC-SR04 to toleruje, ale JSN-SR04T już nie — przy zwykłym pomiarze w cm limit wynosi 500 cm i wtedy działa.

Do sprawdzenia: ustawić dla JSN przeliczanie na % z `MAX=500`. Jeśli zacznie działać, mamy potwierdzenie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “GUI Generic”